Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
7 december 2016

Cybaero- har framtiden försvunnit?

Jag har tidigare pratat en hel del om dörnarboalget, Cybaero och det dels för att jag själv har investerat i det och för att jag verkligen har ansett att framtiden knackade på dörren hos bolaget som jag skrivit om tidigare. Men nu är bolaget skarpt ifrågasatt och det med all rätt enligt mig för efter en stororder som både har tärt på resurserna och medfört ett flertal nyemissioner så förväntar sig aktieägarna mer än vad bolaget har åstadkommit och även det med all rätt.

Men istället för att sitta och gå igenom Cybaeros stororder och nyemissioner m.m. igen vilket jag gjort många gånger förut (ni hittar alla mina inlägg om Cyabero här) så tänkte jag att vi skulle ta och kolla lite på dagens framtid för Cybaero.

Alldeles nyligen genomförde Cybaero ytterligare en nyemission och den här gav dem ett tillskott i kassan på cirka 120 miljoner kronor. Utan att vara för hård så kan man antagligen säga att det här är Cybaeros sista chans och med dessa pengar måste de se till att kunna börja täcka sin stororder till Kina som nästan är värd 1 miljard kronor. För om den ordern inte inom en ganska så snar framtid börjar generera intäkter som i sin tur medför att Cybaero kan finansiera framtiden på egen hand kommer marknaden helt tappa förtroendet för bolaget och då är det antagligen dödsdömt. Om de inte nu på allvar börjar prestera och det både intäktsmässigt och kommunikationsmässigt m.m. så kommer det vara omöjligt att fiska efter mer pengar från ägarnas och marknadens sida och då kommer de inte kunna lösa finansieringen.

Men även om det ovanståendes stycket verkade ganska så dystert så finns det fortfarande gott om potential inom bolaget och den har blivit ännu mer intressant nu när marknaden ratar Cybaero, även om risken såklart är väldigt hög. Nyckeln som jag ser det ligger nu i att verkligen få igång leveranserna till Kina och på så sätt kamma hem ni orders. Kvantitet kommer vara ett måste för Cybaero under de kommande åren om de verkligen vill visa upp sina obemannade helikoptrar på den globala marknaden och visa att de är ett av de världsledande företagen inom det området.    

Det jag kommer hålla koll på framöver är först och främst att leveranserna till Kina kommer igång för om de gör bort sig ännu en gång där spelar de ett väldigt högt spel. Sedan har jag redan tidigare (här bland annat) efterlyst mer och bättre kommunikation gentemot oss ägare från bolagets sida. Den har tidigare och är fortfarande under all kritik, speciellt då det handlar om ett bolag som i detta skede måste kommunicera, kommunicera och återigen kommunicera om de ska få behålla något förtroende över huvud taget.

Avslutningsvis står alltså Kina och kommunicera på Cybaeros agenda under den närmsta tiden och om dessa två problem blir lösta kan framtiden återigen knacka på dörren och då kanske bolaget den här gången kan passa på att öppna innan den går igen.

 

David 

20 maj 2016

Lunchanalys: En ny vd och en avvikelse

Det har hänt otroligt mycket inom Cybaero den senaste tiden och om ni är intresserade av att veta mer om t.ex. den senaste finansieringslösningen och de kommande leveranserna m.m. så hittar ni alla mina inlägg om Cybaero om ni scrollar ner längst ner i det här inlägget och klickar på ”taggen” som är märkt med just Cybero, då kommer hela flödet upp.

Men nu i dagens lunchanalys tänkte jag passa på att gå igenom de senaste händelserna inom Cybaero som har omfattat alltifrån ett vd-byte till avvikande revisionsberättelser och nedskrivningar.

 

Den operativa chefen blev vd:

Om vi börjar med vd-bytet så blev det förra veckan klart att Rolf Schytt som tidigare var operativ chef inom Cybaero tar över vd-posten efter Mikael Hult. Grunden för vd-bytet ligger i att Cybaero nu framöver mer på allvar ska gå över mot att fokusera på produktionen och försäljningen.

Enlig mig känns det här skiftet rimligt och jag ser faktiskt inte alls några orosfaktorer i den här processen. Det verkar vara sunda och tydliga företagsändamål som ligger bakom bytet och att det dessutom är Rolf Schytt som får ta över ser jag som en väldigt bra styrka. Han har bra koll på hela verksamheten från sin tidigare roll inom bolaget och dessutom en gedigen erfarenhet från hans tidigare erfarenheter som t.ex. omfattar flera andra vd-roller.

Även marknaden gillade det här vd-bytet och i många fall är en sådan sak någonting som marknaden inte brukar uppskatta och istället faktiskt ta emot det ganska så negativt. Men Cybaeros vd-byte togs alltså emot positivt och det antagligen på grund av att de flesta vet att det är just produktionen och försäljningen som bolaget måste få ordning på och att då Rolf Schytt på förhand ser ut att vara väldigt bra lämpad för det jobbet.

 

Förseningar som stör på mer än ett sätt:

Just produktionen och försäljningen tar oss även in på nästa nyhet som dock tyvärr inte alls var lika positiv som vd-bytet. När Cybaero nyligen släppte sin årsredovisning för år 2015 så innehöll den nämligen en avvikande revisionsberättelse. I stora drag och med andra ord kan man alltså säga att Cybaeros revisorer inte var helt säkra på att redovisningen var korrekt och det är ju aldrig bra.

Det hela handlar om Cybaeros fordran till den kinesiska köparen av det system som skulle ha blivit levererat i början av det här året men som flera gånger har blivit framskjutet på grund av förseningar inom utvecklingen med mera. Den förseningen medföra att bolagets revisor eventuellt anser att den beställningen inte är lika säker och solid längre, i alla fall inte rent redovisningstekniskt. Det pratades även om en eventuell nedskrivning men mer information än så har bolaget idag inte gått ut med.

Man kan nu alltså säga att till och med ännu mer nu hänger på att den här försenade leveransen verkligen blir av nu under juni månad som Cybaero har flaggat för. För om så inte blir fallet så är det nu alltså även redovisningstekniska faktorer som hotar bolaget och det i kombination med kassaflödet och produktionsproblemen bådar inte gott.

 

Det svänger:

Läget i Cybaero fortsätter alltså att svänga fram och tillbaka. För några veckor sedan såg nyhetsflödet riktigt bra ut för bolaget men sedan avlöstes de av den här ovanstående missen och det känns lite som att det är typiskt för just Cybaero.

Även om marknaden såklart inte gillade den här senaste nyheten så är jag inte speciellt oroad för just den detaljen även om jag som jag sagt tidigare är väldigt avvaktande gentemot bolaget just. Extremt mycket hänger på den här kommande leveransen nu i juni och till dess håller jag nästa andan, jag kommer i vilket fall inte agera på något sätt förens jag har fått in mer information från utfallet där.

 

 

Trevlig fredagslunch!
David 

Taggar (blogg): 
4 maj 2016

Lunchanalys: De senaste händelserna i Cybaero

Jag fann under kvällen igår inte tiden för att skriva några rader om de senaste händelserna i Cybaero så därför tänkte jag tar upp allt samt även kollar lite extra på det här i dagens lunchanalys.

 

Är finansieringen löst?

Om vi börjar med den första nyheten som kom in från Cybaero i måndags så handlade den om att de har tagit ett nytt lån på 34 miljoner kronor från ett gäng institutionella investerare till en ränta på 12 % och med en löptid på 12 månader. Lånet har tagits för att lösa den finansiella biten under de kommande 12 månaderna och dessa pengar ska tillsammans med kassaflödet enligt Cybaero själva räcka helt för den tidsperioden.

Finansieringen ska nu då alltså på kort sikt (under de kommande 12 månaderna) vara löst men det finns fortfarande två stora frågor gällande den här biten. Den första är att om den här lösningen inte har ett lite för högt pris? 12 % i ränta är ganska så mycket och det kommer kräva att Cybaero verkligen får igång sitt kassaflöde. Den andra frågan kan också kopplas till att de måste få igång kassaflödet och den är vad som kommer att hända efter de här 12 månaderna när man inte har den här finansieringen längre? Så även om det här problemet är löst nu på kort sikt så kommer den kommande tiden fortfarande vara väldigt kritiskt och det mesta hänger på att kassaflödet som sagt kommer igång.

Så om man ska svara på frågan om finansieringen är löst så är den visserligen det på kort sikt men ur det längre perspektivet är det fortfarande mycket som är oklart så man bör fortsätta att vara väldigt kritisk och granskande trots det här lånet.  

 

Nya framgångsrika tester:

Någon dag senare kom det även en till nyhet och den handlade om att Cybaero nu har avslutat en serie av framgångsrika tester tillsammans med svenska FMV och den svenska marinen. Testerna har bland annat omfattat att starta och landa på fartyg i snabb rörelse samt att identifiera föremål i vattnet och enligt alla inblandade parter ska testerna ha varit väldigt framgångsrika.

Det här är såklart en väldigt god nyhet och Cybaero har nu en rad olika sådana här tester och uppvisningar att referera till. Det viktiga här är dock om dessa tester nu med tiden kan omvandlas till beställningar, både från de iblandade parterna och förhoppningsvis från många utifrån som är imponerade av resultaten. Det är inget vi har fått se speciellt tydligt tidigare hos Cybaero men om det börjar lossna på den punkten så kommer de på allvar kunna börja lösa problemet med kassaflödet.  

 

Många frågetecken:

Det finns fortfarande en hel del frågetecken i Cybero som bolag och det är ju t.ex. allt runt den finansiella biten för även om det nu finns en kortsiktig lösning så flyttas frågetecknet egentligen bara framåt 12 månader då det hela som sagt hänger på att få igång kassaflödet.

Gällande just kassaflödet så kopplas det till beställningar och leveranser och här har faktiskt Cybaero en väldigt stor orderbok men leveranserna har gång på gång stött på problem under de senaste månaderna. Det har varit alltifrån att finanserna behövde ordnas för att kunna täcka produktionskostnaderna till att fler tester har behövts genomföras. Men nu idag på morgonen kommer faktiskt ytterligare ett pressmeddelande där Cybaero meddelade att testerna inför leveransen till den kinesiska tullen kommer vara klara senaste i slutet av juni nu i år och att leveransen kommer ske direkt efter det. Den här leveransen skulle ha skett i början av det här året så den är alltså ganska så mycket försenad och därför kan vi nu bara hoppas att dessa nya datum stämmer.

En stor del av problemen med kassaflödet är kopplade till just den här försäljningen till Kina. Hela den beställningen ligger faktiskt på strax under 1 miljard kronor under en period på nu lite mer än 5 år och om bara dessa leveranser kommer igång på allvar så finns det stora möjligheter till att få igång kassaflödet och det inte bara så att allt går runt utan även så att det blir lite pengar över till fortsatt utveckling.

Anledningen till att dessa frågetecken är så passa stora i Cybaero är för att saker och ting som sagt har blivit försenade och framflyttade vid ett flertal tillfällen tidigare och därför finns det även en stor tveksamhet. Om lite mer än en månad kommer vi dock mer på allvar kunna bedöma dessa frågetecken så det är spännande tider ur många benämningar för Cybaero just nu.       

 

Risknivån och möjligheterna:

Gällande riksnivån i Cybero just nu så skulle jag säga att den ökade en del nu i och med det här nya lånet. Det beror på att det är pengar in på kontot som visserligen öppnar upp en hel del möjligheter men dessa pengar innehåller även väldigt höga krav och därmed även en hög risk. Det finns dock goda möjligheter för att risken kommer kunna skruvas ned markant nu om lite mer än en månad men eftersom att det fortfarande är oklart i dagens läge så bedömer jag som sagt att risknivån har stigit lite nu.

Marknaden verkar dock inte riktigt hålla med mig då Cybaeros aktie har stigit med en bit över 30 % på bara en vecka men å andra sidan är ju det kopplat till det positiva nyhetsflödet och inte lika mycket till risknivån.

Som jag nämnde tidigare i veckan så är jag dock fortfarande väldigt positivt inställd till Cybaeros verksamhet och hela bolaget och jag håller hårt i min aktier, även om det kanske inte alltid verkar så i den här analysen. I dagens läge är jag däremot även ganska så avvaktande och eftersom att jag redan har ett relativt stort innehav i Cybaero så väntar jag nu på att få svar på många av de här frågetecknen som jag pratat om.

Hur ser ni på Cybaero just nu och på det här positiva nyhetsflödet som vi fått ta del av under de senaste dagarna?

 

 

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
28 mars 2016

Noll till 175 miljarder på 5 år- Investera i drönare?

 

Drönarmarknaden är på väg att bli lika stor som marknaden för vanliga helikoptrar och det innan år 2020, det spår i alla fall Goldman Sachs i sin senaste genomgång. Även om militären kommer vara en fortsatt största köparen under de kommande åren så kommer även den civila marknaden komma igång ordentlig och gå ifrån ett värde på i princip noll till 175 miljarder på bara 5 år, det framkommer också i Goldman Sachs rapport.

Användningsområdena för olika typer av drönare är många redan nu inom det militära men när det civila kommer igång så utökas det hela markant. Listan kan göras lång men i Goldman Sachs rapport pratas det om att bland annat fastighetsmäklare, elbolag, gruvbolag, filmbolag och områden och branscher som kräver allmän inspektion och övervakning kommer utöka sitt användande markant av drönare under de kommande åren. Det går att rabbla upp hur många branscher och områden som helst men det räcker i princip att tänker på vart och i vilka situationer en drönare skulle kunna underlätta, förbättra och göra jobbet billigare så tror jag att vi tillsammans kan göra den listan hur lång som helst. Det vore faktiskt kul att sätta ihop en sådan lista tillsammans med er så ni får hemskt gärna dela med er av era tankar och idéer i kommentarsfältet här nedanför.

Det är ju just kostnadsbesparingarna som drönare kan erbjuda marknaden som jag tror kommer bli den största framgångsfaktorn och nu när övergången börjar komma igång på allvar och användandet av drönare växer så tror jag att utvecklingen och tillväxten kommer gå väldigt fort. Av den enkla anledningen håller jag väldigt hårt i mina aktier i det svenska drönarbolaget Cybaero och jag planerar faktiskt att öka på mitt innehav under den kommande tiden, kanske redan nu under veckan.     

Cybaero har redan den kinesiska tullen och det kinesiska försvarsbolag, Avic som kunder och dessa affärer är idag nästan värda 1 miljard kronor vilket kan jämföras med Cybaeros börsvärde på ungefär 270 miljoner kronor. Marknaden, de flesta aktörer och handlarna har haft alldeles för bråttom när det kommer till Cybaero och de räknade med en alldeles för snabb tillväxt alldeles för tidigt. Det gör inte mig något då jag som ni säkert vet föredrar just långsiktig och stabil tillväxt och det tror jag skarpt på att jag kan få i Cybaero.

Jag är även delvis exponerad mot drönarmarknaden via mitt innehav i SAAB men den delen är i dagens läge relativt liten inom hela SAAB-koncernen och det är inte min huvudanledning till att jag investerat i SAAB. Så till största del är det Cybaero som jag satsar på när det kommer till drönare, hur ser er exponering mot drönarmarknaden ut?

 

David  

Taggar (blogg): 
29 februari 2016

Lunchanalys: Potentialen är hög men risken likaså i drönarbolaget

 

Drönare och drönarmarkanden var helt klart en rejäl snackis under förra året och den trenden har hållit i sig även så här långt i år. Det är egentligen ingen tvekan om att drönare har en ljus framtid framför sig då de på flera sätt både kan underlätta vår vardag och framförallt möjliggöra saker och processer som tidigare inte var möjliga. Den stora frågan är bara hur det vardagliga användandet av olika drönare kommer att se ut framöver och vilken typ av drönare som verkligen kommer revolutionera marknaden?

Dessa frågor är nu i dagens läge mer aktuella för Cybaero än någonsin. Cybaero är ett svenskt drönarföretag som utvecklar obemannade helikoptrar för olika ändamål och eftersom att de förra veckan släppte sin rapport så tycker jag att det var dags att kolla lite extra på bolaget.

 

Framtiden knackar på dörren:     

Jag har tidigare uttryckt mig så att ”framtiden knackar på dörren” för Cybaero och dessa ord står jag fortfarande fast vid. Om man följer bolaget och marknaden som de är verksamma på så kan man för det första se att själva marknaden växer i ett väldigt högt tempo just nu. Användningsområdena för Cyaberos typ av drönare växer hela tiden så potentialen på själva marknaden finns helt klart. Om vi kollar på Cybaero som företag så går utvecklingen även där framåt och upp mot högre höjder, även om allt inte bara går spikrakt uppåt.  

Det finns många saker som pekar mot att Cybaero har en ljus framtid och dessa punkter här nedanför tycker jag sammanfattar det hela väldigt bra.

 

  • Även om Cybaeros obemannade helikoptrar i grunden kanske inte är unika så är tekniken i dem det. Det kan t.ex. handla om Cyaberos egenutvecklade system för automatisk laddning och system för starter och landningar på fartyg som är i rörelse och det är de faktiskt ensamma i världen om just nu.
     
  • Ur ett börsperspektiv har Cybaero fått en hel del kritik under den senaste tiden på grund av att marknaden har ansett att de inte levererat tillräckligt o.s.v. Här kan marknaden ha rätt ur ett kortsiktigt perspektiv men om man kollar lite längre framöver så kan man se att Cyabero faktiskt håller på att bygga upp ett fungerande företag med en fungerande organisation och det tar tid, kostar pengar och tär på resurserna men man kan säga att de håller på att framtidsäkra bolag för att kunna möta den kommande efterfrågan med mera och det ser jag bara som positivt.
     
  • Cybaero har även både många stora affärer och samarbeten på gång. Här har saker och ting inte gått jättefort och det är framförallt därför som att marknaden enligt mig underskattar hela den här faktorn. Men om man verkligen kollar noga så har de ordrar inne som nästan är värda miljardbelopp och flera samarbeten som i längden kommer vara väldigt värdefull så saker och ting är på gång även om det inte märks rent ekonomiskt ännu.  
     
  • Det amerikanska företaget Subversive Capital har nu även blivit storägare i Cybaero då de kontrollerar en bit över 10 % av bolaget. Den här faktorn tycker jag underskattas av marknaden då Subversive Capital har ovärderliga kontakter och det framförallt på politiska plan runt om i världen och det kommer vara väldigt värdefullt för Cybaero då många affärer framöver kommer att ske med just olika länders regeringar m.m.

 

En hög risknivå:

Samtidigt som potentialen och möjligheterna faktiskt ser väldigt bra ut så går det inte sticka under stolen med att risknivån förfarande är väldigt hög. Om vi börjar med själva företaget så är Cybaero idag fortfarande ett relativt litet företag och med en ganska så låg kapacitet och det är helt klart ett problem som vi blivit uppmärksammade om vid ett flertal tillfällen. I dagens läge medför det att de kanske inte kan möta efterfrågan på bästa sätt och även om de är på god väg att lösa det här problemet så måste det ske väldigt snart för de vill inte att att rykte gällande att Cybaero inte kan leverera i tid o.s.v. börjar sprida sig på marknaden.

Just nu är Cybaero även väldigt beroende av kapital då de inte fått igång försäljningen och då heller inte kassaflödet på allvar ännu. Tills det sker är företaget beroende av kapital från oss aktieägare och på kort sikt är väl inte det något problem men i längden måste de börja få igång försäljningen på allvar för annars kommer aktieägarna tröttna på att stoppa in mer pengar och då kommer Cybaero få stora problem.      

Alla de här riskerna och problem måste lösas relativt snabbt då marknaden för drönare som sagt växer väldigt snabbt just och det är många som vill plocka åt sig marknadsandelar. En tuffare och tuffare konkurrens sätter alltså en hel del tidspress på Cybaero och här är det återigen inget som är självklart, även som det finns mycket som pekar mot att de kommer att klara det och att de ligger relativt bra till.   

 

Bortse från marknadens kortsiktighet:

Om man ska investera i Cybaero så måste man kunna bortse från marknadens kortisiga tänkande, det är ett grundkrav. Man måste kunna ta att Cybaeros aktie sjunker med t.ex. 7 % på en dag och även stiger så mycket också för den delen och det utan att reagera för mycket på dessa ganska så stora rörelser. För Cybaero har en tydlig plan och de bygger som sagt upp företaget för att säkra framtiden.

Man ska alltid skilja på själva bolaget och bolagets aktie men fokusera på båda. I Cybaeros fall är det i dagens läge viktigast att fokusera på bolaget dådet är där som allt händer och gällande aktien så lever den mer eller mindre sitt eget liv så om man har gjort en investering i bolaget så är det händelserna och framfarten i själva bolaget som är viktigast.

Det här tar oss även in på att lite mer långsiktigt tänkande är A och O här. Det finns som sagt ingen mening med att kolla på vad som sker med aktien från vecka till vecka eller månad till månad. Alla har en egen definition av begreppet långsiktighet men samtidigt är nog de flesta överens om att långsiktighet åtminstone handlar om några år och det tänket måste man tillämpa hos Cybaero.      

Inte för alla:

En investering i Cybaero är alltså inte någonting som passar alla investerare. Här måste man vilja följa bolaget väldigt noggrant, våga ta en ganska så hög risk och framförallt vara mer långsiktig än vad marknaden är.

Men om man kan leva upp till allt det här så ser möjligheterna väldigt bra ut för Cybaero och chansen för att det smäller till ordentligt åt det positiva hållet framöver är väldigt stor. Jag själv är inne i Cybaero med ett långsiktigt tänkande och jag har löpande utnyttjat misstron för aktien via att jag har ökat på mitt innehav flera gånger. Jag funderar faktiskt på att göra en rejäl ökning nu igen framöver men jag avvaktar just nu ett tag till men det tills största del på grund av det rådande markandsklimatet.

Gällande Cyaberos senaste rapport som kom in förra veckan så anser jag här att det inte är den ekonomiska biten som man ska fokusera på, även om marknaden tycker det. Jag fokuserar istället på hur det operativa ser ut och framförallt på när leveranserna av den stora ordern från Kina börjar dra igång. Dessa ska inledas nu i början av år 2016 efter att ha blivit uppskjutna från förra året och det är den viktigaste milstolpen för Cyabero framöver.

 

 

Jag är som sagt aktieägare i Cybaero men finns det fler här som är det eller några som eventuellt kommer att bli det? Det vore i så fall intressant att höra era tankar.

 

Trevlig lunch!
David    

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar