Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Fortum i köpartagen?

Vad Fortum ska göra med sin kassa på ca 4 miljarder eur (ca 4,50 eur/aktie) har ju varit den stora frågan efter alla nätförsäljningar. Vi har sett investering i t.ex. indisk solkraft men investeringar i Indien framöver beräknas "bara" till 200-400 milj eur.

Nu har dock bolaget gått ut med att de gärna vill köpa E.ON:s andel (47%) i Unipers svenska del. Det är en större mumsbit på ca 4,8 miljarder. Totalt blir det ca 8,1 miljarder för hela biten (100%).

Uniper i Sverige liknar Fortum till mycket. Bolaget sysslar med kraftproduktion från vatten och kärnkraftverk. Den installerade effekten i Sverige är ca 6 GW och man står för ca 20% av Sveriges elförbrukning. Uniper Sverige är dock bara en liten del av Uniper (ca 1/7) som egentligen är ett större bolag än Fortum.

Som en jämförelse vill jag minnas att Fortums kraftproduktion från vatten- och kärnkraft ligger på ca 7,5 GW (Totalt ligger Fortums kraftproduktion på ca 13 GW).

Fortum vill göra upp med Unipers storägare E.ON direkt men kruxet verkar vara att Uniper själva inte fått frågan. Vi får se var det hela tar vägen.

Fortum är välkapitaliserat just nu med hög soliditet i ett historiskt perspektiv. Det faller sig naturligt att man letar investeringsmöjligheter både p.g.a. den stora pengapåsen liksom att man har utrymme i balansräkningen för det.

Fortums vinster idag är för låga för att bibehålla utdelningarna. Eftersom man sålt vinstgenererande tillgångar (nät) så behöver man investera pengarna från försäljningarna för att skapa nya framtida vinster (i produktion?). De här mellanåren har utdelningarna kunnat bibehållas tack vare en stor pengapåse. Risken är att utdelningen sänks om/när lämplig investering ska göras. Samtidigt måste investeringar göras om intjäningsförmågan ska höjas. Kraftproducenter är inte förmögna till att höja priser efter eget godtycke.

Taggar (blogg): 
Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

Verkar som man kommit ett steg närmare och att möjligt förvärv sker under 2018. Prislapp ca 8 miljarder eur.

Anonymous's picture
Anno Nym (ej registrerad)

Jag är skeptisk när det gäller kärnkraft, missförstå mig inte jag är inte kärnkraftsmotståndare men de publika vindarna verkar vilja vända kärnkraften ryggen.

Kan inte riktigt tycka köpet imponerar utan upplever det kan vara ett resultat av sanktionerna österut i kombination med välfylld kassa?

Jag hoppas på fortums satsningar både i ryssland och i östeuropa då jag inte kan se där kommer någon större efterfrågan på EL i skandinavien inte minst med tanke på allt mer effektiv elförbrukning?

Vet inte om "renodlandet" av företaget genom sälja kraftöverföring är en bra grej men samtidigt har jag ju sett bl a E.on göra liknande så det är kanske trenden i branschen, kan även vara något politiskt med tanke på hur avgifterna för överföring nu stiger?

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Anno Nym - Mycket renodlande och delningar på gång nu för tiden. I många branscher. Tyckte också personligen att försäljningen av nätdelen gjorde Fortum mer riskfylld som placering. Samtidigt fick de dock väldigt bra betalt för den. Varit fina utdelningarna hittills.

Sålde av en del aktier i går. EV/EBIT på ca 25, P/S på nästan 4. Marknaden verkar prisa in att det kommer gå bra för Fortum framöver.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar