Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1365
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
22 september 2017

Fredagsfunderingen - Vad kostar det att jobba?

Alla som jobbar får varje månad en lön från arbetsgivaren vilket är ett väldigt tydligt kvitto på vad man har gjort. Något som dock är lite mer otydligt är vad det faktiskt kostar att jobba. I detta fall menar jag den faktiska kostnaden i kronor och öre och inte kostnaden i tid. 

(Min nuvarande "pendling" på cykel med denna utsikt har väldigt liten eller ingen kostnad och utsikten får jag ändå på köpet:-)

Tror att jobbet kostar mer än vad de flesta tänker på därför att kostnaderna kommer i så många olika kategorier:

  • Pendling - en ganska tydlig kostnad för jobbet är ju pendlingen. Om det sker med bil så kan det röra sig om ganska stora belopp varje månad och man bor inom promenadavstånd så är det en försumbar kostnad. 
  • Kläder - många jobb kräver speciella kläder vilka måste inhandlas. Speciellt för personer som jobbar på kontor är detta inget som ersätts av arbetsgivaren utan i jobbet finns en förväntan om att dyka upp i kostym och skjorta eller motsvarande för kvinnor. Om arbetsplatsen är "fin" så kanske det ställs underförstådda krav på att dessa kläder ska vara av en viss typ eller märke. Även här kan kostnaderna variera stort.  
  • Barnomsorg - vi har i Sverige en kraftigt subventionerad barnomsorg men faktum kvarstår att vi betalar månadsvis för att ha våra barn hos någon annan. En mycket bra service men hur som en kostnad för att arbeta. 
  • Mat - om man jobbar mycket ökar risken för att man tar genvägar med maten, Köper dyra halvfabrikat, äter ute på lunchen och hämtmat flera gånger i veckan. När man har dåligt med tid riskerar man också att planera dåligt och ha svårare att planera maten efter erbjudanden och säsonger vilket blir dyrt. 
  • Bekvämlighet - förutom maten ökar frestelsen i att skaffa sig ytterligare bekvämligheter i form av städning hemma, fönsterputs, hantverkshjälp etc. 
  • Sjukdom - I allra värsta fall kan jobbet göra dig sjuk.  Antingen kortsiktigt när du inte tycker dig kunnat ta tid och vila upp dig med en förkylning och därför blir mer sjuk. Det kan också bli alvarligare med utbrändhet eller utslitning rent fysiskt då det finns för lite tid till återhämtning. Det kan också bli en bieffekt av att äta dåligt på grund av dåligt med tid.

(När man har lite mer gott om tid kan man laga fantasiskt god och billig mat dagligen) 

Det är väldigt svårt att sätta några exakta prislappar på kategorierna ovan men för vår del så bedömmer vi att vi hade cirka 5 000 kr i högre kostnader månadsvis när vi båda hade heltidsjobb. Eftersom detta var efter att vi kritiskt granskat våra utgifter och sparat in på mycket onödigt så tror jag att många andra har betydligt högre kostnader relaterat till jobbet. Denna kostnad bör rimligen dras av från lönen när man tittar på vad man faktiskt får för sitt jobb. Jobbet tar också vanligtvis betydligt mer tid än bara arbetstiden med pendling och annan kringtid så om man räknar verklig timlön så kan den bli bra mycket lägre än vad man först tror. 

Låt mig ta ett kraftigt förenklat räkneexempel: Säg att du har en månadslön på  25 000 kr i månaden (motsvarande 150 kr i timmen beräknat på 21 arbetsdagar i månaden á 8 timmar). Det blir cirka 20 000 efter skatt eller 120 kr i timmen. Säg att pendling och kringtid blir ytterligare 10 timmar i veckan (dvs 10 timmar om dagen från du åker tills du är hemma) då blir den verkliga timlönen 95 kr. Säg också att pendligen sker med bil, du behöver äta ute ett par gånger på grund av tidsbrist och kläder kostar lite extra sammanlagt 4 000 kr i månaden. Den verkliga timlönen på sista raden efter skatt och omkostnader baserat på all tid som jobbet tar blir då istället cirka 75 kr (50% av vad som stod på lönespecifikationen). 

Hur ser det ut hos er? Har ni funderat på detta? 

Taggar (blogg): 
30 augusti 2016

Pendling - Guds straff till mänskligheten?

Min absoluta åsikt är att pendling är något av det mest förhatliga som finns, det roffar åt sig tid och pengar som den värsta brottsling och tillför mycket lite till livet. Samtidigt kan det finns tillfällen när det kan vara befogat...eller kan det?

Jag har aldrig pendlat långt till jobbet men däremot hade jag under ett par år en situation med mycket jobbresor vilket påminner om pendling med den skillnaden att man faktiskt får lite betalt av arbetsgivaren för besväret. Eftersom jag hade en slutpunkt i sikte så tyckte jag ändå sammantaget att den situationen var OK.

En annan situation var när frun under något drygt år veckopendlade till en annan ort för att jobba då hon hade fått ett jobb som passade henne perfekt och där erfarenheten skulle hjälpa henne att få ett jobb närmare hemmet senare. 

Nu är vi i en liknande situation igen, frun har fått ett jobb på en annan ort än där vi har bosatt oss. Nu är det fråga om daglig pendling på cirka 40 minuter i varje riktning (till kontoret...hon är konsult så det kan ju bli närmare). Hon har inte börjat ännu men vi hoppas att hon kommer kunna jobba hemifrån någon dag i vecka men det går inte att utgå ifrån. Denna typ av pendling på 80 minuter om dagen om man räknar på 5 dagar i veckan och 45 arbetsveckor på året motsvarar 300 timmar eller när 2 hela veckor. Dessutom motsvarar det lågt räknat en pendlingskostnad på 2-3000 kr i månaden om det sker med bil...lägre kostnad med buss/tåg men då blir det nästan en extra timme om dagen jämfört med exempel ovan. 

Detta är, i min bok, fullständigt orimligt i min bok att lägga nära 2 veckor och runt 30 000 kr om året på en så meningslös uppgift som att ta sig till och från jobbet. Men vi har ändå valt att tillsvidare acceptera det..och anledningarna är två 1. Frun får en högre lön jämfört med "lokala" arbeten vilket mer än kompenserar för kostnaden 2. Hon har cirka 18 månader kvar att jobba så det finns ett slutdatum för galenskapen.

Hur tänker ni andra kring pendling? En naturlig del av livet eller något som bör undvikas till varje pris? 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar