Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
13 december 2017

Intervju med Kvalitetsaktiepodden

Lucia har kommit för att bringa ljus i mörkret denna dag. Traditionsenligt så kommer även denna blogg ha en ljusbringare på intervju. Förra året så var det Alexander Gustafsson. I år så har en ny lysande stjärna i aktiemedie-sfären pulsat igenom snön ända till vår lilla stuga vid skogskanten.  

Ljusbringare, tillika intervjuoffer, för år 2017 är Ola på Kvalitetsaktiepodden.

Vi slår oss ned framför den öppna spisen med varsin hemlagad, varm, dryck av okänt innehåll i nävarna(*)

 

Välkommen Ola och jättekul att du kunde komma. Jag har lyssnat på er podd och fann den väldigt intressant redan från början. Skulle du kunna börja med att berätta lite kort om dig själv och hur intresset för aktier egentligen kom till?

Jag är född i Östergötland under andra halvan av 70-talet, och i Östergötland har jag blivit kvar. Claes lärde jag känna på universitet i Linköping där vi båda gick utbildningen Industriell Ekonomi.

Intresset för aktier kom nog i samband med IT-haussen vid millennieskiftet. Jag var med på både uppgången och nedgången. Jag köpte aktier på samma sätt som de flesta andra gjorde, på chans, utan att räkna. Som tur var så hade jag knappt några pengar när jag startade, så jag kunde liksom inte förlora något. Vet i alla fall att jag och min tjej (nuvarande fru) köpte en resa till New York för pengarna, innan raset.

Ingenjör som jag är började jag några år senare fundera på om man inte kunde investera ”på rätt sätt”. Läste i den vevan en bok om Warren Buffett och blev frälst. Sedan dess har jag varit värdeinvesterare.

 

Ingenjör, värdeinvesterare och bakgrund i en stad som börjar på L. Hmmm låter bekant på något sätt... men varför en podd? Vad är bakgrunden till att ni ville starta en podd?

 

Jag och Claes blev i våras partners i ett investeringsbolag som jag startade för 15 år sedan. Från bolaget gör vi investeringar i noterade och onoterade företag. Claes har inte jobbat med aktieinvesteringar förut så det har varit väldigt mycket snack om investeringsfilosofi, Buffett, Lynch och vilka böcker han bör läsa. När vi började prata om aktiepoddar med fokus på bolagsanalys och värdeinvestering så kände vi att det var ganska tomt där. Vi saknade något. Så vi beslöt oss helt enkelt för att fylla tomrummet själva.

 

Ah, jag förstår. Ja själv är bäste dräng sägs det ju. Mer varm dryck? Inte? Ok. En pepparkaka? Jag har förstått att ni har en förkärlek till vad ni kallar kvalitetsbolag. Vad utmärker kvalitetsbolag och varför är de bra investeringar?

 

Ett kvalitetsbolag är ett bolag som över tid levererar en bra omsättningstillväxt med stabila eller ökande marginaler. Finanserna skall vara i gott skick och ledningen ska vara ärliga, långsiktiga och helst äga mycket aktier i bolaget.

Dessa bolag är bra investeringar av framförallt två skäl. För det första så har de ju bra vinsttillväxt (minst 10% per år i snitt) vilket är den faktor som över tid korrelerar mest med utvecklingen av aktiens pris. Sedan ska du lägga ett par procents utdelning på det. Dessutom brukar P/E-talet med tiden krypa uppåt i dessa bolag, pga att marknaden uppskattar stabiliteten mer och mer. Detta gör att totalavkastningen nog kan landa på ca 15% per år över tid. Det är fantastiskt bra i om att man i stort sett kan vara helt passiv. För det andra så sover man gott som ägare till kvalitetsbolag. Den psykologiska aspekten ska inte underskattas. Det är lättare att vara lugn och trygg, även när det stormar, om man äger kvalitetsbolag. Sannolikheten är därför lägre att du gör något dumt p.g.a. oro/panik.

 

Ok, då fick vi en hint om vad man ska leta efter, men vilka ”fällor” ska man akta sig för då det gäller aktier?

 

Man ska akta sig för att investera i bolag man inte förstår och som det är väldigt svårt att uppskatta ett rimligt värde på. Sedan är det viktigt att fatta sina egna beslut, att inte dras med av kollektivet.

 

Låter klokt. Kan du delge något kring dina egna investeringsmisstag?

 

De gånger jag gjort dåliga investeringar är när jag inte riktigt förstått, inte varit tillräckligt noggrann. I de fallen har jag framförallt investerat pga att aktien ser billig ut. Men man måste ju verkligen fundera på anledningen till att en aktie är billig. Vissa aktier ska ju vara billiga.

 

Mmmm värdefällor. Sedan kan ju aktier vara billiga väldigt länge också vilket kan skapa så kallade oppertunity costs. Vad säger ni om passiv vs aktiv investeringsstrategi då? Hur aktiv behöver man vara för att det ska vara någon mening med att anamma en aktiv investeringsstrategi?

 

Ska man vara aktiv och framgångsrik över tid så tror jag att man mer eller mindre behöver jobba med sina investeringar på heltid. Gör man inte det så tror jag att buy and hold i kvalitetsbolag är det bästa. Det enda du då behöver göra är att återinvestera utdelningarna och hålla koll på om något av bolagen du äger inte längre är ett kvalitetsbolag. Vi tänkte ge förslag på en ”buy and hold”-portfölj i vårat nästa poddavsnitt.

 

Låter intressant. Ser fram emot att lyssna på det avsnittet. Vad har ni för råd till de som vill förkovra sig på egen hand inom ämnet aktier och investeringar? Några bra boktips?

 

”The intelligent investor”, ”One up on Wall Street”, ”Stocks for the long run” och ”The Warren Buffett Way”. Det räcker långt. Per H Börjessons böcker är också bra.

 

Låter som bekanta titlar om man känner att värdeinvestering är ens grej. Några nuvarande aktietips som ni kan delge läsarna?

 

Vi snackade om BTS Group i senaste podden (avsnitt 5). Det är ett förstklassigt kvalitetsbolag till ett rimligt pris.

 

Ah BTS Group. Konsult- och utbildningsföretaget. Låt oss ta en titt.

*Slår upp BTS Group på Börsdata på iPaden*

En årlig omsättningstillväxt på ca 8% över en 10-års period. PE ca 20 och EV/EBIT ca 12-13. Soliditet på 61%. Ja jag kan ana hur den kan passa in som kvalitetsbolag.

*Slår upp antalet ägare på Avanza*

Bara 616 ägare på Avanza! Ingenting jämfört med 34 000 för småspararfavoriten Fingerprint. BTS ser ju ut som en nästan bortglömd aktie att äga i jämförelse.

För att gå vidare. Vilka planer har ni för podden framöver?

 

Vi hoppas att vi ska kunna släppa en podd i veckan så småningom. Kanske redan till våren.

 

Missionen är ju att fler människor ska få upp ögonen för sunda aktieinvesteringar och att man verkligen ska lära sig något av podden. Sedan så tycker vi det är kul också, det är väl det viktigaste.

 

Ja, tätare släpp av avsnittet hoppas jag också på. Ser fram emot det! Sista frågan. Hur ska en bra julledighet se ut enligt dig och vad hoppas du att du får i julklapp?

 

En bra julledighet ska vara tillsammans med familjen, i lugn och ro, och inte för mycket flängande. God mat och dryck hör också till. Min fru och jag har precis beställt högtalare från Sonos. Det blir vår julklapp till oss själva. Jag älskar musik och det gör min familj också, så det blir perfekt.

 

Det låter mycket trevligt och tack så mycket för intervjun. Jag hoppas du får en riktig skön julledighet tillsammans med familjen! Appropå musik. Har du sett min vinlyskivsamling? Inte? Följ med här så ska vi kika...

* Med de orden reser sig sällskapet från fåtöljerna. Aktiepratet är avslutat och har övergått till en diskussion av mindre finansiell karraktär*

(*)Intervjun har genomförts via moderna kommunikationsmedel så ingen har tvingats smaka på någon hemlagade dryck

 

 

Taggar (blogg): 
9 december 2017

Hårda paket istället för en adventskalender

Istället för en adventskalender i år så levereras några hårda paket till utvalda hugade läsare.

Hur man får chansen att hamna på snäll-listan beskrivs i nästa e-brev som utkommer nu i dagarna.

Önskar du få e-brevet så går det bra att skriva upp sig här - Nyhetsbrevet.

Saknar du förra årets adventskalender så går det bra att läsa dem igen. Du finner dem här bakom luckorna: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16,17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, och 24.

Ljusbringare förra året var förresten Alexander Gustafsson. För lite flashbacks så går det läsa intervjun här igen - Intervju med Alexander Gustafsson.

Sedan vill jag tipsa om bloggpanelen som Erik Penser höll här om dagen. Fundamentalanalysbloggen, Investerarfysikern och Snåljåpen som diskuterar aktier.

Nu är det lite pyssel, sysslor och bestyr på agendan hemma så med det får jag önska dig en fortsatt trevlig helg!

 

 

 

Taggar (blogg): 
28 april 2017

Intervjuad av bloggosfärens aktiefilosof

Jag blev för ett tag sedan intervjuad av  Christofer a.k.a. "Sofokles" som skriver om aktier och relaterade ämnen på bloggen Fermentum vitae.

En av de mer målande introduktionerna jag nånsin fått i inledningen. Inte var dag man blir kallad allt ifrån dessertör till nemesis...

Hur som helst. Christofers rappa frågor (och mina svar) finns att läsa här: Intervju med en slav.

Trevlig långhelg på er!

 

Taggar (blogg): 
13 december 2016

Intervju med Alexander Gustafsson del 2

Alexander Gustafsson, utbildare inom Unga Aktiespare Akademin, har haft vänligheten att gå med på en intervju. Första delen (innan glöggpåfyllningen)* finns att läsa här. Det här är fortsättningen.

 

Då så. Låt oss fortsätta intervjun. Har du Alex någon förebild då det kommer till aktier och investeringar och i så fall varför just honom/henne?

 

Många av mina förebilder hittar man i investmentbolagen. Fredrik Lundberg och Melker Schörling är ju båda svenska legender inom finansvärlden. Ulf Hedlundh på Svolder är även en väldigt karismatisk herre.

Sen skulle jag rekommendera Charlie Mungers bok, Poor Charlie's Almanack till alla. Oavsett om du är aktienörd eller inte så kommer hitta många livsvisdomar i den boken.

 

Du är utbildare i UA-Akademin. Vilka är de vanligaste frågorna du brukar få under kurstillfällena?

 

”Vilken aktie ska jag köpa?” Haha, den har dykt upp några gånger. Skämt och sido så är det otroligt många frågor som dyker upp, UA-Akademin är en gedigen utbildning där fokuset ligger på att förstå snarare än att ge direkta aktieråd.

 

Hela poängen med utbildningen sen starten 2008 är ju att du som deltagare ska ha verktygen och självförtroendet att själv fatta besluten.

En annan vanlig fråga är; ”När ska man börja, är det inte dyrt idag?”. Svaret är alltid densamma; ”Nu, börja nu!”

 

 

Om man av någon anledning har svårt för att komma på dessa kurser vad har du för råd till den som vill förkovra sig på egen hand?

 

Unga Aktiesparare har ett gäng utbildningsklipp på sin youtube kanal. Sen finns det en uppsjö av bloggar och podcast, där du kan hitta allt ifrån nybörjarkunskap till trading nivå. Jag har själv slängt ihop en hel del matnyttig info på Nordnetskolan som man kan läsa i lugn och ro.

 

Har du själv deltagit i många IPO:er den senaste tiden och i så fall vad tycker du man behöver ha koll på då?

 

Jodå, har blivit en del. Jag skulle starkt rekommendera att inte helt dras med i IPO hetsen. Fundera alltid på om du förstår bolaget och har en uppfattning om deras framtid, det är aldrig försent att avstå en IPO. Du kan ju alltid köpa aktierna på börsen när noteringen är klar.

Klart att det är intressant att få köpa in sig tidigt och i många lägen säljs det ut till ett underpris för att locka intresse. Men jag börjar se tendenserna att folk ansöker för enorma summor, då tilldelningen är liten. En dag blir tilldelningen stor och då går man på en nitlott. Spekulera med rimliga belopp är det enkla rådet.

 

Hur ska en bra julledighet se ut enligt dig och vad hoppas du att du får i julklapp?

 

Hoppas helt klart på lite mellandagsrally på börsen. Annars så ger jag numera alltid aktier till min lillasyster i både julklapp och födelsedagspresent, ett perfekt sätt att ”tvinga” fram intresset. Går dessutom enkelt att fixa genom att säga till din bank att flytta aktierna, sen skriver jag ut ett påhittat aktiebrev som jag slår in som present.

 

Tack för det julklappstipset Alex och tack för intervjustunden!

 

Tack själv och tack för att jag fick vara med. Jag följer ju själv din blogg så det här är definitivt bara kul.

 

Plinga mig gärna på sociala medier om du har något kul att dela. Gäller förresten också alla läsare av bloggen också.

 

Tack för det. Ha det gott så hörs vi framöver!

Detsamma. Ha det bäst!

 

*Intervjun har skett via moderna kommunikationshjälpmedel så ingen har mot sin vilja tvingats dricka någon hemlagad glögg eller fått biverkningar av den.

13 december 2016

Intervju med Alexander Gustafsson från UA Akademin

Idag är det många som träffat Lucia som kommit för att bringa ljus i mörkret. Själv har jag i dagarna haft en trevlig intervju med en helt annan ljusbringare. Någon som sedan några år tillbaka bringat ljus kring börs- och aktiefrågor genom att utbilda kring just dessa frågor via UA Akademin (Unga Aktiesparare Akademin). Då han har över 500 föreläsningar i bagaget så har säkerligen redan många läsare träffat honom.

 

Intervjun förbereder vi genom att duka upp några virtuella lussebullar och hemlagad glögg gjord på eget recept.* Sedan går vi ut och möter honom - Alexander Gustafsson.

 

 

Hej Alex och tack för att du vill ställa upp på en intervju! Kan du börja med att berätta lite kort om dig själv och hur intresset för aktier kom till?

 

Absoluters! Tror jag snubblade in på aktieintresset en lite alternativ väg. Var hemma hos pappa förra julen för att hämta alla brädspel som var mina från barndomen. Det var Monopol, Finans, Aktiemiljonär, Spekulation och Wall Street. Kommer ihåg att det var galet kul att spela. Man byte aktier och fick massa utdelningar och räntor. Tror inte riktigt jag förstod hur det gick till, men var ett bra sätt att få upp intresset.

Tog mig tills jag fyllde 18 år innan jag på riktigt fick upp intresset och köpte första aktien.

Nu för tiden så håller jag Unga Aktiesparares utbildningar som vi kallar för UA Akademin runt om i landet på helger.

 

Jag har förstått det som att du har en viss förkärlek till investmentbolag. Varför är investmentbolag bra att ha i portföljen?

 

Du hittar några av Sveriges vassaste affärsnäsor i våra investmentbolag och det kommer en del fördelar med att investera i någon som heter Wallenberg, Lundbergs eller Stenbeck. Enkelt förklarat, de ger mig god kompetens, bra riskspridning plus att ibland kan jag köpa kalaset med en substansrabatt.

Sen har jag ett gäng andra investeringar också, men alla investmentbolaget ungefär likaviktade är basen i min portfölj. Är man nyfiken så kan man se hela min portfölj på Shareville.

 

Vilka ”fällor” ska man akta sig för då det gäller aktier enligt dig?

 

Att inte jobba med riskspridningen. När jag kollar på de mest konsekvent framgångsrika privatinvesterarna så är det alltid så förvånande att se hur många innehav de har i portföljen. De sitter inte med 1 eller 2 aktier, utan de har en sund riskspridning. Sen kan siffran variera, men mer än 1 eller 2 iaf.

 

Att agera på andras tankar och kommentarer utan eftertanke. Låt dig inspireras av vad andra tycker, men ha alltid en egen analys att gå på. Nu menar jag inte en 180 sidor lång analys om varje bolag, men i alla fall en tanke om varför du köper just detta bolag. Ingen mer än du själv kan veta dina förutsättningar. Se till så att dina investeringar är i linje med dina förutsättningar.

 

Låter som kloka tankar. Skulle du kunna berätta någonting om dina egna värsta investeringsmisstag?

 

Det är så lätt att stoppa huvudet i sanden när aktierna börjar ligga på negativt. Det har tyvärr blivit så att förlusterna har legat kvar och blivit ännu större förluster.

Det mesta trendar. Förluster brukar bli större och vinnar-aktier brukar bli ännu mer vinnare. Sen finns det givetvis undantag, men stoppa inte huvudet i sanden utan våga ta förlusten och ta den tidigt!

 

Ja det gäller att veta hur man både ska hantera sina vinnare som förlorare. Vad säger du om passiv vs aktiv investeringsstrategi då? Vilket föredrar du och nack- och fördelar med dem enligt dig?

 

Jag själv kombinerar detta. Fördelen med passiv är att man på enklare sätt vet vad man har och förvänta sig. Jag har stoppat in alla investmentbolagen likaviktade i portföljen, vilket får ses som en passiv strategi.

Sen gör jag en del enskilda investeringar utöver detta, mest för att jag tycker det är spännande bolag eller att jag vill diversifiera med andra tillgångsslag.

Sikta på passiv om du känner dig helt ny. Indexfonder eller investmentbolag. Sen med tiden så kommer man ju inse att aktier är galet roligt och lönsamt, så då kommer man vilja handla lite mer själv.

 

Efter dessa inledande frågor så var det dags för en påfyllning av den hemlagade glöggen. Intervju-inlägget fortsätter om en stund.

 

*Intervjun har skett via moderna kommunikationshjälpmedel så ingen har mot sin vilja tvingats dricka någon hemlagad glögg eller fått biverkningar av den.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar