Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 november 2015

Lunchanalys: Börsnoteringar i Sverige

I dagens lunchanalys här på Aktieinkomster.se tänkte jag kolla på hur framtiden för börsnoteringar ser ut i Sverige. Nya bolag har strömmat in till börsen under det senaste året men frågan är om den svenska börsen även går miste om en hel del bolag och kanske även de mest attraktiva?

Som sagt så har det helt klart varit ett högtryck gällande börsnoteringar i Sverige under det senaste året och det har bland annat berott på att investeringsviljan har varit god, börsen är hetare och mer populär än någonsin samt att t.ex. många riskkapitalbolag eller andra ägarbolag vill börja casha in och då är en börsnotering ett väldigt attraktivt alternativ. Men i hela den här noteringsyran så tycker jag att vi även klart och tydligt har fått se att den svenska börsen även går miste om fler ganska så stora och attraktiva noteringar och den trenden kan eventuellt bli en orosfaktor om den håller i sig.

Många bolag som har starka kopplingar till Sverige men som kanske har sitt huvudkontor utomlands väljer ofta att istället börsnoteras i andra länder, både i övriga Europa och framförallt i USA. Vad beror då det här på? Självklart är det i vissa fall så enkelt att bolaget ser många fördelar med att ha sin aktie noterad på samma ställe där man bedriver sin verksamhet ifrån men enligt mig kan det även bero på att den svenska börsen känns för liten och för oattraktiv. Dessutom så tror jag att många anser att det stora inflödet av bolag till börsen inte har hållit speciellt hög kvalité och att det börjar bli lite lattjo lajban här på börsen i Sverige.

Om den här sistnämnda faktorn håller i sig på lite längre sikt framöver så kommer vi ha ett problem i Sverige så där här är inte som man bara kan soppa under mattan och strunta i. Att aktiehandeln hela tiden blir mer global och mer lättillgänglig talar heller inte för den svenska börsen. För om bolagen anser att det kommer vara lika lätt för svenska investerare att handla med aktien oavsett om den är noterad i Sverige eller USA så kommer med stor sannolikhet en börsnotering i USA kännas betydligt mer attraktiv.

Även om jag nu är väldigt hård när jag säger att vi i längden framöver enbart kan få ett flöde av mindre ”skitbolag” in till den svenska börsen så kan det faktiskt mycket väl bli så med tiden. Det här är såklart väldigt tråkigt och även om vi idag har många fina, attraktiva och stora bolag på den svenska börsen så vill man även ha ett löpande flödet av nya och attraktiva bolag och enligt mig ser förutsättningarna för det inte jättebra ut. 

Det är även svårt att komma fram med konkreta lösningar på det här problemet men jag tror att det framförallt handlar om att Sverige överlag måste börja göra företagsklimatet mer attraktivt så att fler bolag känner att de vill stanna i Sverige och fortsätta att ha sin hemvist här. I grunden tror jag alltså inte att det här har med just den svenska börsen, i alla fall inte i dagens läge utan det har med politik och lagar och regler att göra och vi alla vet hur katastrofalt dåliga de styrande personerna i Sverige är på att göra någonting åt sådana problem och att hela den här utvecklingen sakta men säkert rör sig mot det sämre ser jag som väldigt oroväckande.

Något måste börja ske om den svenska börsen ska fortsätta att vara attraktiv och det relativt snart för annars ser det inte bättre ut än att Sverige tappar många bolag till utlandet, både gällande hemvist och när det kommer till börsnoteringar och det vill vi väl inte?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar