Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Roadtrip Tyskland

Nu vankas vardagen om hörnet men innan dess får det bli ett sista "roadtrip" inlägg. Roadtrip "Tyskland" blir egentligen lite missvisande för dagarna spenderades inte över hela Tyskland. Nej i år var det norra delarna som gällde. Schleswig-Holstein, Niedersachsen, Bremen, Hamburg.

Åker man många mil för att komma ned på den varmare, tätbefolkade och kvalmigare kontinenten så möts man i Nordtyskland av skyltar "Das Echtes Nord" vilket för en skandinav blir lite lustigt... Perspektiven är som alltid olika  för olika personer. Inte bara när det gäller aktier.

Det är i alla fall trevligt, gemytligt och hyfsat prisvärt att semestra i Tyskland. Vare sig mat, uteserveringar eller bränsle är vidare dyrt med svenska mått mätt. Vilket bloggkollegan Stefan kan intyga om. Med våra mått mätt så är ju Tyskland också ganska tätbefolkat. Även om jag uppskattar den tyska landsbygden och tyska naturupplevelser så går det inte komma undan att hela Sverige egentligen är en glesbygd i jämförelse. Minsta lilla småstad är som en mellanstor svensk stad. Städerna är storstäder både till storlek och puls.

Åker man nedåt Europa blir det m.a.o. ganska tydligt att Sverige i förhållande till många andra är som en liten företagsam underleverantör med lokal ute på glesbygden. Jag menar inte det som något negativt. Tvärt om. Det finns all anledning att vara stolt över alla fina produkter, företag och människor i vårt avlånga land. Man blir dock påmind om att huruvida en höger eller vänterregering i lilla Sverige genomför en kosmetisk reform hit eller dit ger mycket, mycket mindre påverkan på ekonomin här än vad som händer med ekonomin på kontinenten. Jämförelsen kan också göras som att det lilla företaget ute på glesbygden har två chefer som slåss om vilken färg väggarna i fika-rummet ska ha kontra vad man får in för ordrar i orderboken.

Nog om det. Nu till lite aktier. På landsbygden går det inte undivka mänsklig bebyggelse, vare sig vindkraftverk eller solenergianläggningar. Vesta och Siemens står det på många av snurrorna. Vesta är ju dansk men tyska Siemens är ju ett gigantisk konglomerat. Vill man satsa på brett på industri och teknik så  kan Siemens vara ett bolag som passar en. PE-tal på ca 17 och direktavkastning på ca 3%. Kraftproduktion får tankarna till tyska E.ON.

I mångmiljonstaden och logistikcenturmet Hamburg gick det inte missa Airbus jätteanläggning. Nu är Airbus egentligen franskt, men ibland kan man fråga sig om ett bolags nationalitet är där de har betydande verksamhet, är noterat eller vilka de ägs av!?  Alla dessa mängder av containers i hamnen i Hamburg får Göteborgs hamn att se ut som ett litet fiskeläge. Tänker man mer logistik så är DHL bland de största, som ägs av Deutsche Post. I Hamburg har även ett annat logistikbolag, Lufthansa, sin teknologiska bas med flera tusen anställda.

Vid kusten finns städerna Bremerhaven, Wilhelmshaven och Emden. Inte minst viktig för den tyska bilindustrin. Både som exporthamnar samt för Emdens del, produktion. Volkswagen, Daimler, Porsche och BMW måste ju nämnas i detta sammhang. Kemisk industri, turister och tyska marinen är också väl synliga i dessa trakter.

Överlag är ordningsmakten mer synlig i princip alla länder man åker runt i än i Sverige. Vare det gäller Politi, Polizei eller Politie. På gator, torg och vägar. Det är i alla fall min högst subjektiva uppfattning.

I Bremen, vilket för övrigt är en väldigt trevlig stad även i tyska mått mätt, så finns InBevs anläggning. elller Becks tidigare. Nu för tiden heter det nog förresten Anheuser Busch Inbev och är efter konsilidering en bryggerijätte som är större än till och med det anrika Coca Cola. Får Kopparbergs att likna ett litet hemmabryggarprojekt.

Vi får inte glömma bort Östersjökusten heller. Med anrika Kiel och dess varvsindustri. Där är bl.a. Thyssenkrupp närvarande. Ett besök i den unika U-995 från Andra världskriget stod naturligtvis också på agendan. Minner om en tid då Europas stater inte riktigt var sams.  Nu verkar det ju än en gång blåsa en del orosmoln i närområdet och den som lever får väl se om historien upprepar sig eller ej.

Vackra Lubeck med sin marsipan får väl också nämnas. Liksom att det går naturligtvis inte missa alla kontor som Deutsche Bank och Commerzbank har i Lubeck, liksom alla andra städer.

Summa summarum så såg jag inget annat än att hjulen snurrade på i Tyskland, både bokstavligen som bildligt. Kikade naturligtvis också på villapriserna i en tysk småstad. Svenska småstadspriser verkar vara rena rama fyndpriserna i jämförelse. Jag tror att det har större betydelse hur tysk bostadsmarknad utvecklar sig för svensk ekonomi än vad man tar eller inte tar för en stuga i Sverige.

Sedan måste jag som sista sak påtala att det är högst förunderligt att ett glesbefolkat och långsträckt land som Sverige som är beroende av långa transporter har så höga bränslepriser när tätbefolkade länder där allt ligger vägg i vägg har låga.  Det kostar att åka, inte så farligt härs och tvärs i Tyskland och Danmark, men genom Sverige.

Vilka tyska aktier tycker du verkar intressanta? Äger du några själv?

Avslutar med ett, auf wiedersehen!

Anonymous's picture
Tokatli (ej registrerad)

Låter trevligt! Själv är jag mest intresserad av Bayer (företaget) och MunichRe. Stora och stabila företag, med lagom tråkig affärsmodell och lagom tråkig ledning. Har du tittat på dem någon gång?

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

För några år sedan tog Berkshire någon position i MunichRe. Då vet jag att jag läste på lite om bolaget då av nyfikenhet  eftersom jag äger Berkshire-aktier. Efter det har det inte blivit något mer.

Bayer ser ut som ett bolag som jag skulle kunna bli intresserad av. Utvecklingen försäljningsmässigt o.s.v. ser trevligt ut. Verkar som om de både ökat försäljning, marginaler, vinster, utdelningar lagom stadigt. Har inte tittat på dem tidigare. Antagligen tråkigt, som du säger, men det är ju så det ska vara. Tack för tipsen! Äger du dem själv?

Anonymous's picture
Tokatli (ej registrerad)

Äger bara MunichRe. Jag tror att Munger uttryckte sig ganska negativt till försäkringsbolagens möjlighet att tjäna pengar under nuvarnade ränteförhållanden, men jag tycker att de har gjort bra ifrån sig (ok i alla fall) och det koomer se betydligt bättre ut när situationen normaliserar sig någon gång. Ok direktavkastning så länge.

Bayer har jag tittat på länge, men de kändes för dyra. Svagheter senaste tiden kanske öppnar för ett bra tillfälle att komma in. I det stora perspektivet tror jag att de verkar i områden med god framtidstillväxt. 

Anonymous's picture
Anno Nym (ej registrerad)

Jag har alltid varit svag för Linde AG då jag ständigt påminns om AGA när jag tar mig till/från jobb, tyvärr har Linde aldrig varit "billig" nog för min smak de gångar jag får för mig titta på dess kurs.

BMW är för min smak något dyr just nu men blir intressant vid en börsnedgång. Gillar ägarastrukturen och anser märket har bäst framtid i dagsläget med tanke på hur populärt det är bland inte minst de yngre såväl som bland nostalgiska gubbar som börjar få råd med sin pojkdröm.

Tyska fastigheter tror jag kan gå bra inte minst efter brexit?

Utan att undersökt närmare tror jag Eon kan vara på väg ut ur mörkret själv har jag dock valt Fortum så sluta nu bråka med ryssarna :)

Ja sveriges politiska ankdam med sina meningslösa beslut från vänster till höger när det är som du konstaterar vad som sker i övriga europa som styr.

Har bara varit i tyskland(berlin) en gång om nu inte kalles i burg räknas :)  Gillar tyskland tänker åka dit igen kanske redan i höst får se.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Tokatli - Kan nog stämma med Munger. Har för mig Berkshire sålde eller minskade i MunichRe vid ett senare tillfälle. :)

@Anno Nym - Lastbilar bilar märkta Linde såg jag gott om. Fraktandes flytande gas. Är också skyldig till att ha besökt skandinavernas vallfartsbutik Calles, men jag kan starkt rekommendera att åka längre in i landet. :)

Anonymous's picture
Förskolemiljonären (ej registrerad)

Har du koll på hur skatt på utdelningen fungerar om man har tyska aktier på ISK?

Det dras 25% på utdelningen men går det att kvitta detta fullt ut mot schablonbeskattningen eller är det endast 15% som går att kvitta?

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Förskolemiljonären - Tyvärr inte mer än vad jag kan läsa mig till på Skatteverkets sida. 

 

"Du får inte avräkning med ett högre belopp än den skatt som det andra landet (källstaten) har rätt att ta ut enligt det aktuella skatteavtalet. Enligt det nordiska skatteavtalet har källstaten t.ex. rätt att ta ut 15 procent i skatt på utdelningar. Om källstaten tagit ut mer i skatt, t.ex. 27 procent, kan maximalt 15 procent avräknas. Den skatt som överstiger 15 procent får du begära tillbaka från källstaten."

 

Man kan alltså kvitta upp till 15% mot schablonintäkten. Procentenheterna som dras över 15% måste begära tillbaka från källstaten d.v.s Tyskland, Danmark eller vilket land det nu kan vara som drar mer än 15%. Tror bloggrannen Lundaluppen testade på det i fallet Danmark. Lite krångligar med andra ord, därav att KF ofta förordas för utländska aktier.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar