
- Recensioner och mediaframträdanden om "Livet, Börsen & Allting"
- Min bok: "MER Börspsykologi" - recensioner, utlåtanden, media etc.
- Min bok - "Börspsykologi - så blir du en bättre investerare"
- Portföljsutveckling
- Utdelningar & totalt kapital
- Dokumentärer och serier
- Sidor där jag finner underlag för aktier/investeringar
- Poddar
- Gaius Marius - Roms Tredje Grundare
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Pilotskolan ger en fingervisning
”Men… men är det som kör egentligen?”
”Huh, det är ju JAG som kör.”
Säkert känner du igen detta replikskifte från Kalle och Långben från den alltid återkommande sketchen från Kalle Ankas jul. Men vad har detta med aktier, eller mer korrekt bolag, att göra? Och vad kan vi dels lära oss, dels ta med oss till våra egna portföljer?
Man brukar prata om pilotskolan, med vilket menas att ledning och styrelse i allmänhet, men VD och ordförande i synnerhet ska ha ett eget och betydande innehav i bolaget. Precis som en pilot ska de sitta med på flygplanet och inte sitta i en källare och styra allt med en joystick. Skin in the game är ett annat uttryck för samma företeelse. Skin in the game är även en bok av Nicholas Taleb, i vilken han lyfter fram betydelsen och fördelarna med att fokusera på bolag där insynspersoner har ett eget, högt ägande. De arbetar inte bara då för sin lön, utan även för att öka avkastningen i bolaget och därmed aktieägarna, till vilka de själva tillhör. De har således inte bara ett professionellt förhållande till bolaget, utan även ett personligt. Presterar de bra från sin position kommer det synas i aktiekursen och därmed gynna dem själva. En win win för alla berörda parter.
Men spelar det någon roll om lednings- och styrelsepersoner har ett eget ägande i bolaget? Kort svar – ja! I fastighetsbolaget Sagax årsredovisning för 2020 görs en jämförelse av 89 bolag noterade på Nasdaq Stockholm Large Cap under perioden 2010–2019. De bolag i vilka en majoritet av styrelseledamöterna 2019 ägde aktier för mer än fem gånger sitt årliga styrelsearvode hade en genomsnittlig kursutveckling om 26,6 procent från 2010 till 2019. De bolag där majoriteten av styrelsele- damöterna 2019 ägde mindre än fem gånger sitt årliga styrelsearvode såg en årlig kurstillväxt om 18,2 procent och de bolag där en majoritet inte ägde några aktier alls: snitt 16,4 procent. 1000 kronor i vardera år 2010 skulle haft nedanstående värde tio år senare:
- Majoritet av styrelseledamöter aktier för mer än fem gånger arvodet: 10 551 kr
- Majoritet av styrelseledamöter aktier för mindre än fem gånger arvodet: 5 337 kr
- Majoritet av styrelseledamöter inga aktier alls: 4 566 kr
Även om det inte är en garant för lyckade och framgångsrika investeringar är sannolikheten högre att nå en hög avkastning i bolag där vd och ordförande sitter i flygplanets cockpit.
På stockholmbörsen finns det flera bolag där insynspersoner har ett betydande ägande. Ett av de mest omtalade bolagen de senaste åren och framför allt det senaste är Evolution Gaming. Vd i bolaget, Martin Carlesund, äger 458 923 aktier samt innehar över 1 650 000 teckningsrätter från 2020–2024. Även CSO, Sebastian Johannisson, har ett betydande innehav om 892 500 aktier med möjlighet till teckningsoptioner om 250 000 st från 2020–2023. När bolagets utveckling studeras framkommer att tillväxten varit inget annat än beundransvärd. Hade den varit detsamma om lednings- och styrelsepersoner inte haft skin in the game? Det vet vi såklart inte, men det tål att reflekteras kring.
Creades, som förvisso är ett investmentbolag, är ytterligare ett bevis på hur en närvarande pilot är en viktig pusselbit för en positiv avkastning. Grundare och största ägare är Sven Hagströmer och via sitt eget bolag äger han 82 633 030 aktier. Detta motsvarar 60,9 %.
Stort insynsägande syns även i övriga investmentbolag och Sveriges mest ägda sådana, Investor, är inget undantag. Johan Forsell, VD sedan 215, äger totalt 334 484 aktier och när ett besök hos relativt nynoterade Invest AB Spiltan görs framkommer att VD, och även grundare, Per-Håkan Börjesson har ett innehav om 4 969 750 aktier samt ytterligare 60 000 syntetiska teckningsoptioner.
Det ska dock sägas att högt insynsägande inte är en garant för en positiv aktieutveckling. Hennes och Mauritz aktiekurs, mätt under såväl en tioårs- som femårsperiod, har inte avancerat, utan tvärtom! Liknande står även att finna i investmentbolaget Öresund. De senaste tio åren har aktien utvecklats väl och genererat en avkastning om 153 %, men de senaste fem åren är utvecklingen negativ, minus cirka 8 %.
Som vi kan se finns det sällan regler utan undantag, men när en mer bred och generell slutsats ska dras talar allt för att det bästa för ett bolag, och därmed dess aktiekurs, är när piloten sitter i cockpit och styr planet. Inte vid en joystick i en trygg källare.
Jag vet att jag inte vet.
En bok jag hoppas och önskar att alla ska läsa är Howard Marks alster The Most Important Thing. Likaså hoppas och önskar jag att det är många av er läsare som prenumererar på hans memo. Sällan är det en bortkastad tid att läsa dessa, som lika sällan är skriva på en kaffekvart och således kräver både tid och energi av läsaren. Emellertid är det som så mycket annat här i livet att med engagemang, avsatt tid och energi blir ofta resultatet bättre än om det höftades fram under ett par minuters slit.
En sak som Marks, och många innan honom, lyfter fram är vikten av att veta att man inget vet. Läs det igen. Jag vet att jag inte vet. Det kan vara jobbigt att acceptera och införliva detta, men du gör dig själv en otjänst om du inte omhuldar det. Vet du, med 100 % säkerhet att, Evolution kommer fortsätta tälja guld i såväl västliga som östlig riktning? Vet du, med 100 % säkerhet, att Investor kommer fortsätta generera ett par procentenheter bättre än index även de kommande femtioelva åren? Vet du, med 100 % säkerhet, att det inte kommer bli en ny bostadsbubbla likt 2008, då alla världens centralbanker nu vet om vilka risker som finns?
Om ditt svar är ”ja” är jag den första att gratulera dig. Då är det egentligen bara att låna så många miljoner dollares som du kan, investera och vänta de fåtal(?) år som behövs för dig att casha hem livet.
"Jag är den klokaste mannen vid liv, för jag vet en sak, och det är att jag ingenting vet." (Sokrates)
Ingen vet och den som inbillar sig det, eller säger sig veta allt om idag och framtiden, gör sig själv en stor otjänst. I en värld som ständigt är i utveckling och därmed förändring kan vi inte, med 100 % säkerhetsmarginal, veta något om nästa dygn, vecka, månad eller år. Vi kan gissa, som är ett fulare ord för ”prognostisera”, men sällan är det inget annat än spaningar i teblad, eller kaffesumpar. Vi kan däremot förbereda oss! Och där har du din edge. Jag vet ingenting om morgondagen. Kanske blir jag påkörd, skadad för livet och sjukpensionär? Eller kanske blir jag uppsagd för osportsligt utseende? Oavsett kan jag idag förbereda mig såväl mentalt som ekonomiskt på att det kan regna de kommande dagarna, eller till och med månaderna.
Men om jag/ingen annan kan veta något om framtiden är det inte värt att ens värt att läsa på, räkna och studera bolagens historik, dess nuvarande marknadsposition och sedan beräkna en möjlig framtid? Grovt sagt; nej, men om du INTE gör det är risken stor att du investerar i bolag som verkligen, verkligen inte kommer existera i morgon. Genom att läsa på och vara insatt skrapar du i alla fall bort dräggen, skräpet. Cigarrfimparna som inte ens går att hålla mellan läpparna. Kvar är ”eliten”, men inte ens alla av den kommer att överleva de närmaste 10, 15 eller 50 åren.
Jag vet att jag inte vet. Visst är det skrämmande att reflektera kring det? Vet du vad jag finner än mer skrämmande? De som tror sig veta. Oj… och de är många, tro mig. Gå ut på ett fik, eller sätt dig i personalrummet. Eller läs vilken marknadsanalys från valfri ”expert” som helst. De får betalt för att gissa, ofta på adekvata underlag. Emellertid och ännu en gång – det är gissningar (med finare ord: ”prognostiseringar”).
En lärdom att ta med sig är således att läsa på OCH följa upp i de bolag man investerar i. Det är lika viktigt att vara ödmjuk mot såväl sina styrkor som svagheter. Bara att vara medveten om att man alltid kommer ha vissa fel och avarter gör att du sätter dig själv i en mer ödmjuk ställning. Att investera är lika mycket en konst som en vetenskap och för att lyckas krävs mycket av dig som individ. Om du upplever att du inte har vare sig tid, psyke eller energi bör du reflektera kring att istället spara och investera i breda indexfonder.
Men… det är ju så… tråkigt. Så… osexigt. Det må så kännas, men är det tråkigt och ”osexigt” att snitta ca 7-8 % per år (exk. inflation)? Och detta till en minimal avgift och med vetskap om att man troligtvis kommer sova godare investerad i dessa än Azelio?
Det finns inga korrekta svar och du måste alltid utgå från dig, din ekonomi och din allmänna livssituation. Det är först när du är radikalt ärlig med och mot dig själv som du sätter dig i en position att handla såväl kortsiktigt som långsiktigt nyttomaximerande. Och tryggt.
Vi ska minnas Shakespeare, citatmaskinen framför övriga, men kanske jämte Buffett(?): ”A fool thinks himself to be wise but a wise man knows himself to be a fool.”