
Min blogglista
Mina Länkar
- Investacus
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Frihetsmaskinen
- Sparo
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Krösus sork
- Att välja lycka
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Gustavs Aktieblogg
- Pengabloggen
- Framtida rikedom
- Utdelningskungen Valient
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet
Taggar
Other

Skistar får ha öppet hela säsongen?
Skistar var ett av de bolag som fick rejält med skit i våras när dom först höll backar öppna trots restriktioner om man 499 personer på samma plats mm. Sen kom nästa smäll när deras norska destinationer tvingades slå igen pga kommunala regler. Efter ett tag stängde även de svenska destinationerna i förtid. Inför kommande skidsäsong ser det ganska bra ut för Skistar och bokningsläget har varit fint men vågar man lita på att säsongen verkligen blir av? Det känns som att det krävs förhållandevis små förändringar för att Skistar ska drabbas förhållandevis mycket. Vi vågar nog inte köpa Skistar i det här läget. Störst risk ser vi i Norge där myndigheterna är hårdare än i Sverige. Frågan är bara hur mycket nedstigning marknaden prisat in ni aktien på dagens nivåer.
Ett vaccin som kommer nu inom kort lär inte heller kunna säkra säsongen då det lär dröja innan det finns ute på marknaden och än mer lär det dröja innan folk hunnit vaccinera sig. Vi tror att 2020/2021 kommer bli ett förlorat år för Skistar men dom kommer sannolikt tillbaka. Skistar har tappat drygt 10 % i år och idag finns över 21.000 aktieägare bara hos Avanza.
Läs mer om Skistar
Goda nyheter - fler läkare och sjuksköterskor
Goda nyheter
Häromdagen hittade vi en riktigt god nyhet i DN. Trots coronatider så är antalet ansökningar till såväl läkar- som sjuksköterskeprogrammet klart högre än förra året. Tyvärr har vi inte kunnat hitta några historiska data på hur tidigare år sett ut men det är i alla fall glädjande att fler söker till dessa livsviktiga yrken. Man skulle till och med kunna tro att oro för corona skulle få färre att söka men så är alltså inte fallet. Förra året sökte 3.987 personer till läkarprogrammet. I år var det 4.895 personer som sökte. För sjuksköterskeprogrammet är motsvarande siffror 7.293 respektive 9.160.
Är hyresrabatt enda lösningen?
Det är flera företag inom främst handel som i spåren av coronakrisen krävt att fastighetsbolagen de hyr lokaler av ska sänka hyrorna för att rädda företagen. Jag är den förste att hålla med om att man ska samarbeta. Att däremot kräva att fastighetsägaren ska ta smällen är jag dock inte med på alls. Om fastighetsägaren ”svälter” ut hyresgästen så står han ju där med en tom lokal och det är det inte många fastighetsobolag som vill göra. Det är liksom inte det som är affärsidén direkt. Jag tror därför att det på de flesta fall finns en förståelse från fastighetsägarens sida men en lösning måste komma i samförstånd. Att ensidigt kräva att hyresvärden ska sänka hyrorna tror jag inte kommer leda till något bra resultat. Lika lite som att en stenhård fastighetsägare kommer bli framgångsrik.
En aspekt i den här diskussionen är också det faktum att lokalhyreskontrakt kan säljas av hyresgästen. Låt oss säga att hyresvärden går med på en rejäl sänkning av hyran vilket räddar verksamheten. Ett år senare säljer hyresgästen kontraktet och lite inredning för 700.000 kr. Känns det rimligt? Personligen hade jag inte riktigt tyckt att det kändes kanon om jag ska vara ärlig.
Lexington
Den senaste i raden av börsbolag som går ut och vill ha allmosor från sin fastighetsägare är Lexington. Ni vet företaget som inte visat lönsamhet på ett antal år. I år var de verkligen på rätt väg säger de och om inte corona hade dykt upp så hade de vänt trenden. Jättetråkigt för Lexington såklart men om man tittar på deras kostnader så ser jag att 2018 hade de ca 50 miljoner SEK i hyreskostnader samtidigt som de hade kostnader för personal på 75 miljoner SEK och varukostnader på 92 miljoner SEK. Jag har inte hört något om att de kräver att personalen ska sänka sina löner. Inte heller att företagen som levererar varor till dem ska efterskänka sina fakturor.
”Vi behöver reducerade hyror nu” Säger bolagets VD Kristina Lindhe
Jag tycker som sagt att Lexington behöver lägre kostnader, för fem år sedan. Det eller högre intäkter är vad alla företag brukar behöva för att överleva.
Fastighetsägarna har också kostnader
Självklart ska inte de anställda behöva ta en lönesänkning kanske man kan tycka och det håller jag med om. Jag å andra sidan som äger ett fastighetsbolag, ska jag behöva ta en lönesänkning för att Lexington inte kan sälja sina varor? Ska jag behöva säga upp mina anställda för att rädda Lexingon? Vad skulle hända om de inte betalade sina varor? Jo då skulle leverantören sluta leverera varor. Om de inte betalar sin hyra så borde kanske det vara rimligt att fastighetsägaren slutar leverera värme och vatten mm? Det är trots allt en väldigt liten del av varje hyreskrona som är ren vinst till fastighetsägaren.
Med detta sagt så vill jag tydligt framhålla att som hyresvärd så tjänar man ofta på att hjälpa sina hyresgäster men man får inte glömma att bakom många fastighetsbolag står personer av kött och blod som också har anställda som vill ha lön.
Faastighetsbolagen och corona
Snubblade över Aktiellts artikel om fastighetsbolag och hur de påverkas av coronakrisen. En väldigt bra artikel där man använder Kepler Cheuvreux uppgifter. De kommer fram till att de flesta av dagens fastighetsbolag står bra rustade inför en eventuell kris. Mer eller mindre alla bolagen de tar upp redovisar bättre siffror med lägre belåningsgrad, bättre ränteteckningsgrad mm. Däremot fastnade vi på en uppgift i artikeln: Värdeminskning innan skuldtak nås. I den kolumnen hittar vi tyvärr inte våra favorithatobjekt K-fastigheter och Oscar Properties men däremot har de beräknat följande värden för nedanstående bolag:
Catena – 12 %
Diös – 10 %
Nyfosa -8 %
SBB – 12%
Wihlborgs – 13 %
Dessa siffror har även tagit hänsyn till obligationslån vilket vi tycker att vissa ibland glömmer och som ni ser ovan så är dessa bolag väldigt känsliga för en värdeförändring trots att de har väldigt vettiga belåningsgrader. Belåningsgraderna ligger mellan 52 och 55 % för ovanstående bolag. Till saken hör också att en belåningsgrad på 50 % snabbt kan öka om värdet på fastigheterna går ner med lite större siffror. Säg att värdet sjunker med 20 %. Då blir belåningsgraden helt plötsligt 62,5 % och det är inte särskilt mycket. Vissa banker kräver dessutom andra villkor för lån överstigande 60 % vilket faktiskt kan ställa till det rätt så rejält.
Med detta sagt är Aktiepappa tungt investerad i egna fastigheter (med lägre belåningsgrad klart lägre än 50 %) och vi känner oss inte jätteoroade för framtiden även om oron är större idag än 2019.
Familjen före företaget
För några år sedan läste jag en handledarkurs på en trafikskola och killen som höll i kursen sade något som fastnade hos mig: ”Alla har sin egen nollvision” För mig som alltid sågat hela idén med nollvisionen i trafiken som en utopi blev det lite av en ögonöppnare. Det är klart att jag tänker att vi ska ha en nollvision för mig och min familj i trafiken. Däremot kan det ju säkert vara någon annan som dör men de har säkert kört fulla eller råkat ut för en självmördare eller liknande. Nu när jag ser hur folk agerar och uttalar sig kring corona så kan jag inte låta bli att tänka på den här trafikskoleläraren. Självklart har vi alla en egen nollvision för vår familj angående corona. Ni har säkert stött på fenomenet i er egen familj. Gud ska veta att jag har det. Folk som tror att de som blir smittade och dör av corona är ”de andra” och inte vi i vår familj. Men jag kan garantera er att coronaviruset är totalt likgiltigt till vilken familj det drabbar.
När jag hör personer som uttrycker sig som att ”vi kan inte låta alla Sveriges företag gå under på grund av det här, jag kommer i alla fall gå ut och stötta dom” funderar jag över den här personens nollvision . Räknar de med att "någon annans” familjemedlemmar ska få dö för att rädda företagen eller gäller det även deras egna? Jag som har drivit företag sedan jag var 21 år gammal kan i alla fall meddela att om det var någon i min familj så skulle jag välja familjemedlemmen alla dagar i veckan. Livsverket, om jag får ta de pompösa orden i min mun, med värden på 100-tals miljoner skulle åka ut på ett ögonblick om valet var en familjemedlem. Av den anledningen har jag lite svårt att ta till mig informationen från de som anser att vi ska leva på som vanligt och ”det är bara de i riskzonen som kommer dö”.
Jag hoppas verkligen att det svåra läge som vi just nu befinner oss i snart är över, både för all tragik den innebär men även för alla företag som drabbas. Jag har flera i min närhet som har det väldigt tufft ekonomiskt men jag är övertygad om att de hellre tar det än att en familjemedlem drabbas av de allvarliga konsekvenser som coronaviruset kan innebära.