Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Om vi började om idag...vad vill ni veta? Temavecka Del 1 av 5

För ett par veckor sedan hade jag förmånen att föreläsa för en stor grupp studenter på högskolan i Halmstad. Det verkade som om publiken var intresserad och det var väldigt givande även för mig. Efteråt följde en mycket intressant diskussion och jag insåg då att något som jag hade missat i min presentation var frågan kring vad vi skulle ha gjort om vi var tvungna att börja om från noll idag. 

Detta är ju en lite svårare fråga än vad det från början verkar så jag tänkte att vi gemensamt skulle nysta lite i den den här veckan. Jag tänkte fundera över vad vi skulle ha gjort om vi startade om vid olika åldrar och också beskriva lite var jag befann mig i den åldern vad gäller utbildning, jobb etc. detta så att andra kan dra lärdom av detta men samtidigt justera slutsatserna efter sina förutsättningar. 

Förutsättningarna för att börja om i olika åldrar nedan är att vi fortfrande har den kunskap och erfarenheter som vi har idag men att kapitalet som vi idag har accumulerat är utraderat.  

Så här tänkte jag att veckan skulle kunna se ut! 

  • Intro - Idag måndag, förutsättningar för temaveckan och önskan om input
  • 20 år - Imorgon tisdag tänkte jag beskriva vad vi hade gjort om vi började om som 20 åringar
  • 30 år - På onsdag tänkte  jag beskriva vad vi hade gjort om vi började om som 30 åringar 
  • 40-år - På torsdag tänkte jag beskriva vad vi hade gjort om vi tvingades börja om från noll idag.
  • Fundering - på fredag tänkte jag summera upp och fundera kring vad vi kan lära oss av detta. 

Innan vi drar igång den här veckan skulle jag tycka det var intressant att höra vad ni där ute funderar över, skriv gärna frågor i kommentarsfältet, på twitter (@farbrorfri) eller via mail (frivid42@outlook.com).

Mina tankar kring detta ämne är ännu inte helt färdigformulerade och får vi igång en levande diskussion så tror jag att detta kan utvecklas till något mycket större.

Tacksam för all eventuell input idag och under den kommande veckan! 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Ja. Hur många gånger har man inte tänkt. Om jag ändå hade haft en mentor, någon äldre, erfaren, som jag haft förtroende för.

Jag blir folkpensionär denna månad och när man tittar tillbaka på sitt liv, känns det bara som en serie av mindre bra beslut!

Ändå har alla dessa misstag gjort mig ekonomiskt oberoende och möjliggjort att jag tidigt kunde hoppa av ekorrhjulet!

Men skulle mitt yngre jag, skeptisk till etablerade sanningar, kunnat ta till mig hjälpen?
Är tveksam. Litade mest på egna erfarenheter och misstag!

Tycker mig se desamma idag. Att ge någon råd, som dom inte bett om, faller sällan i god jord!
En björntjänst gör ju ingen glad!

Givetvis skulle en omstart, i en 20 årig kropp idag, leda till ett fantastiskt resultat men det är ju en utopi!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för din kommentar, 

Mycket intressanta tankar och det finns så klart ett mått av att man måste vara nöjd med att man är där man är även om man kan se att det finns sätt som det hade kunat vara ännu bättre tidigare om man vetat vad man vet idag. Det finns också ett mått av att det är svårt att ta emot råd från äldre personer med mer erfarenhet även om det kan vara värdefullt. 

Det är också därför jag försöker skriva detta som råd till mig själv som 20, 30 och 40 åring och inte som råd till någon annan..sen kan ju ändå den som vill ta åt sig och anpassa till sin situation tänker jag. 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Du har en mycket viktig uppgift att fylla för yngre generationer!
Var rädd om det förtroende kapital du byggt upp!
Du kan göra en mycket större insats för samhället i denna position, än vad du kunde som anställd!

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Intressant temavecka.  Jag håller med Kalle, det svåra i denna typ av situation är att få mottagaren att vilja förstå (trots att du själv är mottagare i olika åldrar, hade du lyssnat på ditt äldre du?) 

 

kul att se dina resonemang och andras kring jobb, pengar, familj, bostad, värderingars. Känns att detta ämne kan spänna över många plan. 

 

Ser framemot veckan. 

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Oj vad intressant! Jag är 30 år gammal och har alltid strävat efter ekonomisk frihet, men tyvärr så tvingades jag nyligen starta om nästan från noll pga av ett dåligt skrivet kontrakt. Surt. Men jag gjorde en krass analys av i vilken situation jag kunde spara mest pengar på 7 år och har nu påbörjat planen. Kan tillägga att det är ganska kul! 

Ska bli intressant att se vad du skriver på onsdag :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar