
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Efter ett avbrott är nu TradeVenues veckobrev tillbaka och jag hoppas kunna fortsätta att addera något till den strida ström av nyheter och analyser som sköljer över marknaden. Åtta veckors börshandel och aktiemarknaden har redan levererat vad som aktiestrategerna brukar kalla en normal årsavkastning om 7-8%. Fram till förra veckan verkade marknaden vara relativt immun mot Coronaviruset men siffror som att bilförsäljningen i Kina minskat med ca 90% under den första halvan av februari och ett antal vinstvarningar satte sina spår men marknaden backade ändå bara marginellt. Mängder med riktade emissioner i veckan i mindre bolag inklusive en i Storytel (om nästan 1 MdSEK) visar på att institutionernas riskbenäget är på topp.
MedCap förvärvar. Det senaste året tillhör MedCap (bevakat av TradeVenue) i hård konkurrens en av kursvinnarna på Stockholmsbörsen med en uppgång på ett år med 160% (!!!). Rapporten i veckan visade på en drygt 80% ökning av EBITDA-resultatet (rensat för förändrade redovisningsregler till följd av IFRS) och visar framförallt på att satsningarna inom Specialistläkemedel börjar få effekt med en försäljningstillväxt i den nordiska läkemedelsportfäljen om drygt 20% (där läkemedlet Cresemba noterade nytt försäljningsrekord). Det som är intressant att notera är att MedCap återigen befinner sig på förvärvssidan. Under slutet av 2019 förvärvades ett tyskt bolag, som gör att Cardiolex (EKG-utrustning) får helt andra möjligheter till en centraleuropeisk expansion. Under år 2020 har vidare Somna - den ledande aktören inom förskrivna kedje-baserade tyngdtäcken i Norden förvärvats. Så kallade tyngdtäcken har som bekant haft en enorm expansion både hos privatpersoner och inom offentlig vård. Betydande synergier förväntas här med Abilia - ett annat bolag inom affärsområdet Medicinteknik (tekniska hjälpmedel för personer med särskilda behov). De förvärvade bolagen kan förväntas bidra med en omsättning om ca 90 MSEK under 2020 och som sagt ge betydande synergivinster. Vår prognos för året ger ett P/E-tal om 30x, vilket var en värdering som för några år sedan var förbehållet en mycket liten skara tillväxtbolag. Men är det något som framförallt 2019 lärt mig är att något som är dyrt kan bli dyrare och börjar MedCap få blodad tand vad avser förvärv kan multipeln snabbt också minska. Om inte annat till följd av det multipelarbitrage som följer av att ett högt värderat noterat bolag köper onoterade dylika med helt andra multiplar.
Bud på Sportamore. Kursutvecklingen för Sportamore under 2019 var inte någon skojig historia. Dagen före budet på bolaget hade aktiekursen backat med mer än 60% under den senaste 12-månadersperioden. För Nordens största sportbutik på nätet – som man själv väljer att kalla sig – har marknaden trots fortsatt tillväxt under 2019 om möjligt varit tuffare än vanligt med konkurrenter i den fysiska detaljhandeln som XXL. Frånvaron av en riktig vinter i södra Skandinavien med negativ påverkan på efterfrågan på vinterutrustning och kläder har så kommit som ett extra problem. Och så naturligtvis det eviga hotet om Amazons intåg. Att styrelsen, där representanter för de största aktieägarna finns nöjer sig med en premie på 25% (kontanter plus aktier i Footway) från den utbombade kursnivån och som enbart värderar bolaget till ca 440 MSEK tycker jag i alla fall är lite märkligt. Vilket kanske styrks av att Footway fick se sin aktie stiga med 15% i samband med budet. En aktie som redan innan inte tillhörde de billigaste på börsen. Att budgivande bolag får se sin aktie stiga tillhör nämligen inte alltid det vanliga, speciellt som budet i det här fallet ackompanjeras av en stor nyemission om 400 MSEK (visserligen garanterad i sin helhet av storägaren Rutger Arnhult). Men för Footway måste en samordning med Sportamores välinvesterade anläggning i Eskilstuna erbjuda stora fördelar och de utlovade synergierna om 100 MSEK kanske vara i underkant.
SBB levererar. Allt sedan starten för fyra år sedan har Samhällsbyggnadsbolaget SBB (bevakat av TradeVenue) med dess grundare Ilija Batljan haft många vedersakare – där många menat att expansionen har gått för snabbt vilket förr eller senare skulle skapa framtida finansiella problem. En efter en har dessa fått krypa till korset och Q4-rapporten visar att det har varit möjligt att gå från 25 mdSEK i fastigheter vid slutet av 2018 till närmare 80 mdSEK (som i och för sig krymper med 11 mdr SEK i slutet av mars om avsiktsförklaringen om försäljning av fastigheter till bland annat Nyfosa blir av) med en fortsatt god finansiell ställning. Att bolaget nu under år 2020 lyckas emittera en icke säkerställd obligation om 750 MEURO med en fast kupong om 1% med en löptid på 7,5 år är om något ett kvitto på detta. SBB skriver i bokslutskommunikén att de både i år och nästa ska fortsätta leverera den högsta årliga ökningen av substansvärdet bland de noterade fastighetsbolagen i Sverige (efter att ha levererat en ökning om drygt 70% i år). Det är kaxiga ord men på det sätt som företagsledningen levererat är det inte konstigt att marknaden är beredd att betala aktien med en mer än 30% premie i förhållande till det nuvarande substansvärdet (EPRA NAV). En premie som känns låg i förhållande till värderingen av andra fastighetsbolag.
Ett nytt guldägg i Bures portfölj? Investmentbolaget Bure har historiskt haft en fantastisk förmåga att hitta guldägg att investera i. Aktier som Mycronic, Vitrolife och MedCap (se ovan) med enorma kursuppgångar finns som bekant i deras portfölj. Ett av bolagen, som från första investeringen år 2014 fram till 2018 måste ha varit en besvikelse för Bure är verkstadsföretaget Cavotec. Bolaget som säljer unika tekniska lösningar för bland annat hamnar och flygplatser har länge haft en medioker lönsamhet och förlorade under perioden 2017 och 2018 stora summor. Trots mängder med teknologiskt mycket intressanta produkter med stor potential verkar tidigare ledning haft svårt att kapitalisera på detta faktum och troligen haft en för stor produktportfölj. Bure är nu överlägset största ägare i bolaget med en ägarandel på 27%. Efter att ny ledning tillträtt och en nyemission genomförts har verksamheten verkligen vänt under 2019 och Q4-resultatet i veckan visade på ett justerat rörelseresultat om 5,6 MEUR (0,1) och en rörelsemarginal som uppgick till 11%. I samband med rapporten antogs ett nytt finansiellt mål om att EBIT-marginalen ska vara över 10% inom två år (en nivå som man alltså överskred i Q4). Aktien har på ett fördubblats i värde (bara i år +25%) och bolaget har ett marknadsvärde om 2,2 mdSEK med en marginell nettoskuld. Om ledningen hittills har arbetat med att förbättra marginalerna kommer nu turen till att öka försäljningsansträngningarna. Lyckas det och rörelsemarginalmålet redan nås i år skulle EV/EBIT för 2020 hamna kring 10x. En nivå som trots den stora kursuppgången inte känns hög i jämförelse med andra svenska verkstadsföretag.
För varje vecka om inte dagar som går utan att trenden i Coronavirusets spridning ändras ökar naturligtvis riskerna för en mer betydande sättning i marknaden när oron ökar och att allt fler företags tillverkningskedjor upphör att fungera och inte bara konsumtionen i Kina gör halt. Rapporterna på morgonen om antalet nya smittade och den oroande siffran med antalet döda verkar tyvärr komma att styra veckan. Rapportströmmen fortsätter om än i något lugnare tempo – kanske till följd av att det är sportlovsvecka för Stockholmsområdet. Välkommen till en ny spännande vecka.
Claes Vikbladh
claes@tradevenue.se
Veckobrev 51-19
Börsen är ett märkligt djur som när nu Brexit – efter veckans omröstning – verkar definitiv, tar ett rejält skutt uppåt. Brexit som tidigare betraktades som det stora hotet mot börsutvecklingen blir nu något positivt men osäkerhet är som bekant det som marknaden hatar allra mest. Uppenbarligen tyckte marknaden också att osäkerheten om handelsförhandlingarna mellan Kina och USA minskat efter positiva uttalanden från president Trump. Med tanke på alla turer i dessa förhandlingar skulle jag personligen inte dra så stora växlar på det. Hur som helst, veckan slutade upp ca 1,5% och inte mindre än 30 stycken (!!!) 12-månaders högsta noterades på Stockholmsbörsen i fredags.
Stora risker i bioteknik. I veckan fick man ytterligare exempel på riskerna med att investera i bioteknik och att man kommit långt fram i studien är inte någon garanti. Moberg Pharma avslutade veckan ned 60% (!!!) efter att i en amerikansk första fas 3-studie med MOB-015 tvingas rapportera en mycket låg andel (4,5%) som uppnådde fullständig nagelläkning. Däremot kunde man påvisa att en stor andel (70%) som blev av med själva svampinfektionen, vilket brukar vara ett första steg för normalisering av nagelns utseende. Det var uppenbarligen dock långt ifrån det resultat som marknaden räknat med där de flesta analytiker och placerare verkade tro att en utrullning av MOB-015 stod för dörren. Det gick inte mycket bättre för Hansa Biopharma, där marknaden fick en kalldusch av att en ansökan om registrering av läkemedelskandidaten Imlifidase inte verkar kunna lämnas in före år 2023, vilket i sin tur ökar risken för en nyemission. Aktien belönades med en kursnedgång på nästan 40% och har i år därmed gått ned nästan 75%
Pilotskolan har avigsidor. Att en VD och de viktigaste befattningshavarna har ett stort aktieinnehav i ”sitt” bolag är något som de allra flesta inklusive jag tycker är positivt. Problemen uppstår när dessa aktier är belånade och kraftiga kursnedgångar sker. I veckan fick vi ett nytt exempel på det när Sportamores VD (äger direkt och indirekt ca 12% av bolaget) tvangs sälja aktier när belåningsgraden blev för hög och delar av lånefinansieringen snart förfaller till betalning. Detta efter en kursnedgång i samband med den senaste rapporten och som i år summerar till nästan 45%. Även om aktieförsäljningen bara utgör mindre än 5% av VDs aktieinnehav är risken uppenbar att fler tvångsförsäljningar kommer om inte kursen snart stabiliseras. Detta i sin tur skapar en ökad osäkerhet i kursen som gör att just en stabilisering av kursen kan dröja. Hur en VD klarar av att leda ett företag om han eller hon samtidigt privat förlorar mycket pengar är naturligtvis individuellt men är nog generellt inget att rekommendera. En lärdom är kanske att man därför ska ha en större förståelse när ledande befattningshavare säljer aktier för att dra ned belåningsgraden i uppgångsperioder som till exempel när nu Hexagons VD Ola Rollén i veckan sålde lite aktier.
Fastighetsvärderingar. Minnena av fastighetskrisen i början av 1990-talet har av naturliga skäl börjat falna. En sak jag trodde jag lärde mig av krisen är att fastighetsvärderingar inte är gjutna i sten och att de oftast är rörlig materia men tyvärr glömmer jag det allt som oftast. Det behövs inte mycket i form av externa faktorer för att fastighetsvärderingar ska bli obsoleta och lika mycket värda som de papper de är skrivna på. Att åsätta en fastighet ett värde – speciellt i en mindre stad eller med en speciell utformning – utgör också alltid ett problem med ett förhållandevis litet jämförelsematerial att utgå ifrån. Hur som helst en av våra bloggare ”Aktiepappa” här på TradeVenue lyfter i veckan fram, som han tycker den mycket höga värderingen av börsnykomlingen (och kursraketen) K-fastigheters hyresbostäder per kvadratmeter i ett antal medelstora städer. Detta speciellt i förhållande till marknadsvärdena på bostadsrätter på samma orter. Se https://tradevenue.se/Aktiepappa/k-fastigheter-stay-away. Det är enligt min mening sunt med placerare och skribenter som på det här sättet vill ifrågasätta de siffror som presenteras i företagsrapporter och årsredovisningar. Även om Aktiepappa säkert kan kritiseras för att han glömmer de lån som finns i de flesta bostadsrättsföreningar som gör att jämförelsen haltar lite och/eller skillnader i läge och ålder mellan olika fastighetsobjekt. Jag tror att denna typ av skepsis kommer att behövas för att navigera rätt under år 2020 bland fastighetsaktierna.
Multipelkontraktion. Många aktier har under senare år åtnjutit en ordentlig multipelexpansion dvs marknaden är beredd att betala en högre multipel på vinsten, vilket leder till högre börskurser. Jag skrev i förra veckan om medicinteknikbolaget Sectra, där just detta skett. Ett annat exempel på en sådan utveckling är den defensiva favoriten ICA, där vinsten per aktie sedan 2016 i princip har stått stilla samtidigt som aktien stigit med 60%. Men det finns undantag där en betydande multipelkontraktion har skett. Ett exempel på det är Collector, där kursen på tre år mer än halverats medan vinst per aktie på 12 månaders rullande basis under samma period stigit med 45 %. Det är inte heller så att konsensus ser något brant vinstfall nästa år utan förväntar sig tvärtom att vinst per aktie stiger med 13%, vilket skulle göra att kontraktionen blir ännu större. Visst, kreditförlusterna lär öka i den sämre konjunkturen, som de flesta tror står för dörren. Men förklarar det en sådan omvärdering? Balders storägare och VD Erik Selin, som tillika är en av de större ägarna i Collector och som ökat på sitt innehav under året har med åren fått lite magi kring sig när det gäller sina privata aktieinvesteringar (jämför till exempel K-fastigheter). Det har uppenbarligen i det här fallet inte räckt…
Ny videointervju med Rottneros VD. I veckans nummer av Affärsvärlden rekommenderas köp av Rottneros (bevakat av TradeVenue) grundat bland annat på bolagets starka kassaflöden trots en sämre massakonjunktur. För den som är intresserad av att få en djupare inblick i bolaget och utvecklingen på massamarknaden rekommenderas att titta på vår nyproducerade video med en intervju av bolagets VD Lennart Eberleh. Se https://tradevenue.se/intervju-lennart-eberleh-vd-rottneros.
Denna vecka blir den sista ”riktiga” på året och innebär också den sista arbetsveckan detta år för många inför en lång ledighet. Men det finns fortfarande mycket spännande att se fram emot. HMs försäljningssiffror på måndag samt ett antal delårsrapporter från vitt skilda bolag som Nobina, Oasmia och MQ. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
claes@tradevenue.se
Veckobrev v50-19
Efter en svag inledning på veckan kom optimismen tillbaka under framförallt fredagen och OMX index slutade nästan 1% upp. Aktiemarknaden världen över fortsätter att leva med ständigt nya utspel i handelskonflikten mellan Kina och USA och i alla fall jag har nått en nivå där man knappt orkar lyssna. Konjunktursignalerna är verkligen blandade med en överraskande bra siffra för inköpschefsindex i Kina men motsatsen i USA (och Sverige) i början av veckan, som följdes av mycket bra arbetslöshetssiffror i USA på fredagen. Det är som vanligt inte lätt att veta vart vi är på väg…
Bud på Opus. Jag har ofta återkommit till att jag tycker att det är konstigt att budaktiviteten varit så låg med tanke på den starka aktiemarknaden och den ”mur av pengar” som sägs finnas hos institutioner och riskkapital. Veckans bud på bilprovningsföretaget Opus, som värderar bolaget till 2,3 mdr SEK och med en 30% premie (ännu högre om man jämför med den genomsnittliga kursen de senaste tre månaderna) är dock en välkommen nyhet som förhoppningsvis följs av fler. Ett av de stora hoten mot Opus har länge varit elbilarnas intåg, som på sikt riskerar att göra de amerikanska delstatliga kontrakten på bilprovning – vilka i sin tur främst omfattar avgaskontroll - mindre intressanta. Budgivaren private equitybolaget Searchlight Capital samt nuvarande VD Lothar Geilen anger som motivering till budet just de kostnader och investeringar denna omställning kan komma att medföra och att detta bäst sker i privat miljö. Riktigt varför man som budgivare inför denna stora ”omställning” är beredd att betala en överkurs på 30% framgår inte och utgör i sig ett skäl att avvakta andra budgivare, vilket huvudaktieägaren RWC (20%) verkar vilja göra. Att dessutom VD som borde vara den som kan bolaget bäst finns bland budgivarna ökar misstänksamheten.
Fortsatta värdeökningar för Quartiers Properties. Det Marbellabaserade fastighetsbolaget Quartiers Properties (QP bevakat av TradeVenue) presenterade i veckan nya värderingar för sitt fastighetsbestånd. Värdeökningen exklusive de investeringar som har gjorts – främst i Boho Club (se nedan) – har uppgått till 8,4 MEUR eller ca 13% och innebär att bolaget nu har fastigheter i området värderade till över 80 MEUR. Ca hälften av denna värdeökning kommer från bolagets stora investering under året i hotell- och restaurangprojektet Boho Club och innebär en årlig avkastning om 20% på detta projekt. Denna lyckade satsning borde göra att det andra steget med en ökning av antalet hotellrum inte ligger så långt bort, vilket också borde ge en bra utväxling. Den stora potentialen utgörs som tidigare av en eventuellt ny generalplan som skulle kunna fyrdubbla antalet byggrätter på fastigheten. Trots en betydligt kärvare marknad för lägenheter och villor på Solkusten bland annat till följd av det stora utbudet men även faktorer som osäkerheten kring Brexit fortsätter QP att öka substansvärdet per aktie. Vid årsskiftet uppgick substansvärdet (justerat för preferensaktier och beräknad skatt på uppskrivningar) till 7,4 SEK för att nu enligt vår prognos uppgå till ca 8,5 SEK. Det skulle innebära att aktien för närvarande handlas med en ca 40% rabatt i förhållande till aktuellt substansvärde, där då optionen i en ny generalplan inte ä åsatt något värde!!! Visst fastighetsutveckling på Solkusten är inte utan faror men …. Hur som helst med de nya värderingarna och kassaflöden från Boho Club borde förutsättningarna att förbättra den delvis dyra finansieringen med höga amorteringskrav vara goda. Det skulle i sin tur möjliggöra ett bättre kassaflöde som ger möjligheter till nya investeringar. Som ett led i detta emitterar QP nu ytterligare preferensaktier, med företrädesrätt för både stam- och preferensaktieägare om sammanlagt ca 25 MSEK. Dessa ger för närvarande en direktavkastning om hela 10%.
Stora geografiska skillnader. Veckans rapport från Systemair var trevlig läsning och konfirmerar att bolaget är på rätt väg med i detta kvartal en organisk försäljningstillväxt om drygt 4%, en rörelsemarginal som steg till 7,7% (7,2) och inga extraordinära kostnader eller nedskrivningar (vilket vi sett en del av i Systemairs rapporter tidigare). Det jag speciellt fäster mig vid i rapporten är de stora geografiska skillnaderna i efterfrågan och som kanske har relevans för andra bolag. Ett kvartal är visserligen en kort tid och det kan naturligtvis finnas specifika orsaker men det är ändå intressant att notera att omsättningen i Norden för Systemair backade valutarensat med hela 11% medan regionen Östeuropa och Ryssland ökade med 17%. och den Nord- och sydamerikanska marknaden med nästan lika mycket 16%.
Sportamore vinstvarnar. Jag har relativt nyligen skrivit positivt i veckobrevet om både Systemair och Sportamore. Om jag får godkänt kursmässigt för Systemair gäller motsatsen för Sportamore, som vinstvarnade i veckan och vars aktiekurs som följd rasade med ca 15% och som nu är ner över 30% i år. En svagare försäljning än förväntat i oktober har enligt ledningen inte kunnat kompensera för en bättre dito i november. Den resultatförbättring som tidigare utlovats för helåret dras därmed tillbaka i och med att skalfördelarna och effektivitetsvinsterna inte blir så stora med lägre volymer än förväntat. Min positiva inställning till aktien grundade sig på Q3-rapporten som jag upplevde var ett klart trendbrott med en ökning av den genomsnittliga orderstorleken och just klara tecken i den på att satsningar på skalbarhet och effektiviseringar började slå igenom men också av att lönsamhetsproblemen för branschens bolag med butiker verkade ha nått en nivå som gör att pristrycket nedåt börjat minska. Om en aktie ska straffas med en nedgång på 15% för en månads dålig försäljning kan väl diskuteras men visar på marknadens obarmhärtighet med de som inte levererar och svårigheten att fånga fallande knivar. Med ett börsvärde på 500 MSEK och en rullande försäljning på 12-månadersbasis om över 1 mdr SEK tillhör Sportamore värderingsmässigt bottengänget bland e-handlarna. Det tycker jag fortfarande är fel.
Två veckor kvar till jul och aktiviteten på börsen börjar så sakta att gå ned och ersätts av julluncher och middagar för att fira ännu ett fantastiskt börsår. En mängd nyemissioner avslutas i veckan och blir en bra indikator på risksentimentet. Riksbankssammanträdet (som jag i förra veckobrevet ville ha till förra veckan) lär knappast skaka om aktiemarknaden men kanske ge lite fortsatt draghjälp till den skadeskjutna svenska valutan. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v45-19
De senaste veckornas kontinuerliga uppgång på Stockholmsbörsen bröts så denna vecka. Det var dock inte fråga om någon större nedgång och hade det inte varit för det snöpliga avbrottet i handeln under den sista timmen kunde marknaden mycket väl slutat på plus. Efter positiv arbetsmarknadsstatistik slutade New York-börsen i fredags på nytt all time high och borde ge ny kraft åt Stockholm när marknaden återigen öppnar på måndag.
Trendbrott i Sportamore. En aktie som inte hängt med i årets börsrally är Sportamore, som i år är ned ca 15%, trots en viss uppgång nu under hösten. Q3-rapporten var dock trevlig läsning med en 17% omsättningsökning och en förbättring av bruttomarginalen som leder till ett svagt positivt rörelseresultat. Som bolaget konstaterar i sin delårsrapport är det ett klart trendbrott i resultatutvecklingen samtidigt som ”marknaden fortsatt präglas av hög kampanjintensitet”. Förutom en ökning av värdet på den genomsnittliga ordern börjar satsningar på skalbarhet och effektiviseringar slå igenom (bolaget är nu efter tre år bland annat klara med investeringen i automationsanläggningen till en kostnad av över 100 MSEK). Det ska anmärkas att resultatförbättringen har skett utan att marknadsföringskostnaderna som andel av omsättningen markant sjunkit. Om företagsledningens prognos om att denna trend ska bli bestående - när försäljning och bruttomarginal stiger hand i hand - kommer Q4 bli ett rekordkvartal. Förutsatt att nu vädret inte spelar ett spratt i den viktiga julhandeln…. På längre sikt kan man också fråga sig om lönsamhetsproblemen för sportdetaljhandlare med butiker som XXL och Intersport inte nu börjar nå den nivån att en utslagning kommer att ske och marginalerna stabiliseras. Plötsligt framstår inte Sportamores mål att senast 2022 uppnå en rörelsemarginal om 5% som så avlägsen. Med en rullande försäljning på 12-månadersbasis om över 1 MdSEK och ett börsvärde på 650 MSEK verkar enligt min mening inte så mycket av detta i aktiekursen vara diskonterat.
Populära skogsbolag. Att substansvärdet inte spelat ut sin roll vid kurssättning får man en påminnelse om när skogsägande bolag som Holmen och SCA noterar nya toppkurser i spåren av omvärderingar av deras skogstillgångar, vilket i sin tur är triggat av vårens storaffär när Billerud Korsnäs sålde Bergvik Skog Öst till AMF för ett rekordbelopp. Senast nu i veckan meddelade SCA att de i det närmaste kommer att fördubbla det bokförda värdet på sina skogstillgångar. Kursuppgången äger rum samtidigt som skogskonjunkturen pekar nedåt och vinsterna sjunker och borde ha motsatt effekt på aktiekurserna. Om det är som jag tror, att Holmen och SCA varken kan eller vill sälja denna skog - eftersom man då bokstavligen sågar av den gren man sitter på vad gäller att skapa långsiktig avkastning i den skogsindustriella verksamheten - blir denna typ av substansvärderesonemang enligt min mening ganska ointressant. Men den åsikten verkar jag för närvarande vara ganska ensam om…
Vad är substansvärdet i ett fastighetsbolag? På tal om substansvärdet tycker jag att det i ett fastighetsbolag på ett helt annat sätt är relevant att diskutera substansvärdet i och med att det är ett realistiskt alternativ att sälja av hela eller delar av fastighetsbeståndet. Hur som helst kompliceras frågan hur man ska beräkna substansvärdet per aktie för ett fastighetsbolag, när de förutom de vanliga stamaktierna har gett ut preferensaktier, D-aktier och/eller hybridobligationer. Ska dessa instruments andel av eget kapital inte exkluderas vid substansvärdeberäkningen per stamaktie? Denna relativt teoretiska fråga kan tyckas trivial och ger i de flesta fastighetsbolag inga större skillnader. Ytterlighetsfallet torde dock vara Samhällsbyggnadsbolaget (bevakat av TradeVenue) som dels anger det traditionella måttet EPRA NAV (EPRA är en europeisk intresseorganisation för börsnoterade fastighetsbolag som sätter standards för den finansiella rapporteringen) och dels ett justerat EPRA NAV. Det senare måttet är då uttryckt utan avdrag för det egna kapitalet i denna typ av hybrider. Om man använder sig av EPRA NAV uppgår substansvärdet i SBB per aktie till 13,1 SEK. Använder man sig av det justerade måttet blir det 22,8 SEK eller nästan 75% högre!!! Jag kan se intresset av att lyfta fram bägge nyckeltalen och har ingen bestämd åsikt om vad som är det mest korrekta men det speglar väl som alltid att det inte bara finns en sanning.
Bra resultat från byggrelaterat. Många har nog i år felaktigt exkluderat allting byggrelaterat i sina aktieportföljer. I veckan kom tre byggrelaterade bolag med enligt min mening mycket bra rapporter FM Mattsson, Bygghemma och Nordic Waterproofing (NWG). Jag fäste mig speciellt vid den senare som kunde visa på en 16% försäljningsökning (varav 10% organisk), med bra fart i alla regioner och en 27% ökning av rörelseresultatet. Det senare dock delvis ett resultat av fördelaktiga kontrakt på den viktigaste råvaran (bitumen) vid tillverkning av bolagets takprodukter. Att NWG är betydligt mer beroende av renoveringsmarknaden än av nybyggnadsdelen har nog hjälpt till men ökade marknadsandelar måste också ha spelat in. Företagsledningen signalerar att den positiva trenden består in i Q4. Med ett bra kassaflöde som både medger fler företagsförvärv och en riklig utdelning (direktavkastning drygt 4% baserad på årets utbetalda utdelning som säkert kommer höjas) samt ett P/E-tal kring 11-12x framstår aktien enligt min mening som fortsatt klart intressant – trots årets uppgång på drygt 30%. Det är också att anmärka att aktien fortfarande står lägre än för tre år sedan då vinsten var 25% lägre.
Maskinhaveri tyngde MedCap. Få företag och aktier har under året haft en lika spektakulär utveckling som investmentbolaget inom life science MedCap (bevakat av TradeVenue). Aktien är upp 65% i år och förväntningarna har gradvis ökat. Ett maskinhaveri i Unimedics fabrik bidrog dock till att omsättningen i Q3 för koncernen sjönk med 3,5% och koncernens EBITDA steg endast marginellt (justerat för IFRS-effekten). En EBITDA-marginal om 17% för koncernen speglar ändå - trots det inträffade - att det mesta går åt rätt håll. I och med Unimedics produktionsproblem blev kvartalet ett förlorat sådant för affärsområde Specialistläkemedel och ett hack i den positiva trend man har sett i utvecklingen för detta segment under ett antal kvartal. I och med att produktionsproblemen löstes under slutet av kvartalet och den tappade produktionen förväntas kunna arbetas igen bedömer företagsledningen att effekterna på helåret blir marginella. Försäljningstillväxten inom den prioriterade nordiska specialistläkemedelportföljen (vilken nu utgör 48% av segmentets försäljning) verkar utvecklas väl även om den i kvartalet stördes av vissa leveransförseningar. Inom det andra segmentet Medicinteknik, med tre rörelsedrivande bolag Cardiolex, Abilia och Inpac fortsätter den positiva utvecklingen framförallt för de två förstnämnda bolagen. Omsättningen steg visserligen ”bara” med 5% men en EBITDA-marginal som förbättrades till 20,2% (14,2) skvallrar om den starka underliggande utvecklingen. Baserat på vår prognos för 2019 handlas Medcap till ett P/E-tal om ca 30x - kanske inte uppenbart billigt – men just genom den förbättringspotential som finns inom Specialistläkemedel men även inom Inpac inom Medicinteknik finns det fortsatt stort utrymme för vinstförbättring. Vår prognos för år 2020 leder till en 20% förbättring av resultatet och det bör inte vara något slutmål i den nuvarande företagskonstellationen.
Rapportsäsongen är långt ifrån över och mängder med rapporter kommer denna vecka (80 stycken om jag räknar rätt) – med en topp på torsdag. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh