Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Rätt in i bergväggen med Autoliv

Autoliv grundades i Vårgårda på 50-talet och har sedan växt till en av världens största inom fordonssäkerhet. Man är på sätt och vis en underleverantör till fordonsindustrin, men på ett annat sätt så är det nästan en oligopolsituation. I runda slängar har man väl ca en tredjedel av världsmarknaden för sin typ av produkter. Två andra stora är amerikanska TRW och japanska Takata (nu med problem).

Det är framförallt två saker som fångar mitt intresse av Autoliv.

Dels marknadssituationen. Jag gillar sitsen som Autoliv sitter i. Både marknadsmässigt som leverantörsmässigt. Det går ju inte undvika konjunkturkänsligheten, men fordon kommer att säljas och säkerhet kommer att krävas vare sig det är en Volvo, Tesla eller Jeep. Autoliv själva räknar med ca 5% tillväxt i år med bibehållna marginaler. Tillväxttakten ligger i nivå med det 10-åriga snittet.

 

 

Dels prissättningen. I dessa tider där konjunkturkänsligabolag säljs till rekordhöga P/S och P/E multiplar. PE tal ofta runt 25 på rekordvinster så sticker faktiskt Autoliv ut. Priset ligger i linje med det historiska snittet. Dock med noteringen att även Autoliv liksom många andra nu redovisar fina siffror. Jag kan rekommendera Börsdata.se om man själv vill botanisera lite bland siffror snabbt och enkelt.

 

 

Sedan har vi ju också varningssignalerna om jag kollar av Autoliv gentemot min checklista. Vinsttappet och utdelningssäkningen 2009 är ju en sådan. Kraschar ekonomin så drabbas Autoliv hårt. Ägarsituationen kunde ju varit trevligare också, men, men.

Att det verkar vara högkonjunktur och Autoliv ändock nästan handlas på ATH kan ju också vara sämsta tänkbara köpläge i bolagets aktie. Lite som att köra full fart över ett krön mot en eventuellt bergvägg. Då får man väl hoppas att krockkudden utlöses...

Hur tänker du kring Autoliv?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Dividendbomber (ej registrerad)

En aktie jag haft ett tag. Skulle nog inte gå in med mer nu för tiden men vill ändå ha viss exponering mot den här sektorn. Fordonsindustrin kommer ha behov utav Autolivs produkter de närmaste 4-5 åren åtminstone. 

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Oj, det låter allvarligt det där, "bergväggen...". Nu var det dock länge sedan jag själv tittade på Aliv, jag såg nämligen inte alls hur analytikerna kunde komma fram till alla höga kurser de pratade om. Mvh  http://investera-pengar.blogspot.se/

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Intressant inlägg! Jag lyssnade på en föreläsning som hölls av framtidsforskarna på Sustainability circle för ett tag sedan och fick en helt ny bild av fordonsindustrin. 90 % av alla bilar står just nu stilla. Om/när vi skapar ett system för att samordna biltransporter kommer fordonsindustrin inte växa med 5 % per år. Tvärtom.

Däremot kommer såklart Autoliv kunna fortsätta leverera säkerhet ändå men tillväxten är då begränsad.

Jag säger inte att det blir så men det är iaf ett tänkvärt scenario.

// http://aktiepappa.blogspot.se/

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

@Dividendbomber - Säkerhet under  färd känns ju lite tidslöst i alla fall. :)

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

@Investeraren_tw - Syftar på att kursen ändock är ganska "hög" ur ett historiskt perspektiv. Känns för mig lite "allvarligt". :)

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

@Aktiepappa - Kanske så. Värt att ha i åtanke. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar