Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 april 2016

Lunchanalys: Vestas Wind Systems- ledande inom vindkraft men många missar det viktigaste…

Nu kan ni här nedanför kan ni kolla in genomgången av Vestas Wind Systems som även var veckans företag i gårdagens utskick av veckobrevet. Om ni vill anmäla er till veckobrevet och få sådana här bolagsgenomgångar varje vecka så gör ni det helt gratis här.

 

Förnybar energi är en av de mest konkreta framtidsbranscherna på marknaden just nu och då har vårt grannland, Danmark ett av de ledande företagen i världen på sin börs och ur ett investeringsmässigt perspektiv börjar det bli dags att kika lite extra på just Vestas Wind Systems.

 

Ordning på verksamheten och en växande orderingång:

Under de senaste åren har Vestas Wind Systems jobbat väldigt aktivt med sina dåvarande problem och omstrukturerat en stor del av organisationen och verksamheten och det är nu som allt det arbetet på allvar börjar ge resultat.

Orderingången börjar nu också ta fart ordentligt och enbart under år 2015 så ökade de sin försäljning med en bra bit över 20 %. Det här är såklart bara relativt kortsiktiga siffror men de långsiktiga förutsättningarna ser också väldigt bra ut och det beror framförallt på en unik detalj.

 

Vestas Wind Systems är så mycket mer än man tror: 

Att tillverka och sälja vindkraftverk i all ära men om man vill komma åt de stora framgångarna så gäller det att satsa mycket bredare än så. Det har Vestas Wind Systems insett och i dagens läge är bolaget så väldigt mycket mer än bara en tillverkare av vindkraftverk. De erbjuder även tjänster inom t.ex. installation, service och underhåll och det kommer i längden bli en väldigt viktig faktor. På så sätt och via att vara en heltäckande leverantör inom branschen kan man se till att de flesta kunder inte bara blir en engångskund utan att de faktiskt blir kunder på lång sikt och att man binder upp dem till löpande servicekontrakt m.m. Det här missar många på marknaden och det är en betydligt viktigare detalj än vad man kan tro och frågar ni mig så kommer det som sagt vara den avgörande faktorn för Vestas Wind Systems  kommande framfart och framgång.

 

Våga kolla på Vestas Wind Systems:

Vestas Wind Systems aktie har stigit på väldigt bra under de senaste åren och det får många investerare att rygga tillbaka och istället rikta sin blickar mot andra vindkraftsbolag. Det tycker jag både är synd och fel då Vestas Wind Systems helt klart är ett av de ledande bolagen i världen, inom sin bransch och att de faktiskt förtjänar den aktuella värderingen, även om den är ungefär 900 % högre än för tre år sedan.

Vårt tips gällande Vestas Wind Systems är nu alltså att man inte skräms bort av värderingen, att man fokuserar på hela verksamheten och inte bara själva vindkraftstillverkningen och verkligen kollar på framtiden för förnybar energi inom den kommande tiden och göra man det så börjar Vestas Wind Systems helt plötsligt bli ett riktigt intressant bolag som kan bli en riktigt bra investering på lite längre sikt framöver.

 

Ni som följer mig löpande vet att jag har sneglat på Vestas Wind Systems under en tid för att då eventuellt exponera min utdelningsportfölj ännu mer mot vindkraft. Det vore därför även roligt att höra era tankar och idéer om bolaget? Någon kanske till och med redan har det i sin portfölj?

 

Trevlig lunch!
David

10 februari 2016

Min aktuella bevakningslista

Just nu har jag inte många företag alls på min bevakningslista för min privata utdelningsportfölj men på den för min företagsägda portfölj har jag en del. Jag är väldigt nöjd med hur min utdelningsportfölj är uppbyggd och vilka innehav som finns i den just nu och därför fokuserar jag istället på att bygga vidare och förbättra dessa upplägg och öka på min nuvarande innehav.

Men jag har ändå några bolag på mina två bevakningslistor och dessa ser ni här nedanför.

 

Bevakningslistan för min utdelningsportfölj:

 

Vestas Wind Systems- Har stått på min bevakningslista under ungefär ett år nu och det jag gillar mest är att de är en heltäckande leverantör av vindkraftverk, planering, installation och drift. Vindkraft kommer vara en stor del av framtiden inom energibranschen och i längden kommer Vestas Wind Systems kunna utnyttja sin marknadsledande position väldigt bra. Direktavkastningen på 1 % är lite lågt men potentialen och stabiliteten på den fronten finns också ur det långsiktiga perspektivet.

 

Bevakningslista för min företagsägda portfölj:

 

GWS Production- Är ett ganska så nytt tillskott på min bevakningslista men ett väldigt intressant sådant. Världen blir hela tiden mer och mer osäkert och därför tror jag att GWS Production varningstjänster kommer kunna bli väldigt eftertraktade, både av privatpersoner och av företag.       

Catella- Den europeiska finansgruppen, Catella har jag haft på min bevakningslista från och till under ett par år nu. Anledningen till att jag blev intresserad av bolaget från första början var för att jag ville exponera mig mot finanssektorn och då framförallt med fokus på förvaltning och finansiell rådgivning och det bortom från de klassiska storbankerna. Just nu tycker jag att Catella har genomfört flera lyckade omstruktureringar och att värderingen nu är ganska attraktiv och därför har jag återigen börjat kolla på bolaget.     

Black Earth Farming- Har jag småsneglat på under ganska så många år men jag har hållit mig ganska långt borta från en investering, vilket har visat sig vara väldigt bra. Men jag anser fortfarande att jordbruk är en intressant bransch under de kommande åren och Black Earth Farmings värdering börjar kännas ganska så attraktiv.  

Minesto- Risken i bolaget är skyhög men jag har fastnat för deras unika vattenkraftverk och jag bevakar just nu bolaget ganska så noggrant och jag processar all information som jag kommer över. Jag är lite kluven om jag ska gå in i bolaget ganska så snart och ta en högre risk men också få en högre potential eller om jag ska vänta tills de har mer kött på benen.   

SolTech Energy Sweden- Jag har även fastnat för SolTechs solenergisystem som integreras i fastigheters fasader eller tak. Situationen för min del är ungefär likadan som för Minesto men det är mycket som lockar.

 

Vad tycker ni om dessa företag? Har ni någon intressant bevakningslista?

 

David    

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar