
Taggar

Här kommer ett inlägg som riskerar att vara lite långsökt. Men tidigare idag funderade jag lite på det här med råden, eller föreskrifterna, eller uppmaningarna eller kraven eller vad det nu kallas som politiker och myndigheter går ut med några gånger i veckan på olika regelbundna presskonferenser och blixtinkallade pressträffar. Utmaningen som jag ser det är att det är ungefär samma restriktioner som kommer gång efter gång och att det känns som det inte finns något slut inom rimlig tid på pandemin. Missförstå mig rätt, jag fattar att ingen kan sätta ett slutdatum.
Personligen har jag ganska lätt att följa råden. Jag går och handlar mitt på dagen då det är som minst folk i butiken och min fru jobbar hemifrån och har varit på kontoret 3-4 gånger sen i mars. Vi träffar väldigt få människor en vanlig vecka och gjorde så även under vårens första våg. Jag brukar försöka cykla istället för att åka kommunalt även i vanliga fall men gör det i ännu större utsräckning nu. De få julklappar jag köpt har jag beställt på nätet och hämtat ut framförallt i en sån där box som jag besökt på udda tider. Jag förstår också att många inte har möjlighet att träffa lika lite folk som oss beroende på deras livssituation. Men jag ser att det sitter rätt mycket folk på lokala pizzerian och dricker öl varje dag och bussen som passerar på gatan utanför vårt hus är minst halvfull varje gång den passerar. Vis av erfarenhet vet jag att 90% av människorna på denna buss åker kortare än 1 km för att komma till stationen för vidare transport en sträcka de flesta av dem skulle kunna gå eller cykla. Risken borde helt klart vara mindre av att bara åka tunnelbana och inte både buss och tunnelbana, inte minst då det i brukar vara mer trångt på bussen än tunnelbanan. Så jag är inte helt chockad över att smittspridningen ser ut som den gör.
Det jag funderade på idag är hur man skulle kunna motivera personer att hålla mer avstånd och följa rekommendationerna. Och som vanligt gjorde jag en koppling till hur det är att spara pengar. Precis som det här med att platta ut kurvan och minska smittspridningen är sparande ett långsiktigt projekt. Det är ingen mening att spara jättestor del av lönen den här månaden om det gör att sparandet blir så jobbigt att man tappar sugen och slutar spara kommande månader.
Något som fungerade väldigt bra för mig när jag började spara pengar på allvar var något jag kallade snålmånader. Dessa gick ut på att jag var sparsam hela tiden, men under vissa perioder blev väldigt extrem i mitt sparande under en månad. Att tänka att jag aldrig mer skulle få köpa en hämtpizza eller åka tunnelbana till jobbet när det regnar hade varit tungt, men att bita ihop under några veckor var snarare roligt och motiverande. Det gör att jag tror att den här strategin skulle funka även när det kommer till rekommendationer i samband med corona. Jag tror helt enkelt det känns orimligt för de där som brukar sitta på pizzerian och dricka öl 5 dagar i veckan att de inte ska få göra det mer innan hösten 2021. Men om vi nu har en puckel i smittspridningen och tillfällig brist på intensivvårdsplatser men tron att det kommer vända ner inom några veckor och dessutom att vaccinering av stora grupper bara är några månader bort tror jag man mycket hårdare skulle kunna trycka på en kortsiktig kraftsamling.
Istället för något allmänt råd som lyder håll ut, gör så lite som möjligt, ställ in, stanna hemma på obestämd tid som folk verkar ha väldigt svårt att följa tror jag en kraftsamling på tex två veckor från 27 dec till 10 januari. Som ett enklare alternativ till någon total nedstängning som vissa länder kör med. Men under två veckor borde alla kunna minska besök i matbutikerna med 75% och minska onödiga kontakter med andra människor med 90%. Utan att sen behöva öka dessa aktivteter den 11 januari utan då bara gå tillbaka till den nivån man hållit under 1-20 dec. Jag skulle nästan tycka det var lite kul att göra så lite som möjligt under dessa två veckor och få följa effekten av smittspridningen under hela januari.
Vad tror ni, skulle det funka med en två veckor lång kraftsamling följt av några månader med fortsatta råd enligt idag? Eller tror ni befolkningen skulle följa råden sämre från 11 januari efter dessa två veckors kraftsamling?
En bra grej med månadssparande är att man får fler andelar i aktier och fonder de månader när börsen är billigare. Dvs har du ett automatiskt sparande via autogiro på 1000 kr så köper du 5 andelar en månad när fonden står i 200 kr men får 10 andelar när kursen gått ner till 100 kr. Det gör att när det sen vänder upp igen så är du på rejält plus när kursen når 150 kr som varit snittet mellan ditt högsta och lägsta köp.
Kan man dessutom spara 1000 kr när fonden kostar 200 kr och sen öka upp sparandet till 2000 kr när fonden kostar 100 kr blir effekten dubbel. Kanske är det en effekt som många får uppleva i dessa tider. Jag ställde idag en fråga till mina följare på Twitter, hade bara frågan öppen i 4 timmar men fick ändå över 1000 svar, visserligen av en väldigt speciell målgrupp som väljer att följa mig på Twitter.
Ungefär hälften har alltså haft lägre kostnader än vanligt under mars och med inställda resor i påsk kanske effekten blir ännu större i april? Vissa som kommenterat det har haft ökade kostnader av rent slumpmässiga orsaker som dubbelt boende som alltså inte har något mer corona att göra utan som hade kommit ändå. Andra har pratat om att det tröstat sig med större inköp från systembolaget och nätshopping.
Kanske lägger de som lever billigare än vanligt just nu pengarna på ett sparkonto för att kunna ta igen allt roligt man missat så fort resor och restaurangbesök blir möjligt igen. Men kan en liten del av den minskade konsumtionen gå till ett långsiktigt sparande tror jag det kommer vara väl investerade pengar på lång sikt.
Det kan så klart också finnas ett antal i siffrorna ovan vars inkomster har gått ner (eller förväntas gå ner) vilket betyder att minskad konsumtion inte betyder ökat sparande i dessa fall.