
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v38-20
Veckobrev v42
Med en uppgång på drygt 3% fick ”baissarna” ordentligt med stryk i veckan - enligt tidningarna med stöd av framsteg i handelssamtalen mellan USA och Kina. Att vi har fått sådana signaler tidigare och blivit besvikna verkar inte rubba marknadens optimism. På vinstvarningsfronten återfanns i Sverige, bland lite större företag, enbart Probi och Biogaia (inget av dem av konjunkturella skäl), vilket borde öka optimismen inför nästa veckas rapporter. Att finansmarknaden är ett oberäkneligt djur fick vi ännu en påminnelse om i veckan när Grekland kunde låna närmare 500 MEURO med minusränta. Hur många var det som för tre-fyra år sedan trodde att det skulle vara möjligt? Inte undertecknad i alla fall och det är sådant som gör mig ännu mer ödmjuk inför framtiden.
Bygghemma kontra Byggmax. I förra veckan noterade Bygghemma all time high samtidigt som Byggmax kurs var nere i all time low. Därmed är Bygghemma uppe i ett börsvärde på 5,1 mdr SEK medan Byggmax värde sjunkit till 1,8 mdr SEK. Utifrån en ungefär lika stor försäljning om ca 5 mdr SEK förra året värderas Bygghemma således nästan tre gånger högre, vilket är den ungefärliga skillnaden i marginal också. Byggmax försäljning sker som bekant i huvudsak via deras 170 butiker medan Bygghemma säljer sina produkter via nätet. Visst det är stora skillnader i företagens produktsortiment men detta visar om inte annat att det går att tjäna pengar på nätet…
Massapriserna stabiliseras? Sedan årsskiftet har massapriserna fallit kraftigt - efter att ha toppat kring 1200 USD/ton har de nu börjat stabiliseras kring 850 USD/ton. Detta sedan lagren börjat normaliseras och Kina som är den stora motorn i massaefterfrågan åter börjat köpa. Om vi redan nu skulle se vändpunkten i massapriserna är det en rekordkort nedgångsperiod och motsägs av de konjunktursignaler som nu kommer. En vändning skulle dock möjligen kunna förklaras av att kapacitetsutbyggnaden av i alla fall produktionen för långfibrig massa inte varit speciellt stor och det finns en underliggande tillväxt i efterfrågan. Hur som helst har nedgången i försäljningspriser uttryckt i SEK för Rottneros (bevakat av TradeVenue) varit betydligt lägre genom försvagningen av kronan gentemot USD (massapriserna sätts i USD). Dessutom har vedpriserna bland annat till följd av granbarkborren pressats nedåt. Aktiekursen har sedan bottennivån i början av september stigit med ca 15% till strax över 11 SEK men är långt från toppnivåerna kring 14 SEK. Kursuppgången sammanhänger troligen med den extrautdelning om 0,7 SEK, som aviserades då och som nu är bestämd att utbetalas i november. Även utan att dagens massapriser förbättras och med Rottneros goda finansiella situation borde det enligt vår prognos vara möjligt att styrelsen i vår föreslår en utdelning om 0,8 SEK (0,4 SEK ordinarie och 0,4 SEK extra). Sammanlagt alltså 1,5 SEK till aktieägarna som i så fall skulle utbetalas inom en tidsram på åtta månader. Det blir en bra direktavkastning!!!
SBB blir största ägare i Amasten. Samhällsbyggnadsbolaget (bevakat av TradeVenue) vilar inte på hanen och i stort sett varje vecka finns någon större nyhet. Efter att för två veckor sedan köpt Amastens fastigheter i södra Sverige (på en i mångas ögon hög prisnivå) och samtidigt bildat ett gemensamägt bolag med Amasten för prefabricerade hyresbostäder, köpte SBB i veckan ca 20% av aktierna i Amasten och fick via optioner kontroll över ytterligare ca 10% av aktierna. Därmed är SBB näst största aktieägare i Amasten (efter ICA-handlarna), ett bolag med ett börsvärde på 3,6 mdr SEK. Skulle man tänka sig att SBB köper resterande 70% av aktierna blir man ägare av bostadsfastigheter med ett marknadsvärde på nästan 17 mdr SEK och en stor spelare på nationell nivå. Om detta är slutmålet eller SBB tvärtom apporterar in sina hyreslägenheter i Amasten och bolaget förblir fristående återstår att se. Med tanke på SBBs intresse av att samtidigt växa kraftigt och bibehålla den låga skuldsättningsgraden är det senare alternativet kanske mer troligt. Men som alltid när det gäller SBB får man vara beredd på överraskningar.
Ska fastighetsrallyt vidare? Många har hittills felaktigt förklarat fastighetsrallyt på börsen för över men det verkar knappast vara det som de stora framgångsrika fastighetsaktörerna verkar tro på. Att framgångsrika SBB enligt ovan köper 30% av aktierna i fastighetskollegan Amasten – efter en kursuppgång i år på 100% - är ett exempel. Ett annat är Rutger Arnhult – storägaren i Corem och Klövern - som under året regelbundet flaggat upp i Castellum och nu är dess störste ägare med över 10%. I veckan framkom det att just Corem använder sin kassa för att köpa aktier i sektorkollegorna Nyfosa och Kungsleden. Sagax fortsätter att köpa in sig i det norrländska fastighetsbolaget NP3 och flaggade i september upp för 14% av aktierna. Öresund är visserligen inget fastighetsbolag men leds ju som bekant av rutinerade spelare och i veckan var de med i en riktad nyemission som gjorde att de fick 14% av aktierna i Maxfastigheter. Visst är det farligt att leka följa John men är det inte bestickande att se hur skickliga fastighetsaktörer nu köper in sig i varandra snarare än att köpa nya fastigheter? De verkar fortfarande se värde i fastighetsaktier!!
Sedana Medical tar in pengar. I veckan meddelade Sedana Medical (bevakat av TradeVenue) att de i en riktad emission tagit in 375 MSEK för att finansiera genomförandet av aktiviteter för att uppnå marknadsgodkännande av AnaConDa och IsoConDa i USA. Genom emissionen har Sedana dessutom lyckats få in ett antal nya både svenska och utländska institutionella aktieägare. För ett bolag noterat på First North och med en kursuppgång i år på drygt 70% i ryggen (som ger ett börsvärde på 2,7 mdr SEK) är det en prestation och om något visar intresset för bolaget, speciellt som rabatten i samband med emissionen enbart var ca 5%. Under året har Sedana fortsatt att uppnå viktiga milstolpar för att göra inhalationssedering med AnaConDa till en global standardmetod – med en marknadspotential inom intensivvården som företagsledningen skattar till 20-30 mdr SEK. Se vår senaste update på bolaget från 23/8.
På onsdag kväll kommer de första amerikanska rapporterna och på torsdag är det så dags för de första stora svenska rapporterna från Ericsson, Tele2 och Telia som sedan på fredagen åtföljs av en mängd rapporter inom ett antal olika sektorer. Själv ser jag särskilt fram emot Sandviks rapport. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!!
Claes Vikbladh
TradeVenue Veckobrev v41
I veckan kom så den nedgång som många inklusive jag själv väntat på i spåren av sänkta konjunkturprognoser och vinstvarningar. Onsdagens stora nedgång (den största hittills i år på en dag) följdes dock inte som brukligt är av en fortsatt baisse när oron sprider sig och uttagen i fonderna börjar komma. Den som är positiv kan tolka det som att det finns så mycket pengar som vill in på världens aktiemarknader att minsta nedgång blir till ett köptillfälle. Den mer pessimistiskt lagde säger kanske att det var så länge sedan världen hade en lågkonjunktur att marknadens aktörer inte riktigt kommer ihåg konsekvenserna på vinster och annat. Hur som helst förväntningarna på bolagens Q3-rapporter borde efter alla negativa skriverier i tidningarna vara rejält nedskruvade.
Vinnare på svag krona. SkiStars rapport i veckan fick inget positivt mottagande med en nedgång på 8%. En högre förlust än förra året och ett enbart marginellt bättre bokningsläge fick aktien på fall. Med tanke på att kvartalet innehåller sommarmånaderna och det sämre resultatet berodde på färre fastighetsförsäljningar är den skarpa kursreaktionen något märklig. Speciellt som rapporten sammanfaller med en ny störtdykning för kronan (när man trodde att den inte kunde bli svagare noterades den lägsta nivån mot dollarn på 17 år och mot euron på tio år i veckan). En otvivelaktig vinnare är nämligen SkiStar, som gynnas när svenskar väljer att åka skidor i Sverige i stället för utomlands och Sverige för utländska skidåkare blir en billigare destination. Redan under förra säsongen ökade antalet utländska gäster vid SkiStars boendeanläggningar i Sälen med över 20%. Dessa siffror är exklusive danska turister- där tillväxten verkar vara ännu större. Det riktiga testet på utlänningars intresse kommer dock för Sälens del med öppnandet i december av flygplatsen i närheten. Att SAS valt att lansera tre flyglinjer från Storbritannien och Danmark är dock en mycket positiv indikation. Även vad gäller Åre verkar det utländska intresset öka i och med att easy.Jet i september meddelade att de startar upp en direktlinje till Åre/Östersund från Berlin. För svenska skidanläggningar är ett ökat utländskt besökande dubbelt positivt eftersom det också skulle minska det relativt ensidiga beroendet kring fyra-fem veckor kring påsk- och sportlovsveckorna och kanske ge en mer köpstark publik. Därför kanske man inte ska stirra sig blind på den senaste bokningsstatistiken. Att Sverige skulle kunna vara på väg att etablera sig som ett stort destinationsland för utländska skidturister är knappast något som finns i SkiStars aktiekurs, även om värderingen ytligt sett kan tyckas hög.
Att göra något åt bostadsbristen. Med tanke på läget på den svenska bostadsmarknaden – med reglerade hyror och ett enormt tryck på nya bostäder bland annat till följd av invandringsvågen – är det konstigt att inte mer nya idéer prövas. Om hyrorna nu av någon konstig anledning är förutbestämda och det finns en stor efterfrågan är det naturliga att försöka bygga billigare – vilket naturligtvis är lättare sagt än gjort. Ett bolag som med framgång försökt är Riki Bostad som har inriktat sig på att bygga lägenheter med prefabricerade moduler, ett förfarande som avsevärt minskar uppförandekostnaden. 2018 förvärvades Riki Bostad av fastighetsbolaget Amasten och med ny ägare har verksamheten expanderat betydligt. Vid halvårsskiftet hade nästan 400 Riki-lägenheter byggts eller var i produktion. Ytterligare ett steg framåt för bolaget är när Amasten i veckan meddelade att ett samriskbolag bildas med SBB (bevakat av TradeVenue), då SBB tillskjuter byggrätter i Nyköping där 750 Riki-lägenheter ska uppföras med start 2020. För framförallt SBB men även Amasten är Riki Bostad än så länge en relativt liten del av verksamheten men rätt skött tror jag att detta är något att följa noga. Speciellt vid ett fortsatt samarbete med SBB, med sitt stora innehav av byggrätter.
Försäljningsgenombrott för Arc Aroma Pure. I veckan publicerade vi en initieringsanalys av Arc Aroma Pure (bevakat av TradeVenue) med börsvärde på ca 250 MSEK. Bolaget har under sommaren fått ett antal viktiga order som innebär ett försäljningsgenombrott för deras CEPT-teknologi, som gör att man kan effektivisera produktionen och förbättra kvaliteten vid tillverkning av bland annat olivolja och olika typer av juicer. Från att tidigare i huvudsak fått pilotorder har bolaget fått ett antal kommersiella dylika. Detta inkluderar order från Kiviks Musteri men också ett antal order från olivproducenter i Medelhavsområdet. Ett samarbetsavtal med ett kinesiskt företag gör också att vi räknar med att 30% av intäkterna kommer att komma från Kina redan nästa år. ArcAromas försäljningsgenombrott med en av oss prognostiserad försäljning om 80 MSEK år 2020 och ett positivt rörelseresultat och kassaflöde har enligt min mening märkligt nog knappast påverkat aktiekursen. Bolagets långa resa som utvecklingsbolag har kanske gjort många skeptiska och många vill därför vänta att se resultatet svart på vitt.
Veckans sämsta aktier. MQs rapport i veckan ledde till att aktien rasade 14% och innebär att den i år är ner 72%. För vinstvarnande RNB gick det ännu sämre och aktien rasade 45% och har i år tappat 75%. Detta är en sedeläggande påminnelse om att efter stora nedgångar finns det alltid 100% till att tappa i värde. Att fånga fallande knivar inte är det lättaste.
Ännu en vecka framför oss i väntans tider på Q3-rapporterna - i alla fall de svenska. Ska fler företag vinstvarna börjar det bli bråttom. Veckan därpå kommer så startskottet med Ericsson den 18/10. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v20
Om det var den återigen uppflammande handelskonflikten mellan Kina och USA (pokerspelet kanske det ska kallas) eller bara en allmän trötthet i aktiemarknaderna efter vårens stora uppgångar som fick världens aktiemarknader på fall med nedgångar på hela 3-4% (OMX 30 gick ned -4,1%) får väl framtiden utvisa. Men Ubers misslyckade notering (se nedan) visar väl på att risksentimentet har försämrats en hel. Att kronkollapsen äntligen verkar få personer och grupper som traditionellt gynnas av en försvagning att kritisera Riksbankens politik – tycker jag är ett positivt tecken. Äntligen kanske det kan bli ett helt annat politiskt tryck i frågan.
Ubers aktie under emissionskursen. Den sedan länge inväntade börsnoteringen av Uber i fredags blev inte den succé som många hoppats på, vilket borde få en del alarmklockor att börja ringa. Trots att emissionen prissattes i det lägre intervallet stängde aktien nästan 8% lägre än introduktionspriset på 45 USD och marknadsvärdet på hela bolaget är därigenom ”enbart” 70 mdr SEK mot de 100 mdr SEK som var bedömningen helt nyligen. I och med att Uber varit själva sinnebilden för många av de amerikanska techbolagen – enorma framtidsmöjligheter med stark tillväxt och stor skalbarhet samtidigt parat med stora förluster och en affärsmodell som ganska lätt kan kopieras eller utsättas för olika typer av hot – tror jag att den framtida kursutvecklingen kommer att säga en del om risksentimentet i marknaden. Pessimisterna kan peka på likheter med slutet av ””Dotcom-eran” i USA år2000 medan optimisterna kan peka på en extremt dålig vecka på världens börser som förklarar det dåliga mottagandet på börsen. Hur som helst är Uber även på fredagens slutkurs kanske inte något för investerare som tror på traditionell aktieanalys med en värdering på ca sju gånger förra årets intäkter även om man nu har stärkt sin krigskassa med ca 8 mdr USD och har god förmåga att mala ned sina konkurrenter.
Amasten fördubblas. Fastighetsbolaget Amasten inriktat på bostadsfastigheter utanför storstadsområdena tillhör ett av de mer anonyma bolagen i sektorn men nu under våren har det börjat hända saker. Nordika har via en riktad nyemission tillfört 175 MSEK och i sluter av mars frånträddes kommersiella lokaler vilket inbringade ungefär lika mycket och nu under Q2 sker en ytterligare renodling när fastigheter för 60 MSEK får nya ägare. Denna finansiella och strategiska kraftsamling ska kanske ses i ljuset av det nyligen annonserade avsiktsförklaringen med ICA-handlarnas förbund som avser att apportera in sitt fastighetsbolag Urbano med bostadsfastigheter i ett antal tillväxtkommuner såsom Nyköping, Nynäshamn, Upplands Väsby, Örebro, Växjö och Gävle med ett värde på 3 mdr SEK. Efter denna affär kommer Amasten ha fastigheter för 7 mdr SEK, alltså dubbelt så mycket som tidigare och dessutom få in en ny stark aktieägare. Genom affären minskar också belåningsgraden till under 60% (till följd av att Urbano har en lägre belåningsgrad) och enligt företagsledningen kommer man nu få en balansräkning som medger köp för 1 mdr SEK. Veckans kvartalsrapport visar även glädjande nog på att intjäningen i bolaget är på rätt väg. Förvaltningsresultatet i Q1 mer än fördubblades till 11 MSEK (5) och medelhyran per kvadratmeter för jämförbara lägenheter steg med 7%. Den inslagna vägen med kontinuerliga uppgraderingar av lägenheterna i beståndet med möjliga hyreshöjningar som följd börjar få effekt. Även om det inte är något fel på kursutvecklingen i år (+35% !!!) finns det fortsatt utrymme för uppgång. Aktien handlas fortfarande till en rabatt om 10% rabatt i förhållande till substansvärdet (EPRA NAV) per 31/3 och det verkar som upplagt för mer affärer under VD Jan Erik Höjvalls ledning.
Positivt från MedCap. Bland förra veckans positiva rapportöverraskningar återfinns MedCap (bevakat av TradeVenue) som på en omsättningsökning om 9% till 200 mSEK lyckades öka EBITDA-resultatet till 41 mSEK (22), alltså en ökning med över 80%!!! Det är fortsatt området Medicinteknik som driver försäljnings- och resultattillväxten i koncernen. Där återfinns 57% av omsättningen men 80% av EBITDA-resultatet med stora framgångar för produkter från Abilia och Cardiolex. Även MedCaps andra områd Specialistläkemedel kunde rapportera en klar förbättring av omsättning och resultat i kvartalet, speciellt i relation till svaga siffror i Q4. Skillnaden i lönsamhet framgår av att Medicinteknik kan rapportera en EBITDA marginal om 28% medan Specialistläkemedel enbart har en motsvarande marginal om 8%. Men just det visar också på potentialen när nya produkter som lanserats börjar slå igenom. Det är dock viktigt att ha i minnet att en del av den positiva resultatutvecklingen för MedCap i kvartalet beror på de ändrade redovisningsreglerna till följd av IFRS 16, som innebär att i stort sett all form av leasing i både resultat- och balansräkningen ska behandlas annorlunda. Av resultatförbättringen på EBITDA nivå på ca 19 MSEK berodde ca 6 MSEK eller 30% på de nya redovisningsreglerna. Detta redogör MedCap på ett förtjänstfullt bra sätt om, vilket inte är fallet i alla bolag och som i vissa fall kan ha förklarat bättre rörelsemarginaler i det första kvartalet. Till exempel kan det noteras att nettoskulden i det närmaste dubblats i MedCap till följd av att skulder avseende nyttjanderättstillgångar nu aktiverats. I och med räntedelen i operationella leasingkostnader nu betraktas som en finansiell kostnad blir också förändringen av resultatet efter finansiella poster en viktigare post att titta på – inte bara i MedCap.
Om handelskonflikten Kina-USA nu i veckan fem över tolv skulle lösas eller avgörandet ännu en gång skjutas framåt skulle det säkert ge ett lättnadsrally men vinsthemtagningar verkar annars vara det som står på agendan för veckan. Rapportfloden håller på att sina men det finns påfallande många bolag kvar som inte rapporterat. Bland dessa ingår till exempel Fingerprint. För några år sedan skulle det vara en mycket stor händelse men idag verkar få bry sig. Om inget annat visar det på hur ombytlig börsen är ….
Claes Vikbladh