Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Blanka Avanza?

Finansbranschens aktörer gillar tydligen ge varandra gliringar då och då.  Idag gick Nordnet ut med att man fr.o.m. idag kan blanka deras konkurrent inom nätmäkleriet, Avanza, courtage fritt.

Att blanka eller gå kort i en aktie innebär att man har möjlighet att tjäna pengar om kursen för en aktie går ner.

Man kan förklara det som att man säljer aktier som man egentligen inte har för att köpa tillbaka dem senare (till den kurs som gäller då). På så sätt tjänar man pengar om kursen gått ned under tiden.

Det här "lånet" har ofta någon form av avgift. I alla fall om man lånar dem över natten. Dagsspekulationer på detta sätt har så vitt jag vet sällan det. Detta förmodar jag gör blankning eventuellt mest lönsamt om man jobbar med kortare tidsperspektiv.

Handeln brukar innebära courtage som vanligt, men det är nu detta som Nordnet bjuder på om man blankar konkurrenten Avanza.

Själv nyttjar jag inte blankning. Jag är i nuläget heller inte direktägare av någon bank, men vill man äga Avanza indirekt går det bra via t.ex. investmentbolaget Creades.

Brukar du gå kort i aktier eller har du tips på aktier som du tycker bör blankas?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Jag brukar mest korta index isåfall. Ser jag ett ruttet eller för dyrt bolag så avstår jag snarare bara köp. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Sedan kör mina algos iof kortsiktiga blankningar i väl definierade situationer och marknadslägen för det. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Olle (ej registrerad)

Avanzas aktie har varit övervärderat under flera år. På tiden att den kommer ner på rimliga nivåer. Aktien har pendlat runt P/E 30 under en väldigt lång tid och även vid nuvarande nivåer är det högt pris. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar