
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v28
Trots en rätt brutal avslutning på veckan – framförallt för verkstadsaktier – slutade veckan nästan 1% upp. Visst rapporterna för Q2 kanske inte blir speciellt bra, men det finns inga alternativ till aktiemarknaden, när räntorna åter kommer att börja sänkas i USA och penningpolitiken i Europa lätta, verkar vara den uppfattning som är konsensus på marknaden. Hexagons vinstvarning (den första i dess historia) och negativ organisk tillväxt för ett företag som är urtypen för tillväxtföretag är dock inget bra tecken. Den amerikanska jobbstatistiken i fredags (med betydligt fler skapade jobb än förväntat) visar dock att det inte är säkert att det mest genomtänkta är att sänka den amerikanska räntan, vad än president Trump tycker.
FastPartner snabbt ute. Att det är stor spridning i tid när börsbolag rapporterar efter en kvartalsrapport visar sig speciellt när det gäller Q2-rapporterna. En hel del bolag sparar att rapportera till dess att ekonomiavdelningarna kommit tillbaka efter semestern och kommer därför långt efter rapportperiodens slut i augusti. De flesta lite större bolag brukar dock försöka få ihop rapporten före semestrarna. Men det är ändå att lyfta på hatten för FastPartner (bevakat av TradeVenue med en kvartalsuppdatering publicerad i veckan) som lyckas med prestationen att två dagar efter kvartalets slut prestera en rapport och därmed bli först. Inte mycket sämre är Fabege och Diös som två dagar senare lyckas komma med rapporter. Även om det kanske är lättare för ett fastighetsbolag att få ihop sin rapport än för ett vittförgrenat verkstadsbolag visar det ändå på att det borde vara möjligt att få fram rapporterna för många bolag betydligt snabbare än vad som sker idag.
Trenden består. Med en uppgång i år på 27% hittills i år tillhör fastighetsbolagen en av de starkaste sektorerna på en i sig stark aktiemarknad. Veckans tre rapporter - enligt ovan - från fastighetssektorn konfirmerar att blandningen av en stark efterfrågan på kommersiella lokaler (FastPartners VD Sven-Olof Johanssson skriver i sin rapport att efterfrågan till och med stärkts ytterligare) och låga räntor som bara blir ännu lägre fortsätter att vara en extremt bra kombination. FastPartner och Diös kan redovisa 4-5% högre hyror under det första halvåret i befintligt bestånd medan Fabege visar på hela 19% (!!!) samtidigt som lägre räntor inte bara leder till lägre finansieringskostnader utan sänker avkastningskraven och därmed ökar fastighetsvärdena. FastPartner redovisar ett avkastningskrav som gått ned till 5,1% (5,4), Fabege 4,0% (4,1) och Diös 5,9% (6,0). Dagens Industri konstaterar i lördagens tidning på tal om de låga avkastningskraven på fastigheter ”att investerare alla dagar i veckan kommer att välja en tillgång som avkastar 4% (Fabege) och där hyrorna över tiden kan höjas, än att få noll eller negativ avkastning”. Problemet med det resonemanget är att det inte så få gånger i världshistorien skett att hyrorna sjunker eller till och med uteblir under långa perioder till följd av överutbud och det även på så kallade fina adresser. Det svåra är dock att veta när det sker…
Påsken och Q2-rapporterna. Många bolag har enligt min mening en irriterande förmåga att när de presenterar ett sämre resultat än motsvarande kvartal förra året hänvisa till att i det senare fallet ingick en stor order, tidsperiod eller dylikt och som förklarar resultattappet i det nu aktuella kvartalet. När man sedan går tillbaka och tittar på den gamla kvartalsrapporten omnämns inget om den där stora ordern eller extraordinära händelsen som påverkade resultatet positivt. Jag kommer att tänka på det inför Q2-rapporterna. Påsken inföll förra året i Q1 men inföll som bekant i Q2 i år, vilket för alla Sverigefokuserade bolag (med undantag för dagligvarukedjorna med flera) innebär ett tapp i produktion och försäljning. Utan att ha några vetenskapliga bevis på det tror jag det var förhållandevis få bolag i Q1-rapporterna i år som omnämnde den positiva effekten av påskens placering i förhållande till året innan. Det ska däremot bli intressant att se hur många bolag som nu lyfter fram påsken (eller för den delen alla möjligheter till klämdagar i samband med vårens helgdagar) som anledning till ett sämre resultat!!!
Ingen stiltje på nyemissionsmarknaden. I vanliga fall brukar midsommar markera slutet för möjligheterna att genomföra nyemissioner till följd av semestrar både hos investerare, bolagen och corpfirmorna. Det verkar dock inte stämma i år. En hastig titt på nyemissionskalendern visar att det är ett drygt 10-tal bolag som är i färd med att ta in pengar. En del av dessa emissioner är visserligen av typen räddningsemissioner – företagen måste få in pengarna snabbt annars blir det konkurs - men det är ändå något av en scenförändring från den tid när Sverige stannade efter midsommar. Det är inte heller tyst på nyintroduktionsmarknaden. Teckningsperioden för Eco Wave Power avslutas till exempel i veckan (150 MSEK+50MSEK) och en notering på First North är planerad till den 18/7. Bolaget har en patenterad kostnadseffektiv teknik för att utvinna energi från havsvågor och värderas före emissionen till 550 MSEK. Med dagens intresse för grön energi, kommersiella kontrakt på plats och med bland annat Fjärde AP-fonden och Skandia med på tåget kommer det troligen inte vara svårt att fylla emissionen – sommar eller inte.
Förväntningarna på Q2-rapporterna verkar i allmänhet vara förhållandevis lågt ställda. I USA prognostiseras till exempel vinsterna bland S&P 500 bolagen minska med ca 4%. Det skulle ju borga för att det inte blir allt för stora negativa reaktioner, men marknadens reaktioner på vinstvarningarna från Bulten och Hexagon visar dock på att det inte verkar finns inbyggt för några större negativa överraskningar i kurserna. I veckan börjar rapporterna strömma in med en topp på fredag med bland annat SEB. Välkommen till en ny och spännande vecka!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v15
Med en uppgång på ca 4% fick andra kvartalet på Stockholmsbörsen en mycket stark start och är nu nära all time high nivåerna från slutet av augusti förra året. Fredagens arbetsmarknadsstatistik i USA var ljuv musik för de som tror att konjunkturen kan tugga på utan något större inflationstryck och därmed fortsatt låga räntor. Om det inte hade varit för att denna period - när utdelningarna börjar betalas ut – historiskt har varit ”peaken” som efterföljts av en svagare aktiemarknad i maj och juni skulle man nog vara fullinvesterad…..
Blåsig vår. Att det blåst mycket under våren tror jag de flesta kan hålla med om och ett kvitto på detta kom i veckan när Arise meddelade att elproduktionen under mars var nästan 20% högre än budgeterat. Det följer på en februarimånad som också kraftigt översteg den budgeterade nivån. Att med ledning av två månaders vindar detta börja tala om några långsiktiga klimatförändringar faller naturligtvis på sin egen orimlighet (speciellt som 2018 var ett dåligt vindkraftsår) men det fäster kanske ändå blicken på vilken penningmaskin vindkraftbolag börjar bli när väderleken är gynnsam. Att värdera vindkraftbolag har historiskt visat sig tillhöra något av de svåraste som finns. Inte bara till följd av beroendet av klimatet och politiska beslut utan även genom att i alla fall de stora noterade vindkraftbolagen i Sverige – Arise och Eolus – är en blandning av vindkraftsprojektörer och driftsbolag. När det gäller Eolus är huvudverksamheten just projektering och sedan försäljning av vindkraftsparker medan den egna produktionen är ganska underordnad. Även om vindkraftsutvecklare inte kan jämföras med bostadsutvecklare är det troligen inga högre vinstmultiplar man kan sätta på denna typ av verksamhet till följd av den oregelbundna vinstavräkningen. Hur som helst så verkar det som om man får denna verksamhet mer eller mindre gratis i Arise om man översätter det pris bolaget nu får för sin 50% andel i Jädraåsen - till den egna kraftproduktionen. Frågan är dessutom om inte värdet på vindkraft fortfarande är en undervärderad tillgång, i en omgivning där elbehovet hela tiden ökar, alternativen är så få och den politiska viljan att satsa på förnyelsebart är öronbedövande. Den stora efterfrågan från institutionellt kapital för att investera i sektorn är väl också ett tecken på denna trend. Till det ska läggas att Arise har en stor del av sin produktion i södra Sverige med bra vindförhållanden och stor elefterfrågan, vilket på sikt bör gynna värdet. Visserligen med en stor skuldbörda (950 MSEK) men som nu faller kraftigt i och med att ett antal projektaffärer vinstavräknas och andelen i Jädraåsen säljs.
Det opportunistiska fastighetsbolaget. I veckan gjorde TradeVenue en videointervju med Nyfosas VD Jens Engwall som rekommenderas (videon går att se i sin helhet på Nyfosas bolagsprofil : https://tradevenue.se/nyfosa-intervju-med-vd-jens-engwall). Med en målsättning att i år köpa fastigheter för 3-4 mdr SEK kommer Nyfosa och sin med egna ord opportunistiska investeringsstil att bli en intressant aktör att följa. Han berättar i intervjun att den likriktning som för närvarande präglar de flesta fastighetsinvesterare skapar möjligheter för en spelare av Nyfosas storlek och finansiella ställning att gå emot aktuella trender och göra mycket lönsamma investeringar. Han pekar t ex på att alla handelsfastigheter oavsett läge för närvarande verkar vara ”pestsmittade”, vilket gör att det kan vara just där man kan hitta intressanta investeringsmöjligheter. Han menar också på att det stora storstadsfokus de flesta fastighetsbolag, men också utländska fastighetsinvesterare, har skapar möjligheter att plocka upp intressanta mindre fastighetsbestånd i stabila växande medelstora städer som Karlstad, Växjö, Gävle och Örebro.
Stor emissionsaktivitet på de mindre listorna. Att det fortsätter att komma in nya bolag på de mindre listorna har jag skrivit om tidigare. Samtidigt verkar kön av bolag som vill eller måste ta in pengar via företrädesemissioner växa hela tiden. Jag noterar att bara i veckan har Moment Group annonserat att de vill ta in 55 MSEK, Odd Molly 25 MSEK, Oncology Ventures 100 MSEK, Metacon 35 MSEK, Zenenergy 26 MSEK och Episurf Medical 98 MSEK. Jag har dessutom säkert missat någon ännu mindre emission, så jakten på riskvilligt kapital verkar inte precis minska bland denna typ av företag. Om man ska döma av börsens kursreaktion på t ex Episurfs meddelande i veckan – en kursnedgång på 30% vilket gjorde aktien till en av Stockholmsbörsens förlorare – verkar marknaden ofta inte riktigt prisat in ett eventuellt behov av framtida kapitalanskaffning och dess effekter på aktiekursen.
Rekordnivå för logistikfastigheter. Dagens Industri rapporterade att ett privatägt logistikfastighetsbestånd (med bland annat Alecta och doldisen Paul Frankenius som ägare) köpts upp av en amerikansk fastighetsgigant Prologis. Förutom att det är intressant att notera att amerikanskt fastighetskapital börjar köpa svenska logistikfastigheter kan man också notera prislappen på 3,8 mdr SEK (enligt uppgifter till Dagens Industri). För det får man elva logistikfastigheter med en uthyrningsbar yta på 295 000 kvadratmeter som till 70% återfinns i Stockholm och Göteborg. Det motsvarar ca 13 000 SEK per kvadratmeter. Att jämföra fastigheter rakt av är lite som som att jämföra äpplen och päron beroende på läge och skick men vi noterar att Stendörren (bevakat av TradeVenue) – med alla sina logistikfastigheter i Stockholmstrakten - har sina dito bokförda till 11 800 SEK, dvs ca 10% under värdena i denna affär. Om man till det lägger att Stendörren har en stor byggrättsportfölj och baserat enbart på kassaflödesfastigheterna är värdet enbart 10 300 SEK per kvadratmeter. Till det kan sägas att om man utgår från en hyra per kvadratmeter på 750 SEK per kvadratmeter i det sålda beståndet, nästan fullt uthyrda lokaler och en driftnettomarginal på 70% landar man i en yield omkring 4%. Även om hyresnivån skulle vara högre än i ovanstående räkneexempel är det ett stort avstånd till Stendörrens yield på för närvarande 6,3%.
De första svenska rapporterna (Industrivärden, Atrium Ljungberg och Fabege) för Q1 börjar komma i veckan och bolagsstämmorna avlöser varandra. Vi här på TradeVenue gläds åt att vi fortsätter locka till oss rekordmånga besökare – nu här i mars över 120 000. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v5
Ännu en vecka med uppgång (+0,8%) med en stark avslutning på fredagen. Konjunktursignalerna fortsätter peka söderut och börsen verkar delvis ha diskonterat en sämre konjunktur men samtidigt börjar också allt fler vara inne på att låga räntor är här för att stanna. Den fortsatta kursutvecklingen kanske bestäms av vad som är viktigast en sämre konjunktur eller fortsatt låga räntor.
ABB och Unibap ingår avtal. Unibap, som utvecklar AI-lösningar inom robotik har kursmässigt haft en tung höst. Bidragande till detta har utan tvivel varit den kurspress som november månads nyemission (vilken tillförde drygt 30 MSEK ) gav upphov till. Avsaknaden av större kommersiella order har troligen också bidragit till kursnedgången. Aktiekursen har sedan mars förra året mer än halverats och marknadsvärdet på bolaget är nere i 150 MSEK. Det kan te sig som mer än en tillfällighet att samma dag som ABBs VD Ulrich Spiesshofer berättade i en intervju att de är på jakt efter att köpa fler robotföretag, det offentliggjordes att ett samarbetsavtal slutits mellan ABB och just Unibap. Även om kopplingarna mellan bolagen är många (både rent personellt och om inte annat geografiskt) sedan tidigare är det nog för tidigt att börja spekulera i ett bud från ABB – även om det naturligtvis skulle vara en munsbit - men det viktiga är att det verifierar nivån på Unibaps teknologi. Med en nu välfylld kassa har Unibap unika möjligheter att kapitalisera på sin kunskap i att göra blinda robotar seende och få in en fot på några av de större svenska verkstadsföretagen. Unibap har även en rymdverksamhet, där de nyligen tecknade en avsiktsförklaring med ett stort börsnoterat amerikanskt bolag. Avtalet gäller utlicensiering av Unibaps rymdteknologi på den amerikanska marknaden och skulle ge Unibap en engångsintäkt och sedan en tvåsiffrig royalty. När avtalspartens produkter är fullt upprampade hos slutkund skulle avtalet mycket väl kunna generera så mycket som 50-100 MSEK om året, ett belopp som skulle gå rakt ned på sista raden. Om avsiktsförklaringen resulterar i ett riktigt avtal skulle risken i Unibap gå ner ordentligt och kursen kunna få en ordentlig rekyl. Kommer sedan en större kommersiell order från något större svenskt verkstadsföretag kan det nog bli riktigt skoj….
Ingen oro för konjunkturen här. Det är naturligtvis alltför tidigt att börja dra några mer långtgående slutsatser av de rapporter som kommit men något som ändå är intressant är utdelningsförslagen i de bolag som hittills rapporterat. Sandvik föreslår en höjd utdelning med drygt 20%, Castellum lyckades med konststycket att för tjugoförsta året i rad komma med ett förslag om utdelningshöjning – denna gång med 15%, Investor föreslår en i sammanhanget mer måttlig utdelningshöjning med 8%, Ahlsell föreslår höjd utdelningen med 12% trots en svag kvartalsrapport och till och med Telia efter en katastrofrapport kostar på sig med att föreslå en mindre höjning. Att styrelsen i Ericsson föreslår oförändrad utdelning motsäger i och för sig trenden men å andra sidan har bolaget genom sina stora återkommande strukturkostnader gjort det enligt min mening omöjligt för en utomstående att bedöma den underliggande vinstförmågan och därmed utdelningskapaciteten. Det är också intressant att notera att bostadsutvecklaren Bonava, trots branschens problem föreslår oförändrad utdelning. Hur som helst om utdelningsförslagen ska tolkas som ett tecken på styrelsernas framtidstro verkar det hittills inte vara någon brist på sådan!!! Det känns inte som man förbereder sig för en lång lågkonjunktur.
Solenergi – från stark tillväxt till explosion. Om solenergimarknaden vuxit kraftigt i Sverige under senare år lär förra sommarens solrekord, rekordhöga elpriser och stora statliga subventioner vid installation få efterfrågan att explodera i Sverige under 2019. En bransch som växer på detta sätt kommer naturligtvis att locka till sig många lycksökare både bland tillverkare av solpaneler och installatörer. Fortsatt kraftiga prisnedgångar på tillverkningskostnaderna för solpaneler i Kina kommer dock att skilja agnarna från vetet i denna bransch. SolTech Energy (lanseras nu på TradeVenue), noterat på First North är som företag relativt gammalt i branschen och kan redan kan visa på solida framgångar framförallt i Kina – ett land som snabbt tagit ledningen i solcellsutbyggnaden. Det som skiljer SolTech från många av sina konkurrenter är att deras solpaneler är integrerade i fastighetens yttre skal dvs tak eller vägg och inte är utanpåliggande. Med ett pris och en prestanda som kan konkurrera med de flesta produkter på marknaden kan SolTech därmed erbjuda flera patenterade produkt som är estetiskt mycket mer tilltalande. SolTechs VD vill gärna jämföra vanliga solpaneler med gamla tjock TV-apparater medan deras integrerade produkter motsvarar dagens Tv-apparater. Även om detta är lite av en partsinlaga förefaller det inte omöjligt att det vid ny- eller omläggning av ett tak (eller en ny fasad) snart kommer att bli standard eller t o m krav att bygga in solceller redan från början - även i ett land som Sverige. Att då ha en teknik som SolTechs kan komma att visa sig vara en mycket stor konkurrensfördel. Kinasatsningen bedrivs sedan 2014 via ett samägt bolag ASRE (51%), som är under stark tillväxt och redan genererar återkommande intäkter. ASRE har som mål att fram till 2021 ha installerat ca 600 MW, vilket året därpå vid full nätanslutning skulle ge en omsättning på motsvarande 1 mdr SEK!! Till följd av att upplägget bygger på att ASRE svarar för finansieringen (via det delägda bolaget ASAB) och kunden i stället förbinder sig att köpa all producerad el är det kapitalkrävande och omgärdas av en del andra osäkerhetsfaktorer. En börsintroduktion med ASAB som tänkt moderbolag har förskjutits till senhösten 2019. Till följd av satsningen på Kina har SolTech delvis kommit på efterkälken i Sverige men nu pågår ett intensivt arbete med att öka försäljningsinsatserna. Ett samarbetsavtal med SAPA har gett flera projekt och genom förvärv av svenska återförsäljare och takanläggningsföretag hoppas man öka expansionstakten. Redan under 2019 har två förvärv ägt rum som förväntas bidra med en omsättning på 120 MSEK och fler är på gång. Det ska bli spännande att följa SolTechs resa och vi återkommer med en analys.
Balansen är ofta hårfin. Fabege – som är den stora noterade aktören på kontor i Stockholm – har lyckats att höja hyrorna i sitt befintliga bestånd med ca 10% per år under de senaste tre åren (rapporten för 2018 kommer i veckan men siffran i Q3-rapporten har använts som approximation). Det vill säga en uppgång på drygt 30% på tre år!! Bra konjunktur, ett lågt historiskt byggande parat med en stor efterfrågan på nya moderna lokaler med bra ventilation och planering ligger bakom denna utveckling. Och många fastighetsägare inte bara i Stockholm rapporterar om ett fortsatt stort ”efterfrågeöverskott”. Det är dock lätt att dra paralleller med utvecklingen på efterfrågan för bostadsrätter. För bara drygt två år sedan var det som en vinst på lotto att ha tecknat sig för en nyproducerad bostadsrätt och därefter sälja. Om det sedan var högre amorteringsvillkor eller något annat som fick marknaden att vända är svårt att veta. Men balansen mellan utbud och efterfrågan är ofta betydligt mer hårfin än vad man tro och det behövs ofta inte mycket för att ge den andra sidan övertaget. Risken är uppenbar enligt min mening att det efter flera års uppgång bara behövs lite sämre konjunktur för att ge kontorshyresgästerna överhanden – speciellt i ett läge där företag som Fabege har börjat bygga kontorsfastigheter utan hyresgäster och på spekulation.
Innevarande vecka inleds med rapport från Atlas Copco som sedan följs av ett antal tunga rapporter från bolag som Volvo, Swedbank och SEB. Det ska bli intressant att se om utdelningshöjningsvågen fortsätter. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v5
Ännu en vecka med uppgång (+0,8%) med en stark avslutning på fredagen. Konjunktursignalerna fortsätter peka söderut och börsen verkar delvis ha diskonterat en sämre konjunktur men samtidigt börjar också allt fler vara inne på att låga räntor är här för att stanna. Den fortsatta kursutvecklingen kanske bestäms av vad som är viktigast en sämre konjunktur eller fortsatt låga räntor.
ABB och Unibap ingår avtal. Unibap, som utvecklar AI-lösningar inom robotik har kursmässigt haft en tung höst. Bidragande till detta har utan tvivel varit den kurspress som november månads nyemission (vilken tillförde drygt 30 MSEK ) gav upphov till. Avsaknaden av större kommersiella order har troligen också bidragit till kursnedgången. Aktiekursen har sedan mars förra året mer än halverats och marknadsvärdet på bolaget är nere i 150 MSEK. Det kan te sig som mer än en tillfällighet att samma dag som ABBs VD Ulrich Spiesshofer berättade i en intervju att de är på jakt efter att köpa fler robotföretag, det offentliggjordes att ett samarbetsavtal slutits mellan ABB och just Unibap. Även om kopplingarna mellan bolagen är många (både rent personellt och om inte annat geografiskt) sedan tidigare är det nog för tidigt att börja spekulera i ett bud från ABB – även om det naturligtvis skulle vara en munsbit - men det viktiga är att det verifierar nivån på Unibaps teknologi. Med en nu välfylld kassa har Unibap unika möjligheter att kapitalisera på sin kunskap i att göra blinda robotar seende och få in en fot på några av de större svenska verkstadsföretagen. Unibap har även en rymdverksamhet, där de nyligen tecknade en avsiktsförklaring med ett stort börsnoterat amerikanskt bolag. Avtalet gäller utlicensiering av Unibaps rymdteknologi på den amerikanska marknaden och skulle ge Unibap en engångsintäkt och sedan en tvåsiffrig royalty. När avtalspartens produkter är fullt upprampade hos slutkund skulle avtalet mycket väl kunna generera så mycket som 50-100 MSEK om året, ett belopp som skulle gå rakt ned på sista raden. Om avsiktsförklaringen resulterar i ett riktigt avtal skulle risken i Unibap gå ner ordentligt och kursen kunna få en ordentlig rekyl. Kommer sedan en större kommersiell order från något större svenskt verkstadsföretag kan det nog bli riktigt skoj….
Ingen oro för konjunkturen här. Det är naturligtvis alltför tidigt att börja dra några mer långtgående slutsatser av de rapporter som kommit men något som ändå är intressant är utdelningsförslagen i de bolag som hittills rapporterat. Sandvik föreslår en höjd utdelning med drygt 20%, Castellum lyckades med konststycket att för tjugoförsta året i rad komma med ett förslag om utdelningshöjning – denna gång med 15%, Investor föreslår en i sammanhanget mer måttlig utdelningshöjning med 8%, Ahlsell föreslår höjd utdelningen med 12% trots en svag kvartalsrapport och till och med Telia efter en katastrofrapport kostar på sig med att föreslå en mindre höjning. Att styrelsen i Ericsson föreslår oförändrad utdelning motsäger i och för sig trenden men å andra sidan har bolaget genom sina stora återkommande strukturkostnader gjort det enligt min mening omöjligt för en utomstående att bedöma den underliggande vinstförmågan och därmed utdelningskapaciteten. Det är också intressant att notera att bostadsutvecklaren Bonava, trots branschens problem föreslår oförändrad utdelning. Hur som helst om utdelningsförslagen ska tolkas som ett tecken på styrelsernas framtidstro verkar det hittills inte vara någon brist på sådan!!! Det känns inte som man förbereder sig för en lång lågkonjunktur.
Solenergi – från stark tillväxt till explosion. Om solenergimarknaden vuxit kraftigt i Sverige under senare år lär förra sommarens solrekord, rekordhöga elpriser och stora statliga subventioner vid installation få efterfrågan att explodera i Sverige under 2019. En bransch som växer på detta sätt kommer naturligtvis att locka till sig många lycksökare både bland tillverkare av solpaneler och installatörer. Fortsatt kraftiga prisnedgångar på tillverkningskostnaderna för solpaneler i Kina kommer dock att skilja agnarna från vetet i denna bransch. SolTech Energy (lanseras nu på TradeVenue), noterat på First North är som företag relativt gammalt i branschen och kan redan kan visa på solida framgångar framförallt i Kina – ett land som snabbt tagit ledningen i solcellsutbyggnaden. Det som skiljer SolTech från många av sina konkurrenter är att deras solpaneler är integrerade i fastighetens yttre skal dvs tak eller vägg och inte är utanpåliggande. Med ett pris och en prestanda som kan konkurrera med de flesta produkter på marknaden kan SolTech därmed erbjuda flera patenterade produkt som är estetiskt mycket mer tilltalande. SolTechs VD vill gärna jämföra vanliga solpaneler med gamla tjock TV-apparater medan deras integrerade produkter motsvarar dagens Tv-apparater. Även om detta är lite av en partsinlaga förefaller det inte omöjligt att det vid ny- eller omläggning av ett tak (eller en ny fasad) snart kommer att bli standard eller t o m krav att bygga in solceller redan från början - även i ett land som Sverige. Att då ha en teknik som SolTechs kan komma att visa sig vara en mycket stor konkurrensfördel. Kinasatsningen bedrivs sedan 2014 via ett samägt bolag ASRE (51%), som är under stark tillväxt och redan genererar återkommande intäkter. ASRE har som mål att fram till 2021 ha installerat ca 600 MW, vilket året därpå vid full nätanslutning skulle ge en omsättning på motsvarande 1 mdr SEK!! Till följd av att upplägget bygger på att ASRE svarar för finansieringen (via det delägda bolaget ASAB) och kunden i stället förbinder sig att köpa all producerad el är det kapitalkrävande och omgärdas av en del andra osäkerhetsfaktorer. En börsintroduktion med ASAB som tänkt moderbolag har förskjutits till senhösten 2019. Till följd av satsningen på Kina har SolTech delvis kommit på efterkälken i Sverige men nu pågår ett intensivt arbete med att öka försäljningsinsatserna. Ett samarbetsavtal med SAPA har gett flera projekt och genom förvärv av svenska återförsäljare och takanläggningsföretag hoppas man öka expansionstakten. Redan under 2019 har två förvärv ägt rum som förväntas bidra med en omsättning på 120 MSEK och fler är på gång. Det ska bli spännande att följa SolTechs resa och vi återkommer med en analys.
Balansen är ofta hårfin. Fabege – som är den stora noterade aktören på kontor i Stockholm – har lyckats att höja hyrorna i sitt befintliga bestånd med ca 10% per år under de senaste tre åren (rapporten för 2018 kommer i veckan men siffran i Q3-rapporten har använts som approximation). Det vill säga en uppgång på drygt 30% på tre år!! Bra konjunktur, ett lågt historiskt byggande parat med en stor efterfrågan på nya moderna lokaler med bra ventilation och planering ligger bakom denna utveckling. Och många fastighetsägare inte bara i Stockholm rapporterar om ett fortsatt stort ”efterfrågeöverskott”. Det är dock lätt att dra paralleller med utvecklingen på efterfrågan för bostadsrätter. För bara drygt två år sedan var det som en vinst på lotto att ha tecknat sig för en nyproducerad bostadsrätt och därefter sälja. Om det sedan var högre amorteringsvillkor eller något annat som fick marknaden att vända är svårt att veta. Men balansen mellan utbud och efterfrågan är ofta betydligt mer hårfin än vad man tro och det behövs ofta inte mycket för att ge den andra sidan övertaget. Risken är uppenbar enligt min mening att det efter flera års uppgång bara behövs lite sämre konjunktur för att ge kontorshyresgästerna överhanden – speciellt i ett läge där företag som Fabege har börjat bygga kontorsfastigheter utan hyresgäster och på spekulation.
Innevarande vecka inleds med rapport från Atlas Copco som sedan följs av ett antal tunga rapporter från bolag som Volvo, Swedbank och SEB. Det ska bli intressant att se om utdelningshöjningsvågen fortsätter. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh