Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
31 mars 2016

Lunchanalys: FED- världens viktigaste centralbank eller en cirkus?

Den amerikanska centralbanken, FED har påverkat marknaden ganska så markant under de senaste dagarna den här veckan och den gjorde även det en hel del under förra veckan m.m. Därför tänkte jag att det nu passar väldigt bra att i dagens lunchanalys kolla lite på vad FED egentligen håller på med, hur de troligen kommer agera framöver och det allmänna röran som har kretsat kring FED den senaste tiden.

 

En enda stor röra, eller?

Om vi börjar med att kika lite på röran och osäkerheten som FED faktiskt har förmedlat den senaste tiden så kan man nästan säga att det hela liknar en cirkus. För att göra några långa historier korta så menar jag här att FED inte alls för många månader sedan valde att höja räntan och det var relativt säkra på att de löpande under t.ex. i år skulle fortsätta att höja. Nu i dagens läge däremot så har de nästan tvärvänt då de nu istället säger att marknaden inte ska förvänta sig lika många höjningar och att FED kommer vara väldigt försiktiga med att höja räntan igen. Som grädde på moset här har får vi löpande ta del av väldigt mixade uttalanden från olika representanter från just FED och där kan det faktiskt svänga så mycket att den ena säger fler höjningar inte är så sannolikt inom den närmsta tiden och den andra säger helt tvärt om så det är verkligen inte så konstigt att marknaden just nu är väldigt förvirrad när det kommer till FED i USA.

Även om det hela med stor sannolikhet verkar vara en större ”cirkus” och mer rörigt i t.ex. kommunikationen mellan representanterna från FED än vad det egentligen är så är det marknadens tolkningar och reaktioner som spelar roll här, i alla fall ur ett börsmässigt perspektiv. Det är exakt där problemet ligger för när någonting verkar osäkert, svårläst och rörigt tolkar marknaden det i de allra flesta fall negativt och här görs inget undantag för FED heller och det kanske med all rätt, eller vad tycker ni? Man kan ju överlag tycka att en av världens viktigaste centralbanker ska kunna kommunicera bättre och bry sig lite mer om hur marknaden ser på och tolkar saker, men det kanske helt enkelt är för mycket begärt?    

 

Hur ska man tolka allt det här?

Den stora frågan här är såklart hur man ska tolka alla de här mixade beskeden och uttalanden och då ser jag på det hela på ett visst sätt rakt igenom. Eftersom att FED valde att höja räntan i slutet av året och då planera för löpande höjningar under det här året men att de nu nästan har tvärvänt så ser jag det som att de helt klart valde att höja räntan alldeles för tidigt. Varken världen eller USA själva var beredda på den där plötsligt mer aggressiva penningpolitiken som FED skulle börja driva i slutet av förra året och det har helt klart medfört en del problem.

Hela FED:s strategi skulle tidigare gå ut på att då i slutet av år 2015 sätta en standard för kommande räntehöjningar och sedan som sagt fortsätta på den banan och höja räntan löpande framöver. Den strategin verkar nästan helt vara körd nu och framöver och även om FED kanske inte behövde höja räntan vid det senaste tillfället så bör det har kommunicerat om en fortsatt styrka och att planen löper på som planerat, det har de inte gjort så därför bör vi heller inte förvänta oss att det som sades angående höjningar tidigare.

Om det här är bra eller dåligt är såklart en bedömningsfråga som man kommer få olika svar på från olika håll. Jag ser det hela dock som negativt då det kort och gott helt klart är ett misslyckande av FED men i samma veva var det ändå bra att de verkar se till att reparera sina misstag ganska så snabbt och det får ändå ses som en styrka.

 

Vad är troligt att de gör framöver?

Som sagt så tror jag att vi kan förvänta oss en väldigt mycket lägre aggressivitet från FED än vad de flaggade för tidigare och då färre räntehöjningar. Dessutom kommer det ta tid att reparera förtroendet och få bort osäkerheten som just nu finns mot FED på marknaden.

Just att reparera och bli mer tydliga i sin kommunikation tror jag är det vi kommer se mest ifrån FED under den kommande tiden, det tyckte jag att vi fick se tendenser till redan i ordförande, Janet Yellens senaste tal som hon höll tidigare i veckan.      

Färre räntehöjningar, bättre och mer kommunikation och framförallt ett lite mer synkroniserat FED är alltså det jag tror att vi har att vänta oss framöver och då tänker jag ungefär under den resterande delen av det här året. Samtidigt tror jag även att marknadens reaktioner när det kommer till vad FED gör kommer fortsätta att vara väldigt blandade och volatila och det på grund av att de då kommer ta tid att reparera den senaste tidens misstag om man nu får utrycka sig så.

 

Vad tror ni om FED framöver? Hur kommer de agera?

 

Trevlig lunch!
David  

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar