
Min blogglista
Mina Länkar
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Sparo
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Investorunner
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Krösus sork
- Frihetsmaskinen
- Att välja lycka
- Investacus
- Framtida rikedom
- Gustavs Aktieblogg
- Utdelningskungen Valient
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Other

ChargePanel IPO – Börsnotering av greentech-bolaget ChargePanel
Notering av ChargePanel
ChargePanel är ett bolag verksamt inom elbilsindustrin. Man erbjuder en mjukvarulösning för laddning av elbilar och betalningsmodellen är sk SaaS. Helt rätt i tiden på båda planen med andra ord. Chargepanels planerade kunder är allt från stora företag med en hel flotta av laddstolpar till små bostadsrättsföreningar som endast förfogar över ett fåtal laddplatser inom föreningen. Chargepanel erbjuder helt enkelt ett sätt för ägaren av laddstolpar att tjäna pengar på dem. Både nya och befintliga stolpar. De anslutna företagen kan erbjuda sina anställda eller sina medlemmar möjlighet att se hur laddhistoriken och kostnader ser ut samt visa lediga laddplatser mm. Företaget förväntar sig att antalet laddplatser som är anslutna till plattformen kommer öka från 22.000 till 300.000 st de närmaste fyra åren.
ChargePanels affärsmodell innebär att man ska ge kunden tillgång till laddning av elfordon helt oberoende av tillverkare och ägare av laddinfrastruktur. Dessutom är de helt oberoende av elbolag. Helt enkelt ett smartare sätt att ladda elfordon. Verksamheten bedrivs enligt sk White Label-modell vilket innebär att själva Chargepanel inte syns för kunderna som laddar. Det är istället bolaget som valt ChargePanels teknik som syns och som gör affärer med kunden. Affärsmodellen är skalbar och appen kan enkelt översättas till andra språk.
Huvudkontoret ligger i Sverige, Stockholm men expansion planeras internationellt. I dagsläget bedrivs verksamheten i Sverige, Norge och Storbritannien.
2020 omsatte ChargePanel 5,5 miljoner SEK och gjorde en förlust på 95.000 SEK. De är med andra ord inte lönsamma idag utan fokus ligger främst på tillväxt i år och de närmaste åren. Förväntad omsättning 2024 är 160 miljoner SEK.
Teckningskurs: 5,90 kr
Teckningsperiod: 16 november – 30 november 2021
Sista svarsdag: 30 november 2021
Likviddag: 6 december 2021
Storlek på erbjudandet: 24,9 MSEK
Minsta teckning: 900 aktier (5.310 kr)
Courtage: 0 kr
Förväntad första handelsdag: 9 december
Börs: First North
Ticker: CHARGE
Emissionsintitut: Eminova Fondkommission
Listingpartner: Eminova och Nordnet
Kompetent styrelse
Styrelsen består av såväl bolagets grundare Peter Persson som av Per Holmstedt (för oss känd som styrelseledamot i Garo) som av ett par nyligen rekryterade ledamöter med kompetens inom digital teknik i ordförande Johan Nordin och Johan Haack. De två sistnämnda äger inga aktier i bolaget privat men Haacks arbetsgivare KG Knutsson AB. Vi vågar dessutom gissa att inom kort kommer samtliga styrelseledamöter äga aktier i bolaget nu när det når börsen. Det finns även ett incitamentsprogram där styrelsen under vissa förutsättningar kan teckna aktier på en kurs av 11,80 kr år 2025. Det är ungefär dubbla kursen gentemot teckningskursen vilket vi finner vara en rimlig nivå.
Varför notering?
Noteringen sker för att sprida ägandet och för att skapa kapital inför bolagets fortsatta tillväxt. Det är en omfattande process som innefattar rekrytering av fler utvecklare, säljare, marknadsföring mm.
Ankarinvesterare
Ankarinvesterarna i den här noteringen står för inte mindre än 71 % av erbjudandet och här hittar vi framförallt den strategiska partnern KG Knutson som tecknar hela 40 % av erbjudandet. Övriga åtagare är bland annat Skandnet Group, Mohanned Al-Nosif, Consularis Venture AB, Strategic Wisdom Nordig AB mfl.
Lock-up
Ledningsgruppen, de säljande aktieägarna och delar av styrelsen har tecknat avtal om lock-up för 6 månader och totalt omfattar 74 % av aktierna efter noteringen i bolaget av denna lock-up.
Tecknar
Bolagets verksamhet ligger helt rätt i tiden, den publika delen av erbjudandet är försvinnande liten och vi tycker det här ser ut som ett trevligt bolag att äga på lång sikt. Vi har dessutom sett helt hysterisk uppgång på aktier i sektorn elfordon det senaste med Ctek, Garo, Rivian och Tesla i spetsen. Allt detta i kombination med att vi tror att erbjudandet snabbt kommer fulltecknas gör att vi tecknar förhållandevis rejält i flera depåer. Det vi upplever som svårt är att bedöma hur bolagets prognoser kommer falla in.
Läs mer om IPO och börsnoteringar
ESG Fire at 40 – Bloggen som fick oss att få upp ögonen för ChargePanel
Hur man lyckas med IPO-investeringar
IPO:er är lite som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.
Vad är ESG investering?
ESG betyder som de flesta säkert vet Environmental Social and Governance. Det här är förhållandevis breda begrepp och det har förekommit en del tolkningar som vi kanske inte riktigt står bakom.
Varför ska man investera i ESG?
Det första och naturliga svaret är ju att det är ett sätt att skapa en bättre plats för alla människor att bo på men det finns såklart också en ekonomisk aspekt i det hela. Dels kommer det gå att tjäna mer pengar om företagen och jorden finns kvar. Dels kan vi se hur fler och fler investerare och fonder väljer bort företag som inte är hållbara. Det leder till att investerare slåss om samma akter och när efterfrågan är större än tillgången så går priset upp. Vi har som sagt redan sett hur många banker ställer krav för att deras fonder ska få investera och det kommer sannolikt inte bli mindre av den varan.
Våra ESG-investeringar
Vi är faktiskt lite sena på bollen i den här frågan och har på grund av det missat en hel del avkastning men bättre sent än aldrig brukar man säga. De senaste månaderna har vi plockat in några olika bolag som kvalificerar som ESG i portföljen. Det är inga stora poster men det är ändå ett sätt att få lite exponering mot en ”bransch” som vi tror kommer fortsätta gå starkt. Alla bolag kommer såklart inte gå som en raket utan likt all business så kommer vissa blomstra medan andra vissnar. Vilka bolag är det då undrar ni?
Cielo waste management
Cielo waste management är som namnet skvallrar om ett bolag som tar hand om sopor och av dem skapar Cielo biodiesel som sen kan användas som drivmedel. Snacka om win-win. Det finns såklart andra bolag i den branschen men vi tror på Cielo och häromdagen var de med i Bloombergs call-in program där Robert McWhirter pratar om Cielo. Så här långt har Cielo inte varit någon besvikelse med sina 708 % uppgång sedan vi tog in dem i portföljen i slutet av januari.
Grande West Transportation Group
Elektriska skolbussar. Kan det bli mer ESG än så. Vi väntade lite väl länge innan vi köpte in oss så kanske har vi missat den stora uppgången men vi tror ändå på att ett bolag som är väl positionerat för elektrifieringen av USA:s bussflotta kan ha en del kvar att ge. Sedan vi tog in den här aktien i portföljen har den inte gjort oss rika direkt. Den är ner 18 %.
Sparta Capital Ltd
Här har vi något så intressant som ett investmentbolag inom ESG. Ja ni förstår ju själva att vi hade svårt att hålla fingrarna borta. Sparta har en del olika bolag som de äger i. Bland annat återvinner dom guld från gammal elektronik. Så sent som häromdagen gick de ut med information om att ett av deras bolag fått en stororder och aktien sköt i höjden. När kursen gått upp övar 300 % valde vi faktiskt att skala av 2/3-delar av innehavet.
Häromdagen var det det kanadensiska bolaget Sparta Capital Ltd som lyfte likt en raket. Idag var det dags för nästa ESG-bet att sticka iväg mot stjärnorna: Cielo Waste Solutions corp. Bolaget tillverkar biobränsle av sopor och mer ESG än så kan det väl knappast bli. Det är dubbel ESG. Vid stängning idag noterade vi en uppgång på 780 % på en månad och vi valde faktiskt att sälja av halva innehavet och ta hem lite vinst. En vinst som vi delvis satte in i Blue Bird för att sprida lite risk bland våra ESG-investeringar. Vi lägger upp bilderna på säljnotorna för transparans.
Ha en riktigt trevlig fredag allihop!
Vi undviker gärna företag som försöka verka ”goda”
Den senaste tiden har antalet företag som kämpar efter att framstå som goda och politiskt korrekt fullständigt exploderat. Det är allt ifrån små skånska förhoppningsbolag till stora globala jättar likt Unilever och Starbucks som bojkottar Facebook pga att dom tillåter att personer uttrycker hat och rasism på plattformen. Visst är det bra att företag agerar men när man börjar pressa andra företag att inskränka yttrandefriheten tycker vi att det hela blir problematiskt.
Även vårens stora demonstrationer kring George Floyd som dödades av en amerikansk polisman har fått en del företag att gå all in i det politiska för att försöka framstå som ”goda” och därmed skaffa sig fler kunder och tjäna mer pengar. I det här fallet är det bland annat Spotify, Netflix och HM som gått ut med stöd för den politiska rörelsen BLM och jag tror att alla de företagens kudner tycker att alla människors liv betyder något oavsett hudfärg. Vår uppfattning är nämligen att minst 99 % av världens befolkning värderar människors liv lika helt oberoende av hudfärg. Att stödja den aktivistorganisation som BLM är är dock inte något som är odelat positivt. Därför blir det extra tramsigt när till exempel Netflix står upp för BLM samtidigt som dom censurerar sina serier i till exempel Turkiet pga att regimen i Turkiet inte tillåter homosexuella scener. Visst är det bra att man står upp för det man tycker är rätt men om man bara gör det när man själv har något att vinna på det så känns det mest falskt och dubbelmoraliskt.
Samma sak kan vi tycka om HM som kämpar med näbbar och klor för att framstå som politiskt korrekt och bland annat stödjer BLM öppet samtidigt som dom har en hel del att jobba med internt om dom verkligen vill göra nytta i världen. Den här typen av dubbelmoral gör att vi för första gången på länge funderar över att sälja av våra HM-aktier.
Google har också hakat på det här och erbjuder amerikanska affärsinnehavare att registrera huruvida det är en svart ägare till butiken. Vi antar att det är för att de som vill stödja affärer ägda av en person med en viss hudfärg men det kan även tolkas som ett sätt att undvika att få sin affär plundrad av rasaktivister.
Ett bolag som agerat precis tvärtom är det österrikiska bolaget Redbull som sparkat ett par chefer på grund av att de tagit politisk ställning. Vem som har rätt får framtiden utvisa men vi investerar hellre i bolag som fokuserar på sin business istället för att hela tiden försöka vända kappan efter vinden och haka på alla PK-trender som fluktuerar.
Investera PK
Hur tror vi då att framtiden kommer se ut? Kommer företagen som agerar PK att gå en bättre framtid till mötes än de som istället fokuserar på sin egen business och lägger all energi och alla pengar där? Det är såklart svårt att svara på men vi tror nog (tyvärr) att allt fler banker, fonder och andra företag kommer fundera över hur de ska investera och risken är stor att fler och fler företag ställs utanför allt fler fonder och då kommer den aktuella aktien få färre köpare och fler säljare vilket oftast leder till lägre aktiekurser. Därför ska vi redan nu börja fundera över vilka bolag som kan tänkas vara nästa bolag som utesluts av fonder. Vapen, tobak och alkohol har varit illa ansedda ett tag men de fortsätter i många fall att leverera fin utveckling på börsen men det kan bero på att ESG verkar vara ett västerländskt fenomen. De stora ekonomierna i Asien har vad vi sett, än så länge inte agerat likt de europeiska och amerikanska men det kan såklart ändras framöver.
Kanske är det svårt, eller till och med dumt, att investera utifrån detta men det kan definitivt vara klokt att fundera i de här banorna i alla fall.