
Min blogglista
Mina Länkar
- Investacus
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Frihetsmaskinen
- Sparo
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Krösus sork
- Att välja lycka
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Gustavs Aktieblogg
- Pengabloggen
- Framtida rikedom
- Utdelningskungen Valient
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet
Taggar
Other

Aktiesplit kan vara kursdrivande – eller?
Den senaste tiden har ett par amerikanska börsbolag aviserat att de avser splitta sin aktie. Det är Apple och Tesla. Vi har suttit och filat på ett inlägg om fenomenet i några dagar och andemeningen med inlägget har hela tiden varit att en split inte har någon påverkan på priset på stora amerikanska bolag då de institutioner som eventuellt kan driva kursen i dem inte påverkas av en så simpel sak som aktiepriset på set viset. Men sen aviserade Tesla sin split och aktien rusade till helt sjuka nivåer. Ännu värre än tidigare.
Ökat antal ägare
Det faktum att ett bolag splittar aktien och gör den mer tillgänglig är enligt oss en fördel då det skapar ett bredare ägande. Det faktum att några tusen privatpersoner köper några enstaka akter i ett bolag som Apple eller Tesla påverkar normalt inte priset hade vi tänkt skriva men det är uppenbart att i åtminstone det ena fallet så hade vi fel. När Tesla aviserade sin split stack som sagt aktien ytterligare uppåt. Vi får kanske konstatera att Teslas aktie lever ett eget liv och inte är något vi, eller någon annan, verkar kunna förstå oss på. Det blir helt enkelt för komplext när ett bolag verkar vara en fordonstillverkare när de i själva verket är ett mjukvarubolag i kombination med att de också är ett energibolag.
Hur som helst så ser vi fram emot att både Apple och Tesla splittar sin aktie så att ännu fler aktieägare kan äga en del av sitt favoritbolag.
Läs mer
Investera i bilindustrin- dömt att misslyckas?
Är bilindustrin på väg att dö svältdöden?
Alla som läser om investeringar på Twitter och då speciellt svenska finanstwitter, har säkert sett alla domedagsprofetior som dömer Tesla till döden och de har säkert rätt. Speciellt om man räknar på deras burnrate. De bränner betydligt mer pengar än de har och får in på försäljning av bilar och vi skulle inte heller investera i dem. Dock skulle inte vi heller investera i några andra fordonstillverkare, speciellt inte biltillverkare. Det finns en hel del jämförelser kring Teslas börsvärde och andra tillverkare och det är såklart helt sjukt att ett bilföretag som säljer en bråkdel av det antal bilar de stora jättarna Toyota, Ford, BMW mfl säljer har ett börsvärde som överstiger en del av dessa jättar. Man ska i och för sig ta i beaktande att Tesla äger en infrastruktur som ligger flera år före de andra biltillverkarna men det är ändå häpnadsväckande vilket börsvärde Tesla har.
Vi väljer som sagt att inte investera i Tesla men vi väljer även att inte investera i någon av de traditionella biltillverkarna då de i jämförelsen med Tesla närmast framstår som Nokia eller Sony Ericsson i jämförelsen med Iphone. Vi ser hur nybilsregistreringen tappar fart och vi ser samtidigt hur de traditionella bilmärkena lovar nya häftiga bilar som ska lanseras ”snart”. Vem vågar köpa en dieselbil idag när alla blir intalade att dels är elbilen framtiden och dels att det snart kommer en mycket coolare och bättre bil? Vem kommer vilja köpa gamla begagnade fossilbilar när de kanske är förbjudna att framföra i var och varannan stad?
Denna tvekan kan man definitivt se tecken på när man tittar på nyregistreringen av personbilar i Sverige och ser en rejäl minskning av nyregistreringen av bilar för juni 2019. Bilden ovan visar en jämförelse med 2018 och blir därför en aning fel då siffran för 2018 påverkades av det politiska bonus/malus-systemet men det hindrar inte att det sker en förändring i beteendet hos bilköparna. De vill hellre köpa elbilar och många tvekar på att köpa framförallt dieselbilar.
De senaste året har ett urval av bilaktier presterat:
Porsche Automobil Holding + 6,76 %
General Mortos + 0,46 %
Ford Motor company -5,82 %
Tesla - 19,38 %
Daimler AG - 22,34 %
BMW - 17,49 %
Vi står helt klart inför någon form av teknikförändring inom fordonsindustrin och frågan om framtiden är elbilar och om vem som i så fall kommer tillverka dessa elbilar är omöjlig att svara på i nuläget. Det är dessutom höljt i dunkel vad som kommer hända med alla de gamla fossilbilarna om elen tar över. Dessutom undrar vi vart alla ska ladda samt vad all ladd ska komma ifrån när vi stänger kärnkraftverken? Är det dags att långa Minesto och Tesla ändå?
Läs mer om Tesla och bilindustrin
Daimler vinstvarnar - aktien faller
Disclaimer
Vi äger ingen av aktierna som nämns i inlägget och har heller inga planer på att köpa dem. Detta är ingen rådgivning och gör din egen analys etc...
Tesla
Igår small det till rejält i och kring en av NYSE:s mest blankade aktier: Tesla. Först publicerades en artikel om att en Saudisk prins köpt mellan 3 och 5% av aktierna i Tesla. Senare på kvällen toppade Elon Musk den nyheten genom att skriva på Twitter att han funderade på att köpa ut Tesla från börsen till ett pris av 420 dollar per aktie. En rejäl premie mot kursen 340 kr från i måndags. Det har under några månader pågått ett verbalt krig mellan Elon Musk och de blankare som tycker att Tesla är nära konkurs och det här uttalandet fick såklart dem att förlora en hel del pengar. Närmare bestämt ungefär en miljard dollar.
Oberäknelig börs-VD
Vi har vant oss vid att herr Musk vid flera tillfällen uttalar sig både oslipat och oberäkneligt och det kan ibland vara uppfriskande i en annars stel och uppstyrd värld. Emellanåt har han dock gått lite över gränsen. Frågan är om det är det han gjorde igår också eller om detta var något genomtänkt och seriöst. Vi tycker att det luktar lite illa om uttalandet. Det känns inte särskilt sannolikt att det finns seriösa planer på det här utköpet. Istället gissar vi faktiskt att Elon drog till med något som i det närmaste får ses som ett "skämt" som sedan slog fel. Efter någon timma gick det ut info till Teslas anställda där man skriver att man "funderar" på att kanske köpa ut bolaget och att det i så fall inte kommer påverka de anställda eller nuvarande aktieägare nämnvärt. Det känns som att man försöker städa när man skickar ut den infon. När vi för några dagar sedan publicerade ett inlägg om Tesla och Elon musk fick vi i kommentarerna lite kritik för att vi sågade Elon Musks karaktär och givet gårdagens händelse anser vi faktiskt att vi fick lite av en upprättelse gentemot killen som kritiserade.
4:20
För er som inte vet det är 420 eller 4:20 benämningen på internationella weed-dagen och det fakturm att Elon väljer just den kursen gör bara att vi blir mer övertygade i vår konspirationsteori. Självklart kan vi ha helt fel och om Elon menar allvar innebär detta 70 miljarder dollarutköpet det största utköpet från börsen någonsin. Om han däremot inte menar allvar kommer det sannolikt att regna stämningar över Elon från diverse arga blankare (som förlorade ungefär 1 miljard dollar på utspelet) i många år framöver.
Vi äger inga aktier i Tesla. Vi har heller inte blankat Tesla utan vi står helt utanför investeringar i det här bolaget. Däremot tycker vi att det är ett intressant fenomen när en VD skriver ett kort meddelande på Twitter som kostar investerare 1 miljard dollar. Det säger en hel del om informationssamhället som vi lever i och hur snabbt information sprids.
Läs mer om Tesla:
Aktieägare eller kund?
Vissa bolag vill man vara kund hos och andra vill man äga
Har ni någon gång känt känslan "det här bolaget vill jag gärna äga men jag skulle aldrig vilja vara kund där"? Ibland hör man vissa som bara köper bolag där de själva tycker om deras produkter och det behöver inte vara fel. Vi gör likadant hos till exempel Axfood. Vi handlar jättegärna på Willys och vi äger gärna aktier i dem. Det beror dock inte bara på att vi handlar där såklart. Axfood är ett lönsamt bolag med bra utdelning och vi tror på dem långsiktigt. Samma göller för tex Skistar. Sen finns de vissa bolag som vi inte vill varken vara ägare till eller vara kund hos. Det mest intressanta enligt oss är när man tycker om antingen den ena sidan av bolaget eller den andra. Här kommer några bolag vi resonerat kring:
Bolag att äga
Resurs holding
I portföljen kan vi börja med Resurs som är ett bolag som lånar ut pengar. Dels till kreditkort med dyr ränta och dels låter de kunder köpa produkter till avbetalning med likaledes dyr ränta. Vi äger som ni säkert vet en hel del aktier i Resurs holding och vi tycker om dem på flera sätt men vi kommer aldrig att vara deras kunder. Resurs delar ut fina vinster till sina aktieägare men vinsterna kommer från verksamhet som vi väljer att inte deltaga i.
Intrum Justitia
Intrum finns i Flickvännens portfölj och med ungefär samma motivering som ovan gäller för dem. Vi räknar kallt med att aldrig bli kund hos dem. Det hindrar dock inte att vi kan tänka oss att tjäna pengar på människor som väljer att vara kund hos dem. Dessa kunder genererar bra vinstmarginaler för företaget och dessa vinster tar vi gärna del av. Därför har vi investerat i Intrum.
Castellum
Som fastighetsägare använder jag hellre egna lokaler än att hyra dem. Hyr man får man betala hela kostnaden för fastigheten, underhåll, skatt mm plus en vinst till fastighetsbolaget. Jag tar hellre investeringen och risken själv och därmed även chansen till vinst. Ska vi investera i något fastighetsbolag ligger dock Castellum bra till. Det kan noteras att Castellum är Aktieflickvännens val. Aktiepappa själv avstår investeringar i fastighetsbolag.
Coca Cola
Här är ändå en produkt som vi under vissa omständigheter kan snubbla över. Dock väljer vi i princip alltid att köpa andra produkter än Coca Colas när vi köper dryck. Aktien har inte haft någon vidare kursutveckling utan mest gått några dollar upp och några dollar ner.
LVMH
Ett mycket intressant bolag som vi skrivit om tidigare och vi tycker att de har starka varumärken men vi väljer hellre att köpa andra varumärken som vi anser mer prisvärda. Det hindrar dock inte att vi är intresserade av att tjäna pengar på de kunder som väljer varor utifrån marknadsföring snarare än kvalitet ;).
Swedish match
Vi nyttjar inte deras produkter och har inte för avsikt att börja med det heller. Dock kan vi tänka oss att äga dem. De tjänar bra med pengar och delar ut 3,32 % . Det är uppenbart att det är lönsamt att sälja varor som är beroendeframkallande men det råder i dagsläget viss oklarhet kring hur utdelningen kommer se ut det närmaste.
Fenix outdoor
Vi kan mycket väl tänka oss att äga aktier i Fenix outdoor. En direktavkastnign på 0,98 % är dock inget som lockar oss i nuläget men vi har egentligen inget principiellt emot att äga dem. Däremot avstår vi från deras kläder i allmänhet och från "kommunistpuckeln" Kånken i synnerhet.
Bettingbolag
Vi har inget att invända moraliskt mot bettingbolagen och vi har ägt aktier i Mr Green men vi skulle aldrig satsa våra pengar till de dåliga odds som de erbjuder. Samma gäller såklart med Svenska spels lotter mm. En investering på börsen är inte garanterad vinst men oddsen är mycket mycket bättre där.
Spritbolag generellt
Vi dricker inte sprit och därför faller det sig naturligt att vi inte heller är kund hos dem. Däremot kan vi jättegärna investera i dem. Om andra vill köpa dyr sprit ska inte vi hindra dem. Däremot är vi gärna med och tjänar pengar på det. I dagsläget äger vi dock inga spritbolag.
Bolag att vara kund hos
Tesla
Tesla är en riktigt intressant och vacker bil med ett nytt tänk jämfört med gamla bilar. Dessutom är den miljövänlig. Vi äger gärna en Tesla. När det kommer till att investera i Tesla väljer vi däremot att avstå. De tjänar inga pengar utan radar bara upp förluster samtidigt som aktiekursen rusar. Det kan inte vara sunt tänker vi och avstår att investera i företaget som tillverkar världens coolaste elbil.
Avanza
Vi handlar gärna aktier via Avanza men vi har valt att avstå från att vara aktieägare i dem. Ett P/E-tal på 32 och en utdelning på blygsamma 2,67 % är inget som lockar. Dessutom känns det mer stabilt att äga storbanker.
GlaxoSmithKline
Läkemedelsjätten GlaxoSmithKlines produkter har vi gott om i hemmet men vi avstår från att investera i dem av oklara anledningar faktiskt. Den som har en god anledning att investera eller inte investera i den brittiska läkemedelsjätten får jättegärna lämna input.
Bolag som vi inte tar i med tång oavsett om det gäller deras aktier eller deras produkter
Fingerprint cards
Förklaring överflödig.
Herbalife
Skojarföretag med pyramidspelsliknande uppbyggnad.
Oscar Properties
Dels är det ett fastighetsbolag och sådana undviker vi. Dessutom känns deras affärsverksamhet skakig. Speciellt i dagsläget.
Elon Musk - Teslas starka man
Man kan nästan inte börja ett inlägg om Tesla utan att först kommentera Teslas starke man, och enligt honom själv även grundare, Elon Musk. Denna lika framgångsrika som udda ingenjör, entreprenör, miljardär som personifierar Tesla. Under inspelningen av Iron man var Robert Downey junior på studiebesök hos Elon Musk och studerade såväl honom som hans företag och likheterna mellan Elon Musk och rolfiguren Tony Stark är slående när man känner till studiebesöket. Sen är frågan om Elon fått lite feeling av uppmärksamheten och ändrat stil för att passa in på karaktären Tony Stark eller om det är tvärtom? En kombination är trolig.
Elon föddes och växte upp i Pretoria och Durban i Sydafrika. Uppväxten var enligt uppgifter extremt svår med såväl mobbing i skolan som svåra hemförhållanden. Detta är egentligen inget uppseendeväckande med Sydafrikanska mått mätt. Sydafrika hade då, på 1970 och 1980-talet, ett extremt hårt klimat. Vilket de för övrigt har fortfarande till viss del. Betydligt hårdare och mer våldsamt än vi är vana vid i Sverige i alla fall. Elon flyttade som ung vuxen till Canada ihop med sin bror och studerade vid Queens university i Ontario och University of Pennsylvania.
Zip2, X.com och Paypal
Strax efter flytten till Canada och USA startade Elon ett kartföretag vid namn Zip2 som efter bråk med de andra grundarna säljs till Compaq. Elons del i affären ger ca 22 miljoner dollar. Därefter startar han X.com som slås samman med ett annat företag och bildar Paypal. Paypal säljs därefter till eBay. Elons del i försäljningen uppgår till ca 165 miljoner dollar. Så väl försäljning som namnbyte och sammanslagning sker i aggression då Elon och hans kompanjoner inte kan enas. Elon vill inte att företaget ska heta Paypal bland annat. Det sker även en smutsig kupp där Elon puttas ut ur styrelsen mm.
Space X
I detta läge är det många som skulle vara nöjda men Elon väljer att satsa merparten av sina pengar på sitt nya projekt: Space X. Space X skall tillverka rymdraketer för att skicka upp satteliter mm åt såväl NASA som eventuella privata operatörer. Space X var nära konkurs (likt såväl Musk som hans övriga företag) omkring 2008 men efter att den fjärde raketen de försökt skicka ut i rymden lyckats med sitt uppdrag och efter att Space X som första privata företag någonsin dockat mot rymdstationen ISS 2012 vändes katastrof till succé över en natt.
Tesla
Tillbaka till inläggets tänkta ämne: Tesla. Tesla startades 2003 av Martin Eberhard och Marc Tarpenning. 2004 köper Musk in sig i bolaget med ca 20 miljoner dollar. Åren mellan 2004 och 2007 leds Tesla av Martin Eberhard och i vanlig ordning blir Musk och de andra ägarna osams. 2008 pumpar Musk in mer pengar och tar över större del av företaget samtidigt som han tar över mer av det parktiska arbetet. Säga vad man vill men det är också i denna vevan som företaget börjar få ordning på såväl betalningsströmmar som styrning. Det kan bero på Musk men det kan även bero på att det är vid denna tidpunkt som man äntligen börjar leverera bilar. Den första bilen Tesla bygger är Tesla Roadster.
Musks fullständigt hänsynslösa sätt att driva företag borgar för att de företag han driver och arbetar i ofta lyckas med sina mål. Ett citat som visar Musks sätt att arbeta är när de anställda i Texla tycker att de jobbat hårt och äntligen är klara med Roadstern. Då vill Musk att de kavlar upp armarna och jobbar ännu hårdare med model S. De anställda tycker att de istället behöver vila. Musks kommentar ”ni kommer få vila mer än ni önskar när bolaget går i konkurs” stänger dörren till vila på ett lika tydligt som burdust sätt. Musk kräver 100 % dedikation av sig själv och de anställda. Detta borde innebära att Tesla är ett stabilt, pålitligt och långsiktigt bolag som är väl värt att investera i.
Hade det inte varit för det faktum att Musk finner en större drivkraft i att göra avtryck i historieböckerna och revolutionera sättet att bygga/köra bil snarare än att generera pengar åt sig själv och andra aktieägare så hade ovanstående stämt bra. Detta i kombination med Musks impulsiva och snudd på vårdslösa sätt att hantera pengar gör att Aktiepappa tänker sig för både en och två gånger innan han investerar i Tesla.
Försöker man teckna ett kortfattat personlighetsporträtt av Elon Musk blir det tydligt att han har tydliga impulsiva drag. Efter att ha skilt sig från sin första fru 2008 och gift om sig med skådespelerskan Talulah Riley 2010 har han lyckats lämna in inte mindre än tre skilsmässoansökningar. 2012 skilde det sig och 2013 gifte de om sig men sedan dess har Musk lämnat in skilsmässopapper inte bara en utan två gånger. Sedan 2016 ska de i alla fall vara skilda på riktigt. Vidare arbetar Musk sju dagar i veckan med sina företag och då kan det såklart vara svårt att hinna med fem barn och en fru.
Vändpunkt
För Elon Musk vände i princip allt när raket nr 4 blev lyckad för Space X och när Tesla Model S (som rimligtvis står för ”sedan”) började levereras och idag beräknas Elon Musk var god för ca 21 miljarder dollar. Inte alls dåligt för en kille som 2008 var nära konkurs.
Aktien och börsvärde
Tesla-aktien får ses som en rejäl chansning då Musk är en aning impulsiv och då stora delar av företaget är förknippat med just honom och om aktiekursen står uppe på 348 dollar så kan vi inte med den bästa vilja i världen anse att den är köpvärd. Det finns ett hundratal aktier som känns mer köpvärda men i ärlighetens namn känns det som att det finns få som känns lika spännande. Tesla är också en av världens mest blankade aktier men hittills har blankarna fått bita i det sura äpplet för kursen har stadigt gått upp de senaste veckorna, månaderna och åren. Vissa tror att konkursen är nära och jag måste medge att även om jag inte tror på konkurs så tror jag definitivt att ett börsvärde på 529 miljarder är en aning överdrivet. Det kan nämnas att GM har ett börsvärde på 466 miljarder och de levererar ca 10 miljoner bilar per år. Tesla levererar ca 100.000 bilar. Något är skevt men så kan man kanske säga om Netflix, Amazon och Facebook med?
Det kan nämnas att förutom Musk så har de båda Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin båda satsat pengar i Tesla så om ni köper aktier i Tesla hamnar ni i gott sällskap. Det är faktiskt intressant att se hur kursen tuggar på uppåt trots att Teslaaktien är hårt blankad, bolaget gör förlust och att Elon ibland beter sig som en 15-åring. I vilka andra företag hade den typen av beteende fått fortgå?
Läs mer om Tesla
Bonus eller inte bonus. Det är frågan.