Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Clas Ohlson - nu på mer rimliga nivåer?

Från att ha vait skeptisk till Clas Ohlsons värdering tidigare i år har jag nu, när kursen sjunkit, tyckt att aktien börjat närma sig mer rimliga nivåer. Det är ju ofta så att ett bolags aktiekurs kan dra iväg uppåt när allt ser jättepositivt ut, så pass så att det verkar som om det aldrig mer kan bli lite sämre tider. Skanska är t.ex. ett exempel på det i nuläget tycker jag. Men det brukar mer ofta än sällan bli något som förmörkar horisonten förr eller senare.

Nu är inte jag en sådan som detaljstuderar kvartalsrapporter utan jag försöker basera mina egna bedömingar baserat på lite längre tidshorisonter, men det gör ju inte kvartalsrapporter ointressanta för det. Så låt oss ta en titt på Clas Ohlsons senaste. Det första kvartalet i deras räkenskapsår.

Man satsar nu på att etablera sig i Tyskland och lägger ned en del butiker i Storbritannien. Satsningen i Storbritannien var ju långt ifrån lyckosam ur tajmingperspektiv då den skedde i samband med Finanskrisen. Det verkar allt mer klart att man inte får fart på ruljansen där trots att ett flertal år har gått. Nu centrerar man satsningen till London-regionen.

Lika optimistisk som man var över den brittiska satsningen är man nu över den tyska. Tiden får helt enkelt utvisa hur detta går. Man fortsätter också med en del nyetableringar här uppe i Norden. Hur man än vänder och vrider på det så är Sverige och Norge länderna med stort L för Clas Ohlson.

Tittar vi på marginalerna så har en del valutaeffekter drabbat bruttomarginalen till viss del (blev något dyrare att köpa in varor), men det var rörelsemarginalen som tog mest stryk. En del av förklaringen var uppstartskostnader på den tyska marknaden.

Hur som helst så anser inte jag att 4,3% rörelsemarginal är representativt för Clas Ohlson. 5-års medel är ca 7,6% och 10-års medel ca 9,3%. Ett bolag som Clas Ohlons med goda finanser (ca 56% soliditet) bör enligt min mening handlas i nivå med den egna omsättningen (ca P/S 1). Där är vi nästan nu.

Som en sidonotis så väntar jag bara på också att analytiker ska börja skrika om Clas Ohlsons fallande rörelsemarginaler så som de gör kring HM. Clas Ohlson hade 2007 en rörelsemarginal på 12,9% vilket gått till 6,7% (drygt halvering) i det senaste bokslutet. HM hade 22,4% respektive 14,9%. (minskat drygt en tredjedel). Skillnaden är att Clas Ohlson lyckats få upp bruttomarginalen något d.v.s. kunnat pressa inköpspriserna. Något som HM inte lyckats med. Sedan har HM (tvingats?) fått in ekologi och miljö då  det gäller inköp och tillverkning. Något som Clas Ohlson inte behövt göra, än. Det är möjligt att det bidragit till att HM inte kunnat pressa leverantörer och köpa in billigare över tid.

Hur ser du på Clas Ohlson , HM och Skanska?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Daniel (ej registrerad)

Jag har börjat köpa lite Clas nu. HM gillar jag ändå vid den här värderingen. Skanska känns dock för dyr just nu.

/Daniel

Anonymous's picture
Plutusson (ej registrerad)

Vad jag kan se så växer bolaget med cirka 5 % per år i både omsättning- och vinst-tillväxt, vilket inte är speciellt mycket.

Avkastning på eget kapital har gått från 28% till 18%.

Direktavkastningen ligger på drygt 4% vilket är bra.

Men givet dessa nyckeltal, så anser jag att P/E på 24 är för högt. Jag skulle nog snarare ge  ge bolaget ett motiverat P/E på 15 i dagens räntemiljö.

 

/Plutusson

 

Anonymous's picture
Harriet (ej registrerad)

Får väl erkänna att jag var lite skeptisk till att du skulle flytta bloggen till tradevenue. Kan fortfarande inte se på vilket sätt det skulle förbättra bloggupplevelsen för läsaren. Jag gillade den gamla sidan bättre helt enkelt. Hursomhelst, jag är fortfarande kvar och uppskattar dina inlägg!

Om jag minns rätt ingår både HM och Skanska i portföljen? Hur är det med Clas Ohlsson och viktningen?

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Daniel - Tack för responsen Daniel!

@Plutusson - PE 15 på dagens redovisade rullande vinst vore inte dumt att få Clas ohlson för. Jag räknar iofs med att vinsten idag är lite väl nedpressad. Det stämmer CO är ingen tillväxtsraket, men relativt stabil vad det gäller tillväxt och utdelningar. Förr eller senare blir det också lågkonjunktur/kris och det kommer skrikas om att konsumenter kommer spendera mindre. Går ibland få CO till riktigt bra pris då, även om det var ett tag sedan sist.

 

@Harriet - Tack Harriet och jag uppskattar dina kommentarer och respons. :) Jag sålde CO i Maj i år (baserat på ett av mina säljkriterier att när något tangerar vara 50% övervärderat så kan det vara dags att skala ned/avyttra) Köpt en s.k. "bevakningspost" i CO nu igen för ett pris en bit över vad min bevakningslista anger jag bör köpa för. Utgör några promille. Min förhoppning är att kurstrenden för CO nu kommer vara nedåt och då kan jag öka. Nyheter om kostnader för omstruktureringar i Storbritannien och satsningar på Tyskland (och marginalpress?) kan kanske tillsammans med lite allmän makrooro ge bra tillfällen här framöver. Vi får se. Det är alltid riskfyllt att sälja en övervärderad aktie för att sedan vänta på rimlig värdering igen, men har man en "värde" syn på aktier så finns ju lägen då saker kan vara över, rätt- respektive undervärderat. Då får man ju försöka agera på det.

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

HM är en aktie jag gillar och som kom i min aktieportfölj senast det handlades (länk för den intresserade).

Jag har tidagare haft ögonen på Clas Ohlsson - eftersom jag gillar att handla där, vilket naturligtvis är "fel" anledning til investering - men tyckt att aktien varit för dyr. Jag lägger in en punkt kring att ta mig en titt på Clas Ohlsson i att göra listan.

Tack för en intressant blogg!

Egon

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@ Egon - Tack själv för en egen intressant blogg, och respons här. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar