
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v16
De iskalla vindarna i förra veckan trängde inte in på Stockholmsbörsen som kunde visa på ännu en uppgångsvecka med ca 1%. Lite bättre makrodata i flera länder inklusive Kina, bud med 20% premie på Securitas stora konkurrent Group 4, en omvänd vinstvarning från Lindab samt Öresund som fick visa kostnaden för att stå utanför aktiemarknaden under första kvartalet – det var några av nyheterna förra veckan som gav bränsle åt marknaden
Atrium Ljungberg och detaljhandeln. Att detaljhandeln har problem har nog inte undgått någon, vilket naturligtvis skapar problem för fastighetsägare med stor exponering mot sektorn. Huvuddelen av Sveriges stora köpcentrum och gallerior ägs av internationella fonder och fastighetsbolag och det är alltså i huvudsak dessa som redan har eller kommer att få problemen. I och med att Atrium Ljungberg (bevakat av TradeVenue) är det enda noterade fastighetsbolaget med ett stort inslag av denna typ av fastigheter (bortsett från Hufvudstaden som är inriktad på en väldigt speciell del av segmentet) har det enligt min mening blivit ett oproportionerligt stort fokus på just detaljhandeln och dess problem i samband med bolagets rapportering och i analyserna. Detta förklarar troligen också den stora rabatten (20%) Atrium Ljungberg aktien för närvarande har mot sitt långsiktiga substansvärde (EPRA NAV). Att detaljhandel dock bara står för ca 25% av hyrorna i Atrium Ljungbergs bestånd är kanske inte alltid den bild som förmedlas och som de flesta känner till. Dessutom verkar skillnaderna mellan attraktiva och dåliga köpcentrum bli ännu större i framtiden och det är felaktigt att dra dem alla över en kam. Ett intressant tecken på just denna skillnad finns i Atrium Ljungbergs rapport i veckan. Visserligen har man i kvartalet tvingats ta kundförluster när detaljister gått omkull men bolaget skriver samtidigt att ”omsättningsutvecklingen har varit positiv på bolagets handelsplatser och hyrestillväxten är fortsatt god” inom området. Det är nog inte alla innehavare av köpcentrum som kan rapportera något motsvarande för närvarande. Lyckas Atrium Ljungberg dessutom med sin satsning på att förvandla köpcentrum till mer av ”sociala mötesplatser” med biografer, vårdinrättningar mm kan det bli riktigt spännande.
Infrea säljer bästa affärsområdet. När ett bolag säljer det lönsammaste och snabbast växande affärsområdet brukar det av naturliga skäl inte vara en optimal nyhet men när nu Infrea (bevakat av TradeVenue) just gör det och säljer ett av sina tre affärsområden – Brandskydd - finns det enligt min mening skäl att tänka lite annorlunda. Dels ägde Infrea bara 52% av aktierna i Brandskyddsteamet och kunde av olika skäl inte köpa resten och därmed få tillgång till kassaflödet. Dels fick man mycket bra betalt när man nu sålde sina aktier till Industrikapital (180 MSEK efter lösen av förvärvslån och transaktionskostnader) efter att bara ha ägt bolaget sedan 2016. I och med att en försäljning varit på gång ett tag finns det också skäl att tro att Infrea vet vad man ska göra med pengarna och redan identifierat nästa steg i uppbyggnaden av gruppen till en infrastrukturkoncern. I samband med vår analys av Infrea i mars bedömde vi att bolaget hade ett förvärvsutrymme om 150 MSEK, vilket nu alltså mer än fördubblats. Tyvärr kommer dock den ordentliga vinstförbättring i koncernen som vi räknat med under 2019 skjutas på framtiden.
Marginaltapp i Dustin. Ett av börsens mest snabbväxande och intressanta bolag att följa tycker jag IT-återförsäljaren Dustin är. Genom en blandning av breddat produktutbud av både egna och andras varumärken samt expansion till nya geografiska marknader har bolaget under de senaste åren ökat omsättningen med ca 10% per år. I veckan kom rapporten för Q2 som visade på en tillväxt om hela 18% (varav nästan 8% organiskt) men en justerad rörelsemarginal som sjönk något till 4,8% (5,3) till följd av låg kundaktivitet under julen samt en försäljningsmix med en hög andel nytecknade publika avtal och en lägre andel projektrelaterade intäkter. Inom parentes hedrar det Dustin att de anger ett justerat rörelseresultat och marginal som tar hänsyn till de positiva effekterna av lägre resultatbaserade tilläggsköpeskillingar, vilka återförts till resultaträkningen. I många bolag kommer sådana intäkter bara fram i en not långt bak i redovisningen och blåser upp det redovisade resultatet. Däremot är det naturligtvis inte bra om de av Dustin förvärvade företagen i längden inte fullt lever upp till uppsatta mål efter övertagandet. Hur som helst, den sämre marginalen i kvartalet fick aktien att gå ned ett par procent under rapportdagen. men Det ska dock beaktas att aktien innan dess i år stigit med nästan 20%. Dustin är ingen billig aktie efter förra årets och årets uppgång med ett uppskattat P/E-tal på innevarande räkenskapsårs vinst om ca 19x, men hur många företag klarar av motsvarande tillväxt? Även om marginaltappet var lite av ett bakslag är i alla fall jag beredd att acceptera förklaringarna och tro att detta inte var något trendbrott.
Lyckade introduktioner. Miljöteknikbolaget Triboron har backat lite från sin toppnotering men har ändå fördubblats sedan sin notering veckan innan och teknikbolaget Teqnion har också fått en bra start på med en uppgång på mer än 70 %. Årets hittills största emission Karnov Group fick även den en bra start när aktien i torsdags började handlas (detta till skillnad från min bedömning då jag avrådde från att teckna till följd av värdering och en balansräkning som lämnar mycket i övrigt att önska) men halkade under fredagen tillbaka. Hur som helst är det glädjande med några framgångsrika noteringar när kön av bolag som vill till börsen inte verkar minska. I veckan meddelades t ex att John Mattsson Fastighetsföretagen ska noteras i juni och Stockholmsbörsen får därigenom ytterligare ett fastighetsbolag inriktat på hyresbostäder. På tal om noteringar pågår i USA som bekant förberedelserna inför noteringen av Uber som förväntas ske den 10 maj. Bolaget och dess rådgivare har ännu inte avslöjat hur mycket pengar man ska ta in och vad värderingen av hela bolaget uppgår till men enligt de senaste mediarapporterna kommer det att bli 10 mdr USD till en värdering av 90-100 mdr USD!!!! Det vill till att riskviljan består.
Trots en avkortad vecka innehåller veckan massor med spännande rapporter från tungviktare som Ericsson, Handelsbanken och Sandvik men även från många mindre bolag som Byggmax, Qliro och Beijer Electronics. Välkommen till en ny och spännande vecka och Glad Påsk!!!
Claes Vikbladh
Ett första kvartal av börsåret är nu avslutat och mot de flesta odds har Stockholmsbörsen stigit med ca 12% - även om mars månads bidrag till uppgången inte varit så märkvärdigt. Sjunkande räntor och framförallt ränteutsikterna har visat sig vara viktigare än konjunktursignalerna för börsens indexutveckling. Det är bara att hoppas att detta inte förbyts i sin motsats under det andra kvartalet när nu rapporterna för det första kvartalet börjar komma in och effekterna av en avsvalnande konjunktur kanske börjar skymta fram. Veckan som gått präglades som bekant av Swedbank och jag överlämnar med varm hand till andra att kommentera denna skandal där verkligheten återigen verkar överträffa dikten. Men det händer mycket annat.
Att komma bakom skynket. Få bolag har varit så förknippade med en person som just bioteknikbolaget Oasmia. Grundaren Julian Aleksov har för de flesta varit själva bolaget – en person som med järnhand styrt det under lång tid. Informationsgivningen har flera gånger fått kraftig kritik och ständiga konflikter har uppstått kring bolaget. Efter att fastighetsmiljardären Per Arvfvidsson på årsmötet nu i våras lyckades få majoritet för en ny styrelse och utmanövrera Julian Aleksov ska det bli spännande att se vad han upptäcker ”bakom skynket”. Den nya styrelsen har utlovat en första sammanfattning av läget efter styrelsemötet nu på tisdag den 2/4. Då ska det redovisas styrelsens bedömning av värdet på Oasmias tillgångar och skulder samt tidigare mellanhavanden med ”närstående”. Det ska bli en intressant genomgång och det är väl inte helt otänkbart att denna kan leda till vissa nedskrivningar och/eller juridiska förvecklingar. För alla som deltagit i den sorglustiga utvecklingen i Oasmia är det glädjande att styrelsen i sin programförklaring inte bara vill förstärka möjligheterna att skapa en övergång från ett utvecklingsbolag till ett kommersiellt bolag utan även sätta in åtgärder för att förstärka informationsgivningen. Det behövs för att förtroendet till detta bolag ska återupprättas. Det något oväntade valet av Jörgen Olsson (fd VD i Hoist Finance) till ny ordförande är enligt min mening en bra start för Oasmias nya kommunikationspolitik men också ett plus när det nu kommer till att också börja sälja produkterna.
Riskviljan tillbaka. I USA noterades Uber-konkurrenten Lyft i veckan med ett börsvärde på över 20 mdr SEK och fick ett varmt välkomnande med en kursuppgång första dagen med nästan 10%. I och med att det är den första stora noteringen i USA och att aktien är svår att med mer fundamentala angreppssätt räkna hem säger det en del om riskviljan på den amerikanska börsen. Vi skrev förra veckan om det lilla miljöteknikbolaget Triboron som utan några intäkter men med stora förluster ska noteras på First North. När teckningstiden gick ut i veckan visade det sig att emissionen var sju gånger övertecknad !! Stort i USA och smått i USA men riskviljan verkar finnas där ute. Vi får se om riskviljan består nu i veckan när teckningstiden i Karnov Group börjar. Bolaget är Skandinaviens största leverantör av juridiska informationstjänster med bland annat det välkända varumärket Norstedts Juridik och siktar på att dra in ca 0,8 mdr SEK i form av nyemission (före transaktionskostnader om 64 MSEK!!!) men genom att nuvarande aktieägare också säljer aktier (71%) kan erbjudandet bli totalt på nästan 3 mdr SEK. Karnov har mycket av det som investerare för närvarande efterfrågar i form av stabil tillväxt samt en stor andel abonnemangsdrivna (förutbetalda) intäkter och skalbarhet. För att vilja vara med och teckna i denna emission ska man dock vara beredd att acceptera bolagets definitioner av rörelseresultat och kassaflöde och inte titta så mycket på det redovisade resultatet. Bolaget redovisade nämligen förra året en omsättning på 715 MSEK och ett negativt resultat efter finansnetto om 35 MSEK. Jämförelsestörande poster om 80 MSEK belastar visserligen detta resultat men framförallt avskrivningar om 145 MSEK. Den senare posten består av avskrivningar på investeringar i mjukvara men också till stor del från förvärv (bl a Norstedts som förvärvades i början av 2018). Avgörande för hur man ser på detta erbjudande blir därför hur man ser på goodwill och andra immateriella tillgångar och behovet av att göra några årliga avskrivningar på dessa. Men man kan kanske konstatera att det inte skulle gå att ens försöka notera ett bolag som Karnov, där de immateriella tillgångarna totalt är fem gånger så höga som det redovisade egna kapitalet om inte riskviljan är mycket hög.
Att nå investmentrating. I veckan meddelade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (bevakat av TradeVenue) att de genomförde en riktad nyemission av D-aktier om 285 MSEK (till bl a Klövern) samtidigt som man återköper preferensaktier i det norska dotterbolaget om nästan lika mycket. Transaktionen är troligen ännu ett steg för att nå det eftertraktade målet om att få en Investment Grade Rating. Prestationen att expandera kraftigt, minska den finansiella risken och samtidigt öka vinst och substansvärde per aktie är det få fastighetsbolag som klarar av. SBB tillhör undantagen. Nettobelåningsgraden var vid utgången av 2018 ca 53% och har med denna och tidigare i år registrerad nyemission troligen sjunkit under 50%. Det kan jämföras med 64% vid utgången av 2016. Samtidigt har marknadsvärdet på bolagets fastigheter stigit från 7,5 mdr SEK vid utgången av 2016 till drygt 25 mdr SEK vid slutet av 2018 och aktieägarna kan glädja sig åt att substansvärdet per aktie bara under 2018 stigit med 20%. Det är på tiden att kreditvärderingsföretagen ger samma erkännande till Ilja Batljan som aktiemarknaden gett.
Vad har de gemensamt? Telia, Samsung, Attendo och Bang Olufsen har något gemensamt – de har nämligen alla vinstvarnat i veckan avseende innevarande kvartal. Men i övrigt har de inte mycket gemensamt och det finns ingen möjlighet att rikta strålkastarljuset mot andra bolag som kan tänkas vinstvarna. Men med tanke på den avsvalnande konjunkturen både i Europa och USA vore det inte konstigt om det i denna och nästkommande vecka är fler bolag som känner sig kallade i och med att de får in det sista månadsresultatet i kvartalet.
En nästan rapportfri vecka är framför oss men i veckan därpå börjar de amerikanska Q1-resultaten trilla in. Till dess får vi hålla tillgodo med ett antal bolagsstämmor såsom Volvos på onsdag och påfyllnad i kassan när ett stort antal utdelningar betalas ut. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v13
Stockholmsbörsen rekylerade förra veckan med drygt 1% efter att veckan dessförinnan som bekant haft en mycket stark utveckling. Svaga konjunktursignaler från både Tyskland och USA satte en negativ prägel på de flesta aktiemarknader. För första gången sedan 2007 noterades i fredags den amerikanska 10-åriga obligationen lägre än tremånadersväxeln, vilket brukar vara en klar indikation om inbromsning.
Perfekt mix i dagens klimat. Ett nytt bolag i den till synes aldrig sinande noteringskön på de mindre listorna utgörs av Triboron, som har en teknik för att minska energiåtgången i förbränningsmotorer. Genom att mixa tillsatsmedlet från Triboron påstås bränsleförbrukningen minska med 3-5% (ännu mer i äldre bilar). Med dagens miljöfokus och placerares brist på seriösa alternativ inom området verkar noteringen ligga precis rätt i tiden. Om man till det lägger att ett antal kända investerare återfinns bland nuvarande aktieägare såsom Leif GW Persson, Carl-Henrik Svanberg och Hans Stråberg får man en mix som borde passa dagens aktieklimat. Bolaget värderas före emissionen till 190 MSEK och ska ta in drygt 30 MSEK. Bolaget har höga målsättningar och tror sig inom fem år kunna nå en omsättning på 400 MSEK med en rörelsemarginal på över 50%, vilket kan jämföras med dagens i stort sett obefintliga omsättning och stora förluster. För att Triboron ska vara i närheten av att nå målet måste bolaget lyckas få ett antal bränsleproducenter och distributörer att tillsätta additivet mot licensintäkter. Här har ett avtal slutits med Future Fuels, som under en 10-årsperiod enligt bolaget ska ge 40-50 MSEK i intäkter per år vid full utrullning. Det är som vanligt tråkigt i denna typ av bolag när behovet av kapital för kommersialisering just gör att det inte finns mycket att gå på vad gäller försäljning och intjäningsförmåga. Utan miljöfokuset och de kända investerarna hade nog därför denna emission varit körd men nu förefaller det att kunna lyckas.
Prominenta investerare. En av First Norths lysande stjärnor utgörs för närvarande av just ett miljöteknikbolag - Climeon - med ett börsvärde på 4 mdr SEK och som mångdubblats sedan introduktionen för knappt två år sedan. När bolaget noterades gjorde undertecknad och troligen många andra misstaget att rata aktien efter att ha följt det till synes snarlika bolaget Opcons katastrofala utveckling för några år sedan. I likhet med vad Opcon gjorde är Climeon verksamt med att omvandla spillvärme till elektricitet men där slutar likheterna. Climeon har en verkningsgrad som är dubbelt så hög som konkurrenterna och själva modulen kan tillverkas till en betydligt lägre kostnad och bolaget har under 2018 byggt upp en imponerande orderstock som vid årsskiftet uppgick till 800 MSEK. Det som fått aktiekursen att explodera på senare tid är att Climeons intressebolag Baseload Capital (ägs till 16%) – som ska fungera som finansieringsmaskinen för tekniken – fick minst sagt nya prominenta investerare. Leif GW Persson med flera framstår inte som speciellt tunga om man jämför med Breakthrough Energy Ventures (BEV). Bakom detta bolag står nämligen ett antal av de rikaste techmiljardärerna i världen som Bill Gates, Jeff Bezos samt Mark Zuckenberg och när de nu väljer att som första investering utanför USA göra det i denna teknik är det naturligtvis tungt. Även om investeringen bara är på 100 MSEK och den alltså sker i själva finansbolaget som ska se till att utrullningen går snabbt har det ett betydande signalvärde. Enligt BEV tror man att den geotermiska värmekraften som Climeon använder sig av kan få större genomslag än kraftkällor som sol och vind. Skulle de bara få delvis rätt i denna utsago har naturligtvis kursuppgången i Climeon bara börjat. En mer anonym investerare i Baseload Capital och som lockar till köp utgörs sedan tidigare av Gullspång Invest, som är familjen Brandbergs investeringsbolag. Christer Brandberg var en nära medarbetare till Jan Stenbeck och kan bland sina succé investeringar räkna in Axis, där familjen fick ut 3,4 mdr SEK. Att ”följa John” och förlita sig på att andra gjort själva ”due diligencen” är ett farligt sätt att investera och kan få katastrofala konsekvenser men blir tyvärr i teknologibolag av denna typ ett av de få sätten att hitta vinnare.
Hög direktavkastning. Trots fastighetsbolagens kraftiga uppgångar fortsätter det att finnas bolag i sektorn med hyfsade direktavkastningar som NP3 och Diös, som både ger en utdelning motsvarande över 4%. Botaniserar vi bland de mindre noterade fastighetsbolagen hittar vi Cibus Nordic (noterat på First North sedan ett år tillbaka med ett marknadsvärde på 3,7 mdr SEK), som har en föreslagen utdelning på 0,84 euro, vilket motsvarar en direktavkastning på ca 7,5% (delas ut kvartalsvis). Det finns i och för sig ett antal andra högavkastande fastighetsbolag på de mindre listorna men genom att de oftast bara äger en fastighet med en hyresgäst är risken i denna typ av bolag betydande. Cibus äger till skillnad från dessa drygt 130 fastigheter företrädesvis i de stora städerna i Finland inriktade på livsmedelsbutiker med Kesko (Finlands motsvarighet till ICA) som största hyresgäst (ca 60%). Cibus har långa avtal med sina hyresgäster (snitt 5 år) med KPI-uppräkning. Visst livsmedelshandeln både i Sverige och Finland håller på att förändras med ett större inslag av direktleveranser till hemmet men det är ändå svårt att se att det under överskådlig framtid utgör något större latent hot. Tvärtom finns en stor konjunkturstabilitet till skillnad från andra segment i fastighetssektorn. Med en belåningsgrad kring 55% finns också möjligheter att öka beståndet – vilket också skedde under 2018. Cibus har en nytillträdd svensk VD i form av Sverker Källgården (tidigare VD ByggPartner), som förhoppningsvis kommer att medverka till att göra företaget mer känt i Sverige. Förutom den höga direktavkastningen är Cibus lockande för svenska investerare, som därigenom kan skydda sig mot fortsatt kronkollaps, både vad gäller tillgångar och avkastning.
Det här med bioteknik är svårt. En ny påminnelse om hur svårt bioteknik är kom i veckan då Biogen och Eisai beslöt att avbryta de globala fas 3-studierna med aducanumab mot alzheimer. Detta var den läkemedelskandidat som kommit längst i försöken att nå ett läkemedel mot den fruktade sjukdomen. En stor internationell analytikerkår och uppenbarligen bolagen själva har knutit mycket stora förhoppningar på aducanumab. Beslutet ledde till att ca 30% av Biogens börsvärde försvann på två dagar motsvarande ca 15 miljarder USD i börsvärde. Detta är återigen en påminnelse om hur svårt bioteknik är när en läkemedelskandidat så nära framgång och som följts av de bästa läkemedelsanalytikerna i världen från en dag till en annan förvandlas till noll och inget värde. Såvida man inte tillmäter det ett värde att ha kommit fram till att det var fel spår.
Torsdagens stämma i Swedbank, fredagens rapport från H&M och fortsatt Brexitcirkus utgör veckans höjdpunkter. Det saknas alltså inte saker att följa. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh