
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v45
Veckobrev v34
Veckobrev v46-20
Även om det kanske låg i korten att aktiemarknaderna stod inför en rekyl efter tidigare kraftiga nedgångar tror jag inte jag är ensam om att ha svårt att förklara veckans stora uppställ på de flesta aktiemarknader. En pandemi som får allt fler företagsledare att darra på manschetten i sina prognoser samt ett USA-val som blev så jämnt som kunde befaras och öppnar för mycket osäkerhet slutade för den svenska aktiemarknadens del med en uppgång på 6%. Mycket av raset i veckan innan är därmed återhämtat. Antingen tvingas man konstatera att ”marknadens vägar äro outgrundliga” eller är det så att investerare ser ännu mer statliga stimulanser i spåren av den uppblossade pandemin? Men veckan fortsätter att visa att det finns bolag som klarar denna miljö på ett fantastiskt sätt. Till exempel lyckades kursraketen Sinch överträffa mycket högt ställda förväntningar med råge.
New Wave ökar rörelsemarginalen i pandemin. Bland veckans många positiva bolagsrapporter tycker jag också att New Wave står ut. I ett för bolaget negativt klimat där alla stora events ställts in både inom idrott och musik och profilkäder knappast är högsta prioritet hos många företag fortsätter koncernen att utvecklas fantastiskt väl. Omsättningen minskade visserligen med 9% i lokala valutor i Q3 men en rörelsemarginal som ökade med drygt fyra procentenheter till 12% är imponerande. Visserligen ingår i rörelseresultatet statliga stöd i samband med pandemin, som reducerar marginalen till uppskattningsvis 10 -11% (vilket kanske kunde framgått lite tydligare i rapporten) men ändå!!! Stora neddragningar i personal och andra kostnadsbesparingar ledde till att de externa kostnaderna minskade med så mycket som en tredjedel i kvartalet och då har ändå valutakurserna inneburit en motvind. Om ett svagt kassaflöde och stora varulager historiskt varit orosmomentet i New Wave – framförallt i kristider – visar utvecklingen under året att man varit extremt snabba på att minska varulager och beställningar samt driva in rörelsefordringar. Detta har inneburit att den räntebärande nettoskulden är nere i 1,6 MdSEK (2,4) och soliditeten uppgår till 49% (44). Att New Wave i denna kris ökar sina marginaler, tar marknadsandelar och står finansiellt starkare än någonsin har enligt min mening inte fått utslag i aktiekursen. Även efter fredagens uppställ står aktien ca 20% lägre än vid årets början
Är oljebolagen dömda att dö sotdöden? På samma sätt som teknikbolag för närvarande är ”darlings” på börsen verkar oljebolagen vara förpassade till börsens bakgård. Av börsens värdering att döma kommer trycket på att skapa en ”fossilfri värld” göra att efterfrågan på olja kommer minska radikalt med fortsatt press på oljepriset långt efter att pandemin gett vika. De låga oljepriserna ackompanjeras för närvarande också av att allt fler institutioner av etiska skäl väljer att inte investera i sektorn. Utan att själv ens försöka att ha en åsikt på vilken nivå och när oljepriserna vänder är det ändå intressant att notera hur fel konsensus kan ha när det gäller energipriser. Hur många var det som för något år sedan trodde att vi i Sverige skulle notera negativa elpriser i november? Visserligen nattetid men det borde ändå stämma till viss eftertanke. Dagens låga oljepriser gör också att prospekteringsaktiviteterna successivt sjunker och riskerar leda till ett betydligt lägre utbud. Dessutom kan det väl sägas att utvecklingen under året visat att fonder som haft allt för höga etisk nivå på sina investeringar inneburit att man stått utanför kursraketer i år som Swedish Match och flera av spelbolagen.
Men här flockas fonderna. Om aktier i oljebolag inte tillhör de mest populära bland fonder för närvarande tillhör allt som är förnybart det som attraherar pengar. Ett bolag som borde passa den trenden är New Cell som gör textilråvara av kläder lämnade för återvinning och som nu ska notera sig på First North. Bolaget är enligt egen uppgift först i världen med att kunna erbjuda en så kallad dissolvingmassa tillverkad av 100% återvunnen textil vilken ersätter resursintensiva material som bomull eller oljebaserade material för textilproduktion. En noteringsemission på 800 MSEK med möjlig överteckning som kan tillföra ytterligare 120 MSEK ska nu göras. Med flera stora fonder samt H&M Fashion bland förhandstecknarna lär intresset för emissionen bli stort nästan oavsett vad som står i prospektet som kommer på fredag eller det faktum att fabriken för reguljär produktion först blir klar under första kvartalet 2022.
Fler fastighetsbolag till börsen. Om jag räknar rätt finns det för närvarande det drygt 25 noterade fastighetsbolag – detta exklusive enfastighetsbolagen och de renodlade fastighetsutvecklarna. Och trots att Offentliga Hus - den senaste nykomlingen – inte blev den initiala succé som många hoppats på verkar fastighetsbolagslistan fortsätta växa. I veckan meddelades att Stenhus Fastigheter – ett bolag med tio fastigheter med ett värde på 1,4 MdSEK – är på väg mot en notering. Med en värdering som enligt min mening inte sticker ut åt något håll men med Balder och Länsförsäkringars fastighetsfond i ryggen som ankarinvesterare lär denna emission bli fylld i nuvarande klimat. Om knappt två veckor är det så dags för Fortinova Fastigheter – verksamt främst inom hyresfastigheter – att göra sin premiär. Inklusive kapitaltillskottet i emissionen om 700 MSEK kommer bolaget att få ett börsvärde på ca 2 MdSEK. Att Peab ska dela ut ett fastighetsbestånd till sina aktieägare med ett värde på drygt 3 MdSEK under namnet Annehem Fastigheter har varit klart sedan länge. Det verkar nu bli av i Q4 eller början på nästa år. Genom det omvända förvärvet av den havererade bostadsutvecklaren Prime Living kommer Studentbostäder i Sverige att få en notering. Med fastigheter för ca 900 MSEK och med flera kända fastighetsbolag bakom som SBB, Fastator och Amasten samt med ambitionen att bli Sveriges största studentbostadsbolag ska det bli ett intressant aktie att följa. Men jag är nog inte ensam om att fråga mig hur alla dessa relativt små bolag ska nå fram med sitt budskap och attrahera kapital, framförallt den dag sektorn blir mindre het. För övrigt har Stockholm Corporate Finance sitt sjätte årliga fastighetsseminarium i veckan – ett evenemang för närvarande uppdelat på två dagar men som i framtiden kan komma att behöva utsträckas till en vecka om samma andel av fastighetsbolagen ska få möjlighet att presentera sig!!!
Rättelse. Jag skrev i förra veckan om Nordic Paper att underhållsstoppet kostade nästan 50% mer än vad som angavs i prospektet. Det var fel. Det skulle vara i förhållande till de ursprungligt beräknade kostnaderna.
Att valet i USA kommer att fortsätta dominera nyhetsflödet i veckan är nog en lågoddsare men viktigare ändå är kanske för börsens del att det inte kommer signaler om att pandemin fortsätter eskalera med fler nedstängningar som följd. En mängd rapporter återstår där jag i veckan tycker att det ska bli speciellt intressant att följa den förvärvsdrivna installationskoncernen Instalcos och Storytels utveckling. Med drygt sex veckor kvar till julafton kanske också HUIs julprognos i veckan intresserar någon. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v18-20
TradeVenue Veckobrev v46-19
Efter en lite mer trevande avslutning på oktober kom marknaden tillbaka i förra veckan i gammal form med en uppgång på ca 2%. Ett bättre resultat från Skanska än förväntat (inom parentes noterar jag att konsensusprognosen för Skanska – ett av börsens största företag – enbart bygger på tre analytikers prognoser !!!) gladde marknaden. Att Ratos efter en följd av kvartal med besvikelser kunde visa en vändning var ett utropstecken och aktien tog ett glädjeskutt. Mer förvånande är kanske att Volvos aktiekurs steg, samma dag som konkurrenten Scania i delårsrapporten kom med mycket bistra prognoser om lastvagnsmarknaden nästa år. Detta om inte annat visar på styrkan i marknaden för närvarande.
Expansiva Green Landscaping. Ett av börsens mer anonyma och intressanta tillskott (noterades i slutet av 2017 och på Small Caplistan i april i år) utgörs av Green Landscaping. Bolaget är Sveriges ledande aktör inom skötsel av utemiljöer och växer mycket snabbt genom förvärv men även organiskt. För ett år sedan förvärvades Svensk Markservice med en omsättning på nästan 900 MSEK. Effekterna av samgåendet börjar nu visa sig när alla resultatenheter nu integrerats. Q3 rapporten visar sålunda på en 85% ökning av omsättningen (varav drygt 5% organisk) och en justerad EBITA, som mer än fördubblades till 28,8 MSEK (14,3). Detta ledde till en EBITA-marginal som ökade till 5,9% (5,0), trots att Svensk Markservice verksamhet hade sämre marginaler (vilket var känt vid förvärvet) och en mer ”restriktiv vinstavräkning i projekt jämfört med föregående år”. I kvartalet förvärvades HD Landscapes med en omsättning på 130 MSEK och flera dialoger förs med potentiella förvärvskandidater. Även om kassaflödet för den löpande rörelsen är klart positivt – framförallt i Q3 – är dock frågan om en nyemission inte behövs om den snabba expansionen ska fortsätta. Ett eget kapital på 220 MSEK och immateriella tillgångar på 570 MSEK samt en nettoskuld i relation till justerad EBITDA om 3,1x (på rullande 12-månadersbasis) gör att utrymmet borde vara relativt begränsat. Även om en EV/EBITA om strax under 20X (enligt min prognos på årets vinst) kanske inte pekar på en direkt undervärderad aktie men det borde finnas mer synergier att få fram och framgångsrika förvärvsmaskiner har höga värderingar på Stockholmsbörsen.
Vad händer i Stendörren? Fastighetsbolag brukar vara förhållandevis lätta att prognostisera resultatutvecklingen för och bolag verksamma inom samma fastighetssegment och/eller geografiska områden har oftast en mycket likartad utveckling. Stendörren har en mycket intressant fastighetsportfölj i Stockholmsområdet inom framförallt logistik med GreenHub Bro som juvelen i kronan och en stor projektportfölj med byggrätter. Bolaget har dock under en följd av kvartal stuckit ut bland fastighetsbolagen och i alla fall de tre senaste kvartalsrapporterna avvikit negativt från analytikernas prognoser och i fem av de senaste sju kvartalen återfinns extraordinära kostnader. Q3 rapporten visar till exempel på att jämförbara hyresintäkter ökade med 5% samtidigt som motsvarande fastighetskostnader ökade med hela 37% och centraladministrationskostnaderna sköt i höjden. Är resultatutvecklingen bara en följd av en mängd sammanfallande negativa omständigheter eller av att det finns diverse ”hål” att täcka från tidigare huvudägare/ledning och att nuvarande huvudägare i form av EQT (40% av kapitalet och 58% av rösterna) inte har något större intresse av att ”smeta ut” dessa under ett antal år? Hur som helst en rapport utan diverse extraordinära kostnader skulle nog välkomnas av aktiemarknaden.
Vändning för Bredband2. Bolaget kom i veckan med en rapport som marknaden tyckte om och aktien handlades under dagen upp 8 % och står nu 35 % högre än för tre månader sedan. Detta efter en svag kursutveckling under det första halvåret. Både privatförsäljningen (70 %) och den till företag växer tvåsiffrigt och helt organiskt. Stora företagskunder har tillkommit som bland annat djurvårdsföretaget AniCura. Kritikerna pekar ofta på den krympande bruttomarginalen i Bredband2, som sedan toppen 2013 minskat elva procentenheter till ca 34 % i år. Denna tycks nu i alla fall för tillfället ha stabiliserats efter en tid av höjda avgifter för att kompensera nätägarna för en aggressiv infrastrukturutrullning. Samtidigt har dock rörelsemarginalen ökat nästan två procentenheter under samma period till över 7 % YTD och uppgick till 9,7 % i Q3 (!!), vilket visar på affärsmodellens skalbarhet. Bolagets soliditet har minskat och uppgår till 23 % men den räntebärande skulden är dock noll och bolaget har en kassa om 130 MSEK, vilket bara den räcker till att dela ut 4x den utdelning som lämnades för 2018. Den nuvarande utdelningen, som för närvarande motsvarar en direktavkastning om ca 4% borde således betraktas som säker. Oron över företagets låga prissättningsförmåga är befogad, men konjunkturstabila organiskt ökande intäkter (snitt 3 % Q/Q), med en nettokassa, skalbar affärsmodell och en FCF-marginal som sedan 2015 varje år varit över 10 % (mot exempelvis defensiva Axfoods 5 %) talar för bolaget förmåga att generera pengar. Prislappen EV/FCF 15x för 2019E och 13x för 2020E framstår i ljuset av detta som inte speciellt utmanande.
Omsättningstillväxten fortsätter i New Wave. Ännu en gång lyckades New Wave i kvartalet visa på tillväxt. Detta kvartal med 9% varav 5% i lokala valutor – visserligen en hårsmån lägre än tidigare under året - men samtidigt det 21:a kvartalet i rad med omsättningstillväxt. Att dessutom försäljningskanalen Detaljhandel – med tanke på branschens problem - hade en försäljningstillväxt på hela 11% visar på styrkan i företagets erbjudande. En något sämre bruttomarginal 45,2% (46,2) kompenserades av att andra kostnader som andel av omsättningen sjönk och resultatet efter finansnetto (i och med införandet av IFRS redovisning blir detta jämförelsemått enligt min mening mest relevant) steg till 112 MSEK (106). New Waves lagersituation är alltid föremål för många kommentarer och en ökning av varulagret med ca 500 MSEK till 3,8 mdr SEK kan tyckas som oroväckande även om det är att beakta att ca 30% av detta beror på valutakursförändringar. Ett nytt produktsortiment förklarar en stor del av resten och som VD Torsten Jansson konstaterar ”att utgående lagervärde alltid speglar vad vi tror om försäljningen framåt, inte vad vi sålt för bakåt”. I rapporten skriver dock VD att ambitionen framåt är att lagret ska öka långsammare än försäljningen för att stärka balansräkningen. Även ett ökat fokus på rörelsemarginalen under 2020 signaleras när de satsningar på bland annat personal som gjorts under året ger utdelning. Om Torsten Jansson lyckas med ovanstående dvs bättre kassaflöde och högre marginaler och inte bara tillväxt borde New Wave stå inför en helt annan värdering än dagens.
Även om rapportperioden för de största bolagen är över räknar jag till nästan exakt 100 bolag inklusive de noterade på First North och Spotlight som ska rapportera denna vecka. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh