Aktieinkomster
Likes
786
Antal inlägg
1318
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Varför ger vissa företag utdelningar medan andra inte gör det?

En fråga som ofta dyker upp är varför vissa företag väljer att betala ut utdelningar till sina aktieägare och varför andra företag väljer att inte göra det? Det hela beror såklart på många saker och det handlar inte enbart företagets storlek och resultat för det finns även storföretag som tjänar enorma summor varje år men som trots det inte delar ut några pengar.

Jag tänkte nu visa er några av de viktigaste faktorerna för att ett företag delar ut pengar eller för att de inte gör det. Via att känna till dessa saker så kommer analys- och researcharbetet bli betydligt enklare, i alla fall gällande utdelningsdelen.

Till att börja med så är den största faktorn gälande ett företags utdelningar ändå intäkterna. Om ett företag ska betala ut utdelningar till sina aktieägare så ska bolaget inte bara ha intäkter just nu för stunden och t.ex. under ett par år. Framtidsutsikterna för intäkterna ska se bra ut och vara stabila så att bolaget inte helt plötsligt får brist på kapital.

Nästa punkt är också kopplad till företagets intäkter och vinster. Om bolaget och ledningen anser att aktieägarna i längden kommer få en bättre avkastning om vinsterna investeras vidare inom företaget eller i nya verksamheter så kommer det med stor sannolikhet att prioriteras före utdelningar.

Olika lagar och regler påverkar också utdelningarna hos vissa företag. I vissa länder finns det lagar som säger att företag måste få ett godkännande innan de kan dela ut några pengar. Sedan finns det lagar som säger att ett företag måste dela ut en viss del av intäkterna om de ska beskattas på ett speciellt sätt, eller i vissa fall inte beskattas alls. Det här är vanligt hos fastighetsbolag i USA men lagar och regler styr även utdelningarna hos de flesta företag.

Slutligen så påverkar även de ekonomiska förutsättningarna utanför själva företaget även utdelningarna. Om en marknad som respektive företag verkar på sackar efter ordentligt så kommer företaget vara mer återhållsamma med de kommande utdelningarna. Inget företag vill behöva sänka eller till och med dra in utdelningarna framöver och därför kommer de framtida marknadsutsikterna spela en stor roll för ett företags utdelningar.

Sammanfattningsvis är det alltså bolagets stabilitet gällande intäkterna, vad ledningen anser kommer ge aktieägarna bäst avkastning i längden, lagar, regler och skatter samt marknadens framtidsutsikter som påverkar bolagens utdelningar mest. Självklart finns det även andra faktorer som påverkar men dessa tycker jag är de som påverkar mest och även de mest grundläggande. Därför är det bra att kolla på just de här sakerna och väga in dem när man analyserar ett företag och speciellt om man är intresserad av de framtida utdelningarna.

 

Trevlig lunch!
David    

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Hur ser du på nyckeltalen utdelning/vinst samt utdelning/FCF? 
(Den ena utesluter inte den andra, men...)
Ser många använda sig av utdelning/vinst när man pratar utdelning men personligen tycker jag det blir lite missvisande, vad tycker herrn?
Samt vad tittar du mest på för att prognostisera/säkerställa framtida utdelningar?

Aktieinkomster's picture
786
1318
66
0
Aktieinkomster

nörden: Hur ser du på nyckeltalen utdelning/vinst samt utdelning/FCF? (Den ena utesluter inte den andra, men...)Ser många använda sig av utdelning/vinst när man pratar utdelning men personligen tycker jag det blir lite missvisande, vad tycker herrn?Samt vad tittar du mest på för att prognostisera/säkerställa framtida utdelningar?

 

Det hela beror såklart på ur vilket tidsperspektiv man kollar på men överlag så håller jag med dig! utdelningen/vinsten är som sagt lite missvisande och egentligen inte speciellt intressant ur ett kortsiktigt perspektiv. 

Gällande dessa 2 nyckeltal så föredrar jag helt klart utdelningen/FCF då det helt enkelt ger en mycket tydligare bild av vad bolaget kan och kommer dela ut både nu och i framtiden. Sedan är det även intressant att bara kolla på FCF och hur utvecklingen ser ut där och sedan sätta det i förhållande till utdelningarna.

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (141)
Sep (9)

Taggar