
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Det är en märkligt svag utveckling, köpläge eller?.
Sedan millennieskiftet är Gunneboaktien oförändrad. Senaste två åren har aktien halverats och den senaste veckan, efter att Gunnebos rapport för första kvartalet presenterades, har aktien backat med 6 procent.
Det är en märkligt svag utveckling med tanke på att om det är något som har präglat samhällsutvecklingen under 2000-talet så är det säkerhetsfrågor med terrorattacken den 11 september 2001 som ett slags startpunkt. Med en bred flora av säkerhetsprodukter med allt från inpasseringskontroller till byggnader, hantering av värdeföremål och integration av olika typer av säkerhetslösningar borde trenden de senaste decennierna talat till Gunnebos fördel.
Marknaden har funnits där men Gunnebo har av olika anledningar inte lyckats dra fördel av den gynnsamma säkerhetstrenden. Skälet till det är en mängd faktorer där bolagets köprusch av verksamheter under 00-talet är en avgörande faktor eftersom det gjorde Gunnebo för spretigt.
Med tanke på att säkerhet numera är ett centralt begrepp inom alla nischer och sektorer blev affärsinriktningen Säkerhet för bred och därför har Gunnebo genom åren misslyckats med att skapa en enhetlig koncern. Antingen borde Gunnebo ha satsat på mindre nischer eller så skulle det ha valt att bli ett slags säkerhets-Indutrade som gav fanken i att försöka bygga en koncern med en stor matrisorganisation. Den ofokuserade verksamheten har fått till följd att Gunnebo genom åren inte har växt organiskt samtidigt som säkerhetsmarknaden har ökat med cirka 5 procent per år.
Senaste halvåret har det dock skett saker inom Gunnebo som gör att det finns anledning att hoppas på en ljusare framtid. Det började förra sommaren när bolaget efter år av stora problem gjorde sig av med verksamheter i Frankrike, Belgien och Luxemburg som totalt omsatte över 1 miljard kronor men som gick med omkring 100 miljoner kronor i förlust under 2018.
Försäljningsbeslutet var nog inte enkelt med tanke på att den innebar en förlust på 700 Mkr varav över 200 Mkr påverkade kassaflödet eftersom bolagen såldes med ett rejält medskick. Nästa stora förändring skedde när Gunnebo gjorde om sin regionala matrisorganisation till en mer produktorienterad modell. Det var ett bra beslut eftersom Gunnebo med en omsättning på drygt 5 miljarder kronor är för litet för att drivas som ett storbolag.
Än så länge har förändringarna inte blommat ut i stigande vinst. Tvärtom minskade Gunnebos rörelseresultat under årets första kvartal med 30 procent till 47 Mkr. Det tyder på att det finns mer att göra för Gunnebochefen Henrik Lange och en tydlig siffra han bör fokusera på är de centrala kostnaderna som uppgick till 24 Mkr i kvartalet.
Det som däremot var ett utropstecken var att orderingången ökade med 12 procent under kvartalet varav den organiska tillväxten uppgick till goda 7 procent. Det gör att det finns skäl att tro att Gunnebo kan göra en vinst efter skatt i år på omkring 160 Mkr, vilket med dagens aktiekurs värderar Gunnebo till 12 gånger årets vinst. Försäljningsökningen visar att det inte är fel på produkterna, utan att det är övriga faktorer inom bolaget som har gjort att företaget ligger långt under koncernmålet om en rörelsemarginal på 10 procent.
Med tanke på att nettoskulden uppgår till väl höga 1,6 miljarder kronor och den trista historiken är Gunnebo även till dagens nedpressade aktiekurs att betrakta som en hög-riskaktie. Å andra sidan är uppsidan stor om vinsten ökar.