
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other
Upsales analys - aktie och produkt
Upsales har analyserats och diskuterats en hel del i sociala medier. Därför kommer jag vara ganska sparsam kring vissa delar av min analys. Om du är helt grön på Upsales rekommenderar jag min analys i kombination med någon/några av de jag länkar nedan. I min analys kommer fokusera på punkter där jag tycker att jag kan bidra med relevant info/åsikter. Mycket baseras på hur det är att vara kund hos hos Upsales, vilket många av mina följare har efterfrågat. Därför blir också analysen lite speciell med väldigt mycket tyckande och resonerande, snarare än info och fakta som leder till olika slutsatser.
Caset
Min sammanfattade syn på Upsales:
- SaaS-bolag med en mycket bra produkt.
- Låg churn, vilket är essentiellt för mig i den här typen av bolag.
- Lång, fin och stabil historik av både tillväxt och lönsamhet. Min förhoppning är att framför allt tillväxt ska accelereras, men jag tror även bibehållen tillväxt räcker för god kursutveckling.
- Strukturell tillväxt (ca 12%/år de närmaste åren).
- Bull case: Accelererad tillväxt i kombination med marginalexpansion vilket kommer leda till multipelexpansion. Multipelexpansion tillsammans med tillväxt ger en enorm hävstång på kursen.
- Base case: Fortsätter växa ca 20%/år med en lönsamhet över 10% (alternativt kompensera med högre tillväxt) närmaste 5 åren. Bör ge motsvarande CAGR i kursen.
- Bear case: Hack i tillväxt, alternativt ökar satsningarna mot tillväxt utan att den accelererar, slår hårt mot kursen. Gissningsvis tar aktien stryk redan vid 15% tillväxt (framför allt på kort sikt) och rejält med stryk om man hamnar lägre än så.
Andra analyser
Läser man dessa analyser och min analys, borde man få en bra förståelse för Upsales:
- Erik Penser Bank
- Placera
- Phantas
Bakgrund
När jag fick reda på att Upsales skulle noteras tidigare i år så blev jag intresserad direkt, eftersom jag är kund sedan ett par år tillbaka och uppskattar produkten mycket. En stark produkt som jag själv betalar för ligger ofta till grund för mina investeringar, då jag anser att jag själv är bra på att välja ”rätt” produkter, som således sen också då säljer bra (vilket i sin tur avspeglar sig på aktien). När jag fick prospektet och fick se värderingen så bestämde jag mig ganska snabbt för att ta en position.
Noteringskursen var 22 och tyvärr fick jag bara 20% av aktierna jag ansökte om, och fick köpa resten runt 27. Nu står kursen runt 30, vilket ger ett börsvärde runt 0,5 mdr kr. En hög värdering, men som jag tycker bolaget är värd. Totalt äger jag 13 880 st, samt förvaltar ytterligare ca 15 000 åt familjen. För löpande uppdateringar om mina innehav, följ mig på Twitter och Shareville (där man kan se portföljen och transaktionerna i realtid).
Produkten - viktigaste punkterna
Upsales är ett webbaserat system som kunderna licensierar (en SaaS-produkt m.a.o). Från början var det enbart ett CRM (läs mer), men de senaste åren har de även adderat delarna marketing automation och business intelligence.
Så, hur är Upsales att använda då? Som ni säkert förstår, som både kund och aktieägare, tycker jag det är toppen. Observera att jag bara har använt Upsales Launch-paket (instegspaketet), som är den simplaste versionen. Jag har dock hyfsad koll på marketing automation-delen (”MA” framöver), Growth-paketet (nästa nivå) samt Upsales Insights.
Några nyckelpunkter som jag gillar med Upsales:
Användarvänligheten. Systemet är inte överdrivet snyggt, men modernt och lätt att förstå/använda, vilket är det viktiga. När vi har onboarding med nya anställda, så kör jag först en kort introduktion av alla system där jag berättar övergripande om bland annat Upsales. Sen kör jag separata utbildningar, och att lära dem Upsales tar max 1 timme. Sen är de igång. Sen kommer de så klart behöva återkomma med någon fråga, man kommer behöva rätta/hjälpa dem lite i början, men sammanfattningsvis är det väldigt lätt att lära sig vilket är en stor fördel.
Kundkort
Import/export. Mycket bra import och export-funktion. Detta har möjliggjort ovärderliga processer kring prospektering mm.
Vissa företag låser tydligen in sina kunders information, dvs. att man inte kan exportera ut all sin data man har i systemet om man säger upp sitt avtal. Vet ej vilka som gör det eller hur vanligt det är, men som jag har förstått det är det mer regel än undantag. Ta det med en nypa salt, jag har inte bekräftat dessa uppgifter själv, men utan tvekan förekommer det i branschen i alla fall. Otroligt dåligt hur som helst, och så gör inte Upsales.
Filtrering. Sjukt bra filtreringsmöjligheter som vi använder ofta. Oavsett om det gäller aktiviteter, företag eller något annat. När som helst kan man otroligt snabbt och användarvänligt få fram listor på precis den typen av företag/aktivitet man vill lista. Det går att filtrera i princip hur som helst, och kolumnerna i listorna går enkelt att anpassa. Inställningarna går sen också att spara om man vill. I listorna går det att väldigt smidigt uppdatera flera företag/aktiviteter på en gång.
Enkelt att anpassa. När vi blev kunder saknade vi ett fält för att fylla i på kundkortetet om företaget är kund/uppsagd kund/ej kund/nedlagt. Inga problem sa Upsales och visade oss hur vi själva la till ett eget fält (som sedan går att filtrera på etc). Inget man gör varje dag, men vi har lagt till en 4-5 fält genom åren som vi använder flitigt. I kombination med import/export och filtreringen ovan blir väldigt enkelt att sätta upp systemet så det passar ens verksamhet.
Supporten. Först och främst har man en liten chattruta nere i vänstra hörnet. Den kan man alltid klicka upp och fråga direkt, så får man svar på alltifrån några minuter till någon dag (ifall man frågar på natten/helgen/etc) i samma chatt, som då lyser med en liten notifikation. Grymt smidigt när man har en fråga som inte är så brådskande, har helt slutat använda mailen. När det gäller mer avancerade, alternativt akuta, frågor så ringer jag. Man brukar alltid få snabbt svar och allt som oftast är de väldigt kunniga (och självklart trevliga).
Meddelande från supporten.
Produkten - övrigt
Användarvänligheten i kombination med import/export och enkelt att anpassa gör att det blir väldigt lätt att komma igång med Upsales. För oss gick det extremt snabbt. Vi pratar några timmars jobb. Inte mängder av internjobb i kombination med konsultkostnader. Vi hade lite data från vårt tidigare egenbyggda CRM, som supporten hjälpte oss att importera (eller snarare visade oss hur vi gjorde, så lärde vi oss samtidigt). Uppsättningen kostade oss ingenting, och vi har på 6 år aldrig betalat en krona utöver vår licensavgift.
Det är också något som Upsales har som uttalad USP, att systemet kräver väldigt lite handpåläggning, både från kund och Upsales själva. Vårt företag är ett kvitto på att det faktiskt stämmer. Nu är/var ju vi dock ett mini-mini-bolag, vilket alltid är lättare. Men hade vi suttit på den data och de processer vi har idag (fortfarande ganska litet bolag dock) i ett annat system och flyttat in till Upsales så hade det varit i princip lika enkelt.
Om man tittar på Upsales löpande intäkter i relation till engångsintäkter så tyder det också på att det stämmer, då den fördelningen i dagsläget är ca 80-85% (löpande) kontra 15-20%. Lime har tex. fördelningen ca 60/40. Lime har lite större kunder dock, vilket gör gapet i siffran mellan bolagen större. Det är dock en tydlig indikation på att Upsales är starka på den här punkten.
När vi blev kunder hade Upsales precis lanserat sitt nya system. Den äldre plattformen lanserades när bolaget startades och den nuvarande versionen beta-lanserades precis när vi blev kunder. I början var det ganska buggigt. Under ett par år kunde det hända lite lustiga saker då och då. Aldrig något allvarligt, bara störande grejer som att loggas ut, inte kunna logga in, eller att en sida vägrade ladda. Systemet har blivit stabilare och stabilare med åren, och nu tycker jag väldigt sällan det är något som strular. Sidor laddar sällan om helt och hållet, utan bara med laddningssymbol, popups etc. vilket skapar ett flyt i systemet som gör det skönt att använda. Så som system ska funka nuförtiden för att kännas mer som ett program än en hemsida.
Upsales har också en app, för att kunna använda systemet på språng. Det vanliga systemet är INTE mobilanpassat; det går inte att använda på mobilen alls om jag ska vara ärlig. Men en app är ju ännu trevligare om den är bra. Och appen är faktiskt bra, dock saknas en del funktionalitet som man skulle behöva. Jag tror kanske de hade tjänat på att mobilanpassa hela systemet istället, så all funktionalitet finns på båda ställena. Det är dock ett stort initialt jobb och inget som lär hända i närtid, så nu hoppas jag appen utvecklas i högt tempo. Den saknar några vitala delar som vi är beroende av för att helt kunna använda den till 100%.
Appen
MA-delen verkar Upsales ha satsat hårt på senaste 6-8 åren (har för mig att det var ganska nytt när vi blev kunder). Först och främst verkar det vara något som långt ifrån alla CRM-leverantörer erbjuder. Sen verkar Upsales system dessutom vara riktigt bra. Jag är ganska säker på att Hubspot är inspirationskällan, och de är också bäst på det, av vad jag har hört. Min känsla är dock att Upsales i sin tur bättre än Hubspot på CRM. Båda är bra på båda delarna dock.
Jag har också ganska bra koll på deras abonnemangsfunktionen (ingår i Growth-paketet), då jag vill ha den. Abonnemangsförsäljning innebär att man kan lägga upp att man har sålt ett abonnemang, dvs. en löpande intäkt. Med all abonnemangs- och försäljningsdata i Upsales kan man se massor data i tilläggstjänsten Upsales Insights, som är en del av deras business intelligence-del.
Abonnemangsdelen ser ut att fylla sitt syfte. Den ser bra ut, men är egentligen inga större konstigheter, ganska simpla grejer. Insights däremot är mycket avancerat. Här kan man skapa alla möjliga intressanta rapporter av sin data. Exempelvis ARR, churn, omsättning mm. Allt går att se över olika produkter, perioder, säljare mm. Allt man kan tänka sig att göra med datan går att göra. Riktigt coolt verkar det vara faktiskt. Jag har bara sett detta över demo i möten, men som jag förstår det är det whitelablat. Jag ser inga problem med det, snarare tvärt om. Att utveckla det där skulle ha varit ett enormt arbete, så jag tycker det är smart gjort. Lite som Fortnox jobbar med t.ex. Upsales (mer info nedan). Insights är som jag förstår det bara en liten del av business intelligence-delen och jag vet ingenting om vad som erbjuds i övrigt och om det är utvecklat inhouse, externt eller whitelablat (eller en kombination?).
Upsales Insights
Vad jag däremot vet att de är ganska få utvecklare anställda. Jag har för mig att de har ett team på ca 12-15 personer. Att de har lyckats utveckla ett så stort och bra system med ett så litet team tyder på hög kompetens i teamet.
De har också en tilläggstjänst som heter Upsales Event, som man använder när man anordnar events. Intressant produkt, gissar att det är något som utvecklats efter behov från befintliga kunder. Kan inget om detta, men bara av att ha tittat på det snabbt ser det bra ut. De har också ytterligare en tilläggstjänst som kallas för SäljTV. Det är en app som är anpassad för större skärmar, som ska visualisera försäljningen. Dvs. typ att man digitaliserar säljklockan, whiteboarden etc. Vi har inte det, för det passar inte riktigt vår organisation, så jag har inte testat den själv, men jag tycker den ser bra ut för målgruppen.
I Growth-paketet finns även en integration mot Fortnox, där fakturor kan skapas automatiskt i Fortnox, baserat på försäljningen och informationen i Upsales. Mycket användbart och förmodligen något vi kommer att börja använda när vi får tillgång till Growth. Man kan även bygga mer avancerade kopplingar mot Fortnox, då de har en Fortnox Premium-integration som kostar 2000 kr/mån + konsulttimmar. Och så är det väl med det mesta, att det verkar gå att göra massa anpassningar och integrationer mot andra system, om man betalar för utvecklingen.
Det finns dock en hel del inbyggda integrationer, eller ”appar” som Upsales kallar dem. Vissa gratis, vissa kostar. Ett 30-tal totalt och nya tillkommer då och då. De som vi använder är Google Cal och Slack. Google Cal är koppling mot våra kalendrar, så det skapas möten och inbjudningar automatiskt när man lägger in kundmöten i Upsales. I Slack har vi en kanal för försäljningen, där det automatiskt läggs upp varje gång någon får in en ny kund (som en digital säljklocka alltså :).
Ett urval av apparna.
I och med att systemet är så bra i kombination med att det är enkelt att anpassa på många sätt, har gjort att det i princip aldrig har varit något jag velat göra i Upsales som jag inte kunnat göra. Några grejer ligger som sagt i de övre planerna då, men än så länge har jag inte saknat något.
När man kommer på något som man vill göra, men som faktiskt inte går att göra, vilket oftast är ganska små detaljer (men som kan vara bra), så kan man lägga in dem på deras feedback/idé-sida. Säkert en hel del där som aldrig blir verklighet, men då finns det förmodligen också en anledning. Är det något vettigt, eller något som erbjuds hos konkurrenter, så är det förmodligen något som fixas tids nog.
Att systemet är webbaserat behöver jag väl inte ta upp 2019, men tydligen är det fortfarande många företag (i storleksordningen runt 40-50% har jag för mig) som har CRM-system som inte är det, så ännu är det en USP vid försäljning till företag som fortfarande har on-premise-system (lokalt installerade program).
Jag valde Upsales mycket på grund av användarvänligheten. Nu var det 6 år sen och jag har svårt att avgöra hur jag hade resonerat idag. Jag har inte tid att researcha konkurrenterna så pass noga. Därför var det kul att höra vad min kompis som nyligen upphandlade nytt CRM till deras bolag sa. Mycket litet bolag, men faktiskt noterat, som bara behövde två användare. Frågade honom vilka system han gick igenom och fick till svar: ”Testat Hubspot, SuperOffice, Lime och något mer och inte varit i närheten så imponerad av gränssnitt och användarupplevelse som jag blev hos Upsales. Pipedrive kollade jag bara deras hemsida”.
Självklart har påverkats av mina rekommendationer om Upsales, skall tilläggas. Däremot blev det faktiskt inte Upsales tillslut! Det blev…en cliffhanger! Skriver vidare på denna story senare i analysen då det är kopplat till prissättningen som jag kommer gå igenom.
FortnoxCRM
Som de flesta av er nog redan vet har Fortnox whitelablat Upsales. Det är en enklare version av Launch-paketet, som de säljer för 199kr/mån/anv och man kan max köpa 5 användare. Det här kan man säga massor om, jag kommer försöka hålla mig ganska kortfattad eftersom det redan skrivits friskt om det:
- Vad som inte ingår i FortnoxCRM är 9 funktioner, varav vi använder 2 idag. En av dessa är custom-fält, som man använder för att anpassa företag, aktiviteter, kampanjer mm. Den hade vi haft svårt att vara utan. I övrigt är det Upsales, fast med Fortnox logo och gröna färg.
- Grov kvalitetsstämpel.
- Orimligt billigt, men eftersom det bara är upp till 5 användare lär det inte kannibalisera särskilt mycket. Förhoppningsvis kan man knyta an sig väldigt många småföretagare, varav vissa kanske växer och blir fullskaliga användare tids nog, vilket jag antar är det som Upsales hoppas på.
- Det kan nog blir en del extra intäkter, men jag tror inte på några underverk på kort sikt utan eventuellt på lång sikt i.o.m. ovanstående punkt). Vore trevligt om Upsales började redovisa hur många som har FortnoxCRM, det kommer de dock inte göra i dagsläget.
- Någon följare undrade om jag visste hur intäktsfördelningen ser ut. Den informationen går tyvärr inget av bolagen ut med. Min gissning är 50/50 som sämst och 70/30 som bäst.
Varför vi valde Upsales
För snart 6 år sen anställde jag min första inhouse-säljare i mitt företag. Fram tills dess hade vi ett extremt enkelt egenbyggt CRM med bara de mest vitala delarna (typ regga lite info om kunden, samt regga aktiviteter som gjorts kring kunden). Istället för att utveckla vidare vårt eget med våra små resurser, bestämde vi oss för att köpa in ett.
Jag började med att kolla igenom några system. Nu är detta 6 år sen, så jag kommer faktiskt inte ihåg alla jag kollade igenom, men jag minns Salesforce, Fortnox CRM (som då hade ett egenutvecklad som inte hade något med Upsales att göra) och så Upsales så klart.
FortnoxCRM slopade vi snabbt. Jag kommer ihåg att beslutet togs snabbt. Deras CRM såg horribelt ut, extremt omodernt kändes det. Lite kul är att några år senare när vi skulle byta ekonomisystem, och vår revisor säger ”vi kör Fortnox”, varpå jag säger ”måste vi verkligen det? Jag har kollat på deras system tidigare och tycker det ser otroligt omodernt ut” och han svarar ”de har släppt en stor uppdatering och blivit mycket modernare”. Sedan dess har jag varit Fortnox-frälst och äger även aktien sedan snart 3 år. Fortnox CRM, i den gamla formen, finns inte kvar. Det las ned, och ca 5 år senare whitelablar de alltså Upsales och börjar sälja som sitt CRM.
Salesforce kollade vi lite noggrannare på, då min nya säljare kom från att ha jobbat flera år i det systemet och trivdes i det systemet. Jag tyckte däremot att det kändes väldigt rörigt och ganska omodernt till utseendet. Känslan var att det fanns väldigt mycket som vi inte hade användning av.
När vi kollade på Upsales så var de precis på väg att beta-lansera sin nya version av systemet. Det var tur, beslutet hade inte blivit lika enkelt med det gamla systemet, som förvisso funkade i princip lika bra, men såg och kändes omodernt. Vi använde egentligen aldrig det gamla systemet när vi väl blev kunder, utan utgick direkt från det nya, och var det något vi saknade i funktionsväg så fanns det oftast i den gamla versionen som vi kunde luta oss tillbaka på. Idag finns allt i den nya versionen.
Jag kände snabbt att Upsales uppfyllde de behov vi hade, som förvisso var väldigt simpla, samtidigt som systemet såg trevligt och lättanvänt ut.
Priset var 7800 kr/år för en användare, inga större pengar att prata om, så vi körde på det. Det är samma pris som vi betalar än idag per användare, men idag har vi 7 användare. Återkommer till prissättningen.
Konkurrenter
Om jag hade gjort upphandlingen idag hade jag förmodligen gått igenom fler system. Tydligen finns det hundratals olika, men de som jag tycker ser aktuella ut (utan att ha gjort djupare research):
- Oracle
- Sugar CRM
- SuperOffice
- Pipedrive
- Lime
- Microsoft Dynamics 365
- Salesforce
- Hubspot
Innan vi går in på de olika systemen måste vi klargöra några saker:
1. Mitt bolag var så litet som det bara går (3 anställda, varav 1 säljare) när vi upphandlade Upsales. Upsales riktar sig främst mot företag med 50-2000 anställda (varav 15-200 säljare). Så även idag, med 18 anställda varav 7 säljare, är vi egentligen mindre än vad Upsales riktar sig mot. Min åsikt påverkas ju av detta. Samtidigt som jag tycker Oracle ser värdelöst ut och Pipedrive spännande ut, så kommer det finnas folk som tycker Oracle är ett måste och Pipedrive är fullständigt oseriöst. Min åsikt representerar inte facit.
2. Jag har pratat med Daniel Wikberg (VD och grundare) som säger att deras största konkurrenter är Salesforce, Dynamics och Hubspot. Detta däremot är väldigt mycket mer intressant än vad jag tycker om nedanstående konkurrenter.
Oracle känns inte alls som en tjänst för vårt bolag. Har inte gjort mer än att kolla deras hemsida och bild-googla. Testa själva, man blir inte sugen direkt. Detta är ett system för storföretag och jag har mycket svårt att se dem tävla om några kunder.
Sugar CRM. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare. Har kollat runt lite på hemsidan, samt kollat en lång tutorial av systemet. Tycker det känns hyfsat. Inte lika bra känsla som jag får av Pipedrive, Lime Go, Hubspot och Upsales dock. De finns heller inte på svenska, varken system eller support, vilket är en stor nedsida.
SuperOffice hade jag också ganska snabbt valt bort pga att jag får en dålig känsla på hemsidan och det jag sett av systemet, samt att min kompis som jag berättade om hade kollat noggrannare på detta (haft möte och fått demo etc) och säger att det är omodernt. Som konkurrent till Upsales behöver man inte heller oroa sig i dagsläget då de riktar sig till de minsta företagen.
De ovanstående tre hade rykt ganska omgående, utan vidare research om jag hade gjort en upphandling idag (kan låta oseriöst, men när man är entreprenör i ett litet bolag är tid en bristvara, som ni kanske märkt). Nedanstående hade jag kört möte med och ev. testat vidare själv i demo om jag hade fått bra intryck (har inte testat något av dem själv i dagsläget).
Pipedrive ser spontant ganska bra ut. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare och har lite svårt att utvärdera det utan att testa systemet själv. Jag har kollat snabbt på några videos mm. Min känsla är dock att Pipedrive är för de minsta kunderna. Inget fel med det, tvärt om. Däremot tror jag Pipedrive inte kommer att störa Upsales i deras försäljning. Detta bekräftade jag också med Daniel, som sa ”Pipedrive konkurrerar med ett annat segment (de allra minsta kunderna)”.
Prismässigt verkar de ligga lite lägre än de andra, så om priset hade varit viktigt så hade jag så klart kollat lite extra här. Däremot finns ju FortnoxCRM, som hade gått före. Att jag inte hade valt Pipedrive idag är av flera skäl. Känslan när jag kollar på produkten är inte klockren. Svårt att förklara, det är en känsla. En stor bidragande faktor är också att det inte finns på svenska. Jag föredrar alltid svenska före engelska, framför allt när det kommer till support. Det kan ju vara något att tänka på avseende Upsales utlandssatning (mer om den senare), att det förmodligen är svårare för dem att få kunder i ett land som inte är hemmaplan.
Lime har jag kollat in lite nu och jag blev lite förvirrad. Lime Go såg modernt och nice ut, medan Lime Standard såg extremt mossigt ut(?). Som jag förstår det säljer de också en del on-premise-system, dvs. ej webbaserade. Jag har lite svårt att greppa produkten faktiskt, skulle behöva testa den. Är Lime Go något helt annat än Lime Standard? Hur som helst. Enligt vad jag har hört så riktar de sig mot medelstora företag, vilket talar emot att jag skulle välja dem. Samtidigt har de ett erbjudande på sin hemsida för ”Lime Go” som är på ca 4 000kr/mån, och jag tycker Lime Go ser bra ut.
Daniel bekräftar också att Lime inte är en huvudkonkurrent till Upsales: ”Lime har fokus på andra vertikaler (även om vi tar en del kunder från dom)”.
Microsoft Dynamics 365 är enligt Daniel en av deras huvudkonkurrenter. Av allt att döma är det ett mycket kompetent och avancerat system. Det verkar också gå väldigt bra för dem. Jag personligen har väldigt svårt för Microsofts produkter, förutom Excel då. När jag tittat tutorials så blir jag inte heller ett dugg sugen på systemet, men bevisligen är det många som väljer det. Vi hade med andra ord förmodligen inte valt det. Observera att jag varit ”avancerad” PC-användare sedan barnsben, körde parallellt med Mac (bärbart) från tidigt 10-tal och övergav inte min stationära PC (med Vista!) förrän för ca 3 år sedan. Kör också mycket Xbox. Men det är något med deras gränssnitt idag som jag inte klarar av.
Salesforce är som jag förstår det ledande inom CRM idag. För oss hade gått bort ganska snabbt, då det känns för stort och rörigt. Jag ogillar system där det känns som man utnyttjar 5%. Tittar man på de flesta system vi har så använder vi säkert 50+% av funktionaliteten i snitt. Med det sagt så pekar Daniel ut dem som sin huvudkonkurrent och det är inte för inte som de är störst. Självklart har de ett utomordentligt system, förmodligen djupare och mer avancerat än Upsales. Frågan är om det alltid behövs? Säkert ibland, men garanterat inte alltid. Det finns gott om rum för Upsales att sno kunder.
Min känsla är att både Salesforce och Dynamics 365 kräver konsulttimmar, internutbildningar mm. för att komma igång.
Hubspot är den sista av Upsales tre huvudkonkurrenter. Av det jag har hört så är de bäst på MA, men inte lika bra på CRM. Och det har jag hört från ganska många nu. Därför hade jag nog inte valt det, eftersom vi främst är/var ute efter CRM, men jag vet att de är stora och omtyckta. Om jag däremot var ute efter CRM och MA, så hade nog Hubspot legat högt i kurs.
Min pappas företag hade Hubspot under några år, men sa upp det för några månader sen då det kostade för mycket (han betalade ca 100-200k/år, och de är bara två personer, som knappt använder dessutom). Då fick de ett erbjudande om ett limiterat paket för ca 30k/år, som de tog. Han verkar tycka att CRM:et fyller sin funktion, men att MA kräver för mycket jobb/underhåll (vilket är anledningen till att jag själv inte tagit mig an det i Upsales än).
Som ni kanske märker pratar jag ganska mycket om känsla när jag väljer mjukvara. Självklart är det inte så enkelt som att jag bara kan kolla på några screenshots av ett system och sen bestämma mig. Jag måste känna (UX-mässigt, inte bara UI) och testa, ha riktiga problemställningar som jag vill ha svar på. Därför kan jag inte heller göra en rättvis bedömning av konkurrenterna nedan.
De två klart viktigaste punkterna när jag väljer ett system är att det ska lösa mitt problem och att det är användarvänligt så att det är lätt att göra det. I vårt företag använder vi Slack, Asana, Airmail, Gsuite, Fortnox, iOS/MacOS etc. Bara program med hög användarvänlighet.
Vi har aldrig(!) behövt byta ut ett system mot ett annat (alla system vi har, är det första vi valt inom den nischen), vilket i sig också säger en del om styrkan i SaaS. Jag anser mig således vara bra på att välja rätt produkt när det kommer till mjukvaror.
Sammanfattningsvis hade jag personligen valt FortnoxCRM, eller ev. Pipedrive, om vi var under 5 användare. Hade vi varit 5-10 användare, vilket vi är idag, så hade det förmodligen blivit Upsales eller möjligtvis Pipedrive, Lime Go eller Hubspot. Om vi även behövde MA hade det förmodligen blivit Hubspot, alternativt Upsales.
Min research är ju extremt begränsad också, jag har inte tid att göra en riktig låtsas-upphandling. Vad jag däremot vet med säkerhet är att jag faktiskt valde Upsales en gång i tiden och att jag är nöjd med produkten och att vi inte har några tankar på att byta system.
Jag tror det kommer ned mycket till tycke och smak. De flesta typer av system finns en uppsjö av, oavsett om det gäller CRM, MA, projektledning, internkommunikation, mail mm. Det är få kategorier där ett system kör över alla konkurrenter. Man behöver inte vinna alla affärer, framför allt inte med tanke på hur små Upsales faktiskt är. För mig räcker det med att veta: jag är väldigt nöjd, churnen är låg (vilket tyder på att andra också är nöjda), de tar bra betalt och de har ett stabilt flöde av nya kunder. Jag är inte ett dugg orolig att något annat system ska ta över eller att det ska bli någon prispress.
Produktplaner
Från början var Upsales enbart ett CRM. Idag kan man dela upp Upsales produkt i tre större delar: CRM, marknadsstöd (kallar allt inom detta för MA som sagt) och business intelligence (rapportering/data/analys).
Allt delas upp i fyra paket:
- ”Launch”: 46 800 kr/år för 5 användare (dvs. 9360kr/anv) och därefter 8340 kr/anv. Detta inkluderar CRM-systemet och allt vad det innebär, väldigt begränsat MA samt enklare rapportering i form av säljtavlan, lite staplar över försäljningen mm. Inkluderar även 5000 "kontakter” (man hämtar in företag från Bisnode till sitt CRM).
- ”Growth”: 190 800 kr/år för 20 användare (dvs. 9540kr/anv) och därefter 11 940kr/anv. Inkluderar allt i launch, abonnemangsförsäljning, fullt MA-stöd, marknadsrapporter (vad det nu innebär) och lite annat. 10 000 kontakter.
- ”Gazelle”: 468 000 kr/år för 30 användare (dvs. 15 600kr/anv) och därefter 17 940 kr/anv. Inkluderar allt i paketen ovan, plus diverse grejer som jag inte vet vad det är. 20 000 kontakter.
- ”Leader”: Pris på offert, 50 användare, 30 000 kontakter. Verkar vara aktuellt när man har flera företag/varumärken. Låter som något för antingen stora företag, alternativt säljbolag som säljer åt flera företag.
Det finns även tre tilläggstjänster (som alla ingår i paket 3 och 4):
- ”Upsales Event”: 29 900 kr/år.
- ”Upsales Insights”: 24 900 kr/år upp till 19 användare.
- ”SäljTV”: 14 900 kr/år upp till 19 anv.
I alla dessa paket ingår gratis support, utbildningar och en utbildningsplattform (om man föredrar att lära sig själv).
Normalt sett (jag vet inte hur det är för stora bolag och komplicerade lösningar) sätter Upsales upp allt åt en och kommer ut till en och håller utbildning så man kommer igång. Sen kan man gå på utbildningar som de håller regelbundet gratis på deras kontor, samt använda utbildningsplattformen. Om man vill ha mer avancerad hjälp med strategi mm kring hur man ska jobba så säljer de konsulttimmar. Det är dock inget vi har behövt, vi har fått all hjälp som behövts från support, säljare och den gratisutbildning vi fått.
Här kan ni läsa mer exakt om alla paketen.
Snittkunden betalar i dagsläget ca 120 000 kr/år, vilket har fördubblats senaste fem åren.
Min take på dessa planer och prissättningen
När vi blev kund betalade vi alltså 7800 kr/år för en användare, that’s it. Under åren har vårt företag växt, och nu betalar vi 7x7800, dvs. 54 600 kr/år. När vi blev kunder gällde också "från 5 användare får vi Upsales Plus (eller vad det hette då) gratis”, som innefattar MA-delen. Detta kändes som en rimlig prissättning tycker jag.
Nu är det alltså helt annorlunda. För det första är priset per användare högre. Fair enough. Men nu man måste köpa minimum 20 användare för att få MA-delen. Som kund gillar jag så klart inte denna förändring.
Vårt företag har ”Launch”. Det har fram tills nu gett oss allt vi behöver, men nu behöver vi även abonnemangsförsäljningen, som ligger i paket 2 (Growth) och tilläggstjänsten Upsales Insights.
Att sälja saker på löpande avtal är något som blivit väldigt mycket vanligare bland många företag idag, även små. I princip all vår egen försäljning är den typen av avtal, väldigt lite engångsförsäljning. När vi blev kund till Upsales var detta inte något vi hade i åtanke, då vi bara ville åt ett system för att lagra information om kunder och aktiviteter kring dessa, så därför har vi fortsatt sköta allt sånt manuellt via Excel vid sidan av. Det är dock extremt mycket vi inte kan se, och dessutom känns det inte alls lika felsäkert som att ha det integrerat i Upsales. Nu när vi börjar bli större känner man verkligen behovet av av att få in allt i ett seriöst system, istället för diverse hemmasnickrade Excel-filer.
Vi pratar om 1 av 13 punkter som man får i Growth-paketet, som troligtvis inte kräver någon större utbildning eller uppsättningskostnad för Upsales. För att få det här lilla tillägget måste vi först och främst betala 9 540 kr/anv. Vårt nuvarande pris om 7 800 kr/anv är rabatterat med 17% pga gammalt avtal, och den rabatten får vi inte behålla om vi byter upp oss.
Prisskillnaden per användare tycker jag dock är låg (för låg?). Problemet är att vi sen måste betala för 20 användare, vilket är minimum i Growth-paketet, trots att vi bara har nytta av 7. Vi måste också köpa till Upsales Insights, som förvisso är ganska avancerat, och känns värt 25 000 kr/år även fast det också avser upp till 19 användare. Totalt landar det på 215 000 kr/år, kontra ca 55 000 kr/år som vi betalar idag. För en ganska liten förbättring i systemet. Orimligt enligt mig. Sen blir det förvisso inte dyrare när vi växer, men vad finns det för garantier att vi ska göra det?
Prissättningen börjar också på 9360 kr/anv för Launch. För att vara instegspaket verkar detta pris vara högt om man jämför med konkurrenterna. Dessutom måste man köpa minimum 5 användare, vilket gör att instegspriset faktiskt är ca 47 000 kr/år.
Om jag inte hade hittat FortnoxCRM (som inte presenteras på Upsales hemsida) så hade jag kanske valt Lime Go eller Pipedrive istället. Men FortnoxCRM gäller bara upp till 5 användare, sen då? Från att betala ca 12 500kr/år för 5 användare på Fortnox, till att jag behöver 6 användare och måste hoppa över till Upsales och betala 56 000/år, till ett ganska litet mervärde utöver den extra användaren (har man klarat sig hittills känner man nog så i alla fall). Det hade känts orimligt. Jag hade förmodligen börjat dela konton mellan anställda osv, så länge som bara möjligt. Sen kanske man i värsta fall hade bytt till Pipedrive eller annat billigare system?
Ännu värre blir det om jag både haft behov av få användare, och dessutom behövt abonnemangsdelen (eller något annat i Growth-paketet), vilket många små företag behöver. Då är det 215 000 kr/år som gäller. Nu vet jag inte vilka konkurrenter och deras paket som har abonnemangsförsäljning, men någon borde ha det utan att man behöver betala för 20 användare.
Jag sa till Daniel att jag tycker deras prissättning är aggressiv, framför allt kring minimum antal användare, och frågade vad han hade för tanke kring detta och fick till svar att: ”Den målgruppen vi framför allt riktar oss till nu (bolag med 15-200 säljare) är vi extremt konkurrenskraftigt prissatta, men kan upplevas som dyra bland mindre kunder som kanske bättre lämpar sig för hubspot eller liknande. Vi vinner extremt många upphandlingar av detta skäl så det stämmer inte att vi är "dyra". Det gäller att jämföra äpplen med äpplen.”
Detta låter ju väldigt bra tycker jag. Jag är inte förvånad att de har en tydlig strategi kring sin prissättning. Däremot säger han ”som kan upplevas som dyra bland mindre kunder”. Jag förstår inte riktigt vad man vinner på att ”låsa ute” små kunder med dessa aggressiva minimum-antal av användare. Företag med 10 säljare är ändå fina små bolag, som många kanske kommer växa och bli inom deras målgrupp. Dessutom är 95 000 kr/år inte långt ifrån deras snitt, och fina pengar in när man säljer SaaS-tjänst som kräver liten handpåläggning och support.
De större företagen, men 50 säljare till exempel, kommer ändå inte påverkas av dessa minimum-antal. Konkurrenterna är inte så här aggressiva. Garanterat finns det en tanke bakom det, men jag är inte säker på att det är rätt strategi.
Min kompis som jag berättade om tidigare, behövde just abonnemangstjänsten, men bara två användare och eftersom bolaget var så litet så var det inte aktuellt att betala 215 000 kr/år. De valde tillslut FortnoxCRM, dvs. indirekt Upsales. Jag vet att de hade varit beredda att betala 50-100 000 kr/år om de hade fått abonnemangsdelen, men betalar nu alltså 5 000kr/år, som Fortnox dessutom ska ha en del av. Onödigt och fyrkantigt att tappa den fina ARR:en, enligt mig. Som tur var blev det inte en konkurrent åtminstone, så det visar fortfarande tydligt hur bra Upsales är som system.
Personligen tycker jag de skulle ta betalt per användare bara, och sen differentiera priserna per användare mellan paketen tydligare (instegspaketet lite billigare, de andra paketen lite dyrare), och sen jobba med mängdrabatter. Eventuellt ha ett max antal användare på de enklare paketen, se Salesforce tex. Och ev. även ett minimum antal användare på vissa paket, men betydligt lägre gränser. Tycker de flesta konkurrenters prissättning är bättre.
Allt detta handlade ju om antalet användare. Om man ser till priserna per användare så tycker jag de är rimliga. Som Daniel sa så är de konkurrenskraftigt prissatta kontra huvudkonkurrenterna.
Med allt det sagt litar jag på att Upsales väljer rätt strategi. Och om det visar sig att den nuvarande inte är den bästa, så kan det bara bli bättre.
En grej jag noterade var att Lime paketerar sitt Enterprise-paket branschspecifikt. Det tycker jag är smart. Nu kanske Upsales är så pass flexibelt att det funkar för alla branscher, men man kanske skulle titta på att göra versioner av systemet med små tweakar mot olika branscher. Om jag var i byggbranschen hade jag absolut kollat lite extra om jag såg att Upsales hade en speciell version av sitt system utvecklat specifikt för min bransch med några extra specialfunktioner som jag kunde dra nytta av.
Här kan ni jämföra allas priser och paketering:
- Upsales
- Lime
- Hubspot
- Salesforce
- SuperOffice
- Dynamics 365
Utlandssatsningen
Många (även de själva till viss del) har snackat en del om deras utlandssatsning. Senast jag var uppe på deras kontor lät det som två personer som jobbar, från deras svenska kontor, mot den tysktalande marknaden. Vi pratar alltså inte om ett nytt tyskt kontor med 20 anställda. Jag skulle INTE förvänta mig några underverk här. Förhoppningsvis ökar antalet utländska kunder snabbare, men från ytterst låga nivåer. För mig är det endast en liten option om att tillväxtstakten skulle kunna accelerera, och framför allt i längden bibehållas. Jag räknar annars med att Sverige står för tillväxten, vilket jag tycker räcker gott och väl för att caset ska vara intakt.
Missförstånd kring kommunicerade ”40% tillväxt” som resulterade i 21%
I prospektet inför notering kommunicerade bolaget att tillväxten hade accelererat och indikerade en ARR-tillväxt om 40%, om man läste lite för snabbt och utan tanke, vilket jag och många andra gjorde. Personligen tyckte jag det lät alldeles för bra att vara sant, så jag la ingen vikt i det utan räknade med 20+% och såg det som en rejäl bonus om det mot förmodan skulle hända. Resultatet blev 21%, vilket många därför såg som en grov miss. Det har fått en del att dra öronen om sig framför allt pga förtroende.
Jag bestämde mig för att undersöka det här, då jag var säker på att det blivit något missförstånd. Det bekräftade jag först genom att läsa lite noggrannare och fundera på vad de faktiskt säger, sen har även Daniel bekräftat detta.
Citat är följande: ”Resultatet av våra nya satsningar visade sig redan under det fjärde kvartalet 2018 då våra abonnemangsintäkter (ARR) växte i en takt som indikerar en årlig tillväxt på drygt 40%. Samma positiva trend har fortsatt under början av året med ett starkt inflöde av nya kunder.”
Det må vara aningen otydligt, men när man läser det på nytt så är det ganska solklart att de menar att tillväxten blir 40% om de fortsätter att växa så här fyra kvartal i rad (när meningen skrivs har 1,5 gått).
Daniel förtydligar: ”Detta beror på att vi rapporterar rullande tolv månader tillväxt i kvartalsrapporten. Under Q4 ökade ARR med ca 10%, alltså total ARR 2018-12-31 var 10% högre än 2018-10-01. omräknat till årstillväxt blir det drygt 40%. Motsvarande årstakt i Q1 var ca 30% (helt i linje med kommunicerat mål). Däremot om man jämför 20190331 med 20180331 blir det 21%. Eftersom vi hade en accelererad tillväxt under 2018 tar det ett par kvartal innan TTM (rullande tolv månader) tillväxt kommer ikapp.”
Säljorganisation
Hur duktiga är de själva på försäljning egentligen? Bevisligen helt okej så som de lyckats växa lönsamt under 15 år, men det känns som det finns potential att bli ännu bättre. Jag var fundersam till om de jobbade med uppsökande (kall) försäljning över huvud taget, vilket Daniel dock säger att de gör. Jag tycker också det är märkligt att jag som har varit kund i 6 år först nu, efter att ha ringt supporten, förstår att det finns mycket mer funktionalitet än det vi har, som vi dessutom har behov av och är beredda att betala för. Jag trodde vi hade allt utom MA-delen.
Jag har heller inte varit jätteimponerad av de säljare jag har träffat genom åren (4 st). Däremot har jag pratat med någon riktigt duktig på supporten.
Väldigt litet statistiskt underlag att backa upp mina tankar ovan med, så man kan ju ta det med en nypa salt. Om det stämmer så kan det ju bara bli bättre hur som helst, så jag skulle snarare se det som en potential än någon negativt, eftersom de bevisligen lyckats växa ganska starkt under lång tid.
Ledning/styrelse
Jag gjorde en snabb check vid noteringen av ledning och styrelse, och uppenbarligen är det inget jag har lagt på minnet. Det sitter inga namnkunniga där, och inte heller några hundra begravna (som jag hittat i alla fall), men Daniel tycker att han har en väldigt kompetent ledning och styrelse vid sin sida när jag frågar honom om den.
För mig är Upsales Daniel Wikberg. Han grundade bolaget 2003 och har varit VD sedan dess. Äger 65% av bolaget. Extremt mycket skin in the game, och sålde dessutom ingenting i noteringen. Förhoppningsvis har han cashat hem åtminstone lite innan, så han inte har något större behov av pengar (sen har han väl en hyfsat lön också kan jag tänka mig, så mycket har jag inte grävt, det intresserar mig inte i detta fall). Det är dock inget han vill svara på när jag frågar.
Han ska bygga detta ännu större nu! Mycket imponerande. Han har säkert sina utmaningar, men han har tagit Upsales långt och otroligt stabilt på vägen. Lönsamt, aldrig någon negativ tillväxt, säljbakgrund men ändå (dvs. att han inte har teknisk bakgrund) lyckats skapa en grym SaaS-produkt etc. Detta känner jag mig väldigt trygg med. Har dessutom sett honom presentera Upsales en gång för många år sen (6-7 år sen, innan jag var kund), och kommer fortfarande ihåg att han gjorde ett riktigt bra intryck.
Något jag dock noterat när det kommer till medarbetarna är att många verkar ha jobbat på Upsales länge, vilket jag ser som väldigt positivt. Jag har även varit uppe på deras kontor några ggr, som är riktigt nice. Fiskat lite i hur det är att jobba där osv, och bara fått positivt intryck.
Övrigt
Vill återigen tillägga att mitt företag är litet (18 anställda, varav 7 säljare), så mina åsikter om produkten speglar säkerligen inte alla kunders (låg churn tyder dock på det). Upsales riktar sig tydligen mot företag med 15-200 säljare. Min känsla är att de har positionerat om sig lite den senaste tiden, och försökt gå mer mot gruppen av medelstora bolag. Jag är inte säker på vad jag tycker om det. Jag gillar att man satsar på att få in större bolag, men varför måste man stänga ute de mindre?
En annan sak jag tycker det måste jobba på är synligheten på Google. På annonserna syns man lite här och där men i den organiska listan i princip inte alls. Söker man ”CRM” kommer man på sida(!) 4 och ”CRM system” kommer man inte upp på alls (gick ca 10 sidor). Här måste man ju komma på sida 1 och har alla möjligheter att göra det. Om någon på Upsales läser detta, ta hjälp av SEO-byrån Pixel och i synnerhet deras grundare Henrik, de är bäst (jag har inget incitament där, men har använt dem lite själv tidigare i båda mina bolag).
Hemsidan är OK, men tycker tror de kan jobba upp konverteringen här. Här tycker jag Lime är bättre, även om de också har en del att förbättra.
Dessa punkter är ju inget som får en mindre intresserad av att investera, utan jag ser det som områden med förbättringspotential, vilket skulle kunna bidra till ännu starkare utvecklingen framöver.
Många har frågat varför man ska välja Upsales framför alla andra system som finns. Jag hoppas ni är nöjda med mina svar kring det. Några har också frågat om moats. Utöver de positiva egenskaper med Upsales produkt som jag redan tagit upp, så är det jobbigt att byta system. Långt ifrån omöjligt, men helt klart huvudvärk. Det ska väldigt mycket till för att man ska byta system om man en gång har accepterat ett pris och sen är nöjd med det. Det händer liksom inte.
Uppsägningarna tror jag är mer eller mindre uteslutande beror på 1. Konkurser/företag som måste dra ned kostnader för att omsättningen/organisationen krymper, och 2. Företag som inte riktigt kommer igång med att jobba med/använda sitt CRM (dessa kommer inte att byta till ett annat system, möjligtvis när de tar nya tag vid senare tillfälle). Punkt 2 har de också jobbat för att motverka senaste tiden, vilket är det som lett till den minskade churnen. Jag är inte orolig att de ska tappa kunder, churnen kommer vara låg, det viktiga är att de vinner tillräckligt många upphandlingar. De har 600 kunder idag. Tror ni att de kan nå 1000 på 3 år? Det tror jag, och i så fall har vi nog fin kursutveckling att vänta.
Någon frågade även om styrkor/svagheter i produkten. När det gäller styrkor hoppas jag det har framgått. När det gäller svagheter i själva produkten så har jag faktiskt inget större att klaga på hittills, men garanterat finns det punkter där konkurrenter är starkare, så är det alltid.
Någon frågade hur mycket Upsales är av de olika delarna CRM, MA och BI. Jag frågade Daniel och han svarade ”Vi säljer ingen av produkterna separat så det blir konstigt att försöka analysera det”. Det finns således inget svar på den frågan men min personliga uppskattning är runt 50% CRM, 35% MA och 15% BI.
Många har frågat om https://dynamics.microsoft.com/sv-se/pricing/. Jag tror detta är ett resultat av att det är två CRM-leverantörer som noterats nära inpå varandra. Som ni såg på Daniels svar ang. detta så är det inte en av huvudkonkurrenterna, och således inget man behöver lägga någon större vikt i (även om man så klart ska hålla koll på hur Limes erbjudande utvecklar sig).
En annan följare frågade på Twitter frågade mig ”Hur ska de ha en möjlighet att stå emot enkla/billiga pipedrive? Exakt samma features och betydligt större. Men ett helt annat pris på produkten”. Pipedrive är knappt verksamma på den svenska marknaden. De kommer inte ta en märkbar del av Upsales kaka närmaste åren, är min tro i alla fall.
Pipedrive är säkert ett toppensystem, men så där kan man säga i nästan alla branscher om en konkurrent. iPhone t.ex. Det finns andra telefoner ”med exakt samma features, och mer därtill, med kraftfullare hårdvara och dessutom billigare”. Det finns fortfarande ganska många som väljer iPhone.
Så här är det med de flesta system, och med de flesta företag överlag. Det är sällan ett företag har en helt unik produkt som ingen annan har, och i så fall är de oftast världsledande redan. Många verkar vilja höra att Upsales är eller ska bli det självklara valet för alla som skaffar ett CRM-systen. Om Upsales var det givna valet när man ska köpa CRM-system så hade de inte haft 600 kunder idag, då hade de haft 600 000 kunder och värderingen hade varit 500 miljarder istället för 500 miljoner. Om inga hade valt Upsales hade de haft 0 kunder idag, likaså om kunderna inte hade varit nöjda med produkten. Vissa kommer välja Lime, vissa Pipedrive, vissa Upsales, majoriteten kommer välja andra system. Det finns ett par hundra som sagt, och det finns plats för många av dem. Det viktiga är att Upsales fortsätter växa i samma takt som tidigare eller ännu snabbare.
Sen är det klart man ska utvärdera Upsales produkt mot konkurrenternas och säkerställa att den är konkurrenskraftig, vilket är det jag har försökt göra.
Sammanfattningsvis
Jag har varit sparsam kring siffror i den här analysen. Det finns så mycket redan i analyserna jag länkade i inledningen. Jag kommer kort dra de mest intressanta enligt mig. Churnen har gått från redan låga 10% mot extremt låga 5%. Otroligt mycket värt i ett sånt här bolag. Strukturell tillväxt (ca 12%/år närmaste 4 åren i Norden). Bolagets tillväxt varit runt 20%/år senaste åren, men kanske kan accelerera framöver? Jag hoppas som sagt på 20+. Målsättningen är enligt bolaget 30%. Jag finner det osannolikt att man ska nå så högt, möjligtvis ett enskilt år. Om de mot förmodan gör det är det en fantastisk bonus. 40% i Q4 och 30% i Q1 är ju minst sagt lovande.
Bolaget har växt lönsamt sedan start och jag är säker på att det går att hitta grov lönsamhet på sikt. Mellan åren 2012-2016 hade de en stigande ebitmarginal med 34% år 2016 och i snitt 29%. 2017 gjorde de om redovisningen och gjorde ett stort minusresultat. Jag är ingen expert, men som jag förstår det bytte de från att redovisa årsavtalen direkt, till att periodisera upp dem per månad (trots att kunden normalt sett betalar hela året i förskott), vilket jag tycker är bra. 2018 var ebitmarginalen bara 4%, och jag vet inte om det fortfarande påverkades av detta, förmodligen inte, eller åtminstone inte så mycket. Gissningsvis har de ökat satsningarna i tillväxt. Så lär de fortsätta göra och lönsamheten kommer nog vara lägre under en period. Min förhoppning är att de kan fortsätta växa lönsamt. Antingen 20% tillväxt med ca 10% marginal, eller lite lägre marginal men högre tillväxt.
När det gäller värderingen tycker jag den är rimlig. Upsales är inte ett oupptäckt och/eller missförstått undervärderat bolag med dolda värden som jag hoppas ska få en rättvis värdering. Precis som sällan är i mina portföljbolag. Dagens värdering är redan rättvis. Detta är ett case där tillväxtresan måste fortsätta och värderingen således fortsätta vara hög. Uppvärderingen kommer då i takt med bolagets tillväxt. Kan nyckeltalen förbättras ytterligare genom accelererad tillväxt och ökad lönsamhet på sikt, så lär det blir multipelexpansion. I kombination med själva tillväxten kan aktien då gå riktigt bra. Det räcker dock med bibehållen tillväxt för att caset ska bli mycket bra på lång sikt. De behöver bara fortsätta göra precis vad de har gjort senaste 15 åren.
Risken är så klart inbromsad tillväxt, möjligtvis att de tar på sig alltför höga kostnader som inte ger önskat resultat. Tillväxt under 10% slår nog hårt på kursen, kanske till och med under 15% (i korta loppet garanterat). På riktigt kort sikt (något kvartal eller två) måste de nog visa en tillväxt över 20% för att aktien inte ska ta stryk. En annan risk är likviditeten i aktien. Den är inte jättelåg, men att ta sig in och ut med sjusiffriga belopp kan vara lite svettigt. Att Daniel skulle sälja aktier skulle nog slå hårt mot kursen kortsiktigt (så länge det inte är några stora delar av hans ägande så har jag personligen inga problem med det, förutom för aktiens utveckling på kort sikt). Betydligt värre vore om han slutade som VD. Överlag tror jag dock inte Upsales är särskilt personberoende egentligen, även om Daniel så klart är väldigt viktig.
I övrigt ser jag inte så många risker. Bolaget ska bara fortsätta göra vad de alltid har gjort, med en liten option på att de gör det ännu bättre. Jag tycker risk/reward känns väldigt bra och därför är det mitt största innehav tillsammans med Fortnox.
Undrar ni något får ni gärna fråga, på Twitter, Shareville eller här funkar också bra! Kan uppdatera analysen i efterhand om det behövs.
Jag äger aktier på lång sikt. Bolaget är tillsammans med Fortnox mitt största innehav (ca 20% av portfölj). Detta är så klart inget köpråd. Gör er egen analys och ta era egna beslut. Kom inte till mig och gnäll sen när du har gått all in och bolaget konkade. ;) Jag får självklart inte betalt för den här analysen (någon frågade på Twitter). Anledningen till att jag pratade med Daniel var för att jag mailade ang. missförståndet kring 40% tillväxt, och när jag ändå fick svar så passade jag på att ställa några kompletterande frågor.
Kommentarer kring BIMObjects bokslutskommuniké 2019
Till synes en urusel rapport siffermässigt. Tycker det är uppenbart att bolaget ligger långt före själva utvecklingen i branschen, och att de har svårt att kapitalisera på sin modell, både för att kunderna ännu inte ser nyttan, och för att de själva inte kommit på hur de ska tjäna pengar/utnyttja sin position/etc. Men det kommer, gäller bara att BIM fortf är no 1 när det är dags. Tror det är helt rätt att jobba hårt med försäljningen framöver. VD-ordet var bra och det känns som fokus på 2019 är helt rätt. Jag tycker det stinker lite om Stefans avgång, det känns till exempel inte alls som när Fredrik Vester avgick som VD för Paradox, där det vändes till något positivt. Hur som helst är det inget jag kommer lägga någon större vikt i, då jag har företroende för ledningen i övirgt, och den tillförordnade VD:n verkar helt rätt (synd att han inte blir permanent?).
Utöver att siffrorna ser dåliga ut gillar jag inte KPI:erna de lyfter fram i form av framför allt antal nedladdningar. Det är en helt ointressant siffra egentligen. Visserligen en indikation, men egentligen är en nedladdning inte värt ett skvatt. Intressant hade varit att framför allt fått se KPI:er för det återkommande användandet av plattformen. Jag utgår från att de inte visar såna KPI:er för att det inte går särskilt bra ännu.
Låter kanske som en katastrof, men jag har fortfarande stor tro i bolaget. Tycker fortfarande de gör det mesta rätt och precis som innan tror jag bara det är en fråga om hur lång tid det tar innan de slår igenom. Någon kommer i alla fall slå igenom, det är jag säker på, och BIM har den klart högsta chansen i dagsläget. Förutsätter att aktien slaktas idag med minst 10%, förmodligen runt 15-20 skulle jag gissa, men min tro är fortfarande att det kommer bli en fantastisk investering på lång sikt.
Länk till rapporten: https://mb.cision.com/Main/17629/2740796/991017.pdf
Köpte G5 för lite mer än 5 år sen. Sålde 60% i somras (530) och sålde precis resten. Första gången utan G5 i portföljen i princip sen jag började med aktier alltså.
Att dagens rapport inte skulle vara så bra var ingen överraskning. Men den var ännu sämre än vad jag hade trott, framför allt EBIT. Utöver att tillväxten avstannat är jag framför allt besviken på:
1. Att man har ökat personalstyrkan enormt, vilket inte återspeglat sig i spelsläppen. Man skulle släppa 3 spel förra året men släppte 1, som dessutom kändes väldigt simpelt och med ganska låga ambitioner.
2. Vlad. Min favorit-vd. Tycker han har agerat lite märkligt senaste månaderna. Jag hade väntat på dagens VD-ord och hade hoppats på bra förklaringar till mina frågor och intressant info om framtiden. Tycker inte jag fick någonting. När man har ett värdelöst halvår bakom sig och guidar för ett än värre framför sig, så vill man höra honom prata om varför problemen uppstått och hur man ska lösa dem. Ingenting fick jag läsa om det.
Istället fick jag läsa om hur otroligt bra 2018 hade varit, hur otroligt bra företag G5 är och hur bra de gjort allt historiskt. Låter nästan som skryt. Det handlar så klart om att han vill säga ”Vi har problem, men kolla hur duktiga vi är, ni kan lita på att vi löser detta. Jag gillar det dock inte. De skryter till och med om utdelningen. Förstår att den är väldigt trevlig för Vlad som inte kan/vill sälja några aktier, och då får möjlighet att casha in stort på sin utdelning. Vilket han är väl värd!! Men vi andra skiter fullständigt i den och vill se tillväxt. Det blir nästan som ett slag i ansiktet när tillväxtbolaget med höga marginaler går mot negativ tillväxt och krympande marginaler och avslutar rapporten med "Vi går in i 2019 som ett mycket större, fundamentalt starkt, finansiellt hållbart och välskött globalt bolag som ger utdelning till våra aktieägare.".
Sen tycker jag det är besvärande att det dröjer så med de nya spelen. Tidigare kommunicerade man att 3 spel skulle släppas under 2018. Sen ändrades detta, vilket jag och många andra har missat, till "Q4 eller Q1 2019", helt utan förklaring. Det är klantigt och onödigt att kommunicera att man ska lansera 3 spel från första början (varför inte bara vara tyst till lansering?), och ännu värre att man inte får någon förklaring till varför det går för långsamt. Spelet som faktiskt släpptes under 2018 var också väldigt simpelt och jag fick inte känslan av att ambitionen med det var särskilt hög (även om det så klart kan bli en bra investering).
Grämer mig över att jag inte sålde tidigare på vägen ned. Var väldigt nära mellan 470-370, men sen tyckte jag mycket var inprisat så jag har legat kvar. Det blir ett lite surt avslut, men jag ska så klart vara väldigt nöjd med ett gav runt 30 kr, där jag sålde 60% runt 530 och 40% runt 109. Den totala avkastningen blir fantastiska 1100%, men borde ha varit åtminstone 1500% om jag inte hade gift mig med aktien.
Med det sagt gillar jag G5 som bolag skarpt och jag tror verkligen de kommer tillbaka, och förhoppningsvis är jag ägare snart igen. Håller fortfarande Vlad som en av börsens bästa VD:s och jag hoppas och tror att han styr upp skutan. Frågan är bara hur lång tid tar, jag står på sidlinjen tills vidare och hoppas inte jag står kvar på perrongen när tåget går igen.
Här kommer, som vanligt lite sent pga tidsbrist, en sammanställning av december och framför allt år 2018 som helhet. Året går kortfattat att beskriva som en lång och fin vandring uppför ett berg första 5 månaderna, för att sedan trilla ned för nästan hela berget igen under resten av året. +11,5% blev det tillslut.
December
Månaden blev en katastrof, -14%, min enskilt sämsta månad sedan start. Det dessutom adderat på att jag gick in december med min värsta drawdown någonsin på -19% som efter december nu är -30,4%!
I princip varenda innehav slaktades med mer än 10% inför jul. Ljusglimtarna var Cherry och Gravity. Jag gjorde mina första transaktioner sedan i somras. Slängde ut katastrofinvesteringen Next Games och likaså LeoVegas (mer om dessa nedan), samt sålde även Cherry efter budet. Lyckades även missklicka hem en ökning på runt 10-15% i mina innehav i G5 och THQ. Skulle egentligen köpa i min företagsportfölj (som är 85-90% mindre än min ISK), vilket jag också gjorde. I och med att köpen var så små har jag låtit dem ligga.
Nog om december, nu kommer en sammanställning av året, de innehav jag har hållit på med, bra beslut, misstag, lärdomar mm. samt även en sammanställning av min ekonomi i stort.
2018
Trots det enormt starka 2017 och framför allt avslutningen fick jag en smakstart på året. Januari 2018 blev min bästa månad någonsin (+23%) och det följdes av en i princip spikrak väg uppåt till den 31 maj då jag var +60%.
I min sammanställning av juni (-8,4%) skrev jag ”Blodbad i juni, men har stått starkt psykiskt. Känner inte att jag påverkas över huvud taget av nedgångarna. Men skulle vara intressant att se hur man tacklade ett halvår till i samma nedförsbacke.”
”Skulle vara intressant”… Lite kul ändå att man faktiskt fick smaka på det.
Måste nog ändå säga att jag hållit mig ganska lugn ändå. Jag strutsar rätt hårt skulle man nog kunna sammanfatta det som. Jag bevakar mina innehavs fundamentala utveckling, och så länge det inte händer något negativt där berörs jag knappt över nedgången (utöver att det är irriterande, men det får mig inte att ta några dumdristiga beslut).
Under semestern i somras allokerade jag om portföljen en del. Jag kände att portföljen överlag kändes högt värderad och jag ville sprida ut risken lite på några bolag som jag tyckte var spännande, framför allt gaming. Jag minskade i G5 (mycket bra), lite i Paradox på 215 (bra!), i Leo på 74 (bra!) och Cherry 63 (sådär…). Tog in THQ (har gått sådär, men känns bra), Funcom (har gått åt helvete men känns väldigt bra), Gravity (har gått bra och känns bra) samt Next Games (fullständig katastrof, min sämsta investering någonsin).
Så här i efterhand tycker jag ändå att mitt agerande var bra, att sprida riskerna. Jag hade 12 innehav under i princip hela H2, vilket är väldigt mycket för mig, brukar normalt ligga runt 7 kanske. Sen var det ju trist att tajmingen med gaming var så otroligt dålig.
Innan sommaren gjorde jag också ganska stora vinsthemtagningar i Plejd. Jag gick in tungt i bolaget i slutet av 2017 på 21, sen ökade jag med 30% på 31. Aktien gick snabbt upp och jag skalade 32% på 49 och sen ytterligare ca 15% på ca 64. Även om aktien fortsatte en bit innan den föll tillbaka så kändes det som ett bra beslut, eftersom jag låg så tung.
Överlag är jag nöjd med året:
Bra beslut: Jag gick in i BIMobject, jag red rejält på Plejd samtidigt som jag tog hem vinst, jag red rejält på G5 samtidigt som jag tog hem stor vinst, jag tog tillbaka Cherry, jag bytte HomeMaid mot Veteranpoolen (var som att ge över en stafettpinne, HomeMaid har stannat av helt med VP rusat), ridit bra på Fortnox (många gånger under året portföljens största innehav), sålde Diadrom -9% på 17,5 (har fortsatt ned ytterligare ca 40-45% under året) men det var mest tur då jag behövde pengarna till annat innehav, Tourn sålde jag förvisso den sista handelsdagen på 2017 men kan konstatera nu att det var väldigt bra (gått ned -30%),
Dåliga beslut: Köpte Next Games (mer om det senare), köpte för mycket och för tidigt i Funcom, sålde inte resterande 40% i G5 när jag funderade på det mellan 350-450, borde möjligtvis ha skalat lite i Fortnox när den var över 75, borde kanske skalat lite mer i PDX när den var över 200, borde sålt Leo MYCKET tidigare, borde ökat i Gravity när den kraschade.
CAGR mm
Men men, lätt att vara efterklok! +11,5% när Six Return Index är -4,4% är ändå bra. Sedan 1 jan 2015 (som jag anser som starten på min börskarriär) är jag nu +254%, vilket är en CAGR på 37,1%. Med tanke på hur lite tid jag lägger är jag väldigt nöjd med det. Eller, jag är väldigt nöjd med det oavsett, men jag känner verkligen att det hade kunnat vara bättre.
Generellt sett har jag knappt någon tid alls att lägga. Jag skrev precis samma sak i min sammanställning för 2017, att tiden är mitt största hinder. Jag bevakar stora händelser (rapporter främst) kring mina innehav, men hinner inte ens läsa allt, och utöver det följer jag ett fåtal personer på Twitter som jag jag tycker är duktiga och har en liknande filosofi som jag. Efter att ha kollat lite på skärmtiden på min telefon och uppskattat lite kring resterande så skulle jag gissa att jag lägger ca 250 timmar/år på aktier. Det skulle behöva vara åtminstone tredubbla känner jag. Jag har mycket större hävstång i mitt entreprenörsskap, men i framtiden när kapitalet är större ser jag gärna att min operativa tid i mina företag går ned samtidigt som tid på aktier/investeringar går upp.
Med mer tid hade jag framför allt kunnat:
- Vara mer aktiv med att köpa/sälja i mina innehav. Inte som en trader, men mer än nu åtminstone. Jag känner mig ibland sen på bollen, både vid köp och sälj.
- Vara mer påläst. Ibland känner jag mig direkt okunnig när jag läser diskussioner online.
- Leta nya case, eller åtminstone hinna göra research på de jag tycker är intressanta.
- Analysera och bevaka befintliga innehav mycket noggrannare.
Under året har jag inte förändrat min investeringsstil särskilt mycket, inte alls som under 2016-2017. Jag går fortfarande mycket på mjuka värden, så som min känsla av produkt, hur jag tror framtiden ser ut för bolaget, vad jag tycker om ledningen mm. Värdering och multiplar kommer efter det. När jag tittar på värdering så tittar jag ofta långt framåt, jag har inga problem att köpa en aktie som är fullvärderad på dagens multiplar idag. Jag har också blivit mer noggrann med att bara investera i sånt jag förstår. Håller mig borta från pharma, biotech och liknande, även om jag blir sugen ibland när kompisar haussar osv.
Den viktigaste frågan jag försöker ställa till mig själv med jämna mellanrum är utan tvekan ”Om jag skulle sälja hela portföljen idag, hade jag köpt exakt samma portfölj imorgon?”. Eftersom jag kopierade min ISK i min företagsportfölj här om dagen, så vet jag att jag skulle köpa precis min nuvarande portfölj om jag skulle sälja allt idag.
Twittrare slutar twittra?
En intressant observation under 2018 är att allt fler ”finanstwitter-profiler” slutar skriva om specifika innehav. ValueWizard har slutat, NemCap syns inte till (hade tidigare helt öppen portfölj på Shareville), PCG_H har slutat, LaBull slutat helt, Magnus Andersson ska minska infon kring portföljvikt och transaktioner, Olle89 har slutat redovisa sin portfölj varje månad, Dividendblower plockade bort sin profil från Shareville, ValueGARP likaså, FinanceAmir ligger lågt m.fl.
Det är av olika anledningar, och jag har ju själv helt öppen profil på Shareville där man ser min portfölj och mina transaktioner i realtid och kan ibland känna mig hämmad av det (om jag inte stänger en position direkt och den bara delvis går igenom så kommer ett gäng andra personer och gör samma sak och drar kursen åt fel håll för min resterande order), men det är inget stort problem än så länge.
Har även läst en del om att man blir mer benägen att ha rätt och därför inte blir helt rationell när man ska ompröva sin syn. Jag kan verkligen förstå detta, men tycker än så länge att jag sköter denna del ganska bra. Ett bra exempel är Tourn som jag blev rejält taggad på hösten 2017 och publicerade en omfattande, mycket positiv analys. Aktien gick upp kraftigt närmsta tiden, men sen kom negativa nyheter och jag omprövade och sålde allt och var tydlig med varför. Några av de som ryggade mig var (är?) kvar en bra bit ned (och kom samtidigt kanske inte in på lika bra kurs) och gjorde betydligt sämre affärer (min blev ändå bra).
Har även sett en del av det ”hat” som vissa fått utstå för sin conviction i sina case, framför allt LaBull men även Magnus Andersson. Tycker det är förjävligt (när det inte är konstruktivt). Tycker dock inte man behöver lägga ned för det. Men jag är väldigt glad för att jag aldrig någonsin hittills på Twitter fått utstå något av detta hat. Nästan lite märkligt. Jag har ofta en ganska oseriös jargong där jag haussar mina innehav ”Plejden plöjer!!!” osv (lite som Magnus Anderssons alla gifar som han fått utstå en hel del för). Inte en enda negativ kommentar tror jag att jag har fått.
När det gäller ansvar för andras investeringar så känner jag 0. Läser man det jag skriver och handlar på det utan att tänka själv, och sen går det åt helvete, så får man skylla sig själv. Om inte annat så ser man ju klart och tydligt att jag förlorar lika mycket.
Jag har också valt att vara helt transparent med min ekonomi överlag, vilket är en av anledningarna till att jag vill vara anonym (vilket ofta är tråkigt på många sätt också). Jag älskar privatekonomi och förstår inte varför man måste vara så hemlig om det, framför allt inte när man är anonym på nätet. Tycker också det tillför ett värde till alla %-uppdateringar. Hur stort kapital man förvaltar spelar stor roll.
Bolag i portföljen idag (andel av portfölj i parentes och markerat vilka som inte fanns i portföljen innan 2018)
BIMobject (12%) *NYTT INNEHAV* Hittade bolaget i början av året och gjorde en rejäl analys (som finns här på bloggen). Gick in ganska tungt, framför allt i förhållande till risk. Sedan jag köpte tycker jag inga större förändringar skett i min analys. De mindre förändringar som skett har i princip uteslutande varit positiva, som t.ex. de nya storägarna och styrelsemedlemmarna. Bolaget är som alltid rätt på det med utvecklingen av produkten. Samtidigt finns det en hel del osäkerheter, och jag är säker på att en del nyckeltal inte presenteras, för att det inte är fördelaktigt ur en investeringssynpunkt. Men jag är beredd att ignorera det, då jag tycker bolaget gör så mycket rätt och potentialen är så enorm. Kanske inte ett av mina mest spännande innehav för 2019, men mitt överlägset mest spännande innehav på lång sikt.
Jag borde ha skalat lite när den rusade i somras. Nu är den nere igen runt mina inköpsnivåer (+10% typ).
Fortnox (19%) Mitt älskade Fortnox. Varit mitt största innehav ett par gånger under året och är det just nu också. Visst, värderingen är hög, men oj vilket moat och potential de har. Jag är själv kund, vilket jag tycker är en stor fördel när jag investerar, då man verkligen får förståelse för produkten (vilket är en av de absolut viktigaste aspekterna i investering enl mig). Som jag sa vid min initiala investering för ca 2,5 år sen ”Jag tror inte Fortnox är någon mångdubblare på kort sikt, men jag förväntar mig 30-50% per år närmsta åren till en mycket rimlig risk relativt sett”. Jag har fått ännu bättre än så, och det är med ungefär samma tanke jag ser på framtiden.
Funcom (8%) *NYTT* Har fått en extremt dåligt start på min investering i Funcom. Det började som en kortsiktig bet (ca 3 mån), vilket gick åt helvete. Men istället började tycka om investeringen på lång sikt. Jag tycker det ser bra ut för 2019, men framför allt på ännu längre sikt än så. Tycker bolaget har gjort allt rätt under 2018. Funderar på att öka.
G5 (6%) G5, min gamla trotjänare som varit i portföljen i över 5 år nu. I somras var första gången jag minskade antalet aktier, och med facit i hand borde jag släppt helt, vilket jag funderade på. ”Gift dig inte med dina innehav”, som man brukar säga. Det har inte känts bra under hösten, eftersom Q3 var en besvikelse och spelen har trendat sämre än förväntat. Samtidigt känns det väldigt lågt värderat på dessa kurser. Självklart kan det gå ned ännu mer (därav lägsta portföljvikten någonsin), men det kan också gå väldigt snabbt åt andra hållet om trenden vänder. Vlad har bevisat gång på gång att han kan ta G5 ur svackor och fortsätta den enorma tillväxten som bolaget har haft senaste 10-15 åren. Jag litar på honom och stannar kvar tills vidare, men kommer nog inte öka förrän jag ser lite ljusning.
Gravity (8%) *NYTT* Det är lätt att vara efterklok, men det krämer mig rejält att jag inte ökade på mitt då lilla innehav här i höstas när jag var minus nästan 50%. Sedan dess har aktien gått 150%. Jag får skylla på tidsbrist. Jag hade inte riktigt tid att läsa in mig så pass att jag fick den conviction som behövdes. Det skrämde (skrämmer?) lite att det är ett koreanskt bolag. Jag som förespråkar att bara köpa saker man förstår. Det är tur att det finns eldsjälar där ute som Dividendblower och co som översätter information och kommer med värdefull input. Hur som helst känns det väldigt bra inför 2019 och jag är närmare att öka än att minska, men lär nog ligga kvar med nuvarande position ändå.
Paradox (5%) Fredrik Vester tycker jag fantastiskt grym, vilket är en stor anledning till att jag äger aktier i Paradox. Deras enorma styrka i sin genre känns också tryggt och motiverar höga multiplar. Tycker det känns mycket bra inför 2019, framför allt nu när det kommit ned en bra bit i kurs. Även här är jag närmare att öka än att minska. Jag skalade ju lite på 215 typ, kanske köper jag tillbaka de aktierna.
Plejd (17%) Plejd är väl nog det bolag jag har tjatat mest om på Twitter. Åtminstone i början av året. Älskar produkten och även bolaget. De gör allt rätt; det enda orosmolnet tycker jag är att det känns som utvecklingen går lite för långsamt/har vissa problem. Gatewayn skulle släppas i slutet av 2017 och släpps nu i januari 2019, det är en grov miss. Uppenbart att den har varit komplicerad och att de har stött på problem, men de borde varit tydligare med det i kommunikationen, och det känns även som det går lite för långsamt med en del andra produkter. Det måste gå snabbt i den här branschen. Men annars tycker jag allt känns fantastiskt och produkten är fortfarande överlägsen sina konkurrenter. Det ska bli enormt spännande 2019, både med nya produkter, men framför allt den internationella expansionen (som ska ha börjat i Norge i Q4 och Finland kommer väl nu i Q1). Lite sugen på att öka här också, sålde ju en del aktier på högre kurser i början av året.
THQ (7%) *NYTT* Om man vill ta en långsiktig investering mot spelbranschen och inte behöva sitta och titta försäljningslistor dagarna i ända, så är THQ en bra aktie tror jag. Det känns nästan som att äga en spelfond, så stor är portföljen. Wingefors har gjort allt rätt hittills och känns som skapad för att ta THQ till himlen. Basinnehav i portföljen.
Veteranpoolen (6%) *SEMI-NYTT* Egentligen kanske inget AE-innehav, men jag köpte HomeMaid för 4 år sen och fattade tycke för bolaget. När de sen delade ut VP var det inte snack om att det var där pengarna skulle ligga framöver, vilket har varit ett mycket bra beslut. Bolaget, och även aktien, har haft ett fint 2018. 2019 blir nog inte riktigt lika spännande, men nedsidan känns begränsad.
Portföljen just nu:
Bolag som åkt ur portföljen under året
HomeMaid (+135%) Köpte hösten 2014. Har ägt konstant förutom under ett halvår av 2016. Sålde när de delade ut VP. Var en mycket bra investering, men som blev tydligt sen att det till största del drevs underliggande av VP.
Diadrom (-9%) Ägde under en kort period. Var portföljens minsta bolag. Sålde framför allt tillfördel för annat köp. Visade sig bli ett väldigt bra sälj då den gått ned ytterligare ca 40% sedan dess.
LeoVegas (-23%) -23% låter kanske inte så farligt, men det var klantigt då jag var ca 100% upp ett tag. Skeptikerna började komma på sommaren någon gång har jag för mig, när siffrorna började se lite sämre ut och UK-problemen började bubbla upp till ytan. Men jag ville inte riktigt inse problemen och tyckte hela tiden ”nu har den redan gått ned 30%, så de dåliga nyheterna är inprisade”, men de dåliga nyheterna avlöste varandra. Blev besviken på att ledningen inte var öppna med problematiken och det kändes som att de försökte skyffla saker under mattan. Så jag lämnade. I samma veva bestämde jag mig för att undvika operatörer framöver, och fokusera på leverantörer till operatörer, som Evo, CTM och Kambi (äger dock inget av dem).
Next Games (-84%!) *NYTT* Oh boy, här var man ute och cyklade. Tog inte alls buggarna i Our World på allvar och trodde inte i min vildaste fantasi att de skulle misslyckas så fatalt på kostnadssidan som de gjorde (trots dålig historia). Mycket möjligt att jag sålde på botten, men kan inte ligga i ett bolag som jag inte har förtroende för. Man lär sig av sina misstag.
Vilka bolag sneglar jag på inför 2019?
Här är ett gäng bolag på watchlisten som jag tycker är intressanta:
Storytel
Kambi
Evo (gjort bra affär i tidigare)
Mips
CTM (gjort bort mig i tidigare)
Aspire
Axkid
Sparande
Om man börjar med sparandet… Jag var ju grym på att spara tidigare. Inte som de riktiga gnetarna, men i förhållande till mitt umgänge i alla fall, där de flesta inte sparar ett skit. Trots att jag höjt min inkomst kraftigt (höjd lön, höjd utdelning etc) har sparandet minskat pga ökad konsumtion.
Så här har sparandet sett ut (inkl amortering, en del av pengarna har åkt in i tillgångar, andra ligger i mitt holdingbolag, tjänstepension inräknat efter uppskattad skatt etc - så allt är inte cash på kontot/Nordnet, men likväl sparade pengar)
- 2013: sparade jag 135 000 kr, varav allt åkte in på Nordnet.
- 2014: 143 000 kr, varav dock bara 30 000 in på Nordnet.
- 2015: mitt bästa år, 430 000 kr, varav 200 åkte in på Nordnet. Under 2016 sparade jag 205 000, varav dock bara 35k åkte in på Nordnet.
- 2016: 205 000 kr, varav 35 000 in på Nordnet.
- 2017: 464 000, varav 210 000 in på Nordnet. Detta dopades dock till ca 200 000 kr av att jag sålde en liten del av mitt företag.
- 2018: 518 000, varav 0 kr in i portföljen men ca 187 000 (om man uppskattar efter skatt) in i min företagsportfölj på Nordnet. Dopades dock rejält med ca en halv miljon (återigen uppskattat efter skatt) av att jag sålde en ganska stor del av mitt innehav i mitt ”sekundära” bolag (som jag grundat med en kompis, men som jag inte är operativ i mer än en styrelseplats). Ingen supervärdering men det kändes bra att få tillbaka de små pengar jag investerat, samt få lite betalt för den tid jag lagt. Hade bolaget gått åt helvete nu hade jag ändå känt att det var värt det, vilket hade känts jobbigare innan försäljningen. Dessutom sålde jag till VD och styrelsemedlem, så det var även positivt för bolaget i sig.
Framför allt ny lägenhet blev kostsamt. Tidigare hade jag en negativ boendekostnad på ca 1 000 kr/mån, då jag hade två bostadsrätter, den ena för uthyrning. Men i mitten på 2017 sålde jag båda och köpte en som var dyrare än de två tillsammans och boendekostnaden blev typ 10 000 kr/mån högre (framför allt i och med den tappade hyresintäkten så klart). Har även en bil som är dyr att ha (ca 75k/år hittills ex värdeminskning och kapitalkostnad) och likaså en båt som jag delar med en kompis (ca 40k/år för min del). Sen har jag börjat betala 2/3 av de flesta av mina och min tjejs kostnader (vilket jag bara gjort när det gäller boendet tidigare) och jag noterade att årets kostnader för resor landade på skräckinjagande 150 000 kr (10 resor) och sport/träning över 100.
Om man rensar för sälj i mina företag så sparade jag alltså i princip ingenting under 2018, trots att jag aldrig haft högre lön och fick största utdelningen från mitt företag hittills. Btw, tror ni jag tror mindre på mitt bolag som jag sålde 5% av mitt innehav i? Många av er som skriker högt vid minimala insidersälj borde tro det. ;) (Kan meddela att jag aldrig trott mer på mitt bolag än nu).
Men det är väl mer eller mindre ett medvetet val, att öka konsumtionen istället för att spara. Jag måste säga att jag har njutit som fan av det. Folk som påstår att man inte blir lyckligare av (viss) konsumtion och/eller mer pengar på kontot har antingen helt andra intressen än jag eller har aldrig fått chansen att testa. Även om jag alltid varit väldigt lycklig och nöjd med livet är tillvaron helt klart ännu mer nice nu. Mår bättre, är lyckligare och har roligare än någonsin. Och det är ju inte som att min ekonomi står och stampar bara för att jag lever lite, för även om jag inte sparat över huvud taget till ISK:n senaste 1,5 året så har jag haft fantastisk utveckling där, samt fantastisk utveckling i mina företag och dessutom ”sparat” genom att sälja lite i företagen.
Så den privatekonomiska utvecklingen har ändå varit grym (se nedan), och det känns värt att unna sig lite. Man måste leva på vägen också, annars dör man med massa pengar på banken, och varför ska man det? Folk som konsumerar utan att bygga ett kapital, eller ens en buffert, tycker jag dock är helt idiotiskt. Några av mina närmsta kallar mig för hycklare när jag hyllar folk som Farbror Fri och Miljonär innan 30, samtidigt som jag kör Aston Martin och har själv dubbelt så höga kostnader som hela Farbror Fris familj. Deras sätt att leva är kanske inte det sätt jag hade valt (obviously), men jag har stor respekt för den typen av liv och skulle hellre leva det livet än paycheck to paycheck som de flesta gör. Personligen förespråkar jag en balans, men med tanke på ränta på ränta så bör man ju normalt sett vara aggressivare i början av karriären, även om jag även här kan förespråka att vänta med sparandet om man vet att man kommer få högre inkomst inom några år (att gneta sönder under studietiden för att kunna spara 5k/mån när man utbildar sig till advokat känns ju idiotiskt till exempel).
Här är en uppställning av mitt sparande där jag har delat upp det på: sparande i kapital (pengar, aktier etc), sparande i tillgångar (nya inköp, minus avskrivningar av befintliga tillgångar), totalt, värdeförändringen på kapital samt totalt inkl värdeförändringen.
Privatekonomisk utveckling
Mina tillgångar delar jag upp i fem delar: företagsvärden (efter uppskattad 25% skatt), fastigheter (bostadsrätt), kapital (pengar, aktier etc), materiella tillgångar (bil, båt, klockor, inredning mm), tjänstepension (efter uppskattad 30% skatt). Det mesta utvecklar sig väldigt positivt. Företagsvärdena står för överlägset störst del och utvecklar sig mycket bra. Värdena är uppskattade till vad jag tror att jag skulle kunna sälja bolagen för vid årsskiftet och det kan svänga snabbt (även om det gått stabilt hittills). Fastigheter gick ned rejält 2017. Det beror på nedgång i marknaden, samt att en del flyttades till andra tillgångar.
Med detta i åtanke känns det kanske inte helt orimligt att jag inte unnar mig lite extra konsumtion. Det blir också ganska tydligt att jag skapar mest värden i mina företag, snarare än i aktier. Därför känns det också rimligt att jag lägger 50h/v på jobbet och 5h/v på aktier.
Företagens utveckling
Mitt primära bolag har haft ett bra 2018. Då vi jobbar med löpande månadsavtal så var det lite boostat av ett grymt bra 2017, och andra halvan av 2018 var tuffare, så nu under 2019 kommer vi inte få lika mycket ”gratis”. Dessutom har vi gjort stora investeringar i organisationen, vi har gått från 7 till 13 anställda, så 2019 kan bli vårt tuffaste år på länge både när det gäller tillväxt och vinst. Samtidigt hoppas jag investeringarna ska börja bära frukt och om allt faller väl ut så har vi rejäl hävstång närmsta åren.
Noterade att det står 0 i utdelning 2018. Det är för att vi beslutar om den om några månader. Blir förmodligen samma som förra året.
(Fråga mig inte varför jag har gjort diagrammen åt olika håll).
Jag startade redan 2008, men tog ända till 2014 innan jag fick ordning på allt och vi kunde börja växa. Sedan dess har vi haft utdelning (egentligen borde vi kanske bygga ännu mer kassa inför vår expansion, men samtidigt vill jag tjäna pengar under tidens gång och jag tycker det är hälsosamt för bolaget).
Mitt sekundära bolag har haft några tuffa år under uppstart, vi fick inte riktigt den starten vi letade efter och 2018 blev väl på ett sätt genombrottsåret. Vi har lyckats hitta en VD som kan ta det framåt och månadsomsättningen har gått i princip från 0 till 170 000, vilket vi i princip går runt på. Vi har fortfarande kniven mot strupen lite, men det är en enorm skillnad mot att blöda 100k/mån.
Until next time!
Om ni har några frågor är det bara att skriva här eller på Twitter. Hoppas ni också har haft ett bra år!
Portföljutveckling juli
Blev så mycket text denna gång, så la månadsrapporten här på bloggen denna gång. Annars brukar jag bara lägga den på min twitter: https://twitter.com/aktieprenoren
Månaden började ner runt 4%, vilket spädde på katastrofen från juni (-8%). Sen hade jag dock en riktigt bra period då perioden gick runt 10% mellan den 4-19 juli. Tyvärr blev avslutningen svag vilket sammanlagt blev +2%. Alltid något.
Under månaden har jag faktiskt doppat tårna i ytterligare två nya innehav: Next Games och Gravity. Båda små innehav runt 3% av portfölj. Det innebär fyra nya innehav sedan i maj. Det är mycket. Dessutom är samtliga gamingbolag (ej igaming). Ligger nu med ungefär halva portföljen i gaming, vilket jag känner mig trygg med då jag tror stenhårt på branschen under många år framöver.
Nu har jag 12 bolag i portföljen. Kommer inte ens ihåg senast jag hade det. Jag vill normallt sett ligga runt 5-8 bolag, max 10, men nu är det lite speciellt läge i portföljen.
Förutom att det blivit fler innehav än vanligt är 3 av dessa 4 nya också lite speciella. Normalt sett går jag in på flera års sikt, vilket jag också gjorde i THQ. Men i de andra tre - Funcom, Gravity och Next Games - har jag varit kortsiktigare. Jag har sagt initialt minst ett kvartal. I Funcom känns det som att jag har blivit lite mer långsiktig, men det känns fortfarande inte som mina vanliga case. Utöver att alla tre är spelbolag med ganska smala portföljer så är en annan gemensam nämnare att jag har fått en sjukt dålig start i samtliga. Är i skrivande stund ner 19% i Funcom, 26 i Gravity och 17 % i Next Games. Har många gånger sagt att jag helt skiter i tajming. Men då kanske man inte heller kan vara så kortsiktig som ett kvartal? Känns som jag är ute lite på hal is... Vi får se! Jag är kvar i samtliga. Man utvecklas (förhoppningsvis) i alla fall.
Av de nuvarande innehaven så är det några som har utmärkt sig. Plejd släppte en fantastiskt bra rapport. Kursen som har varit lite seg senaste månaderna rusade med all rätt, men har sedan dess sakta fallit tillbaka till ungefär samma nivå som innan. Tycker det känns väldigt bra och det är mitt största innehav (ca 18%). Jag har funderat på att öka, men vill se hur marknaden tar emot Q3-rapporten, som förmodligen blir lite svagare ekonomiskt i och med industrisemestern.
G5 har varit turbulent som vanligt. Gick upp 20% på rapporten, vilket jag tyckte var alldeles för mycket, vilket marknaden sen verkade fatta och skickade tillbaka den till den redan pressade kursen (nästan 30% från ATH). Att aktien har gått ner mycket känns ganska rimligt, och jag har inte vågat köpa tillbaka de aktier jag sålde för några månader sen på i snitt 530. Egentligen hade jag nog sålt ytterligare (allt?), kanske inte nu utan på lite högre kurser tidigare, om det inte vore för att jag har sånt enormt förtroende för Vlad. Jag ligger kvar och avvaktar utvecklingen.
BIMobject hade den trevligaste månaden på länge. EQT Venture går in med 240 miljoner i en riktad emission, vilket marknaden med all rätt skickade upp aktien rejält på. Bolaget gick totalt ca 25% i juli. EQT Ventures går normalt sett aldrig in med så här stora pengar. De brukar aldrig heller gå in i så här stora bolag. Inte börsnoterade bolag över huvud taget brukar de hålla på med. Jag tror de vill in i digitaliseringen av byggbranschen och då finns det inte så många alternativ, framför allt inget bättre än BIM. Hjalmar Winbladh som rattar fonden är brutalt duktig. Detta stärkte caset väldigt mycket för mig, och övervägde med marginal det som gått lite sämre än väntat i år (till exempel målet om 20 miljoner nedladdningar kommer nog inte riktigt att uppnås i år). Även här är jag sugen på att öka, men avvaktar lite tills vidare för att se hur kursen utvecklar sig.
För att få loss pengar till de nya innehaven minskade jag i Cherry och Leo. Har nu bara ca 9% av portföljen mot igaming. Sneglade lite på Evo för ett tag sen (tog in den i syrrans portfölj på 560, men tyckte inte riktigt den fick plats i min, hon har fler innehav), börjar även bli lite sugen på att ta tillbaka CTM, men avvaktar tills vidare. I övrigt minskade jag lite i Funcom, tog för stor size där från början. Samt lite i Paradox, den har gått upp 200% sen jag köpte den för ett år sen, så kursen är inte lika attraktiv, plus att portföljandelen blivit lite stor.
Den fullständiga portföljen och handeln kan ni alltid se live här: https://www.shareville.se/medlemmar/aktieentreprenoren/wall