Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderigen - Undantaget är inte regeln!

För dig som är ny på bloggen rekommenderar jag att du börjar här! 

För några veckor sedan tweetade jag ut att jag varit på föräldramöte på skolan och nästan 90% av föräldrarna kom med bil. Det var så många bilar att det blev parkeringskaos vid skolan med bilar överallt. Detta trots att vi bor i ett område där relativt många har gång/cykelavstånd till skolan. Inlägget fick mycket mer spridning (retweets) än mina inlägg brukar få och många gillade. Det var också en del kommentarer kring olika anledningar till varför enskilda personer möjligen hade tagit bilen.

Grejen är att jag i princip höll med om alla dessa invändningar - någon kanske kom direkt från jobbet, någon annan kanske skulle vidare direkt och hämta byggmaterial, någon har skadat benet etc. Det handlar inte ens om att enskilda föräldrar väljer att ta bilden - det gör vi också ibland. Problemet blir istället att när bilen är norm så tänker man inte efter. Istället för att det bara är dom få som har en ursäkt som tar bilen så är det nära nog alla. Det blir parkeringskaos, utsläpp och mindre motion som effekt. Vissa hade en giltig ursäkt...men många andra gick bara på vana och tog slentrianmässigt den "två ton tunga rullstolen" istället för att använda den bra mycket effektivare muskelkraften. 

Min pappa sa ofta "en gång är ingen gång, två gånger är en vana" och jag reflekterade nog inte så mycket på vad det betydde då. Det var bara "en sån där grej som vuxna säger". I efterhand så har jag dock sett genialiteten i detta uttryck. För mig handlar det om att bygga bra vanor som bas, men att inte bry sig så mycket om enstaka avsteg till exempel att:

  • gå eller cykla så ofta som möjligt och ta bilen i undantagsfall.
  • laga den mesta maten hemma och från grunden men ibland är det bekvämt med lite halvfabrikat och det är gott och äta ute nån gång ibland.
  • oftast ha en termos i ryggsäcken men den gång den glömdes hemma ta den där koppen kaffe på stan som man så behövde för att vakna till.
  • röra på sig varje dag men inte tycka det är så illa en där dagen när man faktiskt bara har suttit inne. 

(Vad i h...ete...kaffe i pappmugg skulle inte den där farbror fri vara sparsam?)

De goda vanorna hjälper dig att vara hälsosam, sparsam och miljövänlig och de enstaka avstegen betyder ganska lite i sammanhanget och kan många gånger tillochmed blir en hälsosam ventil...men då är det viktigt att komma ihåg vad pappa sa...

Hur tänker ni andra kring detta? Hur ser era vanor ut? Tillåter du dig själv enstaka avsteg utan att känna dig dålig?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Skönt att höra att jag inte är helt förtappad, när jag inhandlade köpkaffe och räkmacka (gårdagens. Halva priset!) Och begett mig till våran typbiotop, vid sjön. För en lunch i solen och stillheten!

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Håller med dig helt och hållet. Alla har goda skäl till varför de tog bilen, men summan av allas anledning blir problemet. Enstaka gånger är ok, det jag upplever som bra i min situation är att det ändå svider de få ggr jag köper kaffe ute så mitt inre motstånd finns där :) men inser att det är ok eftersom det är så få ggr. 

 

/David 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Kalle56 - Låter härligt...och väl värt det vid ett enskillt tillfälle:-)

David - Det är bra att det finns ett motstånd mot "slöseriet" men sen måste man kunna njuta av bilresan eller kaffekoppen de få gånger som det händer..det är en kost och inte alltid lätt att hitta balansen.

 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Bil till föräldramötet? Funkar inte hos oss! Det är obefintligt med parkeringsplatser vid vår skola. Ingen tar bil dit. Eller vänta nu, det ena barnet har ju bytt skola och där finns en stor parkering brevid. Fast där finns också massor av kommunikationer så föräldrar som jobbpendlar med kollektivtrafiken har ändå vägarna förbi. 

Värre är det på morgonen, då ska MAMIL alltid slå hastighetsrekord på cykelbanan. Jag har sett ett flertal incidenter och olyckor där barn på väg till skolan blivit påkörda av cyklister.

 

(MAMIL= Middle Aged Man In Lycra dvs en cyklist i tajta kläder som tror att cyklebanan (eller vägen brevid som är skyltad till maxhastighet 30 km/h) är deras egen höghastighetsbana där man måste köra så fort som möjligt)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar