
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Två bankaktier är speciellt intressanta att äga.
Jag räkna med fortsatt uppgång i banksektorn.
Det har varit en mycket bra affär att äga svenska bankaktier i år, och rapporterna för det andra kvartalet bjöd på nyheter som lovar gott för framtiden. Det är därför inte för sent att köpa bankaktier för den som vill bli en vinnare på börsen.
Efter några tuffa år har storbankernas aktier tagit revansch på börsen i år. NDA SE och SEB A har slagit index med råge, SHB A och SWED A släpar efter något. I början av året satte utsikterna till ekonomisk återhämtning i pandemins spår och stigande amerikanska långräntor fart på bankaktierna.
Risken för besvikelse var därmed uppenbar inför rapporterna för andra kvartalet. Så blev det inte. Alla fyra presterade rörelseresultat som var tvåsiffrigt bättre än analytikernas genomsnittsprognoser.
Högre intäkter, kostnadskontroll och förbättringar inom tidigare svaga områden belönades dock av aktiemarknaden, där tre av fyra bankaktier lyfte på rapportdagen. Bäst gick det för Nordea där kursen steg 3,7 procent, följt av SEB och Swedbank med 2,9 och Handelsbanken på minus 1,4 procent. Sistnämnda är därmed exempel på att ett stabilt resultat inte räckte denna gång.
Om vi tittar närmare på intäkterna. Den tyngsta posten är räntenettot, som för de bolånetunga bankerna Handelsbanken och Swedbank svarade för 69 respektive 55 procent av intäkterna under kvartalet medan de för mer företags- och affärsinriktade Nordea och SEB står för 51 respektive 48 procent.
Den andra sidan av myntet är att de två senare har en större andel av resultatet från finansnettot, som främst består av värdeförändringar i olika typer av värdepapper som innehas för bankens egen räkning eller är kopplade till kundhandel, som derivat och valutor. Denna gång påverkades exempelvis Swedbanks finansnetto positivt av att Fastighetsbyråns aktieinnehav i Hemnet har ökat i värde efter börsnoteringen.
Den näst största posten är provisionsnettot, som också består av många delar som fondavgifter, annan kapitalförvaltning, courtage från värdepappershandel, försäkringsprovisioner, men också bankkort, garantier och låneprodukter.
Här var de största lyften kopplade till kapitalförvaltning och aktivitet på kapitalmarknaden, alla banker pratade om rekordstora provisionsnetton under kvartalet.
Bäst gick det för Nordea med en ökning på 30 procent, där hälften av intäkterna kom från kapitalförvaltningen som i sin tur fick draghjälp av att det förvaltade kapitalet ökat med en fjärdedel senaste året. Handelsbanken och Swedbank ökade sina provisionsnetton med 21 respektive 26 procent. Swedbanks fondbolag Robur är fortfarande störst sett till förvaltat kapital, medan Handelsbankens fonder växer snabbare.
SEB:s fonder har haft det motigt ett tag, men åtgärder som att lansera en mobilapp med robotrådgivning och möjlighet att köpa fonder i appen hjälpte till att öka fondintäkterna. Däremot har Nordea och SEB en större totalt förvaltat kapital genom private banking och traditionell kapitalförvaltning. För SEB var förbättringen av provisionsnettot också lägre, drygt 11 procent.
Åter till räntenettot. Även här stod Nordea för den största förbättringen med ett lyft på 13 procent. Förutom att den totala utlåningen ökade med 3 procent, med ökad företagsutlåning till små och medelstora företag samt bolån i hela Norden som draghjälp, förbättrades även marginalerna. Tvåa var SEB där räntenettot ökade 9 procent, trots oförändrade volymer. Marginalförbättringar och något ökad marknadsandel på bolån bidrog. Handelsbanken ökade i sin tur utlåningen med 1,5 procent, räntenettot med 4,4 och håller jämna steg med marknaden för bolån.
Swedbanks räntenetto minskade däremot med 4,6 procent, trots marginell utlåningstillväxt. Efter ett år med fallande marknadsandelar på nya bolån, vände det under kvartalet och Swedbank verkar nu vara tillbaka på banan.
Sammantaget ser det ganska ljust ut för bankerna resten av året. Om det inte blir några dramatiska bakslag på makrofronten och aktiviteten på kapitalmarknaderna fortsätter att vara god, fortsätter Nordea och SEB att leverera. Här ligger då tidigare kursrekord på 116 respektive 129 kronor inom räckhåll.
Handelsbanken och Swedbank kan också utvecklas positivt, men för det sistnämnda kvarstår osäkerheten om eventuella amerikanska böter. Värderingarna är knappast ansträngda, SEB handlas till p/b 1,3. Resten med en premie på 10 procent mot eget kapital, p/b 1,1. Det är under femårssnittet för alla utom Nordea som är i paritet, men där finns å andra sidan utrymme för högre värdering efter senaste årets lönsamhetsmässiga uppryckning.