
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

De startar nytt investmentbolag Aldeon.
Paradox-miljonärerna Andras Vajlok och Susana Meza Graham startar investmentbolaget Aldeon ihop med bolagsbyggaren Daniel Laurén. ”Vi förstår och respekterar hur spelutvecklare jobbar”, säger ordförande Susana Meza Graham.
Investmentbolaget Aldeon skapas genom att trion samlar sina innehav i 20 startupbolag under ett tak. Genom att värdera bolagen, och gå in med lite olika mycket kapital, har de kunnat enas kring en bolagsstuktur där alla äger ungefär en tredjedel var. ”Vi är inte ett riskkapitalbolag. Vi ska bara investera våra egna pengar”, säger Daniel Laurén, vd för Aldeon.
Hur mycket Aldeon har till sitt förfogande vill de inte säga, men de 20 innehaven värderas redan nu till cirka 100 Mkr. Intäkter från framtida avyttringar ska återinvesteras. Vidare har alla tre grundare ansenliga privata förmögenheter som de kan satsa.
”Vi ska börja med att utveckla de innehav vi har. Sedan ska vi göra en del nya investeringar. Hur många får vi se, men gissningsvis ett par om året”, säger Susana Meza Graham, som är Aldeons ordförande.
Hon har sin styrka inom marknadsföring och jobbade i 14 år inom den operativa ledningsgruppen på Paradox Interactive. Under dessa år gick Paradox från att vara en liten spelutvecklare till att bli en speljätte med egen förlagsverksamhet som idag har ett börsvärde på närmare 17 miljarder kronor.
Ungefär hälften av Aldeons investeringar ska gå till spelbolag, och resten till andra typer av startupbolag”, säger Susana Meza Graham som fortfarande äger Paradoxaktier till ett värde på knappt 80 Mkr.
Att investera i dataspelsbolag är notoriskt svårt. Bolagen består ofta av svältfödda spelutvecklare som brinner för sin grej och har svårt att förstå sig på riskkapitalister. Eller så har de gjort succé och blivit så rika att de inte behöver mer kapital.
”Det stämmer att det finns en slags misstänksamhet mot 'suits' (kostymklädda investerare reds anm.) i spelsektorn. Men vi vet hur man bygger bolag och förstår och respekterar hur spelutvecklare jobbar”, säger Susana Meza Graham.
Daniel Laurén är annars främst känd som en affärsängel och bolagsbyggare. Hans två mest lukrativa exits är konsultförmedlaren Madeo som såldes 2011 för 250 Mkr, och it-konsulten Diversify som såldes till norska Webstep 2012.
En kommande exit ser ut att bli ”rädda mat”-appen Karma. Daniel Laurén var tidig att investera i Karma, och var under en tid ordförande för bolaget. Men de senaste åren har Karma tagit in stora delägare som Kinnevik, vilket minskat ägarandelen till 3 procent.
Vi vill vara aktiva delägare, och det går ju inte när bolag börjar ta in stora institutionella ägare. Kan vi inte hänga med upp i finansieringsrundorna blir det med tiden aktuellt att göra en exit”, konstaterar han.
Många av de bolag Daniel Laurén investerat i är annars spelbolag, som Funrock och Like a Boss Games där Daniel Laurén tidigare var vd. Även Andras Vajlok är delägare i Like a Boss Games. Tillsammans äger de drygt 40 procent av bolaget, en andel som alltså nu går upp i Aldeons portfölj.
Vi kommer främst att satsa på premiumspel när vi investerar. Det händer ju mycket i branschen just nu med nya distributionsplattformar som Google Stadia och Apple Arcade”, säger Daniel Laurén. ”Marknaden för mobilspel spås fortfarande växa med mellan 8 och 30 procent per år. Men hajpen har lagt sig lite och det har blivit dyrare att nå ut”, säger han.
FAKTA:
Ett axplock av Aldeons 20 innehav.
Spelbolagen Like a Boss Games, Hello There Games, Neon Giant Games, VR/AR-utvecklaren Resolution Games, AI-studion Tru Luv, ”rädda mat”-appen Karma och det digitala säkerhetsbolaget Vakta.