
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v11
För två veckor sedan började ”baissarna” för första gången på länge vädra morgonluft och framförallt techaktierna fick en rejäl nedkylning. Men detta historiska rally är uppenbarligen inte slut och nya rekord slogs i veckan på flera börser. Efter fyra uppgångsdagar och lite vinsthemtagningar på fredagen slutade OMXS30 upp nästan 6% (!!!) medan det bredare OMXSSPI ”bara” klarade av drygt 5%. OMXS30 har därmed stigit nästan 16% i år och utklassar därmed både Dow Jones med + 7% och Nasdaq Composite med +3%. Att den svenska marknaden dessutom klarade av att svälja 5 MdSEK i riktade nyemissioner under veckan (om jag räknar rätt) visar att det inte är något fel på riskaptiten i Sverige. Att tecknen blir allt fler på att Sverige halkar efter flera länder såsom USA i vaccinationsracet verkar inte påverka. Bland emissionerna fäster jag mig speciellt vid Storytel som lyckades få in nästan 1,2 MdSEK med en marginell rabatt efter att så sent som för ett år sedan tagit in strax under 1 MdSEK. Den kraftiga ränteuppgången må ha avstannat men det snabba skiftet i sentiment för två veckor sedan visar att det inte behövs mycket för att rubba marknaden.
Små fastighetsbolag lever farligt. Jag skrev förra veckan om hur ägarstrukturen i många svenska fastighetsbolag håller på att bli allt mer komplicerade med mängder av intressekonflikter som följd. Men också om att fastighetsbolagen under 2021 resultatmässigt troligen får en ökad motvind i form av stigande räntor och ökade vakanser, vilket skulle göra att budaktiviteten mellan ett (alltför?) stort antal noterade fastighetsbolag ökar för att skapa synergivinster i form av minskade förvaltningskostnader. SBBs (bevakat av TradeVenue) köp i veckan av 20% i Heba beskrivs av köparen som en finansiell placering men med tanke på likviditeten i aktien måste man nog ha en ganska lång tidshorisont enligt min mening för att tro på den förklaringen. Snarare riskerar det bli ännu en av de många köpen med inneboende intressekonflikter. Såvida inte SBB agerar snabbt och tar in resten av aktierna. Små fastighetsbolag verkar leva farligt för närvarande och nu gäller kanske inte längre att hitta det bästa fastighetsbolaget utan snarare det som kan bli uppköpt.
Sista kapitlet på gång i RNB. I veckan annonserades att RNB lyckades sälja Polarn & Pyret för 330 MSEK på skuldfri basis i preliminär köpeskilling. För en verksamhet som kanske genererar 30 MSEK i rörelseresultat är det troligen ett hyfsat pris - med all den osäkerhet som finns vad gäller detaljhandeln - utan att veta alla detaljer. Men det är långtifrån de ”sum of the parts” värderingar som jag och många andra ägnade oss åt för några år sedan och kom fram till betydligt högre värde på gruppen än dåvarande marknadsvärde. Betydligt värre blev facit när den tidigare så stabila kassageneratorn i RNB – Department & Stores (verksamheten på NK) - i början på januari såldes för enbart 60 MSEK. Verksamhetsmässigt finns nu bara sorgebarnet Brothers kvar. En verksamhet med drygt 300 MSEK i omsättning och som under årens lopp haft betydande lönsamhetsproblem. Likviden från Polarn & Pyret och Department & Stores verkar i stort sett täcka utestående finansiella skulder om 420 MSEK, så kreditgivarna borde efter vinterns rekonstruktion kunna sova relativt gott. Men om kvarvarande Brothers och eventuell extra köpeskilling från Polarn & Pyret räcker för att försvara nuvarande börsvärde om 60 MSEK är väl osäkert om nu ingen är intresserad av förlustavdrag och en trogen aktieägarskara. Hur som helst kan jag och en del andra konstatera att ”sum of the parts” värdering är farligt speciellt som när det i RNB fanns några riktigt ruttna äpplen som det är lätt att glömma bort när man summerar värdet på de olika verksamheterna. Att sedan förutsättningarna för detaljhandeln förändrats avsevärt under de senaste åren och att det kommit en pandemi i mellan är kanske ett litet försvar men en kursnedgång på fem år på 95% talar ändå sitt tydliga språk.
SPAC-bolag eller Idun Industrier. En av veckans större nyheter var att Bure som första bolag i Sverige går i bräschen för att etablera ett s k SPAC bolag i Sverige dvs ett förvärvsbolag som ska investera i onoterade bolag. Det av Bure sponsrade bolaget ska ta in 3,5 MdSEK, varav Bure själva ska stå för 20% och andra större svenska institutioner stå som ankarinvesterare. Till en början blir det således enbart ett noterat bolag med en stor kassa och ingen verksamhet men som inom maximalt tre år ska fyllas med någon idag onoterad verksamhet. Med Bures historik att hitta och utveckla bolag (med enbart ett par plumpar i protokollet), de ansedda institutioner som finns med och den i mina ögon märkliga haussen vad gäller SPAC-bolag kommer säkert noteringen i slutet av mars bli en stor succé. Personligen tycker jag dock att det är lite andefattigt att lämna över pengar och inte veta vad dessa kommer att gå in i samt dessutom riskera att dessa inte kommer att förräntas under en treårsperiod. Att sedan Bure såsom sponsor kan få en större andel av eventuellt överskott i Spac bolaget via optioner kanske det inte är så mycket att säga om. Då tycker jag att noteringsaktuella Idun Industrier (anmälningsperiod fram till 23/3) i en mindre division framstår som ett mer spännande alternativ om man vill ha en aktie som bygger på förvärv. Hittills har Idun fått ihop 11 bolag med en sammanlagd omsättning på 800 MSEK och en EBITA- marginal på 12%. En ytlig granskning av ingående bolag i diverse branscher ger enligt min mening ett klart godkänt intryck. Med en värdering på 700 MSEK (plus skulder om ca 400 MSEK) hoppas Idun få in 200 MSEK för att noteras på First North. Sedan får man hoppas att värderingsarbitraget fortsätter att fungera ett tag till, dvs att noterade bolag kan köpa onoterade dylika med betydligt lägre multiplar än de själva har och att pengar är i stort sett gratis. Det gäller inte bara för Idun Industriers och Bures SPAC-bolags skull utan för mängder av andra bolag…
Lean and mean. Det lilla First North listade Diadrom är ett mjukvaru- och specialistkonsultbolag inom diagnostik av Autotech och är enligt min mening med sina uppdrag inom bl a elektrifiering och digitalisering, trots sin storlek ett mycket intressant bolag att följa. Pandemin satte i våras effektivt stopp för utvecklingen men tvärniten har som för det mesta fordonsrelaterat under hösten förbytts till sin motsats. Bolaget har inte bara fått tillbaka volym från gamla kunder utan också kunnat pressreleasa ett par nya i form av Scania och Husqvarna. Aktien fick ordentligt med stryk under våren och sommaren men har, till skillnad från övriga börsen, inte studsat tillbaka till historiska kursnivåer. Nu befinner sig Diadrom (precis som många andra bolag i jämförbar situation) i ett intressant läge, där efterfrågan har kommit tillbaka och bolaget är mer trimmat än någonsin efter de besparingspaket som genomfördes när det såg som mörkast ut. Detta framgår av veckans Q4-rapport då marginalen nådde hela 15% (10,5) trots att volymerna inte är helt tillbaka. Vad händer då om de får tillbaka gamla eller till och med högre volymer i år och samtidigt kan bibehålla en betydligt lägre kostnadsnivå? Även utan så positiva antaganden ser aktien billig ut med ett ensiffrigt P/E-tal på min enkla kalkyl för årets vinst och en nettokassa som motsvarar 20% av börsvärdet. Utdelningsbeskedet är uppskjutet men med stor sannolikhet kommer utdelningsjägarna efter den inställda utdelningen förra året, att få sitt i detta traditionellt högavkastande bolag.
Det stora problemet för många företag verkar för närvarande inte vara efterfrågan utan en tilltagande brist på allt från halvledare till transportkapacitet (tänk vad snabbt allting kan förändras!!!). Det är i allmänhet ett mycket mer angenämt problem och i många fall ett övergående sådant men det kan ändå leda till vinstvarningar. Det kanske blir temat för veckan om nu inte intresset för Fed-mötet den 16-17/3 tar överhanden. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
TradeVenue letar efter en driven och senior Key Account Manager som vill vara med och utveckla bolagets framtid.
Om TradeVenue
TradeVenue.se är en börsplattform med främst bolagsinformation, analyser och ekonomibloggar. Sajten har på kort tid etablerat sig som en av de största inom sin nisch med över 100 000 besökare/mån. Bolaget grundades av entreprenörerna Adam Linders (styrelseledamot) och Erik Thulin (styrelseledamot). Största enskilda ägare är Erik Penser Bank.
TradeVenue säljer en IR-tjänst som går ut på att distribuera nyheter och information om kundens bolag och dess aktie.
Läs mer om TradeVenue här:
• Breakit: http://www.breakit.se/artikel/5605/svensk-maklarfirma-koper-in-sig-i-finans-startup-blir-storagare
• DI Digital: http://digital.di.se/artikel/maklarfirma-gar-in-i-borstjansten-tradevenue
Om tjänsten
Din roll som Key Account Manager är att initiera och driva säljprocesser samt att bygga långsiktiga relationer med bolagets kunder. TradeVenues primära målgrupp utgörs av börsnoterade bolag och personerna man träffar är oftast VD, CFO och/eller IR-chef.
I och med kundprofilen är det viktigt att du ger ett seniort och seriöst intryck. Webb-, finans och/eller aktiekunskaper är ett plus men långt ifrån ett måste. Det viktigaste är att du är driven och brinner för försäljning och relationsbyggande. Har du erfarenhet av att sälja liknande eller andra finansiella tjänster är det en stor fördel. En del av lönen är rörlig och det finns goda chanser till hög ersättning. Om du lyckas göra dig själv till en viktig del av företaget finns det även möjligheter till delägarskap på sikt.
Bolaget är litet och effektivt. Vi jobbar mestadels med konsulter. Du kommer ha löpande stöd från styrelse och konsulter som du samarbetar med, men sköter helt och hållet dina arbetsdagar på egen hand. Därför är det viktigt att du är självständig och driven.
Är du intresserad?
Skicka din ansökan till Erik Thulin: erik@tradevenue.se
Veckobrev v21
Efter den blodröda förförra veckan skedde en viss rekyl förra veckan och index slutade svagt uppåt. Handelskonflikten mellan USA och Kina fortsätter att ligga som en blöt filt över marknaden och enda trösten är nog att president Trump följer börskurserna mer än de flesta och har ett stort intresse av en stark marknad. I slutet av förra veckan seglade så Brexit upp ännu en gång som ett orosmoln när utsikterna att få igenom ett avtal i Parlamentet ännu en gång verkar skjutas på framtiden. Men inte ens massmedia verkar inte riktigt orka engagera sig längre efter alla turerna. Men det händer mycket annat:
Trendändring för skolkoncernerna. Trots januariöverenskommelsen, som i alla för ett tag framöver undanröjt risken för något vinstförbud för de noterade välfärdsbolagen har vårens kursrally gått dem förbi - tvärtom har aktiekurserna för många av dessa bolag backat och det rejält. Med tanke på alla signaler om en nedåtgående konjunktur kunde man tvärtom trott att intresset för konjunkturstabila och kassagenererande aktier av denna typ var på topp. Dessutom borde en effekt av kronkollapsen vara att det borde locka fram utländska köpare på svenska bolag och just välfärdsbolagen borde som sektor vara av intresse (jämför budet på Capio). Kanske inte för att utländska aktörer bara är intresserade av att ta över en svensk marginalpressad verksamhet utan för att också komma över ett i många fall unikt ”know how” vad gäller att effektivisera kostnadskrävande verksamheter inom sjukvård och skola och som relativt lätt kan överföras till andra länder. Men rapporterna från bolagen har det senaste året i allmänhet visat på sjunkande vinster till följd av allt ”snålare” betalare i form av landsting och stat kombinerat med höga lönekostnadsökningar, vilket fått investerare att fly. De senaste rapporterna från skolkoncernerna Academedia och nu senast Internationella Engelska Skolan (IES) visar emellertid på något av en vändning i alla fall i denna sektor bland välfärdsbolagen. Academedia talar i sin rapport om att de upplever att årets skolpengsjusteringar var ”acceptabla”, att personalomsättningen har ”förbättrats markant” samt slutligen att företaget ”blivit mycket bättre på att se till att villkorslagen efterlevs och att rätt ersättning utgår”. Även IES rapporterade i sin rapport att lärarlöneökningarna har börjat avta samtidigt som erhållna ersättningar bättre reflekterade kostnadsökningarna. Tillsammans med en organisk tillväxt om drygt 10% fick detta till effekt att rörelseresultatet i kvartalet för IES steg med över 20% och rörelsemarginalen återigen började förbättras till 8,6% (8,3). Trots en kursnedgång på över 20% i år tillhör IES inte något av de lägst värderade aktierna på börsen eller för den delen bland välfärdsbolagsaktierna (P/E 17x enligt min uppskattning på årets vinst) men hur många bolag kan skryta med att inte bara ha 20 000 extremt nöjda kunder i form av elever utan också 200 000 som står i kö och inte vill något annat än att bli kunder.
Maha Energy bland de billigaste bolagen. Energisektorn tillhör i motsats till välfärdsbolagen en sektor som gått extremt bra på börsen i år med en uppgång i index i år på 35%. Med tanke på att oljepriset uttryckt i SEK stigit med 45% är det kanske inte så konstigt. I Affärsvärldens genomgång av börsens billigaste bolag är det därför intressant att se att av de tre billigaste (baserat på vinstprognoser för 2020 i förhållande till börskurser) i denna sammanställning är trots detta alla tre oljebolag. Billigast är Tethys Oil tätt följt av Maha Energy (bevakat av TradeVenue). I Mahas fall har då ändå kursen mer än fördubblats i år!!! Att en aktie är billig behöver definitivt inte vara en köpsignal men i Mahas fall sammanfaller det med att aktien går från att vara en högriskaktie när oljeproduktionen nu ökar och skulderna minskar (läs vår analys från 1/3 i år). En notering på stora listan under 2019 kan också vara en positiv trigger. Rapport i veckan (21/5) och kanske snart det slutliga testresultat från 107D!!!!
Det börjar rulla för Railcare igen. En flytt till stora listan brukar oftast få en positiv kurspåverkan (jämför ovan). För Railcare verkar det dock vila något av ödets förbannelse över flytten från dåvarande Aktietorget (nuvarande Spotlight) till börsens Small Cap lista. Från att ha varit ett av Aktietorgets mest lönsamma och intressanta bolag sammanföll aktieflytten 2017 med att bolagets resultat störtdök och intresset för aktien avtog markant. Kvartalsrapporten tyder dock på att det börjar rulla igen. Omsättningen i kvartalet ökade med 28% till 85 MSEK och rörelseresultatet mer än fördubblades till 10,4 MSEK (5,0). Den svenska entreprenadverksamheten har nu full beläggning med det nya ramavtal som är tecknat med Trafikverket och har fullt i orderboken till november i år. Med en ny verksamhetsplan för järnvägsunderhållet i Storbritannnien (start 1/4) fem år framåt i tiden och nya pengar i systemet verkar beläggningen för bolagets fyra Railvacmaskiner kunna öka betydligt. Inom transportverksamheten har Railcare genom ett femårigt avtal med Kaunis Iron fått en betydande stabilitet i rörelsen. Även om aktiekursen återhämtat sig en del från de absoluta bottennivåerna framstår ett börsvärde på knappt 400 MSEK inte som speciellt utmanande. Är det någon som tror att politikerna kommer att minska investeringarna i järnvägsunderhållet under de närmaste åren? Railcare borde med sina innovativa produkter och företagskultur vara en stor vinnare.
Förra veckan avslutade jag brevet med att kommentera Fingerprints kommande rapport med att få verkar bry sig. Sällan har jag fått så fel!! Aktien tillhörde en av de mest omsatta aktierna på rapportdagen och slutade veckan med en uppgång på 15%. Man ska vara försiktig med att ha alltför bestämda åsikter!! Hur som helst ny vecka och nya insatser. Sandviks kapitalmarknadsdag på onsdag verkar vara den största händelsen men att botanisera bland alla de mindre bolag som för närvarande genomför företrädesemissioner med pressade aktiekurser som följd är kanske mer lönsamt. Ett sådant är SolTech Energy (bevakat av TradeVenue) vars emissionsperiod går ut 29/5. Gå in på TradeVenue och se intervjun med bolagets VD på ett riktigt ”energisoltak” i Uppsala. Välkommen till en ny och spännande vecka!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v9
Inte ens en kollapsande Swedbankaktie och en i övrigt svag banksektor verkar kunna stoppa optimismen på Stockholmsbörsen. För nionde veckan steg den – denna vecka med ca 1%. Vad är det som kommer att vända denna extremt starka start på 2019? Inte verkar det vara konjunktursignalerna som fortsätter komma in på den negativa sidan.
Det blir Sälen i stället för Verbier i år. Det är sportlov för många familjer denna vecka men antalet barnfamiljer som har råd att åka utomlands för att åka skidor blir nog allt färre. Inte för att utvecklingen för liftkortspriserna i Sverige verkar följa något KPI-index (om man tittar i SkiStars rapporter) men kronutvecklingen är inte skojig för den som ska åka utomlands. I och med den senaste KPI-statistiken fick kronan en ny körare neråt och har nu på fem år försvagats med 20% mot euron, nästan 30% mot den schweiziska valutan och 50% mot den amerikanska valutan (men för den som överväger ta med sig till familjen till USA för en sportlovsvecka kanske inte pengar och valutan är det stora problemet). Det är enligt min mening märkligt att kronförsvagningen inte skapar större rubriker och frustration bland allmänheten. För att hedga sig mot en fortsatt svag kronutveckling är nog enda sättet att köpa pålitliga kronförsvagningsvinnare som Rottneros och Boliden för att komma i väg från Sverige på skidsemester. Men är det bolag med den teknikhöjden vi ska leva på här i Sverige?
Att expandera och samtidigt sänka den finansiella risken. Att 2018 varit ett fantastiskt år för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB är bevakat av TradeVenue) har inte gått börsen förbi med en kursuppgång på 80% på ett år och en nuvarande värdering med en 10% premie på substansvärdet. Bolaget avslutade förra året ”in style” i Q4 med en 18% uppgång i hyresintäkterna och ett förvaltningsresultat som nära nog fördubblades (om man gör avdrag för engångsrelaterade finanskostnader) till 153 MSEK (87). Intjäningsförmågan vid utgången av 2018 på 12-månaders rullande basis var i slutet av året ca 770 MSEK (582), vilket innebär en ökning med drygt 30% i förhållande till 2017. Men frågan är om inte den neddragna risken är det som mest imponerar i SBBs bokslut. Att köpa fastigheter i en snabb takt på en marknad där bankerna inget annat vill än att låna ut pengar är inte så svårt men att samtidigt se till att sänka den finansiella risken är betydligt svårare. Med nu över 90% av sina hyresintäkter från samhällsfastigheter via stat och kommun och hyresfastigheter med en snittkontraktslängd på över sju år (SBB tecknade nyligen ett 50-årigt hyresavtal med Skellefteå kommun!!!!) som dessutom är i stigande har SBB troligen nu marknadens lägsta risk för hyresförluster och vakanser. Under 2018 har SBB också via nyemissioner och utgivande av hybridobligationer dragit in 2,6 MdSEK, sålt icke strategiska fastigheter för 2,9 MdSEK samt haft ett starkt positivt kassaflöde från den ordinarie verksamheten. Belåningsgraden har därmed kunnat sänkas till 53% (60), trots ett utökat bestånd. Detta har också lett till att snitträntan har minskat från 3,4% för ett år sedan till 2,4% vid utgången av 2018. Till skillnad från i många andra fastighetsbolag borde detta inte vara fråga om någon bottennivå utan möjlighet för ännu lägre räntenivåer genom ändrad lånestruktur. Till det kommer att SBBs ledning historiskt varit mästare på att i samband med förvärv av fastighetsbestånd få med sig byggrätter som antingen kan säljas eller utvecklas i egen regi, värden vilka sällan kommer med i marknadsvärdeberäkningar och därmed underskattar substansvärdet.
Att driva två parallella spår. I januari ägde förhandlingar runt om en försäljning av Millicom till det latinamerikanska företaget Lilac. Kinnevik som äger 37% av aktierna i Millicom, beslöt sig uppenbarligen i slutändan för att tacka nej till budet som skulle ha gett Kinnevik ca 25 MdSEK i reda pengar till den budkurs som figurerat, om allt hade betalats i cash vilket i och för sig kanske inte var troligt. Hur som helst blir man lite förvånad när nu Millicom i veckan meddelar att man köper Telefonica i Centralamerika för motsvarande över 15 MdSEK. Med en nettoskuld på över 4 MdSEK i Millicom (exkl JV) och en netdebt/EBITDA på över 3x, förefaller det mig nu snarare som att Kinnevik får vara med och garantera en nyemission och slänga in nya pengar i stället för att få ut en rekordlikvid. Det är inte alltid lätt att hänga med i svängarna när man uppenbarligen driver två parallella spår!!!!
Att investera i infrastrukturbolag. Att investera i infrastruktur är sedan länge populärt bland långsiktiga kapitalförvaltare såsom pensionsfonder. Förutom förutsägbarheten med en oftast låg konjunkturkänslighet med stabila marginaler kan man räkna med en långsiktig tillväxt inom de flesta områden i takt med att befolkningen växer. Infrea (bevakat av TradeVenue) är ett relativt nystartat investmentbolag, noterat på First North och som valt att satsa på bolag verksamma inom infrastruktur. Även om det är en avsevärd skillnad i att investera i en väg och att göra motsvarande i ett bolag som lägger ut asfalt på den finns det ändå många likheter i form av den relativa konjunkturokänsligheten och långsiktiga tillväxten inom många infrastrukturområden. Bakom Infrea står ett antal personer med entreprenörsbakgrund, varav den mest kände kanske är Pontus Lindwall, som varit med och byggt upp Betsson. Koncernen är verksamt med bolag inom tre områden: Mark och Anläggning, Vatten och Avlopp och Brandskydd. Just Brandskydd var under 2018 det största området med en omsättning på ca 300 MSEK och en rörelsemarginal om ca 15%. Under 2019 kommer Mark & Asfalt genom förvärvet av Tälje Mark nyligen, att bli det största området och har på rullande basis en omsättning på drygt 300 MSEK med en rörelsemarginal förra året på ca 5% som dock är på väg uppåt. Det minsta området är Vatten & Avlopp med en omsättning på drygt 200 MSEK som också har den sämsta lönsamheten. Sammanlagt alltså en koncern som på rullande basis omsätter över 800 MSEK med ett rörelseresultat över 40 MSEK. I och med att bolaget gått över till IFRS redovisning finns inga jämförelsesiffror att tillgå men även om vissa delar av verksamheten är starkt väderberoende som asfaltläggningsverksamheten har kvartalsutvecklingen sekventiellt varit mycket bra med ett utropstecken för Q4. Stjärnan i kvartalet är området Brandskydd med en rörelsemarginal om 19% och som uppges gå in i året med en mycket stark orderbok. Brandskydd består i sin tur av bolagsgruppen BST Brandskyddsteamet, som är en nischad aktör inom sprinkler och brandskyddssytem. Enligt den nyligen publicerade delårsrapporten sker nu en strategisk översyn av innehavet, vilket kan betyda att bolaget står på säljlistan. Tyvärr äger Infrea bara 52% av bolaget om det nu blir en försäljning. Det kan tyckas konstigt att det bästa bolaget i gruppen säljs men det kan ju avspegla sig i priset. Hur som helst ska Infrea bli ett spännande bolag att följa och kan fler bolag utvecklas som BST under koncernens vingar lovar det gott för framtiden.
Sportlov i Stockholm men ingen paus i rapportfloden. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v8
Den svenska aktiemarknaden fortsätter i likhet med de flesta andra internationella marknader att stiga – denna vecka med drygt tre procent. Återigen främst drivet av positiva uttalanden kring handelskonflikten USA-Kina. Detta i alla fall om man får tro på nyhetsbyråerna. I så fall finns det utrymme för ganska mycket besvikelse…... På den svenska rapportfronten är det ömsom vin ömsom vatten men i min bok överväger utan tvivel de positiva överraskningarna.
Spelbolagens vecka. Detta har utan tvivel varit spelbolagens vecka med inte mindre än fyra av tungviktarna (Betsson, Net Ent, Leo Vegas och Kindred), som lämnade rapporter. Kindred överraskade positivt med en stor ökning av antalet aktiva spelare och var vinnaren i kvartetten medan Net Ent rapporterade om lägre volymer i år i Sverige och fick se kursen backa. Betsson och Leo Vegas hamnade någonstans mittemellan. Även om beroendet av utvecklingen på den svenska marknaden för vissa bolag inte ska överdrivas är det naturligt att mycket av intresset dras till effekterna av det nya licenssystemet. Liknande system håller på eller kan komma att införas på andra marknader, som bolagen är verksamma i och det finns därför skäl att följa utvecklingen nära. Net Ent som rapporterade ca 5% lägre spelintäkter i euro hittills i år, främst till följd av lägre volymer i Sverige och de andra bolagen som tvingats till kraftigt ökade bonusar i år för att behålla spelare vittnar om att övergången till en reglerad svensk marknad kan bli besvärligare än många tänkt sig. Det som ändå oroar mest på sikt är att beskattningen av spelnettot (18% för närvarande i Sverige) inte är något som i all framtid är fastställd utan kan komma att höjas varje gång som staten behöver mer pengar som i fallet med sprit- och tobaksskatter. Det skedde t ex i Storbritannien förra året. Att en reglerad spelbransch kan få leva med ökade restriktioner kring marknadsföring framstår väl också som klart. Mot allt detta står att ett bolag som Swedish Match med stor framgång klarat av denna miljö i Sveige. Pessimisten kan då hävda att snustillverkaren haft en produkt som legat extremt rätt i tiden och varit helt dominerande i branschen och inte kan jämföras med hur det ser ut i den svenska spelbranschen. Den som lever får se men det känns inte som läge för någon uppvärdering av sektorn.
Svag avslutning på ett starkt 2018 för MedCap. Life Science investmentbolaget (bevakat av TradeVenue) kunde under de första tre kvartalen 2018 redovisa en mycket positiv utveckling och blev en av årets kursvinnare med en uppgång på över 40%. Avslutningen blev dock något blekare – visserligen ökade omsättningen med 8% och EBITDA ökade med 4% men efter en niomånadersrapport med 23% respektive 43% var i alla fall våra förhoppningar högre ställda. Medicinteknik fortsatte i och för sig sin fantastiska utveckling med en 25% försäljningsökning (dock delvis drivet av förvärvet av Strässle) och EBITDA steg med hela 75% och affärsområdet kunde redovisa en rörelsemarginal om 20%. Besvikelsen kom i det omsättningsmässigt mindre affärsområdet Specialistläkemedel som redovisade en försäljningsminskning med 8% och en mindre förlust. Det svaga kvartalet beror enligt företagsledningen på utmaningar inom kontraktstillverkning men även en svagare försäljningsutveckling både vad gäller licens och den egna läkemedelsportföljen. Många - vad jag skulle betrakta som engångsfaktorer - verkar ha påverkat kvartalet och det mest centrala är kanske ändå att de sju viktigaste läkemedelsprodukterna växte med över 60% under perioden och utgör nu nästan 50% av försäljningen inom affärsområdet. Det finns därför enligt min mening ingen anledning att sänka tillväxtutsikterna för området. Fredagens nedgång skapar därför bara att bra tillfälle att komma in i ett kvalitetsbolag inom life science.
Bästa tillväxten i rapportveckan. Det finns många utmanare till den tronen i veckan – med många snabbväxande bolag som kom med sina rapporter men frågan är om inte Fortnox tog priset. Visserligen verkar tillväxttakten i antalet användare av bolagets bokföringsprogram med mera minska och hela marknaden gå in i en lite av en mognadsfas men det intressanta i Fortnox rapport är enligt min mening att det var det totala servicepaketet man säljer till anslutna kunder som ökade (ARPU) allra snabbast. Just den typ av tillväxt som alla företag drömmer om. Totalt ökade försäljningen därmed med ca 40%, rörelseresultatet mer än fördubblades till 28,7 MSEK (12,1) och rörelsemarginalen steg till 27,5% (19,4%). Visserligen belastades motsvarande kvartal 2017 av vissa nedskrivningar av immateriella tillgångar men ändå!!! Detta om något visar skalbarheten i Fortnox affärsidé och visar också vilka möjligheter som finns vid eventuella prishöjningar som bolaget borde ha möjlighet till i egenskap av den stora lågprisaktören. Fortnox har P/E-talsmässigt aldrig varit en billig aktie men lyckas man öka vinsten per aktie låt oss säga med 40% de närmaste två åren (över 50% de två senaste åren och mer dessförinnan) smälter multipeln till 20x. Kanske inte det heller speciellt billigt men var inte hittar man motsvarande tillväxt?
Potential kvar i Atrium Ljungberg? Alla fastighetsbolag kan tyckas leva i den bästa av alla världar för närvarande vilket om inte annat ses på kursutvecklingen. Sverige har en fortsatt stark konjunktur, låga räntor vilket i sin tur ger låga avkastningskrav. Atrium Ljungberg (bevakat av TradeVenue) rapporterade i veckan det bästa resultatet i sin historia med en vakansgrad på enbart 5%, hyresökningar i befintligt bestånd på 3%, genomsnittlig ränta vid periodens utgång på 1,6% och ett marknadsvärde på fastigheterna som baseras på ett direktavkastningskrav på 4,6%. Kan det bli så mycket bättre? Företagsledningen signalerar i och för sig att det ökade driftsnettot för 2019 kommer att ätas upp av högre räntor och därmed ge ett oförändrat resultat före värdeförändringar för 2019 men det finns knappast något fastighetsbolag som givet sin storlek har så stora intressanta beslutade och möjliga investeringar under de närmaste tio åren. Den kvarstående investeringsvolymen för beslutade projekt uppgår ”bara” till 3,8 mdr SEK men med möjliga utvecklingsprojekt i anslutning till Sveriges fyra stora städer på sammanlagt 24 mdr SEK (inkl 7 mdr SEK i Slakthusområdet) finns det naturligtvis en mycket stor potential (nuvarande marknadsvärde på fastigheterna 44 mdr SEK). Även om detaljplan ännu saknas på många av projekten som i Slakthusområdet (där godkännande i kommunalfullmäktige dessutom är planerat till maj) och konjunkturen kan komma att förskjuta en del av projekten i tiden är det få om inget fastighetsbolag som kan redovisa denna typ av projektportfölj. Att de också finansiellt kommer att klara av det borgar en belåningsgrad på för närvarande enbart 42% och en räntetäckningsgrad om 5,0x.
Veckan före sportlovet i Stockholm och fortsatt många rapporter att se fram emot. Vårkänsla i luften inte bara ute utan även på aktiemarknaderna. Det är bara att njuta så länge det varar. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh