
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Nu är det klart med en köpare på vårt hus i ORIHUELA COSTA, PLAYA FLAMENCA Spanien. Det är en Svensk familj som köpte vårt hus, tittade bara på en film på/om huset som vår mäklare har filmat. Trots att det är mycket skatt och avgifter i Spanien vid en bostadsförsäljning så blir bra med vinst för oss.
Så nu när vi kommer ner i Aug, tittar vi på 10-tal olika hus igen, så får vi se om vi hittar ett hus som inte ligger så långt från vår lägenhet.Vi vill ha ett hus nära vår lägenhet något så underhållsfritt som möjligt och vi ville bara kunna stänga dörren och åka därifrån, så därför föll valet på radhus igen istället för lägenhet eftersom vi har en lägenhet redan.
Den spanska överlåtelseprocessen är komplicerad på grund av en decentraliserad byråkratisk struktur med två separata myndigheter för fastighetsregistrering och ständigt föränderliga regler i stadsplaneringen. På grund av denna komplexa situation, är det bra för säljaren att se till i förväg att alla papper är i ordning och detta är också hens rättsliga skyldighet.
Exempelvis kan felaktiga eller ofullständiga registreringar hos fastighetsregistret (Registro de la Propierdad) eller Catastro registret underminera säljarens prisförhandling och ha en negativ effekt på den slutliga köpeskillingen.
Inför prissättning är det bra att känna till en del viktiga detaljer. Till exempel att man som säljare betalar ”plusvalía” skatt, en lokal skatt som vid försäljning av fastigheter beräknas på det ökade markvärdet och det görs hos kommunen.
Kapitalvinstskatt (Impuestos Ganancias Patromoniales) är en nationell kapitalvinstskatt på 19% av det ökade värdet, alltså skatt på vinsten. Precis som i Sverige kan vissa kostnader dras av, exempelvis transaktionskostnader (advokatarvode, arkitektkostnader, notarieavgifter, lagfartsavgifter, Plusvalia skatt, etc.) och kostnader för renovering eller utbyggnad. För sistnämnda avdrag kräver spanska skattemyndigheten originalfakturor OCH betalningsbevis. Kapitalvinstskatten måste betalas inom 4 månader efter undertecknandet av lagfarten.
Om man som säljare inte är skattskriven i Spanien har köparen en rättslig skyldighet att hålla inne 3% av köpeskillingen för att betala skattemyndigheten, i säljarens namn, som en betalning för kapitalvinstskatten. Om det inte blev någon vinst kan du ansöka om att få tillbaka de 3% inom 4 månader efter undertecknandet av lagfarten. Ansöker du om pengarna tillbaka kommer spanska skattemyndigheten kontrollera att du varje år har lämnat in den obligatoriska inkomstdeklarationen för icke residenter (IRNR) de senaste 5 åren, en per ägare. Har du inte gjort det måste man då först rätta till denna situation innan du får pengarna tillbaka.
Om du däremot är skattemässigt resident i Spanien deklarerar du den vinst du gjort på försäljningen i nästa års inkomstdeklaration. Behöver du juridisk rådgivning som svensk i Spanien?
Om ett lån annulleras i och med försäljningen måste säljaren betala kostnaderna för de officiella handlingar som behövs för en annullering. Dessa handlingar ska undertecknas hos notarie med en representant från din bank. Förutom detta ska säljaren också betala annulleringen i fastighetsregistret (Registro de la Propierdad). I de flesta fall håller köparen inne en viss summa pengar från inköpspriset tills dessa förändringar är genomförda. Undertecknandet av annulleringen av lån ska ske samma dag som undertecknandet av den offentliga lagfarten.
Det är att rekommendera att anlita en advokat att agera för din räkning för en stark förhandling, kontrollera kontrakt, skatterådgivning, rådgivning och ordna DAFO om du säljer på landsbygden, ta hand om betalningarna in och ut, se till att du får dina tillbakahållna summor tillbaka efteråt etc. Vid försäljning kommer säljaren att få en bankcheck och för att undvika onödiga kostnader från banken angående checken är det viktigt att du kollar upp bankavgifter eller frågar din advokat om hjälp.