
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
Other

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Jag har tjänat mycket på det här bolaget.
Börsen idag
Jag får se hur Stockholmsbörsen och världens börser utvecklas idag, om det blir något köp idag,
Börs-återhämtningen i slutet av förra veckan väntas följas av nya nedgångar efter beskedet om att flera ryska banker stängs ute från betalsystemet Swift. Det är rimligt att anta att vi får ett bakslag på Stockholmsbörsen och världens börser idag.
Första gången jag köpte in mig i Mycronic-aktien på en kurs på 19 Kr:- med en post på 2000 st. Som jag sålde i 23 kr:-.Och som jag var nöjd med. Sen har jag köpt och sålt. Då visste jag inte att bolaget skulle bli en så stor vinnare på Stockholmsbörsen.Min kunskap var för dålig om bolaget. ”Så se till att göra hemläxan innan du investerar”. Nu börjar det kännas intressant och rätt igen att köpa in sig igen, och hoppas att som senast se ett nytt 50-procentigt kurslyft, även om jag är nöjda med 20-25 procent och en börskurs en bit över 200 kronor. I skrivande stund är kursen i 172,70 kr:- nu på morgonen.
Bolaget har rasat 40 procent sedan toppnoteringen förra sommaren. Goda utsikter för de kommande två åren och draghjälp från en starkare dollar bör få aktien att vända uppåt igen. I likhet med många andra teknikbolag har Mycronic sedan fjolårssommarens toppnoteringar haft en riktigt svag utveckling. Mycronic-aktien handlas nu till samma nivå som för för två år sedan.
Därför tror jag att det är läge att återigen plocka upp aktien eftersom bolaget är i väl så gott skick som för två år sedan. Företaget har sedan dess genomfört ett par intressanta förvärv som har breddat bolaget och som kommer att göra Mycronics historiskt mycket ryckiga resultatutveckling mindre volatil.
Det har dessutom genomförts en organisationsförändring där bolaget numera är indelat i fyra divisioner med egen resultaträkning, vilket kommer att underlätta fortsatta företagsförvärv. Sannolikt leder det också till mindre onödig forskning och utveckling, vilket länge var ett problem för Mycronic där teknikutvecklingen fick för stor vikt i förhållande till resultatutvecklingen.
Trots förvärven är huvudverksamheten och den stora vinstgenereraren i Mycronic fortfarande affärsområdet Pattern Generators. Den delen tillverkar stora maskiner som används för att producera fotomasker som i sin tur är nödvändiga för att tillverka bildskärmar till mobiltelefoner, tv-apparater och sedan några år även i personbilarna.
Det handlar inte om några småprylar. En avancerad maskritare kostar långt över 100 miljoner kronor och totalt har Mycronic sedan starten på 1990-talet sålt cirka 140 stycken och är därmed totalt dominerande på marknaden. Marknaden är med andra ord smal och antalet kunder av Pattern Generators största maskiner är inte fler än omkring 30.
Rörelsemarginalen för affärsområdet ligger bra kvartal på över 50 procent och med tanke på att vinsten per såld maskin är flera tiotals miljoner kronor får varje levererad maskin stort genomslag på resultatet. Den mycket slagiga resultatutvecklingen i Pattern Generators har lett till att bolaget generellt har haft en för låg värdering givet andra ledande nischteknikbolag.
Därför kommer den långsiktiga värderingen av Mycronic gynnas av att bolagets övriga affärsområden, som säljer betydligt fler maskiner per år och med mindre fluktuationer, jämnar ut resultatutvecklingen. Även en satsning på eftermarknaden, som i dag utgör strax under 30 procent av koncernförsäljningen, bidrar till vinststabilitet, vilket uppskattas av aktiemarknaden.
Över tid kommer dessa förändringar att leda till en högre värdering av Mycronic.
Men även på kort sikt finns det intressanta triggers som bör kunna få Mycronicaktien att lyfta det kommande året.
För det första är Mycronic rejält dollargynnat. Cirka 50 procent av försäljningen, men bara en fjärdedel av kostnaderna, är i dollar. Med tanke på att den valutan sedan förra sommaren har stärkts med 15 procent mot kronan är det inte orimligt att Mycronic kommer att höja årets försäljningsprognos om 5 miljarder kronor, på motsvarande sätt som bolaget sänkte försäljningsprognosen under fjärde kvartalet 2020 efter att kronan stärkts mot dollarn.
Den andra högst möjliga aktiekurskatalysatorn är höstens kapitalmarknadsdag. Då ska Mycronics vd Anders Lindqvist sätta upp nya tillväxtmål efter att målet från 2017 om att omsätta 5 miljarder kronor senast 2023 ser ut att nås ett år före plan.
Mycronic har en nettokassa på nästan en halv miljard kronor och en kombination av förvärv och underliggande tillväxt på elektronikmarknaden – där halvledarindustrin är en viktig kund till Mycronic – kan göra att Mycronic väljer att sikta på 10 miljarder kronor per år i försäljningen 2028. Det skulle skicka en positiv signal till aktiemarknaden.
Den typen av tillväxtförutsättningar finns nämligen inte inräknat i dagens börskurs. Aktien handlas nu till runt 19 gånger årets nettovinst borträknat nettokassan. Räknat på en lite bättre marknad under nästa år för höglönsamma Pattern Generators är det inte omöjligt att Mycronic för första gången når en nettovinst på 1 miljard kronor 2023. Det skulle ge en värdering på mycket attraktiva 16 gånger vinsten.