
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v.17
Under den gångna veckan har TradeVenue gått över från att bevaka fastighetsbolagen till att allt mer adressera tech- och finansektorn. I måndags kunde vi publicera ny rapportkommentar på Fastpartner och det dröjde inte länge innan SBB kunde offentliggöra sina siffror för kvartalet. Det kommer dock dröja till nästa vecka innan SBB summeras i veckobrevet men till dess kan ni ta del av analysen på TradeVenue i dagarna. För att ta vid på föregående vecka med fintechbolaget Nowonomics vars köpsignaler regnat tätt de senaste dagar tar vi oss en närmare titt på ett annat tech-orienterat bolag, investmentbolaget Increasor Tech Invest AB (Increasor).
Temat för veckan är tech och i veckans summering finner ni en översikt om Increasor, styrkebesked från Bonzun, Carnegies provportfölj samt en summering av Fastpartners rapportkommentar.
Styrkebesked från Bonzun. Från föregående vecka kunde vi rapportera hur Försäkringskassans utökade satsningar mot att stävja utvecklingen av sjukfrånvaro numera innebär att även Bonzun Evolve godkänns som stödinstans vid rehabilitering och förebyggande åtgärd. Detta innebär att de arbetsplatser som använder Bonzun Evolves tjänster kan få bidrag på upp till 200 TSEK per år per arbetsplats inom ramen för bidrag för arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Att kunna få detta godkännande är inte bara helt rätt typ av positiv signalering för iKBT-programmet utan sänker även trösklarna för nya kunder. Kapitalmarknaden reagerade positivt på beskedet med en kursuppgång om 7%. Med tanke på hur bolag som Mindler banat väg för digitala självhjälpsprogram inom KBT ska det bli intressant att följa hur Bonzuns aggressiva maknadssatsningar kan stärkas av den ökade legitimiteten.
Bonzun är idag ett fullbevakat bolag på TradeVenue. Nästa vecka planerar vi att publicera vår första bolagsanalys men till dess kan ni ta del av bolagsbeskrivningen nedan.
→ Följ bevakningen av $BONZUN här
Nytt investmentbolag till börsen? Tech-inkubatorn Increasor har mött en snabbt växande efterfrågan under de senaste åren och befinner sig i idag på sluttampen i den förvärvsmotiverade emission som stänger den 30e april. Bolaget grundades först år 2020 men består idag av drygt 20 medarbetare spridda över Sverige, Indien och England. Increasor är en integrerad affärspartner för startup-bolag och mindre tillväxtbolag genom att erbjuda ett ekosystem av stödfunktioner. Den nuvarande koncernstrukturen består av de helägda dotterbolag; Corporate Services, Tech Agency, Increasor Accounting och Duplotryck, vilka inkluderar funktioner som PR & marknadsföring, IT-lösningar, redovisning och designverktyg.
Inför emissionen uppgår Increasors pre-acquisition värdering till 275 MSEK vilket innebär an hög värdering per försäljningskrona om ca 167x – notera att omsättningen grundar sig på ofullständigt första verksamhetsår. Vid fulltecknad emission avses emissionlikviden om 15 MSEK användas till slutförande av förvärv. Sett till den aggressiva förvärvsledda tillväxtstrategi, de goda förutsättningarna att utvinna synergier mellan förvärven samt den potentiella förvärvsportföljen spår vi en spännnade tid framöver för Increasor som planerar att börsnoteras i juni. Om bolagets målsättningen om en omsättning om 48 MSEK håller – där hälften ska vara organiskt genererad – framstår en framtida värdering om 6x per försäljningskrona som betydligt mer intressant.
→ Bli delägare i Increasor innan notering här
Sänkta trösklar till private banking utmanar befintlig förmögenhetsportföljen. För sjätte året i rad har Carnegie utnämnts till Sveriges bästa aktör inom private banking (Kantar Prospera) och nu öppnar analyshuset upp dörrarna för nya unika investeringsmöjligheter. Om du förfogar över 5 MSEK i kapital erbjuder Carnegie såväl nya som befintliga kunder kostnadsfri konsultation inom ramen för vad de kallar provportföljen. Provportföljen är en sammansatt portfölj baserad på Carnegies bästa investeringsidéer som är helt skräddarsydd efter dina preferenser.
→ Ta del av de senaste investeringsförslagen här
Rapportkommentar Fastpartner: "Lägre investeringstakt att räkna med"
---------------------------------------------------
- Ökade hyresintäkter i jämförbart bestånd
- Inflation och ränteuppgång
- Lägre investeringstakt att räkna med
---------------------------------------------------
Kort sammandrag:
Det har varit ett relativt stabilt kvartal för Fastpartner med god utveckling av hyresintäkterna. Uthyrningsgraden har även utvecklas väl och ligger numera på en mycket hög nivå om 92%. Den relativt sparsamma värdeuppgången på orealiserade fastigheterna indikerar dock den motvind som är att vända från ränteuppgången. Då i stort sett alla hyresintäkter är inflationssäkrade sitter ändå Fastpartner relativt väl i båten trots inflation och ränteuppgång. Till det kommer också en stor portfölj med ränteswappar vilket mildrar ränte-effekterna även om företag kan komma att se över sina behova av kontorsytor i spåren av pandemin.
Fastpartner befinner sig i en stabil finansiell situation med en belåningsgrad om 42% och räntetäckningsgrad om 4,5 gg. Vid nuvarande lånesituation innebär det enligt vår prognos att räntekostnaderna stiger med ca 35 MSEK i år för att under nästa år stiga med drygt 60 MSEK.
Om vi tittar framåt gör vi bedömningen att hyresinäkterna kommer stiga med 8% och driftnettot med ungefär lika mycket. Till följd av finansierings kostnaderna och en osäker uthyrningsmarknad spår vi en lägre investeringstakt vilket kommer innebär försiktiga åtagande i termer av om- och tillbyggnationer samt att inga större externa förvärv kommer att ske. I relation till Fastpartner målsättning om att investera för 600-800 MSEK per år tror vi att de kommer landa i den lägre delen av spannet. Aktien handlas för närvarande med en betydande substansrabatt och till det bedömer vi att det finns ett betydande övervärde i bolagets stora portfölj av outnyttjade byggrätter.
Fastpartner rapportkommentar Q1 2022: "Lägre investeringstakt att räkna med"
Fastpartner Q1 2022 (Läs den fullständiga analysen med estimat och grafiska element här)
- Ökade hyresintäkter i jämförbart bestånd
- Inflation och ränteuppgång
- Lägre investeringstakt att räkna med
Rapportkommentar
Ökade hyresintäkter i jämförbart bestånd. Hyresintäkterna ökade i Q1 med närmare 6% till 489 MSEK (463), vilket delvis beror på nytecknade kontrakt, färdigställda hyresgästanpassningar samt hyror från förvärvade fastigheter. Då i stort sett alla Fastpartners hyresavtal är indexreglerade med KPI påverkar detta hyrorna positivt i efterskott. Med ökad inflation får det allt större betydelse. I jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med över 3%, vilket också visar att eventuella negativa effekter av pandemin på efterfrågan i alla fall än så länge är marginella. Uthyrningsgraden förbättrades också och är på en mycket hög nivå om ca 92% (justerat för projektfastigheter). Fastighetsbeståndet har i jämförelse med året innan ökat till följd av förvärv och värdeuppgång till 35,7 MdSEK (35,3). Den orealiserade värdeuppgången på fastigheterna under Q1 uppgick till 30 MSEK, som till exempel kan jämföras med en uppgång på hela 3,0 MdSEK under hela förra året. Det är ett tecken på att ränteuppgången börjar innebära en klar motvind för fortsatta positiva värdeförändringar även för välbelägna och moderna fastigheter. Det genomsnittliga avkastningskravet för värderingen av fastighetsportföljen ligger kring 4,4%. Driftnettot ökade under kvartalet marginellt snabbare än hyresintäkterna och uppgick till 330 MSEK (308). Överskottsgraden steg till 67,4 % (66,7). Fastighetskostnaderna steg i jämförbart bestånd under året med enbart ca 1%, vilket är en lägre kostnadsökning än vi beräknat med hänsyn till bland annat de ökade kostnader för el och fjärrvärme. Trots att den räntebärande nettoskulden steg med ca 0,9 MdSEK till 16,1 MdSEK (15,3) i jämförelse med för ett år var finansnettot i stort sett oförändrat kring -63 MSEK (-62). Medelräntan för samtliga lån var vid årsskiftet 1,6 % (1,6). Det rullande årliga förvaltningsresultatet för de närmaste 12 månaderna uppgår till 1060 MSEK (990), vilket ska jämföras med målet att vid utgången av 2025 nå 1 500 MSEK.
Inflation och ränteuppgång. Med i stort sett alla hyresintäkter inflationssäkrade via hyresavtalen befinner sig Fastpartner i en gynnsam situation med nuvarande höga inflationstakt och turbulenta räntemarknad. Det är dock att anmärka att hyresgästers förmåga och intresse att betala för starkt stigande hyror kan bli ett problem för Fastpartner och andra fastighetsbolag. Speciellt i spåren av pandemin där många företag redan var i begrepp att se över behovet av framför allt kontorsytor. Av bolagets räntebärande lån på ca 16 MdSEK ska enbart ca 2 MdSEK refinansieras under de närmaste 12 månaderna. Detta efter att ha refinansierat 1,6 MdSEK under det första kvartalet. Stigande räntor kommer därför under innevarande år få en ganska begränsad effekt på finansnettot. Till det kommer en ganska stor ränteswapportfölj, som gör det möjligt att mildra effekterna av ränteuppgången. I ett läge där kostnaderna för fastighetsfinansiering också blir alltmer avhängigt av bolagets finansiella styrka befinner sig Fastpartner i ett bra läge med en belåningsgrad på 42% och en räntetäckningsgrad om 4,5 ggr. Vid nuvarande lånesituation innebär det enligt vår prognos att räntekostnaderna stiger med ca 35 MSEK i år för att under nästa år stiga med drygt 60 MSEK.
Lägre investeringstakt att räkna med. Tillkomsten av större färdigställda projekt under året, en större fastighetsportfölj och en bra nettouthyrning under förra året gör att vi bedömer att hyresintäkterna i år kommer att stiga med 8% och driftnettot med ungefär lika mycket. Detta inkluderar de positiva effekterna av indexuppräkningen av hyresintäkterna som effekt av den stigande inflationen. Till följd av stigande finansieringskostnader kombinerat med den mer osäkra uthyrningsmarknaden räknar vi med att företagsledningen kommer att vara mer försiktiga med att starta nya om- och tillbyggnadsprojekt i det egna beståndet än tidigare och framför allt att inga större externa förvärv kommer att ske. Vi tror därför att bolaget kommer att under både i år och nästa år ligga i det nedre spannet av den uttalade ambitionen att investera för 600-800 MSEK per år. Fastpartners långsiktiga substansvärde (EPRA NRV) uppgick vid kvartalsskiftet till ca 111 SEK per aktie, en uppgång med 19% under de senaste 12 månaderna (exklusive utbetald utdelning). Det innebär att aktien för närvarande handlas med en betydande rabatt i förhållande till det långsiktiga substansvärdet. Dessutom finns det enligt vår mening ett betydande övervärde i bolagets stora portfölj av outnyttjade byggrätter bokförda i ca 800 MSEK.
Kort om Fastpartner
Ordförande: Peter Carlsson
VD: Sven-Olof Johansson
CFO: Daniel Gerlach
Lista: Large Cap Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Under veckan har Fastpartner och NFO Drives publicerat sina Q4-rapporter där den sistnämnda publicerades något tidigare än annonserat. Nedan följer två korta sammandrag av rapportkommentarerna som finns i sin helhet i på TradeVenue eller i länkarna. Nästa rapportkommentar kommer på Nyfosa och kommer addreseras i veckobrev v.8.
Analys Fastpartner Q4-21: "Tillväxten ökar"
---------------------------------------------------
- Stillsamt kvartal
- Ökad investeringsaktivitet
- Tillväxten ökar
---------------------------------------------------
Kort sammandrag Fastpartner:
Det fjärde kvartalet för Fastpartner stod för en relativt stillsam period med indikatorer som pekar mot en återgång till en normal marknad efter COVID-19. Vi väntar oss dock att de lättade covid-restriktionerna kommer möjliggöra en större förståelse för pandemins bestående effekter på fastighetsmarknaden. Fastpartner vars hyresvärde till 50% härrör till just kontorsfastigheter kommer vara spännande att följa för att få en tidig insyn i hur efterfrågan kommer att utvecklas. I nuläget rapporterar Fastpartner en god efterfrågan och verkar beredda att öka investeringarna, vilket tillsammans med en stor portfölj av byggrätter och stark finansiell ställning bygger för ett intressant case. I analysen räknar vi med att investeringar i befintliga fastigheter kommer att fördubblas under 2022.
Inför 2022 spår vi även en betydligt snabbare utveckling av hyresintäkterna och förvaltningsresultatet - i relation till år 2021 - där flera större projekt kommer att färdigställas under året. Fastpartners aktie handlas i nuläget till något under substansvärdet som uppgår till 113,5 SEK.
Analys NFO Drives Q4-21: "Fokus på 2023"
---------------------------------------------------
- Trendbrott under Q4
- Komponentbrist vid olycklig tidpunkt
- Fokus på 2023
---------------------------------------------------
Kort sammandrag:
NFO Drives fjärde kvartal stod för ett trendbrott efter stark försäljningsutveckling under Q1 till Q3. Vidare redovisar NFO Drives en försäljningstillväxt om 22% under kvartalet vilket justerat för internfakturering motsvarar en marginell utveckling där försäljningen har kantats av komponentbrister och (indirekt) förskjutna leveranser. Den rapporterade komponentbristen har varit olycklig sett till den internationella bristen på halvledare. Fokuset för NFO Drives har istället legat på produktutveckling och försäljningsarbetet där bolaget glädjande nog fått igenom prishöjningar om ca 15%. Med bakgrund mot förra årets nyemission bedömer vi NFO Drives finansiella ställning som stark med en nettokassa om 15,7 MSEK vid årsskiftet.
Inför 2023 gör vi bedömningen att NFO Drives egna prognos om en försäljningsökning om 20% ses som försiktig sett till den nya EU-lagstiftningen, investeringar i marknadsföring, nya konkurrenskraftiga produkter samt en breddad kndkrets. Vidare uppger bolaget att NFO Drives frekvensomriktare för närvarande utprovas av tre potentiellt sett stora aktörer. Vi har för 2023 räknat med en omsättningstillväxt om 30%.
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger aktier i bolagen.
Fastpartner rapportkommentar Q4 2021: "Tillväxten ökar"
Fastpartner rapportkommentar Q4 2021 (Läs den fullständiga analysen med grafiska element här)
- Stillsamt kvartal
- Ökad investeringsaktivitet
- Tillväxten ökar
Rapportkommentar
Stillsamt kvartal. Hyresintäkterna ökade i Q4 med 1,5% till 469 MSEK (462), vilket var en något lägre ökningstakt än under tidigare kvartal. I jämförbart bestånd var ökningen ca 1%, vilket är ett tecken på en återgång till en mer normal marknad efter pandemin. För helåret steg hyrorna med 3% till 1856 MSEK (1802). Ökningen beror på nytecknade kontrakt, färdigställda hyresgästanpassningar samt hyror från förvärvade fastigheter. Uthyrningsgraden fortsätter att vara på en mycket hög nivå om ca 91% (justerat för projektfastigheter). Fastighetsbeståndet har i jämförelse med året innan ökat till följd av förvärv och värdeuppgång till 35,2 MdSEK (31,2). Den orealiserade värdeuppgången på fastigheterna under Q4 uppgick till 1,6 MdSEK och summerar för helåret till 3,0 MdSEK. Driftnettot ökade under kvartalet marginellt till 321 MSEK (317) och överskottsgraden var oförändrad kring 68,5%. Fastighetskostnaderna steg i jämförbart bestånd under året med ca 5% till följd av bland annat ökade kostnader för el och fjärrvärme. Då i stort sett alla Fastpartners hyresavtal är indexreglerade med KPI påverkar detta hyrorna positivt i efterskott. Trots att den räntebärande skulden steg med ca 0,7 MdSEK till 15,3 MdSEK (14,6) i jämförelse med för ett år minskade räntekostnaderna netto till 56 MSEK (68). Dessutom kunde Fastpartner redovisa positiva värdeförändringar på innehavda derivat och finansiella placeringar om 108 MSEK. Medelräntan för samtliga lån var vid årsskiftet 1,6 % (1,7). Det rullande årliga förvaltningsresultatet för de närmaste 12 månaderna uppgår till 1050 MSEK (970), vilket ska jämföras med målet att vid utgången av 2025 nå 1 500 MSEK. Trots hög investeringsaktivitet under året förbättrades soliditeten under året till 46% (42).
Ökad investeringsaktivitet. I och med att covid-restriktionerna nu lyfts bör fastighetsbolagen mer tydligt kunna se vilka besående effekter som pandemin kommer att få. För Fastpartner med ett stort beroende av kontorsytor (strax under 50% av det totala hyresvärdet) kommer därför de närmaste månaderna bli oerhört intressanta vad avser hur efterfrågan utvecklas. Bolaget uppger att efterfrågan på alla typer av lokaler inklusive kontor för närvarande är god och verkar vara beredd att öka investeringarna. Med en stor portfölj av byggrätter (ca 450 000 kvm) och en stark finansiell ställning är förutsättningarna goda att öka takten. Efter att ha investerat närmare 800 MSEK i befintliga fastigheter under 2021 räknar vi med att denna post mer än fördubblas under innevarande år i samband med bland annat byggande av logistik- och kontorslokaler i Stockholmsområdet samt bostäder i Gävle. Under året beräknas fastigheter med gjorda investeringar om ca 500 MSEK bli färdigställda.
Tillväxten ökar. Efter en relativt modest utveckling av hyresintäkter och förvaltningsresultat under 2021 räknar vi med en betydligt snabbare utveckling under innevarande år. Med flera större färdigställda projekt under året, en större fastighetsportfölj och en bra nettouthyrning under förra året kommer hyresintäkterna enligt vår bedömning att under 2022 stiga med 7% (detta inkluderar ett antagande om köp av fastigheter netto för 0,5 MdSEK) och driftnettot med 6%. Detta inkluderar de positiva effekterna av indexuppräkningen av hyresintäkterna till följd av den stigande inflationen. Fastpartners långsiktiga substansvärde uppgick vid årsskiftet till 113,5 SEK, en uppgång med nästan 25% på ett år. Det innebär att aktien för närvarande handlas något under det långsiktiga substansvärdet. Men enligt en ”break up” analys utförd av Cushman & Wakefield på uppdrag av Fastpartner, där man delar upp bolagets fastighetsbestånd i olika portföljer skulle en utförsäljning kunna ge ett substansvärde som är 12,5 – 17,5% högre. Till det kommer så ett betydande övervärde i bolagets stora portfölj av outnyttjade byggrätter bokförda i ca 0,8 MdSEK.
Kort om Fastpartner
Ordförande: Peter Carlsson
VD: Sven-Olof Johansson
CFO: Daniel Gerlach
Lista: Large Cap Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Fastpartner rapportkommentar Q3 2021: "God finansiell ställning medger stora satsningar"
Rapportkommentar Q3 2021 (Läs den fullständiga rapportkommentaren med estimat och grafiska element här)
- Högre driftkostnader tynger
- Ökad investeringsaktivitet
- God finansiell ställning medger stora satsningar
Rapportkommentar
Högre driftkostnader tynger. Hyresintäkterna ökade i Q3 till 465 MSEK (447). Det innebar en ökning om ca 4% i förhållande till motsvarande period förra året, vilket är en marginellt högre ökningstakt än under första halvåret. Ökningen beror på nytecknade kontrakt, färdigställda hyresgästanpassningar samt hyror från förvärvade fastigheter. I jämförbart bestånd fortsätter hyresintäkterna under året att öka med ca 1%, vilket är ett tecken på en återgång till en mer normal marknad efter pandemin. Uthyrningsgraden fortsätter att vara på en mycket hög nivå om ca 91% (justerat för projektfastigheter). Fastighetsbeståndet har i jämförelse med för ett år sedan ökat till följd av förvärv och värdeuppgång till 33,5 MdSEK (29,9). Driftnettot ökade dock endast marginellt till 338 MSEK (330) och överskottsgraden sjönk till 73% (74). Detta beror på ökade driftskostnader, vilket delvis beror på det större fastighetsbeståndet men framför allt till följd av ökade kostnader i form av bland annat energi. Trots att den räntebärande skulden steg med ca 0,7 MdSEK till 15,3 MdSEK (14,6) i jämförelse med för ett år sedan minskade räntekostnaderna netto till 70 MSEK (75). En Investment Grade-rating från Moody´s i maj har bidragit till denna utveckling. Orealiserade värdeförändringar avseende fastighetsbeståndet uppgick i kvartalet till 218 MSEK, vilket innebär att bolaget hittills i år kunnat redovisa en ökning av marknadsvärdet med 1,4 MdSEK. Det rullande årliga förvaltningsresultatet för de närmaste 12 månaderna uppgår till 1015 MSEK (950), vilket ska jämföras med målet att vid utgången av 2025 nå 1 500 MSEK.
Ökad investeringsaktivitet. Med ett stort antal lokalförfrågningar upplever företagsledningen att oron för ökade vakanser och prispress på hyrorna i spåren av pandemin och dess efterverkningar är klart överdriven. Detta gäller speciellt för Fastpartner, som har 80% av hyresvärdet i Stockholm och dess närhet och dessutom i huvudsak relativt flexibla lokaler som kan byggas om för andra ändamål. Toppnoteringar i priserna på fastigheter och i synnerhet för kontorsfastigheter i Stockholm under kvartalet stöder den tesen. Vi har i våra prognoser prognostiserat marginellt stigande hyror totalt sett för Fastpartner. Däremot bedömer vi att investeringarna för hyresgästanpassningar kommer att öka betydligt till följd av krav på ombyggnader för att passa nya verksamheters behov. Investeringar och kostnader som inte alltid kommer att leda till högre hyra. Höjda priser på byggmaterial lär också få dessa poster att stiga. Den positiva efterfrågeutvecklingen på lokaler under året har fått företagsledningen att öka aktiviteten för att utveckla bolagets stora portfölj av byggrätter (450 000 kvm). Under kvartalet har avtal slutits om nybyggnation av fastigheter i Västberga och Norrköping om sammanlagt 12 000 kvm. I närtid räknar man också om avtal om ytterligare 40 000 kvm i Västberga, Märsta och Riksby.
God finansiell ställning medger stora satsningar. Via en nyemission av D-aktier om ca 0,5 MdSEK stärktes den finansiella ställningen ytterligare. Fastpartner har nu likvida medel om 0,9 MdSEK, outnyttjade kreditramar om 3,35 MDSEK samt en nettobelåningsgrad om enbart 41%. Detta medför att bolaget har betydande möjligheter att öka investeringsaktiviteten i det egna beståndet men också arbete med den stora byggrättsportföljen enligt ovan. Till det kommer så naturligtvis möjligheterna till nyförvärv. Under nästa år räknar vi med att investeringsaktiviteten ökar i samband med byggande av logistik och kontorslokaler i Stockholmsområdet samt bostäder i Gävle och har då prognostiserat 1,7 MdSEK i investeringar. Till det kommer så ett antagande om nyförvärv om ca 0,5 MdSEK. Under återstoden av året och 2022 kommer projekt om sammanlagt ca 0,8 MdSEK att färdigställas, vilket kommer att ge en stor effekt på hyresintäkterna under slutet av nästa år. Med våra prognoser kommer förvaltningsresultatet att fortsätta öka även om det sker i en lägre takt än de senaste åren. Bolagets långsiktiga substansvärde (NRV) uppgick vid kvartalsskiftet till 103 SEK, vilket innebär en ökning med ca 13% sedan årsskiftet och med ca 23% än för 12 månader sedan. Det låga bokförda värdet på bolagets byggrätter utgör en stor potential för framtida tillväxt och förklarar troligen en del av den premie om ca 10% som bolaget för närvarande handlas med i förhållande till substansvärdet.
Kort om Fastpartner
Ordförande: Peter Carlsson
VD: Sven-Olof Johansson
CFO: Daniel Gerlach
Lista: Large Cap Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.