Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 juli 2016

Halvårsuppföljning mål 2016


Mål 2016


Oj vad snabbt det går nu har redan första halvåret gått och det är dags för halvtidsutvärdering av måluppfyllelsen. Alla uppgifter rör måluppfyllelse vid halvårsskiftet.  Se nedan. (Sedan halvårsskiftet har vi fått huset sålt och frun har klart med nytt jobb men även om det skedde före publiceringen av detta inlägg så var det ändå under andra halvåret....)

Våra mål för 2016 är:

Ekonomi

 • Sparandegrad på 70% eller 700 000 kr (inkluderar PPM, Tjänstepension och IPS både på inkomst och sparandesidan).  Något lägre inkomst och därmed också mindre löneväxling kombinerat med lägre kostnader än 2015 gör att vi ökar sparandegraden men minskar det absoluta beloppet något.
 • Levnadskostnader på mindre 22 500 kr per månad i snitt.
 • Sälja det gamla huset med ett överskott efter försäljningskostnader och låneåterbetalning på +200 tkr
 • Sälja den ena bilen och få ut minst +20 tkr

Hur har det gått? Sparande för första halvåret summerar till cirka 600 tusen motsvarande en sparandegrad på 84% vilket är det starkaste halvåret någonsin. Andra halvåret kommer bli svagare eftersom vi efter juli ska leva på en inkomst. Just nu pekar prognosen på 800 tusen och 75% sparandegrad för helåret men det återstår att se. Den genomsnittliga månadsomkostnaden första halvåret slutar på knappt 20 tusen så det är inte bara höga inkomster som gjort sparandet framgångsrikt. 

Huset och bilen är ännu inte sålda vid halvårsskiftet (tyvärr med huset) medan bilen var planerad att säljas efter sommaren. 

Jobb/Pension/Företag

 • Frufrivid42 fortsätter på sitt nuvarande uppdrag fram till sommaren och behöver sedan hitta ett nytt uppdrag med samma arbetsgivare eller ett helt nytt jobb som påbörjas efter sommaren. Målsättningen här blir få minst bibehållen lön. Om hon kan hitta något på gång/cykel avstånd hemifrån så kan det vara helt OK med lite lägre lön också.
 • Frivid42 kommer starta egen firma. Denna kommer inte ha som huvudsyfte att tjäna pengar men väl kommer det finnas en ambition att kunna utöva olika hobbys (t ex skrivande) utan kostnad.  Målet för 2016 är att komma ingång med en ny blogg om livet efter friheten under februari och att det blir nollresultat för helåret trots att dator och mobiltelefon behöver inköpas.

Hur har det gått?  Det är ännu inte helt klart var frun ska göra efter sommaren men vi är nu lediga och tänker inte så mycket på det. För egen del har jag dragit igång min firma köpt en dator och en telefon och skickat några fakturor..ser ut att nå målet om minst nollresultat för 2016. 

Vi gemensamt

 • Vi tar en timme tillsammans nästan varje kväll, tittar på en TV-serie som vi båda tycker eller sitter och pratar en stund med en god macka och en kopp te om det är vardag och en god ost och ett glas vin om det är helg.
 • Förutom detta har vi som mål att göra 4 aktiviteter om året utan barnen när vi åker iväg och har barnvakt. Två av dessa blir i samband med våra födelsedagar samt något mer på sommaren och något under vintern. Frivid42 fyller 40 i vår så det kanske blir nått lite större firande.

Hur har det gått? Under vintern och våren märkte vi verkligen av ett betydligt större lugn när jag började vara hemma mer och vi kunde sitta ner tillsammans varje kväll i lugn och ro. När det drog ihop sig till skolavslutningar med mera på våren så blir det lite mer på agendan men det är ändå bra mycket lugnare än när jag skulle försöka trycka in ett heltidsjobb också. Några veckor efter min födelsedag åkte vi på björnskådning vilket var superspännande och till sommaren planerar vi en lite större festlighet kombinerad inflyttningsfest och 40-års kalas. 

Med barnen

 • Vi gör saker med och för barnen i stort sett varje dag men försöker även göra några speciella saker detta år kommer det bli besök på några lekland som barnen önskat sig samt nöjesfält/vattenpark. Vi kommer även satsa på att åka skidor och skridskor tillsammans på vintern och cykel på sommaren så att vi kommer ut allihop.
 • Vi sparar även barnbidraget tillsammans med barnen (fristående från vad vi redovisar här på bloggen som sparande) med siktet inställt på olika roliga saker vi ska göra tillsammans. För 2016 innebär det 9 000 kr extra (750 i månaden) för att göra saker tillsammans. (Övrigt barnbidrag och flerbarnstillägg 3000 kr i månaden sparas med sikte på en resa över hela sommarlovet 2018 när även frufrivid42 planerar att sluta arbeta).

Hur har det gått? Vi har haft mycket mer tid för barnen sedan jag slutade min anställning dock känns det ju alltid med barn som tiden inte räcker till..men det är bara för att vi nu är bortskämda. Under vintern var vi väldigt aktiva både i skidspåren på skridskobanan och i skidbacken. Nu under våren är det istället cykel, fotboll och kickbike som slits. Överlag tycker jag att vi är rätt duktiga på detta. Nu till sommaren kommer vi mestadels vara hemma och bo in oss i vårt nya hus därför kommer troligen sommarbudgeten (9 000 enlig ovan) användas till några roliga uteleksaker kanske något besök på nöjespark/vattenland eller liknande..kanske en stughyra eller camping några dagar. 

Huset/Boende

Detta mål blir tredelat i år:

 • Februari-April blir fokus på att förbereda det gamla boendet för försäljning, viss uppfräschning kan behövas men inget stort och vi ska gå igenom och göra oss av med så mycket grejer som möjligt inför flytt. (kostnad max 10 tkr…men ganska många arbetstimmar)
 • Maj och Juni – Nödvändiga uppdateringar innan flytt (kostnad 50 tkr, redan inräknad vid husköpet)
 • Juli-December – Fokus på att utveckla det nya boendet med hjälp av eget arbete och ganska lite pengar.

Hur har det gått? Ja den stora besvikelsen är väl att huset ännu inte var sålt vid halvårskiftet. Det har varit stort intresse men många köpare har fallit ifrån av olika skäl. Det behövs ju bara en köpare så det är såååå lite som skiljer. Vi gör ett nytt försök efter sommaren och annars får vi kanske ofrivilligt bli hyresvärdar?

Vi har även tagit beslut om att göra alla uppdateringar på det nya huset när vi är på plats delvis för att vi fram till nu har haft en inneboende men också för att det känns bra att "bo in sig" innan man bestämmer vad som behövs. Huset är i ett sådant skick att det inte är några problem att flytta in direkt. 

Semester

 • Vi planerar för 6 veckors gemensam semester i samband med flytt. Det blir semester på hemmaplan men vi kommer nog att hyra stuga och besöka antingen fjällen eller skärgården för att få lite avbrott från semester ”vardagen” också.

Hur har det gått? Semestern har just börjat så ber att få återkomma men 6 minst lediga veckor blir det i varje fall. 

Hälsa

 • Vi kommer fortsätta att träna 15 minuter per dag. Det är en bra basträning och vana att ta några snabba övningar varje dag. I år i och med att jag blir fri så kommer vi till detta addera några besök på gym (vilket vi kan göra gratis via våra arbetsgivare) och jag har även intentionen att åka skidor/skridskor och cykel mer nu när jag inte behöver sitta instängd på kontor.
 • Vi äter redan ganska bra men jag har för avsikt att höja den genomsnittliga kvalitet och ambitionen på mathållningen också nu när jag är hemma. Mindre korv och fiskpinnar, mer kött, fisk och grönsaker från grunden.

Hur går det? Träningen har gått rätt bra men visst händer det att man hoppar över någon dag...För egen del räknar jag all typ av aktivitet som träning och så har jag garanterat blivit betydligt mer aktiv. Frun har haft olika träningsutmaningar på jobbet och även om hon inte vill erkänna det så finns det en liten tävlingdjävul in henne så hon har garanterat blivit mer aktiv även om även hon tidvis missat några dagar. 

Vad gäller maten så har den blivit bättre. Vi tar inte bort något från vår man men jag försöker tänka ut lite mer så att vi varierar oss. Grönsaker och frukt har det blivit betydligt mer av nu när jag är hemma, till maten så klart men framförallt när barnen kommer hem från skola/dagis. Vi är fortfarande lite för dåliga på att äta fisk så det får jag väl ta som en utmaning under sommaren och till hösten. 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar