Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Intervju om robothandel med Joakim Bornold som är sparekonom på Nordnet

Joakim säger själv att han är en vanlig kille från Degerfors med ett ovanligt stort intresse för investeringar. Han bor med sin familj i Flaxenvik utanför Åkersberga och jobbar sen tre månader tillbaka som sparekonom på Nordnet.

Som sparekonom ska man inspirera och utbilda fler till att bli bättre sparare samtidigt som jag ska vara spararnas röst i sparfrågor. En stor utmaning förstås men jag hoppas att jag ska kunna dela med mig av mina erfarenheter. Jag har de senaste 17 åren jobbat med placeringar i allmänhet och aktiehandel i synnerhet. Jag har jobbat med aktiehandel på olika banker och de senaste fem åren har jag jobbat med aktie- och derivathandeln på Nasdaq Stockholm (Börsen).

 

Robothandel är ett relativt nytt fenomen, när slog den här typen av handel igenom på allvar?

Robothandel eller algohandel slog igenom när EU via MiFID  spräckte börsmonopolet och börserna fick konkurrens från nya  handelsplattformar som t.ex. CHI-X och Turquoise. Börshandeln blev i och med detta mer fragmenterad och kom att likna den amerikanska börshandeln. HFT (Högfrekvenshandlarna) behövdes för att agera Market Makers på de nya handelsplattformarna. På exekveringssidan blev det helt plötsligt viktigt att jaga likviditet på fler marknader än Stockholmsbörsen. Exekveringsalgoritmer samt SOR (smart order routing) blev nödvändigt för att bankerna skulle kunna upprätthålla kvaliteten i sin exekvering. Exekveringen blev allt mer automatiserad.

Det finns olika typer av robothandel eller elektronisk handel kan du beskriva dem för oss?

Mer eller mindre all handel är idag elektronisk, oavsett om du är privatperson eller trader på en bank så används olika algoritmer eller systemstöd för din exekvering.

Det vanligaste sättet att dela in handeln är HFT (högfrekvenshandel) och Algoexekvering.

Hur stor del av handeln på den svenska börsen står robothandeln för? Är det en normal siffra om man jämför med andra börser runt om i världen? 

Om man tittar på HFT-handeln så uppskattar jag att den ligger på ca 30% på Stockholmsbörsen. Det är nog lite högre om jag får gissa, Nasdaqs system INET är byggt för den här typen av handel och passar HFT-firmorna.

Vilken är den största förändringen som har kommit i och med robothandeln? Är den förändringen positiv eller negativ?

Hela digitaliseringen av aktiehandeln har gjort många anställda överflödiga idag. Allt från de som tidigare satt och exekverade till mäklare och traders. Fördelen är att det är billigare än någonsin att handla aktier både för oss privatpersoner men också för fond/försäkringsbolag eller Buy Side som man brukar kalla dem.

En nackdel med robothandeln och den fragmentering av handeln vi har sett är att likviditeten i orderböckerna är mycket lägre. Det största problemet är dock att börsen tillsammans med medlemmarna har varit dåliga på att informera om den här stora omvandlingen som skett av börshandeln vilket många gånger skapat oro och har skadat förtroendet för marknaden.

Vilken aktör påverkas mest av robothandeln? Är det vi privatpersoner, bankerna eller andra aktörer?

Bankerna är de som påverkats mest men de har anpassat sig till de nya förutsättningarna.

Många anser att den här typen av handeln förstör och manipulerar marknaden på ett sätt som är olagligt om t.ex. en privat person gör det, hur ställer du dig till det påståendet?

Nej, jag tror att det bottnar i att man inte riktigt förstår hur de här firmorna jobbar, det finns andra aktörer som är betydligt stökigare i marknaden. Däremot kan jag ibland känna att man som medlem på börsen har en fördel jämte de som handlar som privatpersoner. Bland annat i möjlighet att föra en dialog med börsen om hur man handlat och varför.

Det här med robothandel har växt och utvecklats i ett väldigt högt tempo under de senaste åren, tror du att det kommer hålla i sig och vad tror du är nästa steg?

Senaste åren har utvecklingen lugnat ned sig, flera HFT-firmor har avslutat sina medlemskap och en del har inte sin verksamhet kvar. Konkurrensen är mördande minst sagt.

Det som kommer framöver är MiFID 2 ett nytt EU direktiv som ha skjutits på framtiden ett antal gånger. Det skall bli intressant att följa hur det kommer påverka börshandeln. En sak är att man kommer försöka flytta tillbaka en hel del av OTC-handeln som finns i aktier tillbaka till börsen/marknadsplatserna.

Hur vanligt är det att privatpersoner ägnar sig åt den här typen av handel? Är det en sak som är på gång mer och mer?

Som privatperson är det svårt att konkurrera med HFT-firmorna men det finns en del som har varit lyckosamma, ofta i en smal nisch.

Om du slutligen skulle ge oss tre konkreta fördelar och nackdelar med robothandel, vad skulle det då vara?

Fördelar: Lägre courtage, tightare spreadar och ökad konkurrens. Nackdelar: Lägre Likviditet i orderböckerna, allmänhetens förtroende för börsen har sjunkit samt att ökade teknikkostnader för alla medlemmar.

 

 

Ett stort tack till Joakim Bornold för att han ställde upp i den här intervjun. Förhoppningsvis får nu fler bättre koll på hur den här typen av handel ser ut och fungerar och hur den påverkar marknaden. 

 

David 

Taggar (blogg): 
Aktieinkomster's picture
793
1340
66
0
Aktieinkomster

Robothandel är väl mer aktuellt och intressant än någonsin! Vad tycker ni om hela fenomenet?

Aktieinkomster's picture
793
1340
66
0
Aktieinkomster

Tycker ni att "börsen" ligger i händerna på de stora firmorna och aktörerna?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar