Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
24 mars 2016

Slut för den här gången, men utdelningarna består

Nu är den här temaveckan som tillslut blev ungefär en och en halv vecka och där jag har fokuserat på utdelningar slut för den här gången. Eftersom att jag är en utdelningsinvesterare så är utdelningar ett av mina huvudämnen och därför kan ni räkna med mer fokus på utdelningar även framöver.

Ni hittar alla de tjugotal inläggen som fokuserar på alltifrån utdelningsstrategier och tips på utdelningsbolag till boktips och tips på saker man ska kolla på och var man hittar sådan information när det kommer till just utdelningar, här.

Under dessa dagar har jag som sagt bland annat tipsat er om flera konkreta bolag och faktiskt om hela tretton stycken om jag inte minns helt fel. Även om det finns hur mycket som helst att skriva om när det kommer till utdelningar så tycker jag ändå att jag fått med en hel del nu under dessa dagar och på så sätt lagt en bra grund. Men det sista ordet i den bedömningen har självklart ni läsare.

Därför tänkte jag nu även passa på att fråga er om vad ni har tyckt om den här temaveckan med fokus på utdelningar? Saknar ni något som ni vill att jag tar upp framöver? Eller är det någonting som ni vill att jag fokuserar extra mycket på framöver? Skriv gärna en rad eller två i kommentarsfältet här nedanför oavsett om ni har tyckt att allt varit bra eller jättedåligt.

 

Ha nu en bra påskledighet!
David  

Taggar (blogg): 
24 mars 2016

Tema utdelningar: Ränta-på-ränta-effekten i kombination med utdelningar

Jag tänkte nu avsluta den här temaveckan med fokus på utdelningar som tillslut till och med blev en och en halv vecka med att kolla lite på den så kallade ränta-på-ränta-effekten och koppla samman den med utdelningar. Jag vill samtidigt även passa på att tipsa er om att min bloggkollega, Investerarfysikern också har skrivit ett väldigt bra inlägg om ränta-på-ränta-effekten här och det rekommenderar jag varmt att ni kollar in.

 

Ränta-på-ränta-effekten:

Om vi börjar med att ta en snabbtitt på vad ränta-på-ränta-effekten egentligen är så är den i stora drag en effekt som gör att t.ex. en investering eller en placering inte enbart växer i och med avkastningen, t.ex. via att en aktie stiger i värde utan även tack vare den tidigare avkastningen som man fått.

Om man ska förklara det hela väldigt enkelt så finns det ett väldigt bra exempel som går ut på att det hela liknas med hur en snöboll som rullar nedför en backe och växer mer och mer desto mer snö som fastnar på bollen och desto större den blir, desto snabbare växer den. Det beror på att ytan som samlar på sig snö hela tiden växer och blir större.

I början och under en relativt lång tid växer snöbollen långsamt, men desto längre den rullar, desto snabbare sker tillväxten.

Exakt så här fungerar ränta-på-ränta-effekten och det hela handlar alltså om att inte bara dra nytta av t.ex. sitt månadssparande eller den framtida avkastningen utan även den tidigare. Jag tror att det här är så enkelt förklarat som det kan bli men om det inte är det så är det bara att ni slänger iväg en kommentar här nedanför så ska jag se till att gå in ännu djupare på det.   

 

Långsiktighet är nyckeln:

Det vi klart och tydligt kan se här är att långsiktighet är en nyckelfaktor om man på allvar vill se till att utnyttja den här ränta-på-ränta-effekten. Här är de principen, desto längre, desto bättre som gäller och det förstår man också väldigt tydligt om man kollar på exemplet med snöbollen här ovanför.

Via att använda sig av långsiktighet och ränta-på-ränta-effekten kan man låta pengarna jobba för en själv istället för att man ska jobbar för pengarna och även om det inte ger så jättemycket i början och att det då går ganska så långsamt så bär det av i en rejäl fart framåt och uppåt efter ett tag, det kan jag själv garantera.

 

Ränta-på-ränta-effekten och utdelningar:

Om vi nu då ska koppla ihop den här ränta-på-ränta-effekten med utdelningar vilket inte alls heller är speciellt svårt eller krångligt så handlar det om att via att man återinvesterar sina utdelningar istället för att ta ut dem och t.ex. konsumera dem så kan man använda sig av ränta-på-ränta-effekten och dessutom maximera den.

Utdelningarna är ju en form av avkastning och via att då som sagt utnyttja och använda den tidigare avkastningen så kan man via ränta-på-ränta-effekten se till att hela tiden ta sig högre och högre och uppnå en högre avkastning, precis så som det fungerade med snöbollen.

Kort och gott är alltså ränta-på-ränta-effekten i kombination med utdelningar en oslagbar kombination som i längden kommer ge oss en väldigt bra grund samt en högre och högre avkastning.

 

 

Ser ni till att utnyttja den här ränta-på-ränta-effekten som även kallas för världens åttonde underverk?

 

 

Trevlig lunch!
David 

23 mars 2016

Tema utdelningar: Vad är inlösen och återköp?

När det kommer till utdelningar så är det inte alltid så enkelt att bolaget bara delar ut likvida medel eller andra tillgångar direkt till aktieägarnas konton. Det finns även några andra metoder som faktiskt blir mer och mer populära och det kan t.ex. handla om inlösen eller återköp. Dessa begrepp tänkte jag nu gå igenom så att ni även får full koll på hur det går till i dessa fall.

 

Inlösen:

Om vi börjar med tillvägagångssättet inlösen se är det ett alternativ till den gamla hederliga utdelningsformen. Istället för att pengar direkt förs över till ägarna så brukar det gå till så att ens aktier delas upp i två delar och där den ena delen löses in till ett förutbestämt pris. Det kan även gå till så att respektive företag ger ut så kallade inlösenrätter som då fungerar på samma sätt som vid en uppdelning.  

Idag är det ett tiotal bolag bland de lite större på börsen i Sverige som använder sig av inlösen av aktier vid olika tillfällen och sammanhang.

 

Återköp:

När ett bolag köper tillbaka egna aktier så kan det i de flesta fall ses som en typ av utdelning. Det beror på att syftet med de flesta återköp är att makulera aktierna, alltså ta bort dem från marknaden och när det då efter det blir färre aktier kvar så ökar värdet på de kvarvarande.

Den största anledningen till att bolagen väljer att köpa tillbaka aktier istället för att dela ut pengar till sina ägare är på grund av att det är fördelaktigt rent skattemässigt för själva bolaget.

 

Nu har ni även koll på dessa begrepp och som ni säkert har märkt så är det hela inte speciellt komplicerat när man väl känner till detaljerna. Det finns självklart de fall där det hela är lite mer komplicerat och mer detaljrikt men när det kommer till fallen som liknar utdelningar så fungerar det oftast så som jag har beskrivit här ovanför.

 

Föredrar ni någon speciell form av dessa när det handlar om just utdelningar?

 

David 

Taggar (blogg): 
22 mars 2016

Dagens utdelningsaktie: Clas Ohlson

 

Idag och nu under fortsättningen på temaveckan med fokus på utdelningar tänkte jag tipsa er om bolaget Clas Ohlson som många än så länge inte ser som ett konkret utdelningsbolag men som faktiskt på allvar börjar bli det och dessutom känns potentialen i själva verksamheten väldigt intressant.  

Jag tipsade även om Clas Ohlson i veckobrevet som skickades ut i söndags och om ni löpande vill ha sådana bolagstips samt genomgångar av marknadsläget med mera så kan ni anmäla er till veckobrevet här.

 

Styrkan ligger i stabiliteten och tillväxten:

Clas Ohlson har nu under en väldigt lång tid visat upp en väldigt bra styrka och stabilitet och de har lyckats bli en älskad detaljhandelskedja som i princip kan sälja vad som helst var som helst.

Under de senaste åren har de även börjat visa upp en vilja att växa och utvecklas och en fortsatt expansion, både via öppnandet av nya butiker och via e-handel  är exakt det som kommer ge aktieägare ännu mer värde på lång sikt framöver.

Clas Ohlson har redan en stark position på marknaden i Sverige och till viss del även i hela Norden. Nu har de även visat att det är framtida expansion och tillväxt utanför Norden som också gäller och det har vi klart och tydligt fått se via deras intåg i Storbritannien och även i Förenade Arabemiraten.  

 

Gynnar aktieägarna:

Clas Ohlsons stabilitet och tillväxt har visat sig gynna aktieägarna väldigt bra under de senaste åren. Kollar vi 10 år tillbaka i tiden så ligger bolagets utdelningstillväxt på ungefär 30 % och direktavkastningen ligger idag på mellan 3-4 %.

Stabiliteten som Clas Ohlson har byggt upp kombinerat med tillväxten som redan tagit fart och potentialen som finns där kommer med stor sannolikhet att fortsätta gynna Clas Ohlsons aktieägare även framöver. Det fina här är att man på lång sikt både kan få en löpande bra direktavkastning från utdelningarna och en hög avkastning rent kursmässigt från själva aktien, alltså det bästa av två världar.

 

Nästa stora internationella succé:

Jag anser helt klart att Clas Ohlson har potential att bli ett av de kommande svenska bolagen som på allvar sakta men säkert etablerar sig på den globala marknaden och blir en internationell succé. Så även om marknaden inte riktigt ser Clas Ohlson som ett konkret utdelningsbolag idag så kommer den helt klart att göra det framöver och då kan det ur ett investeringsmässigt perspektiv vara väldigt bra och lönsamt att positionera sig redan nu i dagens läge.

 

Trevlig lunch!
David 

21 mars 2016

REIT-bolag kan vara en guldgruva för utdelningsinvesterare

Som jag sa igår så fortsätter alltså den här temaveckan med fokus på utdelningar i ungefär en halv vecka till, nämligen till och med onsdag den här veckan. Därför fortsätter jag nu att i princip fokusera fullt ut på utdelningar och allt däromkring.

Jag fick en förfrågan om att kolla lite på så kallade REIT-bolag som står för Real Estate Investment Trust och koppla samman det med utdelningar och det har jag nu gjort här nedanför.

REIT-bolag är egentligen en typ av en ”Security” som det heter i USA och det är med andra ord ett finansiellt instrument. Dessa finansiella instrument handlas precis som en vanlig aktie på börsen och precis som namnet säger riktas den underliggande strategin mot investeringar i fastigheter men också i olika lån på lånemarknaden, vissa har verksamhet inom båda områdena.

Det finns en hel del regler när det kommer till sådana här REIT-bolag men de mest grundläggande går ut på att varje bolag måste ha minst 100 ägare och ingen kan äga mer än 50 % på egen hand. De måste även alltid ligga investerade till minst 75 % och dessutom har de väldigt fördelaktiga skatteregler. De är nämligen bundna till att betala ut minst 90 % av sina intäkter till ägarna och då behöver de inte betala någon skatt alls då skatten sedan betalas av ägarna när de får in utdelningarna på sina konton.

Enligt mig passar den här typen av investeringar för alla som för det första är intresserade av något av områdena som REIT-bolagen är verksamma inom. Sedan efter det kommer såklart de löpande utdelningarna och eftersom att de är enligt lag bundna till att betala ut minst 90 % av de löpande intäkterna så finns det ändå en bra underliggande stabilitet här, i alla fall när det kommer till utdelningar. Det man dock måste tänka på och känna till är att många REIT-bolag finansierar t.ex. sina fastighetsköp via löpande nyemissioner och det medför att aktiekursen löpande späds ut med tiden vilket bidrar till att man går miste om en del av den potentiella kursutvecklingen för aktien. Om man är en långsiktig investerare kommer man även få en bra avkastning där men det är framförallt utdelningarna som man vill åt och det är dessa som i längden kommer generera en väldigt bra avkastning och dessutom ett bra flöde av kapital till portföljen. Sedan ska man även känna till att ränteläget påverkar den här typen av bolag en hel del likadant som det gör hos alla fastighetsbolag med mera så nyemissioner samt ränteläget är två viktiga saker att hålla koll på.

Men överlag är jag ett stort fan av REIT-bolag då de som sagt skapar ett bra flöde av likvida medel till min portfölj som medför att jag alltid har kapital i min portfölj som jag kan använda till att utnyttja olika köplägen som uppstår.   

 

Trevlig lunch!
David 

20 mars 2016

Veckans boktips, tema utdelningar: The Great American Dividend Machine

För att verkligen visa er den stora potentialen med utdelningar så tänkte jag som veckans boktips tipsa er om boken, The Great American Dividend Machine: How an Outsider Became the Undisputed Champ of Wall Street som minst sagt är väldigt inspirerande.

I det stora hela handlar den här boken om hur en ”vanligt” arbetande person i USA blev mångmiljonär mätt i dollar via just olika långsiktiga utdelningsinvesteringar. Den här historien är som sagt väldigt inspirerande och det bästa med boken tycker jag är enkelheten och att den håller sig till det fundamentala och inte krånglar till det hela för det är egentligen varken svårt eller krångligt.

Jag gillar även att konkreta exempel tas upp och jämförs med andra då t.ex. den här utdelningsstrategi jämförs med lite mer kortsiktiga aktieaffärer där olika investerare hoppar mellan olika innehav väldigt frekvent och att det i längden och i de allra flesta fall leder till en lägre avkastning.

Om ni är sugna på att läsa den här boken och ta del av den här fantastiska och inspirerande historien så kan ni enkelt beställa hem den från någon av de svenska bokhandlarna som ni hittar här nedanför.

 

192 kronor hos Adlibris.com

235 kronor hos Bokus.com

 

 

Trevlig läsning!
David 

Taggar (blogg): 
20 mars 2016

Jag förlänger temaveckan med fokus på utdelningar!

Eftersom att jag var iväg på lite semester under den här veckan och att jag då inte riktigt hann med att få ut allt under den här temaveckan som jag ville få ut, även om jag själv tycker att jag fått ut en hel del bra och intressant information så väljer jag att förlänga hela temaveckan, till och med onsdag nästa vecka.

Jag hoppas att det här även kommer bli uppskattat från er läsares sida för jag tycker i alla fall att det ska bli väldigt intressant och roligt att fortsätta fokusera på utdelningar. Via att jag nu förlänger temaveckan kommer jag inte bara få tid att få ut all information och alla inlägg som jag själv har planerat för utan jag kommer även kunna skriva om fler saker som ni läsare har tipsat om och önskat, låter det bra?

Så håll nu ögonen öppna och riktade hitåt mot temaveckan nu och till och med onsdag om ni vill få ett flöde av information och inlägg kring utdelningar. Jag kommer fortsätta med alltifrån tips på utdelningsbolag till boktips med mycket mera och flera inlägg kommer att komma upp här redan idag.

Ni kan även hitta hela temaveckan här och det vore även kul om ni ville fortsätta tipsa mig om saker som ni vill att jag ska ta upp så ska jag se till att ordna det. Ni får slutligen även hemskt gärna sprida vidare det här via t.ex. sociala medier så att så många som möjligt får reda på att utdelningsveckan även fortsätter under halva nästa vecka.  

 

David 

Taggar (blogg): 
20 mars 2016

Vad ska man göra med utdelningarna?

 

Jag har under den här temaveckan med fokus på utdelningar pratat en hel del om vad utdelningar är och hur man kommer åt dem och så vidare. Nu tänkte jag däremot kolla på vad man kan göra med de själva utdelningarna som kommer in till sin portfölj för det steget är ändå det viktigaste.

 

Återinvestera:

Det som är absolut bäst enligt mig personligen att göra med utdelningarna som flödar in till sin portfölj är att återinvestera dem i sina portföljbolag eller kanske i nya bolag. På så sätt kan man se till att hela tiden öka på sin långsiktiga avkastning via den populära ränta-på-ränta-effekten. Jag kommer gå igenom ränta-på-ränta-effekten kopplat till utdelningar under morgondagen.

Den här metoden är den enklaste och även helt klart den bästa för att lyckas med sin portfölj i längden och desto mer tid man kan och vill satsa på det här desto större kommer resultaten bli.

 

Använd dem:

Hela målet med en långsiktig utdelningsportfölj är i de flesta fall att någon gång använda pengarna, så ser i alla fall jag personligen på det hela. När man ska börja använda utdelningarna som flödar in till sin portfölj är såklart upp till var och en. Vissa kanske börjar använda utdelningarna direkt medan andra väntar några år och så vidare. Även om det är bra att återinvestera utdelningar och vara långsiktig även här så tycker jag att det är minst lika viktigt att man tänker på slutmålet för vad är poängen med att bygga upp någonting stort och lönsamt om man aldrig får användning eller möjligheten att njuta av resultatet och framgångarna någon gång?  

 

Låt dem ligga:

Ett tredje och sista alternativ som jag anser att man kan göra med alla sina utdelningar är att man låter dem ligga. Även om vi idag i princip inte kan få någon vettig sparränta hos banken över huvud taget så kan det många gånger vara ett smart drag att låta de likvida medlen ligga stilla ett tag. På så sätt kan man då och då se till att utnyttja olika nedgångar och svackor på marknaden fullt ut för via att göra det kommer man i längden få väldigt bra snittkurser på sina aktieinköp och på så sätt även maximera avkastningen för själva aktierna, rent kursmässigt.

Hur stor del av utdelningarna som man ska låta ligga får man såklart avgöra själv, beroende på vilken syn man har på marknaden. Jag agerar hela tiden på olika sätt men överlag så skulle jag uppskatta att jag sparar 70 % av alla tudelningar för att tajma min köp på bästa sätt och de resterande 30 % investerar jag nästan omgående.  

 

 

I dagens läge kombinerar jag själv de första och de tredje alternativet och självklart skulle man kunna kombinera alla tre. Använder ni något av dessa alternativ eller har ni kanske ett hel annat tillvägagångssätt?   

 

David 

Taggar (blogg): 
19 mars 2016

Veckans podcast-tips, tema utdelningar: Dividend Dispatch

Tidigare i veckan tipsade jag om sajten Dividend.com där man kan hitta väldigt mycket bra information om bland annat amerikanska utdelningar. Nu när det även är dags för ett podcast-tips så tänkte jag tipsa om just deras podcast som då självklart handlar om just utdelningar.

Dividend Dispatch fokuserar på allt som har med utdelningar att göra. Dessutom är avsnitten väldigt fokuserade och ganska så korta då de brukar vara mellan 5-15 minuter långa. Så om ni är på jakt efter en podd där ni får bra, konkreta och snabba tips och idéer kring utdelningar så är det här helt rätt podd för er.

 

Trevlig lördag!
David  

Taggar (blogg): 
18 mars 2016

Tema utdelningar: Dagens utdelningsaktie

 

Idag tänkte jag slå ett slag för det svenska pappers- förpacknings och skogsproduktföretaget Stora Enso som är ett av världens största och ledande skogsföretag.  

 

Attraktiv verksamhet:

Jag tycker att många har räknat bort många av skogsbolagen alldeles för fort och för mycket och så har även blivit fallet för Stora Enso. Det jag tycker att marknaden har missat är att Stora Enso den senaste tiden faktiskt har omstrukturerat en hel del den senaste tiden. Nu är de nämligen mindre beroende av sin papperstillverkning som fokuserade på t.ex. tidningspapper m.m. och som ni förstår så är hela det området inne i en nedåtgående trend så att dra bort fokus därifrån har varit ett smart drag. Nu satsar de istället på bland annat förpackningarna som tvärtemot pappersavdelningen har en lysande framtid framför sig.

Sedan tycker inte jag heller inte man ska underskatta företag med reala underliggande värden och tillgångar. I Stora Enso handlar det både direkt och indirekt om skog och andra industri- och fabrikstillgångar. Den här kombinationen med de underliggande tillgångarna och optimeringen av verksamheten har ökat lönsamheten markant under de senaste åren. Kollar vi tillbaka på de fem senaste åren så har resultatet mer än dubblats och sådan tillväxt är alltid bra för utdelningen vilket vi fokuserar på här.        

 

Utdelningen:

Stora Enso erbjuder idag sina aktieägare en direktavkastning på över 4 %. Under de senaste 9 åren har Stora Enso antingen behållit sin utdelningsnivå eller höjt den och under de senaste 18 åren i rad har de betalat ut en utdelning på väldigt attraktiva nivåer som inte alls är långtifrån ifrån dagens. Utdelningen har höjts med mellan 30-40 % om vi kollar 9 år tillbaka.

 

Underskattat:

Jag tycker att det nu är dags att vi slutar underskatta sådana här riktiga guldkorn på börsen som Stora Enso faktiskt är. Marknaden har blivit alldeles för riktad mot tech, snabb tillväxt och mindre framtidsbolag att de gamla framgångssagorna ofta glöms bort.

Om man letar efter en hög långsiktig avkastning så är jag övertygad om att det är på bolag som då t.ex. Stora Enso man ska kolla, eller vad tycker ni?

 

David 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar