
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Betalar för hög skatt på ISK-konto.
Varför inte kvartals eller månadsutdelningar.
Investerare kastar sig över bostadsfastigheter med låg avkastning men ratar bankaktier med höga utdelningar. Ett sätt för bankerna att få upp intresset och värderingarna skulle kunna vara massiva aktieåterköp, eller varför inte kvartals- eller månadsutdelningar?
I måndags skiljde Nordea av utdelningen på 7,32 kronor per aktie. Det motsvarar en direktavkastning på cirka 7 procent. Här ingick visserligen lite innehållen utdelning för 2020 men nivån är ändå väldigt bra.
För exempelvis fastighetsbolaget Heba, som har ett renodlat fint bostadsbestånd i Stockholm, ligger den genomsnittliga direktavkastningen, alltså driftöverskottet genom det bokförda fastighetsvärdet, på 2,4 procent.
Investerare verkar älska drygt 2 procent i avkastning men rynkar på näsan åt 7 procent. Efter uppgången det senaste året är nu Nordea-aktien på samma nivå som våren 2017, alltså 4,5 år sedan. De senaste fem åren, under ett fantastiskt börsrally, är aktien upp 18 procent. Swedbank med sina omfattande problem med penningtvätt i Baltikum, är ned 11 procent på samma tid.
Handelsbanken har lyckats gå ännu sämre med minus 16 procent. SEB har klarat sig bäst med en uppgång på 41 procent.Bankernas utdelningar under åren har dock varit stabila och höga under alla år utom pandemiåret 2020 när Finansinspektionen satte stopp för dem. Med dagens kurser ligger direktavkastningen i snitt på 5,5 procent beräknat på den genomsnittliga utdelningen de senaste fem åren, inklusive 2020. Värderingarna är som vanligt låga. Det genomsnittliga p/e-talet för de fyra är 11 i år efter årets kursuppgång.
Under samma period har priserna på bostadsfastigheter gått mycket starkt med allt lägre löpande avkastning från driften som följd. Även på börsen har stora bostadsägare, som Balder,SBB,Heba, K-Fastigheter och John Mattson, utvecklats väldigt starkt när investerare vill åt de väldigt säkra kassaflödena som bostadsfastigheter erbjuder. Men även bankerna har säkra och repetitiva intäkter, vilket dock marknaden inte verkar vara lika sugen på.
Kanske har bankerna lite sig själva att skylla för de låga värderingarna. När det gäller återföringar av vinster till aktieägarna har man år efter år gått i samma hjulspår med en stor utdelningsklump på våren. Kanske är det dags att prova nya vägar?
De låga värderingarna gör till exempel aktieåterköp väldigt gynnsamt. Kanske borde man prova att hålla nere utdelningen och genomföra massiva kontinuerliga aktieåterköp över flera år, lite likt Swedish Match? En bank som verkar testa lite nya banor är Nordea som nyligen fick grönt ljus för aktieåterköp för 20 miljarder kronor. Sedan årsskiftet är även Nordea den bästa bankaktien av de fyra.
Eller varför inte prova kvartalsutdelning? Eller månadsutdelning? Det hade säkert alla tusentals småsparare i bankerna gillat. Sedan Ilija Batljans fastighetsbolag SBB den 15 juli kommunicerade att utdelningsfrekvensen ändras från kvartal till månadsutdelning utreds är aktien upp drygt 20 procent. Sedan mars har aktien dubblats. Även fastighetsbolaget Cibus har gått starkt efter att bolaget i oktober ifjol gick över från kvartals- till månadsutdelning.
SBB:s besked är lovvärt, men den förhållandevis låga direktavkastningen gör att det blir rätt lite pengar varje månad för en vanlig småsparare. Redan i september kunde bolaget föreslå en utdelning på 1,32 kronor per aktie för 2021 vilket motsvarar en direktavkastning på 2,7 procent, eller 0,2 procent per månad. Den som till exempel äger 1.000 aktier för cirka 50.000 kronor får bara en dryg hundralapp varje månad.
Meddelande: Jag fick det här från Nordea.
Anledningen till att du fått flyttuppdraget är att du har Nordeaaktier på ditt Servicekonto i din ISK Bas. Du har även en ISK med Depå och vi vill hjälpa dig med att flytta Nordeaaktierna till den istället. Ny skattelagstiftning i Finland innebär att privatpersoner i Sverige betalar för hög skatt när de får utdelning från finska bolag, däribland Nordea. Vi kan se till att du betalar rätt skatt för kommande utdelningar från Nordea, men då måste dina Nordeaaktier vara förvarade på din ISK med Depå vid utdelningstillfället.
Om du vill att vi ska flytta dina Nordeaaktier åt dig behöver du signera överföringsuppdraget senast den 3 oktober 2021. Uppdraget heter ”Överföring av värdepapper” och du hittar det under Kontakt - Avtal och dokument. Flytten medför inga skattekonsekvenser eller extra kostnader för dig.
Höjd källskatt på utdelning på finska aktier från 1 januari 2021https://www.nordea.se › ... › Aktier