
Taggar

Jag skrev förra måndagen att nu var det bara att bita i 3-4 veckor till så kommer våren till Sveriges mellersta delar. Men då var jag onödigt negativ visade det sig, redan den gångna veckan har det varit riktigt vårväder med 7-10 grader och sol vissa dagar. Riktigt skönt tycker jag. Men som jag skrev förra veckan, bakslag och mer snö kommer.
Helt ok vecka i matbutikerna tycker jag, flera godbitar. Saknar bara lite mer billiga frukter och grönsaker, börjar nämligen få slut på rotfrukter efter att de hade billigt på City Gross för några veckor sen.
Willys
Ost 39,90 kr/kg
Milda "gräddprodukter olika fetthalt" 5st för 15 kr
Avocado 2 för 15 kr
Pulled pork 500-550 gram 29,90 kr/kg
Kassler 39,90 kr/kg
Fläskfilé 49 kr/kg (ej superpris men kvalade precis in på listan)
ICA Maxi
Ägg 20 pack 25 kr
Kanelgifflar 2 paket för 25 kr
City Gross
Nötfärs 59,95 kr/kg
Pepsi/Pepsi Max 10 x 1,5 liter 89 kr
Apelsiner 12,95 kr/kg
Lösgodis 39,95 kr/kg
Lidl
Socker 2 kg 10 kr
Creme fraiche smaksatt 10 kr
Kyckling i form för ugn 1,1 kg 24,90 kr
Efter en stark inledning på börsåret fortsatte uppgången den senaste veckan med nästan 4% upp på en vecka för svenska storbolagsindex (SIX30 Return index) och vi är nu upp över 12% sen årsskiftet. En avkastning man kanske kan förvänta sig på 1,5 år har vi alltså fått på 1,5 månad. Just siffran sen årsskiftet är något man matas med hela tiden vilket gör att man hela tiden påminns om hur starkt börsen gått på slutet. Det gör att jag ser att många nu börjar prata om att ta hem lite vinst eller samla likvider för att det gått upp för fort och utan grund. Tittar vi istället från slutet på september förra året är vi fortfarande ner några procent och på ganska precis på samma nivå som april 2017, och bara runt 3% upp sen april 2015. Så frågan är om en uppgång på 12% är så mycket att hetsa upp sig över bara för att den råkar komma just från årsskiftet?
Den som senast kollade börsen i april 2017 tycker inte det hänt något alls på nästan 2 år.
För egen del är det skönt att ha en fast strategi som säger att jag ska ligga fullinvesterad och jag kommer återinvestera utdelningen omgående som planerat. Med fast strategi så slipper jag alltför mycket grubblerier såhär på helgen efter en stark börsvecka, jag funderar tillräckligt mycket på var börsen, konjunkturen och bolagens vinster är på väg ändå. Att ligga och vänta på att återinvestera utdelningen är det samma som att sälja och vänta in en lägre kurs eftersom utdelningen bara är pengar som flyttas från bolagets kassa till min kassa så det ska jag inte hålla på med i onödan. Däremot bygger vi upp lite kassa från det som blir över från min frus lön och extrainkomster som jag drar in och dessa kommer inte investeras på börsen på dessa nivåer. Sen får vi se om det blir en kassa att leva på när inkomsterna går ner i framtiden eller om det kan investeras på börsen. Det beror inte bara på hur börsen går utan också i vilken takt som inkomsterna går ner. Hittills har jag hela tiden räknat med att inkomsterna helt ska försvinna inom kort, men pengarna fortsätter trots det rulla in.
Nu i februari och mars har det blivit och kommer bli lite mer konsultjobb än vad jag räknar med i min firma. Fortfarande väldigt lite jämfört med er som jobbar heltid, det motsvarar kanske 10-20% jobb utslaget under dessa två månader och sen några timmar i veckan med bloggen utöver det. Ja inte mycket att klaga på så klart, men mer jobb än vanligt vilket gör att jag heller inte kommer testa några extrajobb som jag tidigare gjort och skrivit om en gång i månaden de närmaste veckorna. Jag hoppas på att vara tillbaka och testa och tipsa om några nya jobb senare i vår. I maj blir det som det ser ut comeback med jobb i vallokalen då det ska röstas till Europaparlamentet 26 maj, men det är ju bara en dag så något mer ska jag nog hinna med att testa innan dess. Jobb jobb jobb som ni hör, ja vad gör man inte för att bygga lite kassa till den dagen blodet rinner på börsen igen...
Fredagsintervju - Med Pengarpodden
När jag en gång i tiden började blogga om det här ämnet med att spara pengar och försöka bli rik fanns det inte så mycket bloggar där ute. Numera är det så många att jag måste erkänna att jag har väldigt svårt att hålla koll på alla. Så hade det startats en ny blogg ev en kille som var 24 år och ville bli ekonomiskt fri innan han fyllde 30 hade jag nog inte ens reagerat. Att däremot starta en podd är lite mer ovanligt, vilket gjorde att jag blev nyfiken när jag såg att det kommit en ny som hette Pengarpodden. Jag gav den en chans och hittade en person som väckte mitt intresse. I dagens fredagsintervju får vi möta mannen bakom basrösten och den göteborgsliknande dialakten.
Att bli ekonomiskt fri vid 30 istället för närmare 40 som i mitt fall är en helt annan nivå. Bara att önska lycka till och imponeras!
Podden hittar ni genom att söka på Pengarpodden där du brukar lyssna på poddar. Pengarpodden finns även på Twitter och Instagram.
Berätta lite kort om dig själv
Jag är 24år gammal, bor i de västra delarna av Sverige där jag bor ihop med min sambo. Jag arbetar inom industrin, vid sidan av de arbetet så driver jag ett e-handelsbolag och en podcast som heter Pengarpodden. Så man kan säga att jag har 3 arbeten, vilket tar mycket av min tid och mitt engagemang! Ett av mina största intressen är sparande och investeringar, framförallt aktier. På helgerna tycker jag om att ta långa promenader i skogen eller i närheten av där jag bor, för att få lite motion och få tänka på annat än mina projekt.
Många startar en blogg där man skriver lite om sitt sparande och sina investeringar. Men att starta en podd känns som ett större projekt. Hur kom du på det och hur har det gått med podden så här långt?
Det var egentligen redan för ungefär två år sedan, som jag sa till min sambo att jag funderar på att starta en podcast och varför det inte blev av där och då för två år sedan var egentligen att det rann ut i sanden. Anledningen till att starta en podd var att jag verkligen gillar den typen av format, du kan lyssna på en podcast när som helst och vart som helst.
Hur jag kom på att starta en podd var att jag själv lyssnar på mycket poddar, sedan hade jag byggt upp en liten kunskap och erfarenhet inom just sparande och investeringar. Så jag såg det som en möjlighet att kunna hjälpa olika typer av människor att komma igång med sitt sparande och sina investeringar.
Podden har börjat jättebra, faktiskt långt över mina förväntningar. Podden växer väldigt mycket just nu, för varje avsnitt växer lyssnarskaran och i skrivande stund är det faktiskt några tusen lyssnare per avsnitt. Jag har även fått väldigt positiv feedback på podden och det är många som uppskattar det jag gör, vilket är superkul!
Det är rätt mycket arbete med en podcast, jag lägger ner många timmar per vecka på podden och det kräver en del förberedelser. När jag jobbar med podden skall jag komma på ämnen som är relevanta, jag skall spela in avsnittet, klippa avsnittet, uppdatera instagram, svara på frågor via mejl, instagram och twitter. Så det är helt klart inte problemfritt, men jag tycker det är superkul och gillar podcast som format vilket väger upp för all tid jag lägger ner!
Jag har förstått i podden att du byggt upp ett stort kapital i förhållande till din ålder. Kan du berätta lite om hur länge du sparat, hur mycket du sparat per år och vilken årlig avkastning du fått såhär långt för att lyckas så bra?
Jag har sparat i snart 6år, det hela började med mitt första riktiga arbete där jag insåg att det går att spara mycket pengar. Jag hade inte jättehög lön, men hade väldigt låga omkostnader och kunde då spara ca 13-15 000kr i månaden till en början. Efter 3 år bytte jag arbete och tjänar då lika mycket efter skatt på det nya arbetet som jag tjänade innan skatt på mitt tidigare arbete. Jag hade då ökat mina kostnader lite grann, men med tanke på löneökningen jag fick på nya arbetet gjorde det att jag kunde spara 15-20 000kr istället om jag ansträngde mig. Men i genomsnitt skulle jag nog säga att jag sparar 15 000kr i månaden.
Jag har nog legat på ungefär 14% per år i avkastning, nu senast 2018 hade jag en avkastning på +12% när stockholmsbörsen var ner ungefär -7% eller -8% vilket man får vara väldigt nöjd med!
Hur ser det långsiktiga målet för ditt sparande ut?
Mitt långsiktiga mål är att bli ekonomiskt fri innan jag fyller 30år vilket ligger nästan 5år bort, vilket jag är rätt säker på att jag kommer klara. För att känna mig ekonomiskt fri vill jag att min portfölj skall avkasta så jag täcker mina utgifter+ en marginal. Jag har så pass låga omkostnader just nu, så min portfölj nästan skulle täcka mina utgifter som det ser ut nu, men längre fram kommer förmodligen utgifterna öka lite mer och då är det viktigt att ha en bra marginal. Skulle säga att jag behöver minst 3miljoner kronor men rimligt skulle egentligen vara 4-5miljoner exkl eventuellt boende. Vilket ändå får ses som en ansenlig summa för många, men börjar du i tid så finns alla möjligheter i världen att kunna bygga upp en hög med pengar för att få en större frihet.
Tanken med mitt mål är inte att jag skall sluta arbeta, utan jag har så många projekt vid sidan av mitt ”vanliga” arbete som jag skulle vilja lägga lite mer tid på. Visst jag har egentligen möjligheter till de just nu, men jag trivs bra på mitt ”vanliga” arbete just nu och känner att det är skönt att få en stabil inkomst varje månad. Det gör att jag kan tillföra nya pengar in i min ekonomi varje månad, det blir mycket mer svängigt med eventuella inkomster från mina projekt.
Hur ser portföljens sammansättning ut idag och hur mycket nytt kapital räknar du med att kunna tillföra under 2019?
I dagsläget så ligger jag med stor andel likvider, skulle säga att jag är ca 30% investerad och har några ströpositioner där förhoppningsvis resterande kommer omsättas i pengar inom en korttid. Sedan har jag en del pengar investerat i mitt e-handelsföretag, där uppstarten har varit rätt kapitalintensiv med att köpa in lager, engångskostnader och sedan har jag varit tjänstledig 6 månader under 2018 vilket var en stor förlust i form av förlorad inkomst från mitt vanliga arbete. Då jag inte tog ut någon lön från mitt e-handelsföretag, men den perioden var otroligt lärorik!
2019 förväntas jag tillföra ungefär 250 000kr i nytt kapital till mitt sparande, går det helt okej nu under 2019 med mina projekt såsom mitt e-handelsföretag. Så kan det kanske dimpa ner en utdelning därifrån, vilket inte skulle sitta helt fel. Men minst 250 000kr i sparande förväntas jag tillföra.
Att tidvis ligga med så stor andel likvider som du gör i ung ålder när sparhorisonten borde vara väldigt lång har jag själv gjort under resans gång i försök att tajma marknaden. Numera ligger jag däremot fullinvesterad trots att jag är betydligt äldre än dig. Hur ser du på det här med att kliva ur och in i marknaden med såpass stor del av portföljen som du verkar ha gjort de senaste året?
Det är en bra fråga, jag har fått åtnjuta en del goda år och jag känner att ekonomin börjar gå mot en inbromsning, då känner inte jag att jag behöver krama ur de sista procenten. Det är egentligen ingen som vet om börsen kommer gå upp eller ner nu närmaste tiden, men vi är på höga nivåer och jag väljer just nu att inte ta den risken att ligga fullinvesterad. Jag har egentligen fördelat om mitt kapital lite, mot att investera lite pengar i mitt e-handelsföretag som potentiellt kan ge intäkter längre fram.
Sedan har jag faktiskt sneglat på onoterade innehav ett tag nu, där jag har en eventuell möjlighet att komma in i ett bolag. Men det är ett känsligt skede just nu, så det är inte säkert att det blir något överhuvudtaget. Men tänk att flytta kapitalet från i många fall värderingar på 12-15x i bolag på börsen, till att istället ha möjlighet att hitta onoterade bolag som värderas till kanske 2-4x självklart beroende på vilken bransch eller sektor du kollar på. Men den förflyttningen av kapital kan eventuellt vara möjlig för mig längre fram.
Man brukar säga något i stil med att mer pengar går förlorat i att vara utanför marknaden och försöka tajma den än att vara i den. Det stämmer nog ganska bra för det gäller att ha rätt två gånger, vilket är extremt svårt. Du måste ha rätt att det är toppen just nu, sedan måste du veta när du skall köpa och hitta botten vilket är nästintill omöjligt. I slutet av 2018 såg mitt beslut helt rätt ut, för en del bolag gick ner som mest kanske 25-30% i vissa fall. Nu har ju börsen börjat väldigt starkt 2019, men jag avvaktar fortfarande och undviker att köpa dippen. Det har fungerat under väldigt lång tid i många bolag att bara köpa dippen, så har det gått upp. Men någon gång slutar köpa dippen-taktiken att fungera, då fortsätter det istället ner. Tänk att du försöker köpa dippen och det fortsätter ner 20-30% till, det svider och det försöker jag undvika.
Jag sneglar vidare på onoterade innehav och skulle börsen parallellt gå ner så har jag torrt krut vid sidlinjen.
Du får mycket frågor in till podden. Vad tycker du om intresset och kunskapsnivån för sparande och investeringar ute i Sverige? Har du något tips på hur man kan nå fler än de redan frälsta?
Ja, först och främst är det jätteroligt att så många skriver in frågor via Instagram, mejl och Twitter. Jag skulle säga att intresset för sparande och investeringar är väldigt stort, kunskapsnivån är väldigt varierande och det är de som gör det svårt med att försöka nå en bred målgrupp. Men det är de som också är det roliga att få utbyta erfarenheter med varann och att många har olika kunskapsnivåer.
Tips hur man kan nå ut till fler som inte redan är frälsta, det är en intressant fråga. Jag tror det handlar om att sänka trösklarna, det är en hel del som inte vet i vilken del dem skall börja, för oss som redan har hållit på i flera år kan det verka självklart. Men det är viktigt att komma ihåg att vet du inte vad en aktie eller aldrig har handlat fonder så är det inte lätt att veta vart du skall börja. Så jag tror det handlar om att utbilda, inspirera att visa att det faktiskt är möjligt att investera pengar och få avkastning på sina pengar. Sedan tror jag längre fram att det kommer bli viktigare att nischa sig för att nå en specifik målgrupp.
Har du några favoriter bland andra poddar om ekonomi som du inspirerats av innan du startade din egen?
Jag är en riktig podd-nörd! På mitt ”vanliga” arbete så lyssnar jag på poddar i snitt 6-7h per dag. Så jag har mängder av podcasts som jag lyssnar på, även inom andra genre än just ekonomi och sparpoddar. Men jag skulle inte säga att jag har inspirerats så mycket av andra poddar, det kan vara omedvetet att jag inte tänker på det. Självklart påverkas jag av vad andra gör och tycker vissa saker som andra gör är bra, men jag försöker gå min egen väg och utvecklas hela tiden i det jag gör.
Sparsamma, snåla och slarviga personer
Jag hörde tidigare veckan på ett avsnitt av podcasten Värvet där komikern och skådespelaren David Sundin intervjuades. Intervjun var mycket trevlig och intressant och handlade en del om Davids ekonomiska sinne och jag hoppas få anledning att återkomma till den inom kort på annat sätt. Men det som fick mig att tänka lite och skriva detta inlägg var programledaren Kristoffer Triumfs påstående i början av podden att det är väldigt sympatiskt med folk som har dålig koll på pengar. Givetvis tog jag detta som ett personangrepp och tolkade det som att Kristoffer skrek rakt in i mina poddhörlurar att jag är en osympatisk och jobbig jävel som håller på och krånglar och byter fond beroende på vilken som har lägst avgift.
På sätt och vis tror jag att jag förstår vad han är ute efter. Det kan kännas lite skönt med någon som bjuder hej vilt på krogen och gör onödiga inköp och får leva på knäckebröd de sista dagarna i månaden men ändå tar livet med glatt humör med inställningen att pengar är ingen stor grej, det löser sig alltid. Medan snålhet av någon som redan har mer pengar än man hinner göra av med under resten av livet sällan uppfattas som en positiv egenskap. Tittar vi ett steg djupare och tänker lite så tror jag dock inte riktigt denna spontana bild som många har stämmer. Min egen erfarenhet är att slarviga personer skapar betydligt mycket mer både bekymmer och kostnader för omgivningen än den väldigt sparsamma personen.
Att vara sparsam är nämligen sällan något som påverkar omgivningen. Då 99% av de beslut man tar kopplat till sin ekonomi bara rör en själv och den närmste familjen (som vi får hoppas delar synen på ekonomi). Att man cyklar till jobbet, har matlåda och bor i en liten lägenhet är sällan något som stör kollegor och vänner. För miljö, hälsa och därmed samhället i stort är det till och med positivt. Är man däremot slarvig med pengar är risken väldigt stor att både familj och vänner drabbas på olika sätt.
Undantaget som jag ser det är om man är väldigt sparsam och samtidigt väldigt egoistisk. Det vill säga försöker sko sig på andras bekostnad. Men då är det snarare egoismen och att man är knäpp som är problemet, inte sparsamheten. Låt mig ta några fiktiva exempel, som faktiskt alla är baserade på sanna historier.
Person 1. Snål och egoistisk.
- Satte i system att bjuda på första ölen på krogen när priset var lägre för att sen påminna om att det var den andras tur att bjuda tillbaka när öl-priset gått upp efter kl 22.
- Tar det dyraste på hela menyn när jobbet betalar på sommaravslutningen. Det gäller att passa på när det är gratis. Succén är total när han lyckas norpa åt sig kvittot från kollegans garderobsavgift, chefen märker aldrig om han lämnar in ett kvitto för utlägget både den här och nästa månad på reseräkning. Garderob på jobbaktivitet måste ju ingå och för jobbet blir ju kostnaden rätt eftersom kollegan inte kommer kunna lämna in något kvitto.
- Bokar medvetet den dyrare flygresan med jobbet eftersom det är med det bolag som ger bonuspoäng på det privata Eurobonus-kortet.
Person 2. Oekonomisk och givmild
- Tänkte inte ens tanken på att han blev utnyttjad av person 1 när han fick en billig öl och skulle betala tillbaka med en dyr öl. Kom till och med på att han hellre ville ha en drink för 120 kr än en öl för 65 kr när det var dags att bjuda tillbaka och beställde glatt två drinkar. Tyvärr fanns det ingen täckning på kortet för 240 kr vilket gjorde att person 3 fick dra sitt kort där i baren. Ett lån som lätt glöms bort, inte av snålhet utan helt enkelt för att 240 kr hit eller dit inte är någon stor grej. Sånt jämnar ju ut sig.
- Tittar inte ens på priserna i menyn under sommaravslutningen med jobbet utan råkar ta det dyraste av ren slump, då det låter godast. Tar också en fördrink och ber bartenderns sätta upp det på maten utan att stämma av med chefen. En efterrätt ska vi väl ha tycker han, äter dock bara upp halva. Eftersom han agerar likadant när han är ute och betalar själv reagerar han inte chefens och kollegornas blickar.
- Bokar om till ett tidigare flyg när mötet på tjänsteresan blev klart tidigare än planerat. Det kostar visserligen arbetsgivaren 800 kr extra att boka om, men det är ju skönare att komma hem än att sitta på en flygplats i Helsingfors.
Person 3. Sparsam men i övrigt rätt normal
-Tycker det är enklast om var och en betalar din egen dricka på krogen. Så kan man enkelt göra en bedömning om livet blir bättre av ytterligare en öl efter den första eller om det räcker med en ikväll, utan att någon annan drabbas av beslutet. Blir tyvärr indragen i person 1 och persons 2 krångel ändå.
- Tycker inte det är rimligt med 89 kr för en kula glass och 2 jordgubbar, oavsett vem som betalar och tackar nej till efterrätt på sommaravslutningen med jobbet.
- Passar på att jobba på flygplatsen i väntan på ordinarie bokade planet och kan gå hem lite tidigare på fredag istället. Inser att det inte är några problem att klara sig fram till han kommit hem och säger att han inte är hungrig när flygvärdinnan erbjuder en macka för 65 kr. Gött med traktamentet rakt in i portföljen.
Håller ni med om mina reflektioner och känner igen några situationer från person 1, person 2 och person 3? Kanske har ni några egna exempel på hur dessa tre fiktiva personer skulle agera i olika situationer?
MVH
Person 3
Pepins.com kommer snart genomföra en emission i dumplingsföretaget Beijing 8. Som ett led i detta bjuder de på en gratis lunch för de som anmäler sig som intresserade av att få mer information om emissionen. Man brukar ju säga att det inte finns några gratisluncher, men här finns det ingen hake mer än att du kommer få ett mail med mer info om emissionen. Och kanske att du inte har någon restaurang i närheten. Gå in på Pepins hemsida och leta dig fram till erbjudandet om det verkar vara något för dig.
Ska erkänna att jag hade väldigt dålig koll på Beijing 8 innan de kom upp på Pepins, trots att det tydligen fanns en restaurang nära mig på en plats jag passerat 1000 gånger. Bolaget har 10 restauranger och säljer dessutom sina dumplings i några 100 dagligvarubutiker. All produktion av dumplings sker i en fabrik söder om Stockholm och så vitt jag kan förstå har de stor kapacitet i fabriken och hög bruttomarginal, så caset i investeringen bör alltså vara hur man ska sälja en massa mer dumplings i framtiden. Mycket mer än så kan jag inte kommentera investeringen än då de inte släppt info på detaljnivå än, nu verkar de mer fokusera på att prata om hur gott och nyttigt och bra på alla sätt det är med dumplings. Så jag får nöja mig med att kommentera mina upplevelser kring detta på dagens lunch.
Jag mötte upp den pappalediga finansprofilen Olle Qvarnström i restaurangen. Vi hade valt lite senare lunch för att slippa trängas och det funkade bra. Ingen kö och gick snabbt att få beställa och även att få maten av trevlig personal. Men ändå en del folk som satt och åt så kändes som det rullade på hyfsat i restaurangen denna dag. Min gratiskupong berättigade till 12 dumplings och jag gick på storsäljaren ”kockens val”, utan kupong hade det kostat 118 kr. Rätt saftigt tycker jag för 12 små degknytten med vatten eller te att dricka ur en pappmugg sittande på en bänk utan ryggstöd och äta med pinnar direkt ur en träkorg. Men förstår att det är en del av kinesiska konceptet och att det är fel av mig att komma och klaga på att det inte ingick svenskt kaffe på maten.
Foto från Olles Twitter.
Jag har inte fördjupat mig jättemycket i bolaget men hört delar av två intervjuer med VD. Något som lyfts fram är hur nyttigt det är med dumplings. Det köpte jag inte riktigt efter att ha smakat på maten, det kändes inte superfräscht med deg med oklar fyllning som dessutom kändes lite halvfet. Vetemjöl och fett blandat är ju inget man direkt kopplar till diet. Men efter en snabb koll på hemsidan så verkar det ändå ok om man väljer rätt dumplings då innehållet skiljer mycket, oklart exakt vilka jag fick i min kockens val. Man fick även lite vitkål i botten av skålen och det är väl de flesta överens om att det är nyttigt. Blev inte speciellt mätt utan fick komplettera med en kvarts portion av Micke Larssons linsgryta som jag som tur var hade på upptining i kylen inför morgondagens lunch, det tycker jag inte man ska behöva göra efter en lunch för 118 kr. Men jag är rätt hungrig av mig för andra räcker säkert de 9 eller 12 bitar som var standarsförslaget bra. Smaken var det inget fel på, men heller inte något som verkligen stack ut.
Om det blir någon investering i emissionen avvaktar jag med tills jag fått mailet med mer info om bolagets finanser och värderingen. Men spontant lockar det mig mer med några extra aktier i Sampo eller Industrivärden än att bli delägare i Beijing 8. Ska kolla vad deras dumplings kostar i matbutiken, det skulle kunna vara en del av en måltid med några dumplings vid sidan om. Men tror inte jag kommer köpa 20 stycken för att jag och min fru ska äta bara dumplings till middag eller 40-50 stycken när vi får gäster.
Det blev en trevlig lunch i alla fall och kul att testa något nytt och lära sig lite mer om ett bolag som jag tidigare inte visste fanns.