
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Hur du kan bekämpa klimatförändringarna? Flytta ditt pensionssparande till fossilfria fonder så sparar du 2222,67 ton CO2 utsläpp.
Nu blir det lättare att minska klimatpåverkan i ditt sparande.
Investeringen bidrar till mindre koldioxidutsläpp i atmosfären, jämfört med investering i jämförbara globala aktier. Det tjänar både miljön och pensionsspararna på.
Bidra till en fossilfri framtid.
Visst låter det bra? Du investerar i en fond som exkluderar bolag som utvinner kol, olja och gas, och vips så har du bidragit till en bättre miljö och minskade utsläpp.
Men riktigt så enkelt är det inte.
Dessa skrivelser kommer från hemsidorna eller övrig kommunikation från några av de största kapitalförvaltarna i Sverige. Och det är synd att något som är så pass viktigt och bra nämligen hållbart sparande tenderar att lova en miljöeffekt, som forskning faktiskt inte kan bevisa. Det riskerar att urholka förtroendet för vad som är en hållbar sparprodukt och vad det har för konkreta effekter på vår omvärld.
Hur kommer det sig då, att man inte bidrar till mindre utsläpp och en fossilfri framtid genom att investera i en fossilfri fond?
Det enkla svaret är att finansiella transaktioner i normalfallet inte påverkar ett företags direkta kapitalflöde. Det är ytterst svårt att som investerare påverka börspriset, särskilt då de stora fossilintensiva bolagen agerar på en likvid marknad. Ett aktieprisfall skulle snarare signalera att aktien är undervärderad. Det här är en viktig, och grundläggande, poäng.
Dessa missuppfattningar beror på bristande kunskap om hur företag finansieras. De förstärks av felaktiga beskrivningar i media och reklam. En vanlig missuppfattning om aktiemarknaden är den som köper aktier ger sina pengar till börsföretaget. En liknande missuppfattning är att pengar lämnar börsföretaget när aktiekursen går ned.
Vi agerar på en andrahandsmarknad, där någon annan alltid kommer äga bolagen. Att avyttra får inte bolaget att försvinna. Därmed påverkas inte utsläppen om en fond slutar investera i kol, olja och gas, vilket man lätt kan få intrycket av när man läser fondförvaltarnas marknadsföring och resonemang.
Man kan sälja sina innehav i dessa bolag om man vill, och mår bra av det, men själva avyttrandet av bolagen kommer inte påverka koldioxidutsläppen eller minska spararens klimatpåverkan. Jag vill dock inte påstå att det är helt lönlöst att sälja vissa bolag.
Att en fondförvaltare säger att de ”väljer bort” fossila bränslen behöver inte nödvändigtvis betyda att de gör just det. En svensk småbolagsfond kan inte rent praktiskt investera i bolag som utvinner kol, eftersom det inte finns svenska småbolag som sysslar med den typen av verksamhet. Var även uppmärksam på procentgränserna.
Många fonder uppger att de väljer bort bolag involverade i utvinning eller elkraftgenerering från fossila bränslen. Men det är en stor skillnad på att tillåta bolag med ca 50% av omsättningen från fossila bränslen, jämfört med att tillåta endast 5% av omsättningen från fossila bränslen.
Fokusera på konsumtion, inte produktion. Vår konsumtion står för 90% av det globala koldioxidavtrycket. Och vårt beroende av och efterfrågan på fossila bränslen är fortsatt hög. Det är därför viktigt att inte enbart lägga stort fokus på energisektorn, utan även t.ex. transporter, byggsektorn eller andra branscher som är beroende av fossilt bränsle. Investerare bör fokusera på hur de kan bidra till ett skifte mot en ökad efterfrågan av förnybart, genom att t.ex. bedriva påverkansarbete och ställa högre krav. Om investerare vill göra en reell insats för att minska koldioxidutsläppen, bör de fokusera ännu mer på att vara aktiva ägare.
Det finns bra exempel på fonder som gör just detta. Exempelvis har SPP:s Plusfonder utöver en fossilfri investeringsstrategi även infört direktiv att minst 10% av innehaven ska riktas mot bolag som bidrar med lösningar på klimatutmaningen, t.ex. förnybar energi. På räntesidan finns det en del gröna obligationsfonder som är väldigt intressanta, vilket finansierar gröna projekt som t.ex. hållbar infrastruktur och vattenrening.
Vilka fossilfria/gröna fonder finns,här är några av dem.
Gröna obligationsfonder och förnybar energi-fonder
Fossilfria fonder:
SPP letar efter bolag som har som mål att hitta lösningar på klimatproblemen. Det innebär att bolagen man investerar i inte behöver ingå i det investeringsunivers som omfattas av indexleverantören MSCI:s index. Det gör att vi faktiskt hittar ett svenskt bolag och några andra spännande miljöbolag från våra nordiska grannländer gröna lösningsorienterade bolag.
Sedan optimerar man portföljen och en viktig del är nu är att man försöker sänka det så kallade koldioxidavtrycket i fonden ytterligare. Det gör man genom att undgå höga koldioxidintensiva bolag i övriga sektorer. Som exempel kan man ta bort flygbolag inom transportsektorn och ersätta med exempelvis tågbolag.
Till sist lägger SPP till gröna lösningsbolag.
Det är investeringar i bolag som ser lösningar på världens klimatutmaningar. Det är inom sju definierade tema områden, som sträcker sig från fossilfri energiproduktion till gröna transporter. Valet av fler tema-områden är bra. Det ger riskspridning då man inte vet vilka tema-områden som blir framtida vinnare.
Det är givetvis rimligt att avyttra bolag, om man av olika skäl gör bedömningen att det inte är en långsiktigt hållbar investering. Men vi har idag en övertro till de symboliska effekterna. Istället bör vi fundera på vad som faktiskt är mätbart och praktiskt möjligt här och nu. Klimatförändringen är ett reellt hot som kräver reella lösningar inom en snar framtid.