
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v18
Veckobrev v9
Efter tre uppgångsveckor började stigande långräntor i USA men även i Sverige till slut började få marknaden oroad. Att det var tillväxtaktier som fick mest stryk framgår av att amerikanska Nasdaq Composie sjönk 5% medan Dow Jones klarade sig med en nedgång på 1,8%. I Sverige var nedgångarna mer måttfulla med -1,1% för OMXSPI och -1,4% för OMXS30. Till följd av den positiva utvecklingen tidigare i månaden blev det ändå en uppgång i februari med hela 3%. Och om jag räknar rätt var det inte mindre än fem mindre bolag från Ecoclime till Impact Coating som i veckan sammanlagt tog in 400 MSEK utan några större rubriker. Till det kommer så Desenio (säljer väggkonst på nätet) som direktnoterades på First North med en värdering på 11 MdSEK och som kunde notera en uppgång på över 20% i förhållande till den placing som genomfördes före noteringen. Än så länge märker i alla fall jag inte av någon större räntefrossa….
När multimiljardärer ska diversifiera sig (I). Veckans stora nyhet var utan tvivel den stora industrisatsningen på fossilfri ståltillverkning i Norrbotten med produktionsstart redan under 2024 under namnet H2 Green Steel. Bakom satsningen som förväntas kosta uppemot 25 MdSEK finns multimiljardärer med namn som Harald Mix, Christina Stenbäck och Daniel Ek (en av Spotifys grundare). Utan att ha någon åsikt om det realistiska i projektet är det dock enligt min mening ett rätt udda val av bransch att gå in i med tanke på stålindustrins historia – fossilfri eller inte. Men det är ändå ett verkligt hälsotecken att personer som ovanstående är beredda att ställa upp med riskpengar för denna typ av framtidssatsningar. Det skiljer sig på ett oerhört positivt sätt från uttalanden från ”dotcom-erans” pappersmiljardärer i början på 2000-talet, där till exempel Jonas Svensson på Spray ville ”tjäna så mycket pengar att jag kan köpa SKF. För att sedan lägga ner det”.
När multimiljardärer ska diversifiera sig (II). En annan multimiljardär med pengar från Spotify som uppenbarligen vill diversifiera sig är Martin Lorentzon. Mer i skymundan har han som huvudägare i bolaget Cervantes Capital under den senaste veckan gjort två större aktieförvärv - dels Micro Systemation (MSAB) och dels Christian Berner Tech Trade (CBTT). Även om dessa investeringar inte alls har samma penningmässiga dignitet är det ändå intressant att följa vad människor med obegränsat med pengar gör för investeringar. Och kanske lättare att ha någon åsikt om!!! Vad gäller MSAB, där Cervantes tagit en position om 6%, uppgår börsvärdet blott till drygt 600 MSEK så det är i dessa sammanhang med de flesta mått mätt en liten investering. MSAB som utvecklar och säljer system som säkrar innehållet i beslagtagna mobiltelefoner med mera åt brottsbekämpande myndigheter och är ett av två världsledande företag har efter initialt stora framgångar inom detta expansiva och minst sagt spännande område under de senaste åren av olika skäl haft en ganska ojämn utveckling. Omsättningen steg marginellt under förra året – med USA som det stora sänket medan försäljningen i Europa ökade snabbt – med en rörelsemarginal som i och för sig förbättrades kraftigt till 9,1% (2,0) men kanske inte på den nivå som man väntar sig av ett globalt mjukvaruföretag. Q4 rapporten bröt emellertid den positiva trenden under året med en 15% nedgång i försäljningen (i lokala valutor) och en förlust. Och även början på 2021 verkar bli tufft när effekterna av pandemin på nyförsäljning fortsätter att påverka negativt. Av Cervantes pressmeddelande med anledning av förvärvet framgår att de inte avser vara någon passiv aktieägare utan stödja bolaget i dess utveckling och pekar på skalbarheten och den stora utvecklingspotential som finns i bolaget med bland annat återkommande intäkter i licensaffären. Här kommer det med stor sannolikhet att hända saker.
När multimiljardärer ska diversifiera sig (III). Cervantes Capitals andra förvärv bestod av aktier motsvarande ca 9% av teknikhandelskoncernen CBTT med börsvärde på 600 MSEK. I och med detta har bolaget på kort tid fått in två nya uttalat långsiktiga aktieägare. Förutom Cervantes förvärvade Concejo (namnändrat från Consilium och bevakat av TradeVenue och med en stor kassa för förvärv) i januari 10,3%. Familjen Berners makt är i och för sig ohotad genom sitt innehav av A-aktier men det är intressant att notera att två så kapitalstarka grupper har hittat detta bolag. Till skillnad från de betydligt större industrihandelskoncernerna såsom Indutrade och Addtech har CBTT inte utvecklats till någon större förvärvsmaskin. Förutom det stora förvärvet av Zander & Ingeström (som varit ett kanonförvärv) har bolaget inte riktigt hängt med i det som alla ska göra för närvarande: FÖRVÄRVA. Q4 rapporten i veckan var i alla fall ytligt sett ingen höjdare med en omsättning som sjönk nästan 10%, en oförändrad ebitmarginal på under 5% och en svag orderingång. Utan ett mycket starkt bidrag från Zander & Ingeström hade utvecklingen också sett ännu sämre ut. Det ska dock anmärkas att om man lägger tillbaka engångskostnader och osedvanligt höga koncerngemensamma kostnader var resultatet betydligt bättre än vad som framgår av ovan. Dessutom har bolaget under hösten gjort några mindre förvärv, som borde bidra under året. Hur som helst har den magra utvecklingen satt sig i värderingen. En försiktig vinstprognos (vilken borde vara under potentialen) för året ger ett P/E-tal kring15x. Med värderingar på över 40x värderas ovan nämnda förvärvsmaskiner i en annan liga. Vad Cervantes vill ha med sitt intåg framgår också klart av ”att man ser en stor marginal- och tillväxtpotential … såväl organiskt som via en intensifierad förvärvsagenda”.
Hatten av för FM Mattsson. Av veckans rapporter imponeras kanske jag mest av den från FM Mattson. Trots högt ställda förväntningar överraskade bolaget rejält i Q4 med en organisk tillväxt på över 17% (för helåret med ca 10%) och ett rörelseresultat som steg till 60,5 MSEK (14,1). Hög försäljning, bra produktivitet och internationella förvärv som gav ett ordentligt tillskott till resultatet förklarar framgången och innebär att man kan redovisa en rörelsemarginal om hela 15,3 % (4,1). Att pandemin med ökat ”hemmafixande” som följd har gynnat FM Mattsson är helt klart och avtagande isolering hemma riskerar därför hämma försäljningen. Men ökade hygienkrav lär å andra sidan om något öka och gynna deras beröringsfria kranar. Samtidigt som deras produkter ligger i framkant vad avser funktioner för mindre vatten- och energiförbrukning. Att förvärvade Hotbath varit en framgång framgår om inte annat av att den förväntade tilläggsköpeskillingen skrivs upp kraftigt. Rensat för den uppskrivna tilläggsköpeskillingen var resultatet per aktie 10,7 SEK. Ett nytt köp annonserades i fredags då brittiska Aqualla med en omsättning motsvarande knappt 100 MSEK adderades. Visserligen har aktien i det närmaste fördubblats på ett år och handlas därmed på historisk vinst på ett P/E-tal om 18x. Men för ett företag som verkligen kan anses ingå i miljösegmentet och som hittills lyckats med sin internationella företagsexpansion (enbart köpet av Aqualla väntas på utspädd basis öka vinst per aktie med 1,3 SEK per aktie) och där fler lär komma framstår det i förhållande till mycket annat enligt min mening som inte speciellt utmanande.
Stockholm på sportlov med strålande sol och med överfulla icke pandemikorrekta tåg och flyg på väg till Åre gör att det kanske blir en lite lugnare vecka. På rapport- och emissionsfronten verkar det också bli en lugn vecka och uppmärksamheten kan helt koncentreras kring hur de amerikanska långräntorna utvecklas. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v35
Stockholmsbörsen lyckades i veckan hålla sig över nollan efter ett antal ganska volatila dagar, då Donald Trumps tweets skickat världens börser upp och ned. Det hela börjar enligt min mening bli allt mer surrealistiskt. Eftersom oberäkneligheten i hans uttalanden snarast tilltar är det skönt att få gräva ned sig i den stora mängd av Q2-rapporter som fortfarande kommer och slippa ha alltför många åsikter om de stora frågorna. Det finns det redan så många andra som har.
Fallen ängel. Tidigare börsfavoriter vars börskurser kraschat finns det många av i år. En av dem utgörs av MicroSystemation (MSAB) vars aktiekurs under ett år sjunkit med nästan 60% och i år drygt 40% (då har aktien ändå återhämtat sig en del från bottennivåerna i augusti). MSAB som utvecklar och säljer system som säkrar innehållet i beslagtagna mobiltelefoner, handdatorer mm åt brottsutredande myndigheter världen över tillhör ett av de två ledande företagen i branschen och kan glädja sig åt stora framgångar. Att Carl Bildt satt sig i styrelsen har också varit en fjäder i hatten för företaget. Bevis från beslagtagna mobiltelefoner har på relativt kort tid blivit en av de viktigaste källorna för polisutredningar och efterfrågan på system har stadigt ökat. Men de senaste fyra kvartalen (med den senaste rapporten som en riktig kalldusch) har inte varit någon munter läsning för bolagets aktieägare. Den tidigare så höga organiska tillväxten har förbytts i sin motsats (-4% i Q2) samtidigt som kostnaderna stigit kraftigt till följd av olika satsningar, vilket bland annat fört med sig att personalstyrkan på ett år ökat med 20%. Detta ledde till en rörelseförlust i senaste kvartalet på drygt 11 MSEK på en omsättning om 64 MSEK. Även om MSABs omsättning och resultat mellan kvartalen alltid varit ganska volatila till följd av enstaka orders påverkan är ett negativt resultat av denna storleksordning uppseendeväckande. Företagsledningen förklarar det dåliga resultatet i Q2 på att företagets satsningar för att kunna använda systemet längre ned i polisorganisationen ännu inte burit frukt, en stor priskonkurrens på området och en organisation som skalats upp för en ny nivå. Att fånga fallande knivar är kanske generellt inget att rekommendera men med tanke på branschens tillväxt, MSABs marknadsställning (med stora licensintäkter) och höga inträdesbarriärer i branschen tror jag ändå att det är sannolikt att aktien bottnade i augusti när börsvärdet var nere i 500 MSEK. Insiderköp från ordföranden och en annan styrelseledamot nyligen styrker den tron. Även om vändningen låter vänta på sig ytterligare något kvartal och kanske tvingar bolaget till en nyemission (likviditeten är fortfarande bra men soliditeten enbart 20%) borde intresset för att komma in i branschen från andra aktörer vara betydande och vara något av ett skyddsnät för aktien.
Rising star. Om Carl Bildt inte fört med sig någon vidare tur till MSAB som styrelsemedlem verkar det motsatta vara fallet i det relativt okända fastighetsbolaget Fastator (bevakat av TradeVenue) där han också är styrelsemedlem. Aktiekursen har enbart i år stigit med 55% och de senaste tolv månaderna mer än fördubblats. Även för den heta fastighetssektorn torde detta vara något av ett rekord. Bolagets snåriga struktur med både helägda fastigheter och innehav i delägda fastighetsbolag gör dock att bolaget inte är helt lättanalyserat och jämförbart med andra fastighetsbolag. Bolagets största innehav utgörs av 50% av aktierna i Offentliga Hus med fastigheter för 5,8 mdr SEK (inklusive ej tillträdda fastigheter). Precis som Samhällsbyggnadsbolaget har Offentliga Hus inriktat sig på att äga och förvalta samhällsfastigheter som hyrs ut på långa hyreskontrakt – en sektor som drar till sig allt fler investerare. Intressant att notera är att Fastator också börjar få ett allt större 100% ägt fastighetsbestånd, vilket förbättrar kassaflöde och vidare expansion. En stor del av dessa förvärv har skett via nystartade Point Properties som specialiserat sig på centrumfastigheter i små- och medelstora städer, ofta vid städernas torg. Under 2019 har Fastators substansvärde – enligt bolagets redovisade värden - stigit med 18% (före utspädning) och hela 40% de senaste 12 månaderna. Årets kursuppgång enligt ovan gör att substansvärderabatten har minskat men den uppgår fortfarande till ca 20% och är en av de högsta i fastighetssektorn. En separatnotering av Offentliga Hus som aviserats om 1-2 år, vilket fullt ut synliggör bolagets värde skulle kunna utgöra en trigger för en fortsatt minskning av rabatten. Den förväntade flytten av Fastator till Small Cap-listan borde också vara kurshöjande.
Trotsar svag marknad (I). Electragruppen (bevakat av TradeVenue), som arbetar med logistik, it mm inte bara till de egna butikskedjorna inom hemelekronik drivna på franchisebasis utan även åt tredjepartskunder, har under de senaste åren arbetat i hård motvind. Det är inte bara detaljhandelns generella problem och den hårda konkurrensen inom försäljningen av hemelektronik utan också förändringar i hela logistikkedjan som ligger bakom utmaningarna. Efter en försäljningsnedgång på 3% under första kvartalet tilltog tappet för koncernen under Q2 med en nedgång på 6%. Detta är till stor del förorsakat av en markant lägre försäljning av mobiltelefoner och en produktförskjutning mot enklare modeller. Bägge segmenten inom Electra drabbas av denna utveckling. För segmentet Logistik & IT - som hanterar tredjepartslogistik åt bland annat mobiloperatörer som Halebop och Net1 - var utvecklingen sämst med en omsättning som minskade med nästan 12%. Men även det andra större segmentet Retail, som hanterar varuförsörjningen till anslutna butiker (Audio Video och Digitalbutikerna) och e-handelskunder fick vidkännas en mindre försäljningsnedgång. Glädjande är dock att Electra i detta klimat under året lyckats med konststycket att i båda segmenten förbättra resultatet något och därmed också den lövtunna rörelsemarginalen, där satsningarna på att öka tjänsteinnehållet verkar få effekt. Det är också intressant att hälften av Electras omsättning nu genereras via e-handelskanalen. Det gäller också för Electra att bredda verksamheten utanför hemelektronikbranschen. Förra året köptes möbelkedjan Em-Homes med 32 franchisebutiker (fyra butiker har tillkommit sedan övertagandet) och från och med i höst kommer Electra att erbjuda Em-kedjans medlemmar varuförsörjning från ett centralt lager i Växjö. Kostnaderna för detta har löpande belastat Electras resultat men i och med att lagret i höst kör igång kommer också intäkterna öka. Minst lika viktigt utgör det samarbetsavtal som Electra slöt med vitvarukedjan Elon under våren, som innebär att Electras detaljhandelskedjor kommer verka under varumärket Elon Ljud & Bild men också att delar av Elons butiksbestånd förväntas ansluta sig till kedjesamarbetet för att få tillgång till Electras sortiment. Electra har till följd av avtalet redan börjat sälja produkter till Elon i Norge. Även om mobilförsäljningen fortsätter minska och Sverige får en svag konsumtionsutveckling generellt, som inte bara drabbar den traditionella detaljhandeln men även e-handeln räknar vi med i vår resultatuppdatering (publicerad 23/8) att försäljningen stiger något nästa år till följd av ovan nämnda breddning av verksamheten. Det senare borde också ha en positiv effekt på marginalerna. Detta skulle enligt vår prognos möjliggöra en återgång till rörelseresultat- och vinst per aktienivån från 2015. Baserat på vår prognos för 2020 handlas aktien i EV/EBIT om 7x.
Trotsar svag marknad (II). Ett annat företag som inte direkt gynnas av utvecklingen på den marknad man är verksam på och som ändå kan visa upp ett betydligt bättre resultat i Q2 är FM Mattson. Den sjunkande takten i svensk nybyggnation – framförallt när det gäller bostäder – slår nu igenom på FM Mattssons kranförsäljning och försäljningen minskade i Q2 organiskt med 6%. Trots detta kan bolaget redovisa det bästa Q2-resultatet någonsin med ett rörelseresultat som stiger till 32 MSEK (22) och en rörelsemarginal om 9,2% (7,0). Då är ändå kostnader i samband med förvärvet av nederländska Hotbath om ca 4 MSEK belastade resultatet samtidigt som goodwillavskrivningarna har ökat kraftigt. Bakom den stora resultatförbättringen ligger till stor del just förvärvet av Hotbath som ökade koncernens omsättning med ca 50 MSEK med bra marginaler. Förvärvet kommer inte bara förstärka koncernens ställning utanför Norden men också ge tillgång till fler varumärken och ge ökade volymer på inköpssidan. Det borde alltså dessutom vara upplagt för synergivinster som ännu inte är realiserade. Men resultatförbättringen är inte bara en effekt av förvärvet utan beror också på en gynnsam produktmix och en högre produktionseffektivitet i kvartalet. Med Johnny Alvarsson som styrelseordförande (tidigare framgångsrik VD i Indutrade vars hela affärsidé just är att förvärva företag) och en nettoskuld som även efter förvärvet bara uppgår till 140 MSEK lär dock inte Hotbath vara det sista internationella förvärvet. Även om aktiekursen återhämtat sig från förra årets kursslakt av allting som var byggrelaterat är aktiekursen inte långt från introduktionspriset våren 2017. Med ett börsvärde på ca 1,3 mdr SEK (EV/EBIT i år uppskattningsvis 12 x) kanske inte värderingen sticker ut, framförallt inte bland andra av marknaden byggpestsmittade aktier. Men med något framgångsrikt förvärv till kan beroendet av Sverige minska avsevärt och bilden framträda av en framgångsrik förvärvare och konsoliderare av branschen och då väntar en helt annan värdering.
Med tanke på fredagen stängning i New York ska det nog till rätt mycket för att den nya veckan ska öppna uppåt men är det något marknaden varit duktig på under året har det varit att skaka av sig allehanda tråkigheter. Fortfarande återstår det några Q2-rapporter i veckan men sedan är det bara att sätta sig och vänta på Q3-rapporterna. Välkommen till en ny spännande aktievecka.
Claes Vikbladh