
Min blogglista
Mina Länkar
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Sparo
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Investorunner
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Krösus sork
- Frihetsmaskinen
- Att välja lycka
- Investacus
- Framtida rikedom
- Gustavs Aktieblogg
- Utdelningskungen Valient
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Other

Återigen har våra skattepengar kastats i sjön
Ni som är frekventa läsare av bloggen har säkert läst våra inlägg om Oscar Properties. Bolaget som verkar ställa till det för sig gång på gång men som ändå tycks ha minst nio liv. Idag kom bolaget ut med information om att dom köper ett par skitfastigheter, om uttrycket tillåts, och betala med egna aktier. På det rusar aktien 56 %. Fastigheterna är kanske inte ren skit men att bygga ett fastighetsbolag med en kåk utanför Stockholm och en lagerfastighet i Helsingborg känns ändå rätt så nära skit.
Hur som helst är det inte det vi ska diskutera idag utan vi ska diskutera fjärde AP-fonden som för ganska exakt ett år sedan satsade dina och mina skattepengar på Oscar Properties företrädesemission. Kursen var vid det tillfället 1,49 kr och efter det ökade 4:e AP sitt ägande och nu i november när kursen handlades i 0,30 öre har dom minskat sitt innehav så att dom inte längre är över 5 %. Dom tog alltså våra skattepengar och köpte aktier för 1,49 kr och sålde därefter aktierna med en rejäl förlust. Vi har inte hittat några uppgifter på vilka nivåer dom klev av på men förutsatt att aktierna behölls januari ut så har 4:e AP-fonden som bäst lyckats gå 50 % back på investeringen. Självklart kan alla göra dåliga investeringar men i det här fallet var det redan uppenbart när investeringen gjordes att det var ett skitbolag och om AP-fonden inte hade förstått det så borde dom läsa bloggen Aktiepappa så hade dom vetat och då hade vi kunnat se fram emot några tiotals miljoner mer i pension.
Läs mer om Oscar Properties
AP-fonden satsar pengar på Oscar Properties
Följer up Oscar Properties kollaps
Historik
ICA-idén är grunden till ICA-gruppen som i sin tur bygger på samverkan mellan företagare. Den enskilde handlaren äger och driver sin egen butik och ger sina kunder lokalt anpassade koncept och erbjudanden. Handlarna samverkar samtidigt kring bland annat inköp och logistik för att uppnå samma stordriftsfördelar som helägda kedjeföretag. Tanken bakom idén är att nyttja samverkan i kombination med lokal anpassning, med visionen om att komma nära kunden och att göra varje dag lite enklare.
Det var redan 1917 Hakon Swenson grundade grossiströrelsen AB Hakon Swenson (Hakonbolaget) i Västerås. Detaljhandlarna erbjöds samtidigt att bli delägare i företaget. Det var 1938 som företaget ICA grundades och ett syfte var att samordna fyra svenska inköpscentralers verksamheter för att bilda en starkare organisation.
1972 skapades den moderna ICA-modellen och en sammanhållen koncern där ICA-styrelsen för första gången fick majoritet av handlare. ICA-avtalet tillkom samma år och innebär en unik möjlighet för duktiga butiksmedarbetare att med liten ekonomisk insats och risk etablera sig som egna företagare.
ICA Gruppen
Hakon Invest och de operativa verksamheterna i ICA slogs under 2013 samman. Samtidigt bytte Hakon Invest namn till ICA Gruppen och är sedan samma år en börsnoterad koncern.
Bolagets egna visioner om framtiden
”ICA Gruppen strävar efter att befästa den ledande marknadspositionen inom dagligvaror, ytterligare stärka förtroendet bland kunderna och skapa en stabil plattform för fortsatt lönsamhet och tillväxt. Detta kommer ske genom fortsatt samverkan och utveckling av verksamheter som stödjer varandra”.
ICA Gruppens verksamhet är indelad i sex segment: ICA Sverige, Rimi Baltic, Apotek Hjärtat, ICA Fastigheter, ICA Banken och Hemtex.Verksamhetens kärna utgörs av handel med dagligvaror i de cirka 1550 butikerna i Sverige, Estland, Lettland och Litauen. Övriga verksamheter ska stödja kärnverksamheten och kunna vidareutvecklas mot nya affärsmöjligheter."
Dagligvaruhandeln i Sverige bedrivs tillsammans med ICA-handlare som äger sina butiker själva. Inköp, logistik, central marknadskommunikation samt övergripande utveckling av butiksnätet är delar som ICA Sverige ansvarar för. Det helägda Rimi Baltic äger och driver alla butiker i Estland, Lettland och Litauen.
Apoteket hjärtat som är en viktig del av ICA gruppen har cirka 390 apotek runtom i Sverige.
ICA Banken har flera viktiga funktioner inom bolaget. Förutom att erbjuda ett växande utbud av användarvänliga banktjänster bidrar ICA Banken till stärkt lojalitet till ICA-butikerna och samtidigt sänkta kostnader för de finansiella flödena i ICA-systemet. Bankens egna kort innebär dessutom att avgifter till externa kort-utgivare begränsas.
ICA Fastigheter räknas som ett av Nordens största fastighetsbolag inom detaljhandel. Syftet är att säkra bolagets långsiktiga behov av att ha rätt lokaler belägna på rätt platser, vilket kan uppnås genom en kombination av att äga, hyra och utveckla marknadsplatser. Fastighetsportföljen är aktivt förvaltad och färdigutvecklade fastigheter säljs löpande.
Fakta
VD Per Strömberg
Ordförande:Claes-Göran Sylvén
Bransch Dagligvaror
Börsvärde 64,8MDSEK
Antal aktier 201,1milj
Aktiekurs 322,50 kr
Antal ägare hos Avanza st
Direktavkastning 3,41 %
P/E-tal 18,04
Fiaskoartat försök till investmentbolag/konglomerat
ICA har i omgångar gjort försök att skapa värden genom att köpa företag i närbesläktade verksamheter som textil-retail och elektronik. Dessa försök har i princip uteslutande slutat i fiasko även om den initiala investeringen ibland kunnat räddas. En del i detta försök var heminredningskedjan Hemtex som tidigare funnits i koncernen som helägt dotterbolag men som såldes i slutet av 2015. Samma öde har Kjell & company gått till mötes.
Läs mer om ICA