Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Låga nyckeltal i Yara

Yara producerar och säljer främst kvävebaserad gödsel. Ett norskt bolag vars störste ägare är norska staten. Jag har skrivit många inlägg om Yara tidigare så den nytillkomne läsaren kan med fördel läsa äldre inlägg här.

Först en disclaimer. Yara är mitt största norska innehav. Jag har både sålt som köpt aktier i Yara över årens lopp, beroende på värdering och portföljexponering. Jag är ingen expert på, men känner mig hyfsat bekväm med bolaget.

Just nu handlas Yara till ca P/E 7 och direktavkastningen 5,5%. Varför detta?

Min hypotes är att Mr Market förväntar sig fallande vinster. Yara har gynnats av svag norsk valuta samt låga energipriser. Priset på vad man kan få ut för kvävebaserade konstgödsel (globalt sett) har sjunkit över årens lopp. Inte enbart beroende på att priset på jordbruksprodukter hittills varit sjunkande utan också p.g.a. produktionskapiciteten ökat. Som jag skrev 2013 "mycket av den ökade produktionskapacitet som förväntas komma beräknas komma 2015-2016." så verkar vi nu fått en del överskottskapacitet som pressat ned priserna på t.ex. urea. Sjunkande energikostnader har dock verkat som en motvikt mot sjunkande marginaler, än så länge.

Vad händer dock nu om energipriserna (främst priset på naturgas) bottnat och kommer vända uppåt?

 

 

Med en eventuellt överkapacitet på produktionssidan (globalt sett) som håller nere priset man kan få ut och så får man stigande produktionskostnader? Man fastnar då mellan  "a rock and a hard place", med fallande vinst som resultat.

Det är detta jag tror Mr Market prisar in i prissättningen av Yara. Jag är dock inte orolig. Enligt min bedömning är Yara ett väldigt välskött företag med  sunda finanser. Jag har ingen aning om hur 2017 kommer se ut prissmässigt på vare sig urea eller naturgas. Lika lite som jag vet semestervädret 2017.

Jag håller heller inte Yara för att sälja inom ett fåtal år. Jag håller dem för att få en långsiktig exponering. Ibland kanske jag skalar lite av innehavet när det blir alltför överdrivet optimistiska tongångar, ibland ökar jag något när Mr Market prisar in allt för mycket elände. Så får det rulla på höst, vinter, vår som sommar.

Hur tänker du kring Yara? Hur tänker du kring jordbrukssektorn?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Urea (ej registrerad)

Hej!

Jag tog en titt på Yara förra året och jämförde med CF Industries i USA som har samma huvudprodukt (Urea). Då verkade det som om CF har de lägsta kostnaderna globalt och även byggt en ny fabrik för export som tas i bruk i höst och har ännu lägre kostnader. Sedan försökte de köpa någon europeisk aktör, men det havererade av någon anledning eller de kanske ångrade sig när skatteverket i usa blev ilskna på bolag som flyttar till europa och får lägre bolagsskatt.

Hur som helst är nog båda bolagen bra, och kanske kan ha båda långsiktigt i portföljen då de ännu så länge är dominanta på var sin sida av atlanten.

 

Anonymous's picture
Utlandsutdelaren (ej registrerad)

Skrev själv om dem nyligen och är benägen att gå på Mr. Markets linje.

Det är ett gediget och stabilt företag men sannolikheten för att de ska klara att upprätthålla en utdelning på 15 NOK är inte så hög. Jag lutar åt att de snarast återgår till mer normala utdelningar mellan 7-10 NOK.

Det är fortfarande en OK aktie men skulle helst se att den rör sig under 250 NOK innan jag gör ett första köp.

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Urea - Amerikanarna har ju haft ännu lägre gaskostnader än europeerna så visst har det varit bra för CF Industries produktionskostnader. I alla fall för den inhemska marknaden.

@Utlandsutdelaren Kassan motsvarade iofs ca 28 nok/aktie Q2, men om de tänker ytterligare förvärv, investeringar eller utdelningar är svårt att sia. De har ju inte historiken av att nödvändigtvis bibehålla utdelningar utan de kan ju variera över åren.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar