
Taggar

Så har då även Nedermans bokslutsrapport avlämnats. Nederman är ett miljöteknikbolag som säljer diverse lösningar till industrin. Det handlar om luftrening i fabriker, rök, damm ,gas, materialåtervinning mm. De största marknaderna är Europa och Nordamerika, men man försöker expandera även i t.ex. Kina.
Äger man Latour så äger man indirekt Nederman, men då till väldigt liten grad då Nederman utgör en väldigt liten del av Latours totala portfölj.
Ska man citera en bra podd så är Nederman ett ”kvalitetsbolag” på många sätt och vis. Dock, som jag har skrivit om tidigare, så kan marignalerna svänga kraftigt. Nederan är heller inte bäst i klass på balansräkningssidan, men de är heller ej dåligt.
Samtidigt som alla skrek ”varg” under Q4 så visade det sig att många industribolag gjorde riktigt bra ifrån sig. Så även Nederman. Under Q4 så ökade orderingången, justerat för valuta, med 13,4 %.
Det var troligen lite oväntat för många. Nederman hade ju ”saktat in” under året och Q2:an visade ju t.ex. minskad orderingång.
Min gissning för 2018 låg, som jag tidigare skrivit, på 6 kr i vinst/aktie och 2,25 i utdelning/aktie.
Det var fel båda två för vinsten för 2018 redovisades till 5,79 kr/aktie och utdelningen föreslogs till 2,30 kr/aktie. De små felmarginalerna är dock ingenting som ändrar min syn på bolaget på något sätt.
Omsättningsökningen för helåret landade på 10,1 % och rörelsemarginalen landade för helåret på 8,3 % (8,8). Som synes en liten nedgång marginalen som av VD förklaras av ökade investeringar i bl.a. produktutveckling.
Det VD mer pratar en del om är Nederman Insight. Det kan sägas vara smarta luftfilter som är uppkoplade och man därmed kan få ut data ifrån. Tydligen uppskattat av fler och fler kunder när de snabbt och effektivt vill ha bra koll på läget. Det finns m.a.o. mycket spännande inom miljöteknik att sälja än bara mekaniska filter. VD verkar överlag positiv över framtiden även om det alltid är osäkert kring horisonten.
Värderingen i nuläget på Nederman är ca PE 18,5. På ganska kort tid har den multipeln varierat mellan ca 15 och 23. Som jag tidigare skrivit. Jag tyckte priset, givet förutsättningarna, var ok vid ca 85. Dyrt när den var på 130. Jag är ingen köpare nu men det betyder inte att Nedermans aktiekurs, liksom allt annat, inte kan ”trenda” mycket högre (Eller falla ihop som ett korthus när Q1 kommer eller något annat spännande i omvärlden händer). Mitt GAV är strax under 80 kr och de här ”priserna” är inga rekommendationer på varken köp, sälj eller behåll. Bara visar på hur jag personligen tänker.
Hur tänker du kring Nederman?
P2P-sajten Grupeer har väl funnits i drygt två år nu och själv har jag provat den i snart ett år. Hittills har det levererat över förväntan. Jag har varit beredd på att det skulle kunna hända något bakslag eller krångel, men icke än så länge.
Räntor och återbetalningar har flytit på enligt plan. Grupeer själva lånar och lånar ju inte ut pengar utan fungerar som, i likhet med en del andra, en förmedlingsplattform mellan investera och diverse aktörer. Förutom själva plattformsrisken så finns ju alltid risken att oseriösa aktörer snärjar sig in. Än så länge har allt gått väl dock.
Det märks också att Grupeer självt har ”mognat” och blivit en större aktör att räkna med. Antalet tillgängliga lån att investera i har ökat och man har även tagit in samarbeten med fler aktörer som vill sätta sina lån på plattformen. En av dem är t.ex. ett bolag som även har lån via Mintos.
Enligt Grupeer själva så har de nu som bolag nått en nivå på sin verksamhet så att de nu klarar av att göra vinst. Det bådar ju gott för fortsatt verksamhet. Många aktörer dras ju annars med lönsamhetsproblem då konkurrensen är stor. Drygt 6000 användare ska Grupeer nu ha som tillsammans investerat i lån för ca 22 milj eur.
Ett större låneutbud på plattformen innebär att det inte blir någon s.k. cash drag - att pengar bara sitter på kontot och inte "arbetar". Om det händer sjunker snabbt avkastningssiffrorna. Har du t.ex. ditt insatta kapital utlånat via någon aktör där du får ca 8 % innan skatt men bara kan låna ut 2/3 av det p.g.a. "cash drag" så innebär det en totalavkastning på ca 3,75 % efter skatt. Du har då tagit en gigantisk kreditrisk (som med all P2P) men fått väldigt dåligt betalt. Kan du få allt utlånat till ca 13 % har du ca 9,1 % i totalavkastning efter skatt. Så räntan i kombination med huruvida du kan sysselsätta kapitalet eller inte gör stor skillnad på sista raden. Investerar man via företag kan man dessutom få ned skatten ännu mer då det är bolagsskatt som gäller inte de sedvanliga 30 % som kapitalskatten är på ränteinkomster för privatpersoner.
Som investerare bör man också ha i åtagande att det är bra med diversifiering. Både på P2P-plattformar som P2P-aktörer. Ingen ide att sprida på flera plattformar/förmedlingstjänster om man ändå sätter allt i samma aktör. Så håll lite koll på det då samma aktör som sagt kan finnas på flera plattformar.
Räntan som erbjuds idag på Grupeer är runt 13 %. Löptiderna ofta mellan 3 och 12 månader. Oftast handlar det om bygg- eller företagslån.
Jag har tidigare haft en förkärlek för norska bygglån, men på sista tiden har det varit skralt med nya sådana. Dock har jag fått betalt tillbaka på gamla sådana fordringar. Så det har fungerat bra.
På en svensk P2P-sajt , som också förmedlar norska bygglån, så har jag förstått det varit en del problem. Får se om det är bolagsspecifikt eller om det kommer över branschen i stort.
På Grupper har man dock det som kallas ”BuyBack guarantee”.
Återköpsgaranti där aktören lovar att lösa lånet om man inte får betalt inom en viss tidsrymd. Oftast 60 dagar, men ibland 30 eller 90. Den här garantin ska man dock inte ta för givet. Liksom alla garantier så gäller de bara så länge de så att säga gäller. Finns ju ingenting som garanterar att den som garanterar garantin inte kraschar.
När det gäller insättningar och uttag så fungerar de enligt min erfarenhet bra. Har provat båda. Ett uttag tar ca 2 arbetsdagar. Helt ok enligt mig. Det man bör tänka på är att på Grupeer är alla lån i EUR, så valutarisk tillkommer. Huruvida den svenska kronan ska fortsätta försvagas eller ej vet jag inte, men vilken trend som råder har ju varit tydlig den senaste tiden i alla fall.
En funktion som jag nämnt tidigare och som det flaggats för att implementeras är möjligheten att köpa andelar i fastigheter för att få del av hyran. Avkastning på mellan 4-8 %. Vi får se om det snart kommer mer information om det här. Beroende på upplägget kan det eller kan det inte vara intressant. Låna ut till ca 12-15 % är ju i regel ok när allt fungerar, men ensiffriga brutto-avkastningssiffror är inte alltid värt det såvida det inte finns någon annan potentiell uppsida också.
Tvåsiffrigt är i alla fall vad jag fått via Grupeer så jag är fortsatt nöjd. Jag låter det mesta rulla på via autoinvest-funktionen. Där kan man ställa in lite olika parametrar så som t.ex. vilket land man vill investera i m.m.
Vill du testa P2P-investeringar via Grupeer så kan du göra det via den här affiliate-länken.
Tänk bara på risken och din egen risktålighet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat.
Även när Latour släpper bokslut så pratas det om rekordår och inte minst rekordkvartal.
Substansvärdet vid årsskiftet var 100 kr/aktie och innan rapportsläpp 109 kr/aktie. Ser man till helåret 2018 så presterade Latour bättre än OMX-indexet.
Kikar vi på själva verksamheten så går även den för full fart. Industriföretagen ökade sin orderingång 2018 med +20 %! + 11 % om vi tar bort valutaeffekterna med vår allt svagare SEK. Rörelseresultate ökade med + 25 %. Det är väldigt bra siffror och någon lågkonjunktur har långt ifrån träffat Latours-verksamheter även om man säger sig förbereda sig för en ifall den skulle komma.
VD-ordet andas optimism och tillförsikt.
” Vid utgången av året uppgick orderstocken till en rekordnivå, 1 864 (1 148) Mkr och översteg således föregående års nivå med hela 62 procent. Vår långsiktiga strategi och våra metodiska satsningar i bolagen inom produktutveckling, försäljning och marknadsföring fortsätter ge utdelning.”
” Några av våra börsnoterade innehav har nu rapporterat. Överlag har de lämnat bra rapporter vilket återigen bekräftar att vi har kvalitetsföretag i vår portfölj. Det volatila börsklimatet med kortfristiga upp- och nedgångar i aktiekurserna påverkar inte vår inställning till bolagen och inte heller vår långsiktiga hållning som innebär att vi skall medverka till att bygga starka, sunda och lönsamma bolag som genererar aktieägarvärde på lång sikt.”
Utdelningen föreslogs höjas till 2,50 kr/aktie (2,25). Mantrat är väl ”Steady as she go”
När Latour värderar sina icke-noterade innehav gör de lite likt Investor, men använder multiplarna EV/EBIT I intervallet 10-17. Drygt en tredjedel av portföljen utgörs av dessa icke noterade innehav.
Vän av ordning påpekar att man köper Investor till ”rabatt” och Latour till ”premium” idag, men jag är något mer tillfreds med Latours värdering av sina innehav än Investors. Oavsett om man köper till rabatt eller premium så behöver man dock vara bekväm med vad "substansen" innehåller. I Latours fall måste man känna till att EBIT-siffran troligen är i ett högkonjunktur-läge.
Investor är en fantastisk skapelse för att få bred och billig exponering, men en skillnad är att på senare tid har Investor hjälpt till med kapital för att hjälpa innehav via nyemissioner när de behövt kapitaltillskott. Latour har hjälpt till med kapital för att innehaven ska kunna göra storförvärv. Viss skillnad.
Med det sagt så ska man alltid akta sig när någonting blir för ”hett” och ”populärt”, men man har de facto visat sig vara väldigt duktiga på Latour.
Nettoskuldsättningsgraden ligger på 9,2 %. Ska jag vara negativ till något så tycker jag det är lite för högt.
Administrationskostnaderna uppgår till ca 1,5 % av substansvärdet och om man vill kan det likställas med förvaltningskostnader för en fond. Latour har m.a.o. samma kostnad som en aktivt förvaltad fond, men med den skillnaden att de verkar klara av jobbet bättre än många aktivt förvaltade fonder.
Några tankar om Latour?
Även Indutrade redovisade ett gott 2018. Indutrade är ju en förvärvsmaskin så ordertillväxten blev +13 % på helåret. Justerat för förvärv så landade den på +4 %.
Försäljningsutvecklingen hade samma siffror. Målet är ju 10 % per år och det brukar man klara av. Resultatet på sista raden blev urstarkt och för helåret redovisar man 11,31 kr/aktie (8,54).
Utdelningen höjdes bra också och blir nu 4,50 kr/aktie (3,75). 20 % ”löneökning” bara så där.
VD påpekade att EBITA-marginalen nu låg på rekordnivåer och att efterfrågan samt affärsverksamheterna snurrar på bra. Angående framtidsutsikterna så yppas inte så mycket kring det egentligen. Fokus verkar fortsatt vara på de egna 200 verksamheterna som får fortsätta sköta sitt.
Indutrade är ju i mångt och mycket exponering mot Europa. Där visar alla marknader bra siffror. Även i UK som i vissa medier lyfts fram som väldigt stagnerande p.g.a. Brexit-oro. Man ökade omsättningen i UK med +18 %! +11 % rensat för förvärv och valuta under Q4:an. Man lyfter fram att det snurrar på bra både i den inhemska som exportinriktade delen i UK.
Soliditeten på 44 % (41).
Vad ska man säja. Det är bara att vara nöjd och belåten.
Fredrik Lundbergs dotter, Katarina Martinsson, som förra året blev styrelseordförande har fått en bra start på sin ordförande-karriär.
Investor rapporterade att de hade ett justerat substansvärde på 486 kr/aktie vid årsskiftet. Det rapporterade uppgick till 428 kr/aktie.
Under året så delades Atlas Copco upp (känns trenden igen?). ABB aviserade avyttring av PowerGrid. Fler aktier köptes I Ericsson och Electrolux samt så blev det nyemission i Saab.
Avkastningen bland de noterade kärninnehaven blev -2 % för helåret vilket då är bättre än t.ex. OMXS30 under samma tidsperiod.
I Patricia Industries förvärvades Piab och Sanova. Aleris avyttrade sin Care verksamhet. Mölnlyckes försäljning fortsatte öka. Just Mölnlycke är en stor anledning att det justerade och det rapporterade substansvärdena skiljer sig så åt. 56 miljarder vs 20 miljarder för Mölnlyckes del. När man beräknar det justerade så gör man en ”marknadsvärdering”. Man nyttjar EV/EBITDA samt i Mölnlyckes fall multipeln 16.
Som gissat blev utdelningen 13 kr/aktie. Fördelat på 9 kr i maj och 4 kr i november.
Hävstången i Investor (skuldsättningsgraden) var 6,1 % om man utgår från rapporterade värden. Förvaltningskostnaderna (om man ska jämföra med en fond) 0,15 %.
Man får alltså en noterad som onoterad portfölj via Investor. I mångt och mycket ett tvärsnitt av svensk ekonomi. Låg förvaltningsavgift samt en liten hävstångseffekt på det via belåningen.
Självklart blir ett sådant upplägg en attraktiv investering. MEN, en del försiktighet kan vara bra att mana till. Tider kommer, tider går. Det fanns en tid då många var kritiska till Wallenberg och deras Investor. Rabatten var stor till det rapporterade värdet. Känns som att allt sedan man började med att räkna ut ett justerat värde så har sentimentet varit tvärt om. Man har tagit fram ”värde” till aktieägarna genom att räkna på ett ”modernare” sätt.
Risken med Investor är en rejäl nedvärdering av sina innehav när/om de tuffare tiderna som alla väntar på slutligen slår till. Det gäller då inte bra de stora noterade innehaven. Eftersom de onoterade innehaven marknadsvärderas ska även de ned i det justerade värdet.
Jag säger inte att det är fel att räkna ut ett fiktivt marknadsvärde på sina onoterade innehav. Det är kanske det mest rättvisa, men jag kan tycka att Investor inte drar åt det konservativa hållet direkt.
Investor är i mångt och mycket en fantastisk placeringsmöjlighet, men det är också då alla är överens om att något är fantastisk som det kan vara bra att inte vara helt okritiskt. På börsen blir det ofta överdrifter åt båda hållen.
Några tankar om Investor?