
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Jag ska snart ge mig an Nintendo, men vill såhär i inledningen dels säga "hej", dels berätta för dig som frågat om/letat efter min första bok, Börspsykologi - så blir du en bättre investerare, men sett att den för tillfället är slut. Förlaget har nu gjort det möjligt att förköpa och beräknad leverans är kirng den 14-17 februari. Du kan såklart även välja "meddela mig" på Adlibris, Bokus eller andra återförsäljare. Jag är ledsen för att det dröjer, men vi ser här hur utbud av materiell, ökad press, efterfrågan på tryckerier samt fraktproblem skapar en mindre välsmakande cocktail. Jag bad även förlaget justera priset, trots högre omkostnader för tryck, löner, materiell mm. för att i alla fall på något sätt "kompensera".
Så... äntligen lite "[It's] Mario time".
Jag har flera gånger skrivit om Nintendo, som jag började investera i strax innan sommaren och därefter skalat ned mig i. Trots positiva spelsläpp samt en mycket fin pipeline för 2022 har aktien inte återtagit mycket av den nedgång som den har haft. Dock bryr jag mig föga om det, för givet de försäljningssiffror vi har fått ta del av samt det faktum att antalet användare/konsumenter ökar bedömer jag det som att aktiekursen för eller senare kommer manifestera detta. Kan jag under tiden fortsätta öka till ett P/E 13 klagar jag inte. Det ska dock understrykas att den senaste tidens uppgång har gjort det nyss nämnda 13 till 15, likväl är det lågt om en mer genrell, men ack så ofta missvisande, relativitetsvärdering med konkurrenter såsom Sony, Blizzard (snart "Microsoft") med flera.
Den 3 februari kommer det anrika, japanska bolaget med sin rapport och senast de rapporterade guidade de svagare än vad analytiker hade räknat med och därav sjönk kursen, initialt, relativt kraftigt. Som jag tidigare skrivit är Nintendo kända för att alltid lämna konservativa prognoser, vilket jag upplever vara ”typiskt japanskt”. Om det är sant eller inte finns andra som har mer kunskap om. Att premiera mer lågt ställda prognoser än vice versa anser jag vara klokt och ser hellre att en ledning tar höjd för evetuella bakslag än lovar "bröd och skådespel" till pöbeln. Självklart ska de satsa och våga, men det är skillnad på att vara en obotlig optimist och en positivt inställd realist.
Sedan oktober har det dels kommit många nya spel till Switch, dels kommit allt fler ”gamla” spel till onlinebutiken. Framför allt har fler indiespel fått tillåtelse att äntra det alltid så konservativa ”molnet” som Nintendo huserar över. Utöver detta har också många SNES- och Nintendo 64-spel blivit tillgängliga. NU i februari kommer klassikern "Majoras Mask" och undertecknad har såklart lämnat in ansökan om ledighet på jobbet... ... Dessa spel är många spelare beredda att betala för, trots att de spelat dem förr på äldre konsoler. Är det för att de har goda minnen av en bra spelupplevelse? För att man har goda och roliga minnen av tiden som spelandet av nämnda gav? För att man läst gott om dem, men aldrig förr spelat dem? För att spela med sina barn och "uppfostra" dem enligt den gyllene boken? Ingen aning, men så länge användare/spelare köper är jag nöjd (och, förhoppningsvis, de själva).
Nya spel som kommit är bland annat Metroid Dread (88), The Great Ace Attorney Chronicles (87), Doki Doki Literature Club Plus (85), Shin Megami Tensei V (84), Cupid Parasite (83), Undermine (83) och Danganronpa Decadence (83). De siffor jag skrivit inom parantes är de betyg de fått på Metacritic och när även Opencritic studeras framkommer snarlika betyg. Detta är inget annat än bra. Riktigt bra till och med. Det ska bli intressant att se hur dessa har sålt, men även om anrika spel såsom Mario Kart, Zelda med flera fortsätter tälja guld likt de har sedan urminnes tider.
Studerar vi vilka spel som beräknas komma under 2022 är det en diger och imponerande skara. Bland annat kommer ett nytt Kirby-spel, Sports story, Triangle Strategy, ett nytt Mario + Rabbids samt Splatoon 3, för att nämna några. Samtliga av dessa är spel som sedan tidigare hyllats och sålts i många exemplar. Även om det inte är hundra procent klart är det många som räknar med att Zelda: Breath of the Wild 2 kommer att släppas innan jul 2022. Som spelare och ”frälst” (och därmed baised?) av Zelda och de flesta av spelen inom detta universum förstår jag att det är en Hype med stort ”H” från alla Nintendofans på jorden. Den första delen, som släpptes så sent som 2013, är det fjärde bäst sålda spelet till Nintendo Switch och har totalt sålt i över 24 miljoner exemplar.
Vi har även nåtts av den mindre roliga nyheten att halvledarbristen tvingat bolaget att minska produktionen på Switchkonsolen med ca 20 %. Det är ett stort avbräck, men hellre 20 % än 30, 40 och 99 %. Switch fortsätter sälja givet det jag ser hos flera återförsäljare, men jag kan också misstolka detta. Att konsolen spelar på sista versen sett till hårdvara har länge varit en åsikt, men jag bedömer att bolaget gör rätt som fortsätter "mjölka" den, för faktum är att de knappt behövt röra på prislappen och ändå, efter flera år, fortsätter den sälja. Man gör även helt rätt till att istället lägga mer fokus på att stärka utbudet till befintliga och nya kunder: mer spel, främst distribuerade online via Nintendos egen e-shop/Nintendo Online; allt bundet till och i molnet som kan användas på alla Nintendos senaste konsoler samt på mobiler. Det är ett ekosystem under uppbyggnad. Ett ekosystem med starka inträdesbarriärer.
Det jag kommer studera i kommande rapport är antalet sålda konsoler, antalet prenumeranter på Nintendo-online, hur ovan spel som kom under de sista månaderna av 2021 har sålt samt vad ledningen kommunicerar om konsolens produktionsproblem. Kan de behålla samma goda momentum som nu är jag övertygad om att kursen kommer manifestera detta, för som jag och många ständigt betona kommer VPA alltid styra aktiekursen (givet att det inte är ”undergång” på andra nyckeltal, såsom skuld mm.). Studera gärna bolaget på Börsdata, men besök även deras ir-avdelning, där mycket bra, illustrerad fakta finns.
Jag vill även passa på att tipsa om den goda och duktiga investeraren Pokertrader, som huserar på twitter. I länken presenterar han sin tes till varför han investerar i Nintendo. Jag delar denna och tror att bolaget kommer bli allt bättre på att monetarisera på sina användare och än mer binda dem i det ekosystem de håller på att bygga.
Jag upplever mig just nu, med de data som finns tillgängliga, mycket trygg i min investering.
Nintendo Q1 och framtiden
Den femte augusti kom Nintendo med sin Q1-rapport och den var mindre starkt. Emellertid hade jag inte förväntat mig några raketer till siffror, då de dels har en konsol som blir äldre för varje dag och som ska ställas till de relativt nysläppta konsolerna från Sony och Microsoft, dels har tuffa jämförelsesiffror då Corona boostade förra årets Q1.
Intäkterna minskade med dryga 10 % och nettoresultatet med 13 %. Detta är verkligen inga roliga siffror. Emellertid ser jag mycket som talar för ett den långsiktiga, positiva trenden som bolaget tydligt påbörjade då de släppte Switch-konsolen är intakt.
Jag tänker inte gå in mer på siffrorna, utan dessa kan studeras i ovan länkade rapport samt publicerade bilder. Det som kan adderas är att bolaget är kända för en mycket försiktig guidning – en som de också ständigt överpresterar - och denna ligger kvar. Nintendo ämnar även att återköpa 1 800 000 aktier, motsvarande 1,51 % av stocken för att vara exakt, mellan 6/8 t.o.m. 15/9 2021. Jag finner det vara mycket positivt, dels för att det ger högre VPA (givet att de fortsätter exekvera), dels för att aktien nu är nere på låga nivåer. Jag är tämligen övertygad om att i det långa loppet kommer deras återköp idag vara mycket passande och vältajmade.
Att de bara återköper 1,51 % är dock att betrakta som lite, speciellt när deras enorma kassa på ca $13,5 miljarder synas. Emellertid är Nintendo, likt alla(?) japanska bolag, mycket försiktiga och återhållsamma, men denna trend tror jag är på väg att brytas. Såväl Nintendo som andra har börjat bli mer utdelnings- och återköpsvänliga och jag tolkar det som att det b.la. är ett sätt att locka till sig utländska investerare.
Jag tror att Nintendo kommer föröka mjölka så mycket som möjligt ur både Switch samt sitt 3DS och även om OLED-versionen av förstnämnda släpps i oktober kommer den inte vara någon kioskvältare. Min tro är att de mer kommer satsa allt på att ömsom fortsätta ge ut högkvalitativa spel av sina mest kända IP:n, såsom Metroid (oktober, 2021), Splatoon 3 (H1 2022) och uppföljaren till Zelda: Breath of the Wild (H1 2022), ömsom få så många som möjligt att köpa ett Switch. Med sistnämnda samt via deras ökade mobilspelssatsning kommer allt fler att lockas in i Nintendos ekosystem, ett som bolaget lagt mycket energi, tid och pengar på att utveckla.
När, inte ”om”, den nya konsolen lanseras kommer står skrivet i stjärnorna och jag hoppas innerligt att Nintendo inte återupprepar mönstret om att varannan konsol blir ett fiasko, utan att de klarar av att skapa något som kommer klara av att matcha den uppskattning och kvalitet som karaktäriserar Switch-konsolen.
Partnerskapet med Niantic fortsätter att utvecklas och förhoppningsvis kommer de klara av att släppa det mycket efterlängtade mobilspelet Pikmin innan 31/12 2021. Just mobilsatsningen bedömer jag essentiell och även om Doktor Mario World inte blev annat än ett fiasko, milt sagt, har de ändå lyckats mycket bra med b.la. Mario Kart Tour, Fire Emblem och Dragalia Lost. Även om inget är klart eller uttalat, då bolaget är lika konservativa i sina utlåtanden som den svenska Regeringen är duktiga på att kalla till presskonferenser ryktas det om allt från ett F-Zero till Xenoblade.
Digitala försäljningar är något som växer för varje år. Dock står dessa just nu enbart för cirka 46 % av alla spelförsäljningar, vilket är cirka 10 procentenheter lägre än motsvarande kvartal förra året (viktigt att detta är ett undantag). Detta ska jämföras med andra speljättar, såsom EA och Activision som istället har siffror norr om 80–85 %. Då bruttomarginalen ökar avsevärt på digitala försäljningar relativt att sälja fysiska kopior kommer Nintendo att fortsätta underlätta och skapa en friktionsfri handel.
Som sagt var nyss rapporterade kvartal inte det bästa, men om bilden zoomas ut framkommer att bolaget har vuxit mycket, mycket bra de senaste 5 åren. På ett treårssnitt har vinsten ökat med 34,3 % och på ett femårssnitt är siffran något högre, 35,6 %. Studeras 7- respektive 10-årssnittet är de 41 % samt 29,8 %. Under samma tid har omsättningen ökat med cirka 15 % per år de senaste 10 åren. Nu är detta historia, likväl visar siffrorna ett välmående bolag vars ledning vet hur att skapa bra business.
Förutom fortsatt fokus på digitala försäljningar, mobilspel och mjölkning av Switch- och 3Ds-konsolerna har Nintendo kommunicerat att de kommer öppna ytterligare tre temaparker under de kommande åren, vilka kommer att ligga i Singapore, Kalifornien samt Florida. Tidigare i år öppnade bolaget sin första park – Super Nintendo World - i Osaka och trots corona har antalet besökare varit mycket, mycket högt. Utvecklingen av parkerna sker i samarbete med Comecast.
Som om ovan ej vore nog ämnar även det japanska spelundret att ännu en gång ge sig an tv-serier och filmer. En Super Mario-film kommer 2022 och produceras av Illumination Studios, som har en stark historia av framgångar med barn- och familjefilmer som Despicable Me och The Secret Life of Pets. Tyvärr har Nintendo ingen fin historik gällande filmer och serier, men jag tycker ändå det är bra att de ännu en gång ger sig på detta segment. Som jag och många andra tidigare har skrivit ämnar de att disneyfiera hela verksamheten, med allt från merchandise via temaparker till just tv-spel.
Just nu handlas aktien till ett P/E om cirka 13, EV/EBIT 7,3 och EV/S på 2,6. För den som söker utdelningar handlas aktien just nu till en direktavkastning om ca 3,5 % (årets utdelning var mycket hög, vilket beror på att de gjorde en större vinst och har som policy att dela ut 30 %). Även om jag är emot peer-to-peer valuation är det intressant att ställa dessa siffror mot bolag såsom Take Two Interactive, Activision Blizzard, EA m.fl, som har mycket högre värderingar. Finns en Japanrabatt? Eller är risken i Nintendo så mycket större som värderingsglappet ger sken av?
Jag äger aktier i Nintendo och har under sommaren ökat mitt innehav. Som alltid är jag införstådd med de risker som föreligger samt är medveten om att jag undermedvetet är drabbad av såväl en som två bias. Jag anstränger mig att leta efter underlag som får min investeringstes att fallera, men ännu har jag inte hittat något som knockar den.
Nintendo - uppföljning
Jag har tidigare skrivit om Nintendo (2020-05-11 samt 2020-07-22) – det japanska bolaget som började som ett kortproducerande bolag vars affärsidé var att producera och sälja spelkort á la Pokémon. Detta var emellertid 1889 och sedan dess har mycket vatten runnit under bron. Idag är det få som inte vet vad Marios fader sysslar med – nöje och konsumtion inom gaming/tv-spel.
Jag är född på 1980-talet och således har jag fått min beskärda del av Marios, Zeldas och alla andra underbara karaktärers äventyr på såväl 8-bit som 16- och 64-bit. Därefter kom jag att konvertera till Playstation (vissa avvikelser med att spela igenom diverse Zeldaspel på 3DSXL) och var denna konsol trogen till cirka 2 år sedan, då jag återvände till Nintendo Switch. Jag ville då få klara av Breath of the Wild samt visa vännerna att gammal är äldst i Mario Kart och Bomberman.
Medan Nintendo U blev ett misslyckande har Switch kommit att bli dess antonym. Förvisso kom denna konsol sent i ”förra” konsolcykel, vilket torde kunna förklara varför det har blivit några extra enheter som sålts – PS4 och Xbox One hade då funnits i flera år och var inte längre ”det nya, coola och senaste”. Spel som Animal Crossing, Smash Bros (googla gärna youtube-klipp på mästerskapen i detta spel…), Zelda, Super Mario med mera är sådant som varje ny generation, och då menar jag inte konsolgeneration, växer upp med. Jag vet att mina vänner sitter och spelar flera av Nintendos guldkorn med sina barn och jag är övertygad om att jag kommer att göra detsamma om/när jag får lyckan och nöjet att bli far.
I tidigare inlägg har jag dels presenterat diverse nyckeltal, dels gått in på den Disneyfiering som har startats. Tyvärr har Corona påverkat och således har Super Nintendo World ännu inte öppnat. Emellertid ges besökare en liten teaser-rundtur av Mr. Nintendo själv – Shigeru Miyamoto.
Precis som Disney ämnar Nintendo att expandera med parker, mer merchandise, upplevelsepaket med mera och jag har svårt att se att de inte skulle lyckas, speciellt i Asien och det ”speltokiga” Japan, Kina och Sydkorea. Här är Nintendo än mer älskat än vad det är i väst och just bärbara konsoler, men även mobiler, är de konsoler som föredras. Det är inte ovanligt att en VD för ett stort bolag kan sitta på pendeln (de gånger hen tar den) och spela ett spel.
Precis som Disney är man mycket duktiga på att förädla aka. ”mjölka” sina IP:n och detta är också en del av den kritik som riktas mot bolaget. De senaste åren har det varit många nyreleaser av tidigare uppskattade titlar, såsom Zelda: Link’s awakening, Super Mario med mera och så sent som igår, den 17 februari, under Nintendo Direct, utannonserades Zelda: Skyward Sword. Jag kan förstå kritiken om att det sällan kommer något nytt, men ändå säljer nyreleaserna som smör.
Vad visar detta? Jo, att folk har en relation till spelen, karaktärerna och världen. Man vill återuppleva forna och glada minnen; uppleva ungdomen(?) på nytt. Ibland tenderar fiktionen (ie. minnena) göra den nya upplevelsen rättvisa, men ibland händer också det motsatta, vilket jag kände då jag spelade Link’s Awakening…
Medan Sony och Microsoft har kommit med den femte generationens konsoler har Nintendo inte aviserat att de ämnar göra sina konkurrenter sällskap, utan enligt rykten är fokus nu på en Switchmodell som stöder 4K. Bolaget har också uttalat sig i ordalag om att de ej ser en anledning att stressa ut en ny konsol då nuvarande säljer så bra. Bra eller dåligt agerande? Tiden får utvisa, men historiskt har Nintendo i alla fall gjort mer rätt (t.ex. 16bit, 3DS mm.) än fel (t.ex. Wii U).
Jag tror att bolaget kommer fortsätta växa, generera starkare kassaflöden samt locka in sin publik likt Disney har gjort och fortsätter göra. Förvisso har man kommunicerat att man lämnar mobilmarknaden, vilket jag först ställde mig frågande till. Dock kan det vara som så att de väljer att fokusera på några få sektorer, istället för att ”jaga allt och alla”. Jag ser fler parker och då i andra länder och i andra geografier, mer och ny merchandise, ett fortsatt exploaterande (host host) av trogna IP:n, Tv-serier med mera och har svårt att se att de inte skulle lyckas. Den senaste rapporten för deras brutna räkenskapsårs första nio månader kom den 1 februari och visade mycket fina siffror. Bland annat ökade VPA med 88 %! Nedan data är hämtad från Börsdata.
Jag äger inte Nintendo, men har dem på min bevakningslista. Precis som med Disney finns det mycket hjärta bakom denna eventuella investering, men jag kommer inte ta en position enbart baserat på glädjeminnen. Man kan även få exponering mot Nintendo genom Avanza World Tech by TIN.
Äger du Nintendo?
Jag vill passa på, såhär i bokrea-tider att nämna att du nu kan köpa Börspsykologi för 129 kronor i förlagets shop. Vill du läsa utlåtanden, omdömen och recensioner finner du dem på denna länk.