PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
588
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 oktober 2015

Ingen ko på isen

 

Att investera i aktier eller andra värdepapper är verkligen i ropet. Det finns gott om exempelvis poddar kring finansvärlden, något som saknades vid den så kallade IT-kraschen för ett antal år sedan. Däremot så fanns ekonominyheterna och det TV-programmet sändes på bästa tid varje kväll, något som dock tog ett abrupt slut när allt sedan gick åt skogen - ekonominyheterna förpassades till att sändas efter tjugotre noll noll, om jag inte minns fel. Ingen ville tala om sina förlorade sparslantar och ingen ville tala om, eller ens höras tala om, aktier. Definitivt inte IT-aktier.

 

Det var den nya ekonomin det talades om då - att det var nya tider och att man inte längre kunde värdera företag utifrån vad de tjänade utan det räckte med hänryckande idéer. Så var det så klart inte utan ekonomin fungerade så som vanligt - om ett företag inte tjänar pengar så är det förr eller senare hänvisat till aktievärldens sopbacke.

 

Det är den vanliga ekonomin även idag men människorna som investerar är till viss del en uppsättning nya. Och man investera lite här och lite där. Och man pratar upp och man pratar ned kurser. Man kommer med tips och man kommer med heta listor. Jaha, säger jag. Men det är ju som vanligt? Det räcker ju att titta på om det finns intjäningsförmåga i grunden. Att investera i bolag med kvalitet fungerar i alla tider och i alla påhittade varianter av ekonomier.

 

Nu ska allt falla, ropas det. Nu står börsen historiskt högt så allt ska ned. Grafer, tjurfällor och glidande medelvärden i alla ära men allt är psykologi och känslor. Oavsett alla tekniska indikatorer så finns det ändå fortfarande dugliga företag som tjänar pengar och kommer att fortsätta att göra det när OMXS30 störtdyker.

 

Idag fick exempelvis B&B Tools en rekommendation i Aktiespararna och det är den värd. Jag har ägt aktien ett bra tag och gillar den skarpt. Kursen gick upp idag, så klart, men jag struntar egentligen i vilket så länge företaget är duktigt och tjänar pengar. Skulle jag lyssna till alla experter därute så hade jag aldrig kunnat varken köpa eller sälja ett endaste värdepapper.

 

Snart slår tjurfällan igen. Än sen då? Bra företag blir billigare att köpa. Inget att sörja över. 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar