
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Ännu en stark vecka med en uppgång på 2,4% i OMX-index och juni kan därmed visa sig bli en av de bästa månaderna under året. Signaler från Fed att man kanske sänker räntan redan nästa vecka och mjuka tongångar från ECB sägs ligga bakom uppgången. Guldet noterade samtidigt i veckan en sexårstopp. Hur detta nu ska förklaras – oro för att centralbankerna är för släpphänta, konflikten Iran-USA eller är det bara det att det finns för mycket pengar därute?
Rejlers på offensiven igen. Samma vecka som den finska it-konsulten Tieto går ihop med norska Evry och bildar en koncern med en årlig omsättning på cirka 3mdr Euro meddelade teknikkonsulten Rejlers att man köper verksamheter från Neste Engineering Solutions med en omsättning på 35 MEUR samtidigt som ett femårigt strategiskt partnerskap med säljaren skapas. Även om Rejlers storleksmässigt är i en annan division än Tieto är det ändå märkligt att dess förvärv inte skapat större rubriker. Förvärvet gör energi till Rejlers överlägset viktigaste område (mer än 40% av den sammanlagda omsättningen på ca 1,2 mdr SEK) och koncernen får därigenom en hög kompetens inom expansiva områden såsom bioenergi, som kommer att bli viktiga vid övergången till politikernas vision om ett fossilfritt samhälle. Med en EBITA-marginal om 10% i den finska verksamheten kommer också Rejlers ett steg närmare med att nå sitt långsiktiga mål om just en marginal om 10%. Det är glädjande att Rejlers efter ett antal år med lönsamhetsproblem i bland annat Norge, där inriktningen snarare har varit att skala bort delar som inte mött lönsamhetskriterierna än att växa, återigen vågar gå på offensiven. Q1-rapporten visade på att omställningsarbetet har givit effekt med en stabiliserad omsättning och en EBITA-marginal som steg till 6,3% (1,3). Trots kursuppgången sedan bottennivån hösten 2017 återstår det ett bra stycke till toppnivåerna från 2015 och börsvärdet uppgår bara till 1,4 mdr SEK (plus en nettoskuld ca 300 MSEK före finansiering av ovanstående köp) att jämföra med en omsättning i år på kanske 2,8 mdr SEK och en klart förbättrad marginaltrend. Affären kan komma att finansieras via en nyemission, vilket skulle kunna vara ett bra tillfälle att komma in i den stundtals svårhandlade aktien.
SDS på offensiven igen. Namnet Seamless förknippas för de flesta med Peter Fredells storvulna planer på att förändra betalningssystemet inte bara för svenska konsumenter utan även på ett mer globalt plan genom SEQR. I och med det tråkiga slutet på denna saga (konkurs) väcker namnet Seamless hos många investerare inte de bästa minnen. I ett av bolagets försök att synliggöra värden delades ”gamla” Seamless i två delar där delar av den gamla ursprungliga delen fick namnet Seamless Distribution Systems (SDS) medan den nya oerhört kapitalslukande delen fick namnet Invuo Technologies. Det var också den delen som sedermera gick i konkurs (efter att enligt uppgift ha plöjt ned 600 MSEK i SEQR). SDS som säljer och utvecklar mjukvarulösningar för digital distribution av samtalstid och mobildata med mera till operatörer i tillväxtländer i områden som Afrika och Mellanöstern var när det var en del av ”gamla” Seamless, en stabil vinstgenererare men kom att hamna i skuggan i utvecklingen av SEQR. Tyvärr sammanföll SDS avknoppning och börsnotering i början av 2017 med ett ordentligt vinsttapp. Nu verkar problemen vara övervunna och resultatet har under de senaste två kvartalen visat på en klart positiv utveckling. Detta sammanfaller också med att SDS gjort två stora förvärv. Dels förvärvade man under hösten delar av Seamless gamla verksamhet inom digital distribution som mobila kontantkortsladdningar (namnändrat till SDD) på den nordiska marknaden och dels nu i juni av ungefär jämnstora eServGlobal Holding med ungefär samma produktutbud som SDS. I och med att de bägge företagen arbetar på olika marknader finns det få överlappningar och därigenom stora synergier. Erbjudandet inom mobila finansiella tjänster förstärks också. Den nya koncernen blir en av de större aktörerna på området med en omsättning på 250 MSEK och målsättningen är att återkommande intäkter från operatörer ska täcka de fasta kostnaderna. I och med att köpeskillingen på drygt 20 MSEK delvis finansieras via ett brygglån (15% ränta) förefaller en nyemission under hösten som en naturlig åtgärd. Förhoppningsvis sammanfaller det med mer finansiella detaljer för att bedöma den nya koncernens möjligheter.
Nytt bolag på TradeVenue. Clean Tech bolaget Arc Aroma Pure med sin patenterade CEPT-teknologi är det senaste tillskottet på TradeVenues växande lista av bolag som vill exponera sig bättre mot aktiemarknadens aktörer. Med ett börsvärde på 250 MSEK går bolaget in i en spännande fas när bolaget i sommar har stora möjligheter att gå från att få pilotorders till att få riktiga kommersiella dylika inom processer för att effektivisera tillverkningen av olivolja och juicer. Positiva testresultat i bland annat Italien gör att företagsledningen är mycket optimistisk om möjligheterna att under den närmaste månaden få in order som möjliggör för kund att installera före olivskörden i höst. Efter en nyemission under våren – som drog in drygt 40 MSEK – är bolaget finansiellt väl rustat för att klara av det förväntade behovet av ökat rörelsekapital. Eftersom steget från utvecklingsbolag till ett kommersiellt sådant (i vanlig ordning) dröjt betydligt längre än förväntat har aktiemarknadens förväntningar successivt skruvats ned. En lite större kommersiell order i dagsläget skulle därför enligt min mening kunna få en mycket positiv kurseffekt Även om effektivitetsvinsterna inte är så stora i bolagets teknologi processas det som bekant en hel del oliver och apelsiner i världen.
Sista veckan på första halvåret 2019 och kanske dags för lite ”windowdressing”. Om H&Ms någorlunda hyfsade försäljningssiffror i förra veckan har tillkommit till priset av lägre marginaler eller den högre försäljningen tvärtom lett till högre marginaler får vi reda på i veckan. Välkommen till en ny och spännande vecka.
”Veckobrevet” kommer från och med nu och under resten av sommaren få en mer sporadisk utgivning. Trevlig sommar!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v24
Efter en katastrofal maj tvärvände världens börser och i Stockholm slutade veckans fyra handelsdagar alla på plus med en sammanlagd uppgång på 3,7%. Om vändningen berodde på rykten om att handelskonflikten mellan USA och Mexiko var på väg att biläggas (vilket senare konfirmerades av President Trump), om det är fortsatt sjunkande långräntor i USA (lägsta nivån sedan september 2017 för 10-åringen) eller det bara var en rekyl på översålda marknader går naturligtvis inte att säga men denna typ av tvärvändning har nog kostat en del för alla världens tradinglådor.
Fortsatt välfinansierat bolag? För- och ibland nackdelen för de noterade företag som har brutet räkenskapsår är att rapporterna oftast publiceras i perioder när det är tyst på rapportfronten från övriga företag. Detta innebär att resultatet på ett annat sätt kommer att dissekeras – vilket om det är positiva nyheter är en fördel och annars inte fullt lika bra….Clas Ohlson tillhör just de rapporter som kanske får oproportionerligt mycket publicitet i samband med sina rapporter till följd av att det inte kommer så många andra företagsnyheter. Det som dock de flesta verkar fokusera kring Clas Ohlsons rapport i förtra veckan är emellertid om bolaget ska lyckas med sitt åtgärdsprogram CO 100 för att uthålligt komma tillbaka till tidigare marginalnivåer kring 6-8%. Påfallande lite har emellertid kommenterats kring det kloka i att att föreslå en oförändrad utdelning – som ”kostar” bolaget nästan 400 MSEK som är mer än vad rörelsen genererar. Clas Ohlson har precis som till exempel H&M gått från att vara ett mycket välfinansierat bolag med stor kassa till att bli ett lite mindre dylikt med en nettoskuld på 200 MSEK vid utgången av räkenskapsåret 2018/19. Det som är intressant i rapporten är emellertid att det i notform anges att bolaget från och med det nya räkenskapsåret (start 1/5) i enlighet med den nya redovisningsstandarden i balansräkningen kommer att ta upp en finansiell skuld på de diskonterade hyrorna i bolagets butiker motsvarande ca 2,3 mdr SEK. Att detta är en ”skuld” som alltid funnits och det kloka i den nya redovisningsstandarden kan naturligtvis diskuteras men kommer aktiemarknaden (och kreditgivarna) efter detta fortfarande betrakta Clas Ohlson som ett välfinansierat bolag som kan dela ut mer än det tjänar när de finansiella skulderna svart på vitt överstiger det egna kapitalet?
Den potentiella marknaden blir ännu större för Sedana Medical. Med sin unika anestesiapparat i miniatyr – AnaConDa – som bygger på inhalering har Sedana Medicals (bevakat av TradeVenue) produkt ett stort antal fördelar gentemot de vanligaste formerna för sedering, vilka sker intravenöst. Den senare metoden är förknippad med ett flertal problem, vilket bealstar sjukvården med stora kostnader. Under 2018 och 2019 har Sedana Medical uppnått viktiga milstolpar för att göra inhalationssedering med AnaConDa till en global standardmetod (se vår senaste rapportkommentar från13/5 . I veckan meddelades nu dessutom att man slutit ett tioårigt exklusivt distributionsavtal med en kinesisk distrubutör som ägs av Kinas näststörsta life-science bolag. Genom avtalet med det delvis statliga bolaget väntas registreringen komma att slutföras inom mindre än två år. Enligt företagsledningen uppskattar man nu att den totala marknadspotentialen för inhalationssedering inom intensivvård är 20-30 mdr SEK jämfört med tidigare uppskattning om 10-20 mdr SEK. Aktien har i år stigit med över 50% (!!!) till ett börsvärde på 2,3 mdr SEK men om den potentiella marknaden fördubblas varför inte mer? Speciellt som företagsledningens trovärdighet hela tiden förstärks.
Fastighetssektorn fortsätter dra till sig kapital. I veckan meddelade fastighetsbolaget Corem att man säljer logistikfastigheter för 4,3 mdr SEK till amerikanska Blackstone, med en vinst på drygt 600 MSEK. Det visar om något att utlänningars intresse för svenska fastigheter består, när en av världens största kapitalförvaltare köper logistikfastigheter på orter utanför storstadsområdena. Att fastighetsaktier är populära visar sig också i att tiotal av dessa i veckan noterade nya toppkurser, detta trots det minst sagt skakiga börsklimatet. John Matssons lyckade börsintroduktion (+12% första dagen) säger väl också något om fastighetssektorns popularitet. Insikten om att lågräntemiljön inte är på väg att överge oss verkar sjunka in.
En ”riktig” insider köper aktier i Clavister. Att en styrelseledamot eller någon i företagsledningen köper aktier i ”sitt” bolag är ofta en stark köpsignal. Men i Clavister finns det kanske dubbla skäl att hålla koll på insiderköpen. Staffan Dahlström som är grundare och sedan 2009 VD för framgångsrika HMS Networks, som utvecklar lösningar för hur industriella maskiner och system ska kommunicera, accepterade 2018 att som enda externa styrelseuppdrag gå in i cybersecurityföretaget Clavister. Sedan dess har han i olika omgångar nu senast i mitten av maj ökat sin ägande. Att hitta säkerhetslösningar som gör att nätverk inte kan slås ut torde vara ett av de mest ”heta” områdena man kan hålla på med för närvarande. Om någon borde Staffan Dahlström från sitt nuvarande arbete ha en förmåga att bedöma den tekniska nivån på Clavisters produkter och det är just därför intressant att notera hans köp. När Clavister kom till börsen 2014 skedde en kraftig uppvärdering i spåren av ”hypen” kring IT-säkerhet men aktien har sedan dess fallit kraftigt och kommit tillbaka till introduktionskursen. Som i så många fall av utvecklingsföretag har marknaden överraskats av att det tar längre tid och kostar mer innan intäkterna kommer. Men 2019 har börjat bra med en 38% ökning i orderingången i Q1 samtidigt som företagsledningen anger att bolaget i år kommer att släppa fler produkter än vad det gjort under de senaste femton åren. Precis som i alla mjukvaruföretag är verksamheten i Clavister extremt skalbar och intäktsökningar letar sig snabbt ned till sista raden……
Äntligen en hel börsvecka framför oss!!! På rapportfronten är det däremot tomt med Systemair som ett av de få undantagen. Välkommen till en ny och spännande vecka.
Claes Vikbladh
Veckobrev v13
Stockholmsbörsen rekylerade förra veckan med drygt 1% efter att veckan dessförinnan som bekant haft en mycket stark utveckling. Svaga konjunktursignaler från både Tyskland och USA satte en negativ prägel på de flesta aktiemarknader. För första gången sedan 2007 noterades i fredags den amerikanska 10-åriga obligationen lägre än tremånadersväxeln, vilket brukar vara en klar indikation om inbromsning.
Perfekt mix i dagens klimat. Ett nytt bolag i den till synes aldrig sinande noteringskön på de mindre listorna utgörs av Triboron, som har en teknik för att minska energiåtgången i förbränningsmotorer. Genom att mixa tillsatsmedlet från Triboron påstås bränsleförbrukningen minska med 3-5% (ännu mer i äldre bilar). Med dagens miljöfokus och placerares brist på seriösa alternativ inom området verkar noteringen ligga precis rätt i tiden. Om man till det lägger att ett antal kända investerare återfinns bland nuvarande aktieägare såsom Leif GW Persson, Carl-Henrik Svanberg och Hans Stråberg får man en mix som borde passa dagens aktieklimat. Bolaget värderas före emissionen till 190 MSEK och ska ta in drygt 30 MSEK. Bolaget har höga målsättningar och tror sig inom fem år kunna nå en omsättning på 400 MSEK med en rörelsemarginal på över 50%, vilket kan jämföras med dagens i stort sett obefintliga omsättning och stora förluster. För att Triboron ska vara i närheten av att nå målet måste bolaget lyckas få ett antal bränsleproducenter och distributörer att tillsätta additivet mot licensintäkter. Här har ett avtal slutits med Future Fuels, som under en 10-årsperiod enligt bolaget ska ge 40-50 MSEK i intäkter per år vid full utrullning. Det är som vanligt tråkigt i denna typ av bolag när behovet av kapital för kommersialisering just gör att det inte finns mycket att gå på vad gäller försäljning och intjäningsförmåga. Utan miljöfokuset och de kända investerarna hade nog därför denna emission varit körd men nu förefaller det att kunna lyckas.
Prominenta investerare. En av First Norths lysande stjärnor utgörs för närvarande av just ett miljöteknikbolag - Climeon - med ett börsvärde på 4 mdr SEK och som mångdubblats sedan introduktionen för knappt två år sedan. När bolaget noterades gjorde undertecknad och troligen många andra misstaget att rata aktien efter att ha följt det till synes snarlika bolaget Opcons katastrofala utveckling för några år sedan. I likhet med vad Opcon gjorde är Climeon verksamt med att omvandla spillvärme till elektricitet men där slutar likheterna. Climeon har en verkningsgrad som är dubbelt så hög som konkurrenterna och själva modulen kan tillverkas till en betydligt lägre kostnad och bolaget har under 2018 byggt upp en imponerande orderstock som vid årsskiftet uppgick till 800 MSEK. Det som fått aktiekursen att explodera på senare tid är att Climeons intressebolag Baseload Capital (ägs till 16%) – som ska fungera som finansieringsmaskinen för tekniken – fick minst sagt nya prominenta investerare. Leif GW Persson med flera framstår inte som speciellt tunga om man jämför med Breakthrough Energy Ventures (BEV). Bakom detta bolag står nämligen ett antal av de rikaste techmiljardärerna i världen som Bill Gates, Jeff Bezos samt Mark Zuckenberg och när de nu väljer att som första investering utanför USA göra det i denna teknik är det naturligtvis tungt. Även om investeringen bara är på 100 MSEK och den alltså sker i själva finansbolaget som ska se till att utrullningen går snabbt har det ett betydande signalvärde. Enligt BEV tror man att den geotermiska värmekraften som Climeon använder sig av kan få större genomslag än kraftkällor som sol och vind. Skulle de bara få delvis rätt i denna utsago har naturligtvis kursuppgången i Climeon bara börjat. En mer anonym investerare i Baseload Capital och som lockar till köp utgörs sedan tidigare av Gullspång Invest, som är familjen Brandbergs investeringsbolag. Christer Brandberg var en nära medarbetare till Jan Stenbeck och kan bland sina succé investeringar räkna in Axis, där familjen fick ut 3,4 mdr SEK. Att ”följa John” och förlita sig på att andra gjort själva ”due diligencen” är ett farligt sätt att investera och kan få katastrofala konsekvenser men blir tyvärr i teknologibolag av denna typ ett av de få sätten att hitta vinnare.
Hög direktavkastning. Trots fastighetsbolagens kraftiga uppgångar fortsätter det att finnas bolag i sektorn med hyfsade direktavkastningar som NP3 och Diös, som både ger en utdelning motsvarande över 4%. Botaniserar vi bland de mindre noterade fastighetsbolagen hittar vi Cibus Nordic (noterat på First North sedan ett år tillbaka med ett marknadsvärde på 3,7 mdr SEK), som har en föreslagen utdelning på 0,84 euro, vilket motsvarar en direktavkastning på ca 7,5% (delas ut kvartalsvis). Det finns i och för sig ett antal andra högavkastande fastighetsbolag på de mindre listorna men genom att de oftast bara äger en fastighet med en hyresgäst är risken i denna typ av bolag betydande. Cibus äger till skillnad från dessa drygt 130 fastigheter företrädesvis i de stora städerna i Finland inriktade på livsmedelsbutiker med Kesko (Finlands motsvarighet till ICA) som största hyresgäst (ca 60%). Cibus har långa avtal med sina hyresgäster (snitt 5 år) med KPI-uppräkning. Visst livsmedelshandeln både i Sverige och Finland håller på att förändras med ett större inslag av direktleveranser till hemmet men det är ändå svårt att se att det under överskådlig framtid utgör något större latent hot. Tvärtom finns en stor konjunkturstabilitet till skillnad från andra segment i fastighetssektorn. Med en belåningsgrad kring 55% finns också möjligheter att öka beståndet – vilket också skedde under 2018. Cibus har en nytillträdd svensk VD i form av Sverker Källgården (tidigare VD ByggPartner), som förhoppningsvis kommer att medverka till att göra företaget mer känt i Sverige. Förutom den höga direktavkastningen är Cibus lockande för svenska investerare, som därigenom kan skydda sig mot fortsatt kronkollaps, både vad gäller tillgångar och avkastning.
Det här med bioteknik är svårt. En ny påminnelse om hur svårt bioteknik är kom i veckan då Biogen och Eisai beslöt att avbryta de globala fas 3-studierna med aducanumab mot alzheimer. Detta var den läkemedelskandidat som kommit längst i försöken att nå ett läkemedel mot den fruktade sjukdomen. En stor internationell analytikerkår och uppenbarligen bolagen själva har knutit mycket stora förhoppningar på aducanumab. Beslutet ledde till att ca 30% av Biogens börsvärde försvann på två dagar motsvarande ca 15 miljarder USD i börsvärde. Detta är återigen en påminnelse om hur svårt bioteknik är när en läkemedelskandidat så nära framgång och som följts av de bästa läkemedelsanalytikerna i världen från en dag till en annan förvandlas till noll och inget värde. Såvida man inte tillmäter det ett värde att ha kommit fram till att det var fel spår.
Torsdagens stämma i Swedbank, fredagens rapport från H&M och fortsatt Brexitcirkus utgör veckans höjdpunkter. Det saknas alltså inte saker att följa. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v6
Uppgången fortsätter – denna vecka med drygt 2% - och efter januari månads utveckling (+8%) känns baissen från december som ganska avlägsen. Glädjande är också att den ökade riskaptiten börjar synas även på de mindre listorna.
Oförändrad utdelning i H&M. Veckan har som bekant varit full av rapporter, företrädesvis från storbolagen, med ett minst sagt blandat utfall. Utan att ha studerat alla i detalj, är det förslagen till utdelningar, som jag fortsätter att bli mest överraskad av. Utdelningshöjningarna fortsätter att vara betydligt större än jag förväntat mig, speciellt med tanke på konjunktursignalerna. Bristen på utdelningssänkningar i flera bolag som utvecklas dåligt är enligt min mening anmärkningsvärd (NCC är ett av de få undantagen). Vad avser det senare faller naturligtvis tankarna på H&M, som föreslår en oförändrad utdelning trots ett katastrofresultat med historiska mått mätt och en utdelning som bara till 80% täcks av förra årets vinst. Där dessutom varulagret är historiskt högt och bolaget till skillnad mot tidigare har en nettoskuld. Även om utdelningen som Dagens Industri hävdar kan kopplas till rätten att köpa nya aktier är signalvärdet betydande. Optimisten lyssnar kanske på Karl-Johan Persson som menar att den underliggande verksamheten utvecklas bättre än de redovisade siffrorna och ingen borde bättre än han och den övriga styrelsen kunna se det. Pessimisten kan peka på att VDs prognoser om en vändning under de senaste två åren inte materialiserats i de redovisade siffrorna och att hans förmåga att se in i framtiden är lika grumlig, som de flesta utomståendes. Stefan Perssons miljardköp i H&M – vid återkommande tillfällen - ger väl inte heller intryck av den bästa känslan för ”timing”. Att ha en allt för stor detaljkunskap hjälper kanske inte att se de stora trenderna. Hur som helst lär det kunna bli en ”dyr” utdelning i maj, då halva utdelningen delas ut och mycket av kurssupporten försvinner.
Omförhandling av hyror. En av de mer intressanta uppgifterna i H&Ms rapport var att under året har 1000 butikers hyror världen över omförhandlats. Det är ingen avancerad gissning att det innebär att hyrorna har förhandlats ned och i flera fall ganska mycket. I egenskap av stor lokalköpare och en magnet för andra affärer har H&M naturligtvis en avundsvärd situation, när hyresavtal går ut eller andra möjligheter uppenbarar sig. Men om H&M har fått ned hyran lär ryktet snabbt sprida sig och andra mindre kedjor utnyttja tillfället. Ägare av butikslokaler världen över har nog fortsatt bistra tider att vänta sig.
Tredje gången gillt? Vi hälsar Nyfosa, som sjunde fastighetsbolag välkommen som kund på TradeVenue. Bolaget är som bekant en avknoppning från Hemfosa och ska vara ett ”transaktionsintensivt och opportunistiskt fastighetsbolag”. Bolaget leds av fastighetslegenden Jens Engwall, som två gånger lyckats med konststycket att leverera två börssuccéer. Första bolaget var Kungsleden, vars fastighetsbestånd som noterat bolag femfaldigades under en sjuårsperiod och aktiekursen ökade ännu mer. Den andra succén är just Hemfosa som från starten 2014 till avknoppningen i slutet av 2018 nästan tredubblade sitt fastighetsbestånd med en kursuppgång på 130% som följd. Nu är det alltså för tredje gången gillt med basen i en portfölj av kontor och logistikfastigheter värda drygt 15 mdr SEK, belägna på en rad mindre orter i landet. Utöver detta äger Nyfosa 50% av Söderport (tillsammans med Sagax) som innehåller fastigheter för 7,5 mdr SEK. Bolaget har som mål att uppvisa en genomsnittlig tillväxt om minst 20%, vilket 2022 skulle ge ett totalt fastighetsvärde på 25 mdr SEK. Med historien som bas kommer det alltså att hända mycket i detta bolag och att alla fastighetsbolag är tråkiga kommer nog Jens Engwall effektivt lyckas att motbevisa genom att göra ett antal opportunistiska och kreativa affärer. I ett läge där räntorna knappast kan gå ner så mycket till, konjunkturen kan leda till en sämre kommersiell uthyrningsmarknad och det händer mycket även i fastighetsmarknaden (se nedanstående rubrik En bransch i förvandling) tror jag att Nyfosas koncept kan bli vinnande i en bransch som kanske haft det lite för bra ett antal år. Vi återkommer med analys.
En bransch i förvandling. Raden av fastighetsbolag som satsar på coworking växer. I veckan meddelade Castellum att de förvärvar United Spaces, som är en av de större aktörerna i Sverige på området och som planerar en stor expansion – inte bara i fastigheter ägda av Castellum. I höstas meddelade Wallenstam att man köper in sig i en annan stor spelare i branschen - Convendum och flera affärer är säkert på väg när det blir uppenbart för fler fastighetsbolag att efterfrågan på ”traditionella” kontorslokaler” minskar och efterfrågan på flexibla kontorslösningar med mer social kontakt ökar och det därför är av största vikt att kunna denna bransch. Att efterfrågan på kontorslokaler redan till följd av ventilation, rumsindelning mm har lett till en betydligt mer differentierad hyressättning och värdering är klart men det finns mycket som enligt min mening talar för att utvecklingen under de närmaste åren leder till en ännu större förändring där just flexibilitet, komfort och social kontakt blir allt viktigare faktorer för att attrahera hyresgäster. Utslagningen av gamla kontorslokaler kan på det sättet bli ganska grym och kostsam för fastighetsbolag med ”fel fastigheter”. I ett tidens tecken har TradeVenue i veckan flyttat till nya coworkinglokaler på Östermalmstorg 1. Vi trivs mycket bra och alla våra läsare, bloggare och kundföretag är naturligtvis välkomna upp på en kopp kaffe!!
Det blev mycket om fastigheter och fastighetsbolag detta veckobrev. Bättring nästa vecka. Vi noterade under januari månad nytt rekord för antalet besökare på vår sida – 130 000!!! Allt fler upptäcker uppenbarligen allt intressant som finns att läsa på TradeVenue och vi konsoliderar därmed ställningen som den självklara digitala mötesplatsen för aktieintresserade. Den som är intresserad av bolagsrapporter kommer innevarande vecka att få sitt lystmäte i form av 112 dylika – om jag nu har räknat rätt. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh