
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Ännu en gång känns det som en osynlig kraft kom in under veckan och räddade världens aktiemarknader. Liksom jag själv trodde nog de flesta förra helgen att vi stod inför ett större blodbad i veckan. Men så en ”tweet” från president Trump och allting är som vanligt igen. Eller har vi bara ännu en gång skjutit problemen in i framtiden? I Sverige verkar marknaden fortsätta att ta till sig att den låga räntenivån kan består för lång tid framöver, vilket visar sig i fortsatt höjda kurserna på fastighetsbolagen. Annars tycker jag det svårt att hitta några riktiga trender i marknaden. Det saknas dock inte intressanta Q2-rapporter att grotta ned sig i.
Okända Jetpak. Ett bolag som sedan sin notering På First North i höstas inte fått någon större medial bevakning är transport- och logistikföretaget Jetpak. Aktien har visserligen stigit med 7% sedan noteringen, vilket få av börsens nykomlingar under hösten kan skryta med men värderingen känns fortfarande inte speciellt uppdriven. Den organiska tillväxten i Q2 var visserligen ”bara” 0,6%, vilket är betydligt lägre än bolagets målsättning om en långsiktig tillväxt med 5% och lägre än i Q1 men verkar följa bolagets långsiktiga plan genom utfasning av mindre lönsamma kontrakt. Rensat för fjolårets noteringskostnader steg rörelseresultatet med 10% i förhållande till motsvarande kvartal förra året och bolaget har nu en EBITA-marginal på 11,4% (mål 12%). Resultatförbättringen drivs av tillväxt inom Express Ad-hoc, vilket är koncernens mest lönsamma segment. Integrationen av under slutet av förra året förvärvade Jetpak Belgien (med en omsättning på 40 MSEK) är nu genomförd och fler förvärv är att vänta. Med likvida medel om drygt 70 MSEK vid utgången av Q2 (inklusive 30 MSEK i kundfordringar som blev bokförda först i Q3) och 230 MSEK i finansiella skulder (inkl leasingskulder) och en mycket kassagenererande verksamhet har Jetpak bra finansiella möjligheter att genomföra potentiellt mycket synergiskapande förvärv som skulle öka den geografiska basen. Även om Jetpak knappast är immunt mot den lägre ekonomisk aktivitet som de flesta förutspår, framstår värderingen av årets vinst om 8x (min prognos) som föga avskräckande för ett bolag med sådan marknadsställning i en bransch med strukturell tillväxt. För inte har väl flygskamskampanjen nått flygfraktens kunder?
Engelska skolan levererar. Veckans bästa rapport upplever jag kom från Internationella Engelska Skolan (IES) – i skarp konkurrens med Balco – med en omsättningsökning på 24% (varav organiskt 14%) och en rörelsemarginal som mer än fördubblades till 9,4%. Att man i likhet med den andra skolkoncernen Academedia inför utdelning visar om något, vilken säker grund man nu också står på både politiskt och finansiellt. Trenden från förra rapporten om att kommunernas skolpeng ökar något mer än tidigare fortsätter samtidigt som lärarlöneökningarna börjar avta. Under Q4 (sista kvartalet i räkenskapsåret 2018/19) växte intäkterna per elev med 7,1% samtidigt som personalkostnaderna per elev enbart ökade med 2,2%. Kan den utvecklingen bibehållas måste vinstestimaten för IES skrivas upp betydligt. IES kan också glädja sig åt att fortsätta vara enormt populär bland sina kunder – elever och föräldrar – och antalet elever i den svenska verksamheten ökade med 7%till 25 500 samtidigt som antalet köregistreringar ligger kvar på skyhöga nivåer (200 000). Detta leder också till att satsningarna på sju nya skolor innehåller liten risk. Satsningen på Spanien (fem skolor med 2500 elever) verkar också löpa på enligt plan och för det senaste räkenskapsåret uppnåddes en rörelsemarginal om över 10%, vilket borde öka sannolikheten för fler förvärv och expansion i landet. Även om aktien tog ett glädjeskutt på fredagens rapport är den fortsatt ner ca 15% i år och långt från tidigare toppnivåer över 80 SEK. Med en betydligt minskad politisk risk efter januariöverenskommelsen och ökad jakt på konjunkturstabila bolag som kan uppvisa tillväxt skulle jag satsa på att aktien har betydligt mer att ge även om det baserat på årets resultat inte är någon av de billigaste välfärdsbolagen (P/E 17x).
Ännu inga besked från Consilium. Under våren meddelade Consilium (bevakat av TradeVenue) att en översyn av företagets verksamhet var på gång, vilket skulle kunna ge upphov till ”utdelningar, fusioner och försäljningar”. Min tolkning av detta budskap var att det mindre av de två affärsområdena Safety Engineering, inriktad på släckning av bränder inom högriskområden skulle säljas eller delas ut till aktieägarna. Detta skulle enligt min mening troligen kunna synliggöra ganska stora värden. Stora investeringar har gjorts på området men bristande investeringsvilja bland de stora tilltänkta kunderna inom olje- och gasindustrin på land och offshore har sedan oljepriskollapsen 2015 gjort att omsättningen inte tagit fart utan tvärtom sjunkit. Även om verksamheten nu anpassats till marknadens storlek och vissa tecken tyder på att investeringsviljan återvänt är lönsamhetsnivån långt ifrån det andra segmentet Marine & Safety, verksamt inom detektion av brand och rök. Hur som helst fanns inget nytt i frågan i Q2-rapporten. Inte heller fanns i rapporten något besked hur det går med försäljningen av engineering/automation- segmentet, som är starkt förlustbringande. Av rapporten framgår att förlusten i verksamheten under första halvåret var hela 30 MSEK. Avsaknaden av köpare ökar risken för att koncernen kan tvingas ta ytterligare nedskrivningar för att bli av med denna del. Även om denna verksamhet inte konsolideras längre och inte ingår i koncernresultatet skapar osäkerheten kring hur denna verksamhet ska kunna avvecklas utan nya kostnader en osäkerhet. Det överskuggar tyvärr en 16% omsättningsökning i Q2 (uppskattningsvis hälften organisk) och ett rörelseresultat som steg med lika mycket. Samt en mycket stark början på kvartalet med en orderingångsökning på 26% och en omsättningsökning på 41% i juli.
Emissionsmarknaden åter igång. Efter sommaruppehållet är åter emissionsmarknaden igång. DI rapporterar att EQTs introduktionsprospekt ska släppas i veckan, vilket naturligtvis kommer att tilldra sig mycket intresse. Väl så intressant tycker jag det är att ca 20 noterade bolag (på alla listor) som för närvarande är igång med eller i september ska ta in sammanlagt 1 mdr SEK via företrädesemissioner. Bjässen bland dessa är Gunnebo som tar in 360 MSEK och minstingen är News 55 som avser ta in 2,5 MSEK. Även om 1 mdr SEK är ett litet belopp i förhållande till det samlade börsvärdet eller för den delen EQTs introduktion, uppgår emissionsbeloppet i många fall till en betydande del av emissionsföretagens nuvarande marknadsvärde. Det kommer därför bli ett intressant test på marknadens riskvilja om huvuddelen av dessa emissioner blir fulltecknade, utan att eventuella garanter får rycka in. Antalet annonserade börsintroduktioner förutom EQT är dock hittills relativt begränsat men skulle ovanstående emissioner lyckas väntar nog många i bakgrunden.
Förutom Clas Ohlson är det mycket tunt på rapportfronten i veckan men vi kanske får några signaler från företag hur tredje kvartalet utvecklar sig när nu hjulen åter börjat snurra efter semestrarna. Efter förra veckans misslyckade försök att förutspå kursutvecklingen slicker jag mina sår. Välkommen till en ny spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v10
Efter nio veckors uppgång var det så slut på det skojiga – även om nedgången på ca 0,5% i veckan är mycket modest efter de senaste veckornas uppgång. Ska det historiska mönstret med en stark början på året som ersätts av sjunkande kurser under våren upprepa sig?
Utebliven utdelning – behöver inte vara negativt. Stendörren (bevakat av TradeVenue) meddelade i samband med sin bokslutskommuniké att den delvis nya styrelsen (efter EQTs maktövertagande) inte föreslår någon utdelning för 2018. Med tanke på resultatet för 2018 och den finansiella ställningen (även om soliditeten tillfälligt försämrats något) skulle en utdelning och även en högre utdelning vara helt möjlig. Den misstänksamme skulle möjligen då se detta som ett försök från EQTs sida att ”röka ut” minoriteten och komma över 90% och påkalla tvångsinlösen. Styrelsen motiverar dock sitt beslut med att de upplever att de ser så många investeringsmöjligheter med god avkastning att detta är det bästa för bolaget och aktieägarna. Med tanke på att Stendörren avkastade 16% på eget kapital under 2018 och har en rad attraktiva fastigheter i sin stora projektportfölj att utveckla är jag benägen att hålla med styrelsen. Det finns ingen anledning att av falsk stolthet bibehålla eller öka utdelningen och därmed inte fullt ut kunna bevaka de investeringsmöjligheter som ges. Speciellt i ett läge där bankerna kanske inte är lika pigga på att låna ut pengar. Det finns inget egenvärde i att försöka bli någon utdelningsaristokrat.
Första noteringen på huvudlistan i år. Ett test på marknadens risksentiment kommer snart då Ascelia Pharma ska noteras. Detta är den första noteringen i år på börsens huvudlista (på de mindre listorna har det redan varit många) och följs nog intensivt av ett antal corpfirmor och potentiella börskandidater. Sista teckningsdag är nu på tisdag och en notering förväntas den 13/3. Bolaget värderas före emissionen till 365 MSEK och i samband med noteringen görs en emission om totalt 200 MSEK (som med övertilldelningsoptioner kan öka till 230 MSEK), som därmed totalt värderar bolaget till 565 MSEK (exklusive övertilldelningsoptionerna). Ascelia ska använda pengarna för fas 3-studier för sitt läkemedel Mangoral, som är ett kontrastmedel som kan användas för röntgen på patienter med nedsatt njurfunktion. Huvuddelen av emissionen är garanterad av starka institutioner som Handelsbanken Fonder och Fjärde AP-Fonden, så risken att teckna sig i emissionen borde inte vara så stor men spåren förskräcker efter höstens noteringar av små enproduktsföretag i bioteknikbranschen.
Nyemissioner inte populära. Om antalet noteringar hittills i år varit få är det inget fel på nyemissionsaktiviteten. Det gäller speciellt på de mindre listorna som First North och Spotlight. Bara under mars och april är det ett 20-tal bolag som håller på eller ska ta in pengar via företrädesemissioner. Exempelvis ska My FC med ett börsvärde på 80 MSEK ta in 56 MSEK, BioInvent värderat till 550 MSEK ta in 210 MSEK, Xbrane värderat till 260 MSEK ta in 60 MSEK och Camurus som är bjässen i sammanhanget med ett värde på 2,7 MdSEK ska ta in 400 MSEK. Oavsett om emissionerna är garanterade eller inte har börskurserna visat sig ha en tendens att söka sig mot emissionskursen och leda till en kraftig kursnedgång. Det är naturligtvis glädjande att börsen fungerar och kan tillföra pengar till bolag i behov men som investerare verkar det vara viktigare än någonsin att undvika aktier som kan tänkas ha kapitalbehov samtidigt som det också öppnar sig möjligheter när aktier pressas allt för mycket.
Consilium – delar upp. I delårsrapporten från Consilium (bevakat av TradeVenue) i veckan meddelades att man utreder förutsättningarna för att dela företaget i två fristående bolag – Marine & Safety som sysslar med detektion och larm och Safety Engineering verksamt inom släckning av bränder. I och med fokuseringen de senaste åren inom respektive område uppges några större synergieeffekter inte finnas mellan områdena. Det större affärsområdet Marine & Safety har trots sin inriktning mot en krisande fartygsmarknad klarat sig bra genom en mycket stor eftermarknadsförsäljning (över 50%). Det är det mindre affärsområdet av de två - Safety Engineering - som trots stora investeringar i nya produkter inte lyckats få fart på försäljningen. Nedgången inom olje- och gasindustrin, som är den stora kundgruppen har påverkat försäljningen mycket negativt och affärsområdet redovisar ett EBIT-resultat kring noll. Att dela upp noterade bolag har i allmänhet visat sig vara bra för respektive bolags utveckling men även för aktieägarna. Förhoppningsvis blir det också fallet denna gång även om man kan fråga sig hur stort intresse Safety Engineering med en omsättning på under 100 MSEK skulle möta som fristående bolag.
Rapportfloden börjar ebba ut men visst finns det mycket annat att följa. T ex hur lång tid har Birgitte Bonnessen kvar som VD i Swedbank? Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Veckan slutade svagt minus efter en ganska oregelbunden utveckling utan några stora indexkast. I USA verkar man glädjas åt att det blivit dödläge i politiken och att inga stora politiska beslut kan drivas igenom under de närmaste två åren resulterande i en klar uppgång på alla index. På tal om dödläge i politiken verkar det som pågår i Sveriges riksdag ha motsatt effekt på kronan mot vad som kanske kan förväntas. Den svenska valutan hade en av de bästa veckorna på ett tag och detta i sin tur kanske bidrog till att Sverige gick så pass mycket sämre än USA.
Avsaknad av ledarsektor. Förutom health care-sektorn som i år har stigit med 30% (mycket styrt av AstraZeneca men även andra bolag har gått mycket bra med ett stort antal nya mindre bolag som kommer till börsen) verkar Stockholmsbörsen för närvarande lida av att det är få sektorer som känns riktigt spännande och som kan fungera som draglok. När det gäller verkstads- och andra cykliska sektorer tycks alla övertygade om att världskonjunkturen passerat zenith (det är nästan en så öronbedövande samstämmighet att man frestas att gå emot konsensus). Bankerna (förutom Handelsbanken som har sina egna problem) kan man inte ta i till följd av penningtvättsskandaler. Detaljhandelssektorn är i frysboxen med sina välkända problem. I fastighetssektorn ska räntorna stiga. Byggbolagen har ännu en gång avslöjats med att de inte kan räkna. Den i USA så framgångsrika techsektorn består i Sverige enbart av Ericsson (kanske Hexagon) och ett stort antal små bolag. Inom spelsektorn verkar för närvarande agnarna skiljas från vetet och riskerna större än på länge. Teleoperatörernas tillväxtproblem framgår av deras allt märkligare val av expansionsinvesteringar såsom Telias påtänkta köp av TV4. Ja listan kan göras lång. Ska health care-sektorn fortsätta ”outperforma”? Mitt tips är ja med tanke just på att så få andra sektorer känns riktigt spännande.
En annan sektor som börjar tappa sin guldglans. Jag har alltid varit misstänksam mot E-handeln och dess långsiktiga möjligheter att tjäna pengar. Med Zalandos delårsrapport i veckan tycker jag mig ha fått mer vatten på min kvarn. Trots en vinstvarning i september kom försäljning och resultat i Q3 in under förväntningarna med en tillväxt på enbart 11% (mål 20-25%) och en EBITDA förlust om 34 miljoner euro att jämföra med en vinst på 9 miljoner euro förra året. Visst sommaren har varit varm och påverkat försäljningen negativt men ska det slå så hårt i ett företag med låga fasta kostnader?
EQT till börsen. Enligt flera källor är rådgivningsbolaget EQT på väg till börsen och skulle enligt Dagens Industri kunna bli en av des största börsnoteringarna sedan Telia. Förutom att EQT behöver kapital för att själva kunna fylla på och investera vid lansering av en ny fond (vilket Investor AB hittills gjort) verkar anledningen till noteringen vara att synliggöra värde för ägarna (läs Investor AB) och göra det möjligt att ”casha in” för ägarna. Det senare brukar knappast vara ett bra argument ur köparens synvinkel, speciellt inte om det innebär att ledningen (lika med ägarna) är på väg att sluta. Huvudargumentet för aktien skulle i så fall bli att man blir delägare i ett antal fonder med olika inriktning såsom infrastruktur, amerikanska småbolag eller fastigheter. Det behöver naturligtvis inte vara fel, framförallt inte med tanke på hur dessa fonder har utvecklats historiskt men varför inte göra dessa investeringar själv och slippa betala en stor premie?
Pärlband av noteringar. Trots det relativt svala börshumöret fortsätter det att strömma in nya bolag på First North och Spotlight. En stor andel av dessa återfinns i health care sektorn (se ovan) och i alla fall jag kan inte annat än imponeras av den forskning och innovationslusta som ligger bakom många av dessa bolag. S2Medical är ett av dessa bolag som för närvarande är på väg mot First North och som ska ta in 40 MSEK (marknadsvärde före emission 125 MSEK). Bolaget skapades av två forskare inom sårläkning vid Linköpings universitet som tagit fram en revolutionerande metod att skapa ny hud och sårläkningsprodukter för svåra brännskador och kroniska sår. Produkter som prismässigt ligger långt under förbandsprodukter från konkurrenter som Mölnlycke och andra internationella spelare och som för en amatör som undertecknad förefaller ha en mängd fördelar. Det är en välkänd sanning att det inte alltid är bolaget med den bästa och billigaste produkten som segrar utan den med störst finansiella muskler. Ur det perspektivet ser det kanske lite mörkt ut men jag skulle nog i en portfölj av tio förhoppningsbolag inom health care vilja ta med S2Medical.
Sex veckor kvar till jul och börsen balanserar fortfarande kring noll. Står vi inför den traditionella decemberuppgången som ska rädda bonusen åt ett antal förvaltare? Välkommen till en ny och spännande vecka !!!
Claes Vikbladh
TradeVenue Veckobrev v45
Efter den sämsta oktobermånaden sedan finanskrisen verkade det som optimisterna i veckan åter tagit över taktpinnen med en uppgång på över 4% på Stockholmsbörsen. Bidragande var ett ”tweet” från president Trump som fick investerare att tro på att handelskonflikten mellan USA och Kina kommit närmare sin lösning (med tanke på hans oberäknelighet framstår det som lite förhastat) men risken för en kraftig sättning verkar vara borta för den här gången. Bidragande i Sverige till omsvängningen i börshumöret är utan tvivel också de två aktiebuden (se nedan)
Buden börjar komma. Undertecknad har under hela året tyckt att det varit konstigt att budaktiviteten inte varit större på Stockholmsbörsen med tanke på den heta aktiemarknaden som rådde i alla fall fram till september. Men i veckan kanske det började lossna. Engelska William Hills bud på Mr Green med en nästan 50% premie var precis vad spelsektorn behövde. Resultatbesvikelser och allt fler svenska institutioner som av ”etiska skäl” tvingas gå ur sektorn har gjort att 2018 hittills inte varit något bra år. Det andra budet som är minst lika intressant är när EQT i veckan la bud på KaroPharma. Även om budpremien ”bara” är 25% är det intressant när nu riskkapitalbolag i stället för att notera mer eller mindre mogna bolag med hög skuldsättning börjar att lägga bud på existerande börsbolag. För börsoptimisten borde det vara ljuv musik med tanke på de fonder som många av dessa bolag sitter på och där det fortsätter att strömma in pengar. Är det några som borde kunna räkna på om något är dyrt eller billigt borde det vara räknenissarna på riskkapitalbolagen.
En ny bransch växer fram. I spåren av den stora invandringen till Sverige har tolk- och översättningsmarknaden fullkomligt exploderat och bedömningen är att den för närvarande omsätter ca 3-4 mdr SEK per år. Även om vi nu går in en period av lägre invandringsnivåer förväntas marknaden fortsätta växa med bl a ett stort behov av certifierade tolkar inom medicin och juridik. Studier från andra länder visar också att behovet av tolkservice för invandrare snarast ökar ju äldre dessa blir i och med att den kognitiva förmågan går ned och många går tillbaka till sitt ursprungliga språk. Även om denna marknad till stor del (än så länge?) finansieras med offentliga medel med alla de risker det innebär håller denna bransch på att gå från att ha dominerats av ett stort antal småföretag till att ”professionaliseras” med flera större företag. Störst är företag som Semantix, Svensk Språkservice och Transvoice. Att via digitalisering effektivt utnyttja kontrakterade tolkar tillhör en av de viktigaste lönsamhetsdrivarna i branschen. Det Nordic MTF-noterade investmentbolaget Seafire (bevakat av Trade Venue) köpte i somras en av de snabbast växande aktörerna i branschen Linguacom, som inom tolkning tillhör ett av de fem största med en årlig omsättning om drygt ca 60 MSEK. Detta ska sättas i relation till Seafires omsättning om drygt ca 80 MSEK. Q3-rapporten visar på att den 40% ökningen av omsättningen fortsätter från början av året med nästan 20% marginaler, vilket innebär att Linguacom är ett av de mest lönsamma och snabbast växande bolagen i branschen. Detta trots att stora resurser läggs ned för att bibehålla försprånget inom digitalisering. Detta är definitivt en bransch att hålla koll på.
Riskviljan testas. First North, NGM och Spotlight innehåller för närvarande ca 500 bolag efter de senaste två årens tillströmning och fler är på väg de närmaste veckorna. Min gissning är att 40-50% av dessa inte är kassaflödespositiva. Enbart inom det i regel penningtörstande life science sektorn finns det idag ca 150 bolag. När bolagen går in på marknaden hämtas i regel pengar in som i bästa fall kanske ska räcka 1,5-2 år. Men vad händer sedan? Det är nu och nästa år som riskviljan på dessa marknader riktigt kommer att testas med det stora antalet nya bolag. Det är intressant att notera att det bland dessa bolag redan pågår eller har beslutats om företrädes- och/eller riktade emissioner för 25 av dem. Många har dessutom tvingats till dyra emissionsgarantier på låga kursnivåer för att få in sina pengar. Hur kommer det då att se ut i vår? För den som har krutet torrt nästa år kommer det troligen att finnas bra investeringsmöjligheter…..
En ny fastighetsbjässe har växt fram. När Ilija Batljan 2016 var med om och bildade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (bevakat av Trade Venue) var det nog få som trodde att bolaget två år senare skulle ha fastigheter för 25 mdr SEK och vara en av de ledande aktörerna inom samhällsfastigheter och hyresrätter med en överskottsgrad om 68%. Lika imponerande är att notera den finansiella utvecklingen under 2018, där Q3 rapporten visade på att belåningsgraden sjunkit till 56% och snitträntan var nere i 2,5% att jämföra med 3,5% för ett år sedan. Ilija Batljan säger i rapporten att belåningsgraden kommer att sjunka ytterligare bl a till följd av försäljningar av icke strategiska fastigheter för att uppnå kriterierna för Investment Grade-rating. De belackare som upplevt att fastighetsgruppen växt alldeles för snabbt och okontrollerat verkar definitivt få fel. Kursutvecklingen i år med en uppgång på nästan 90% har gjort att den tidigare stora redovisade substansrabatten förvandlats till en premie. Men med tanke på de stora övervärden som torde finnas i bolagets hyresrättsbestånd tror jag dock att det fortfarande finns en rabatt mot substansvärdet Hyresfastigheterna är idag värderade till 7,5 miljarder SEK motsvarande 12 000 SEK per kvadratmeter. Det kan jämföras med de 17 000 -18 000 SEK per kvadratmeter som betalades i samband med buden på Victoria Park och D Carnegie & Co. Nästa uppgraderingsfas kanske sker när bolaget går från First North till en större lista – troligen Mid Cap med ett marknadsvärde på 9 miljarder SEK – när fastighetsbygget blir känt för fler investerare.
Med 108 000 unika besökare på vår hemsida i oktober tangerar vi nästan rekordet från september. Ytterligare förbättringar och nyheter är på gång – ”stay tuned”. Välkommen till en ny och spännande vecka !!!
Claes Vikbladh