ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 november 2014

Utdelningar 2015 vid oförändrad portfölj

Troligtvis kommer det ske förändringar i min portfölj under nästa år men om den förblir oförändrad skulle utdelningarna trillat in enligt nedan:

Januari
Walmart

Februari
P&G

Mars
Mc Donalds

April
Castellum
Fortum
Walmart
Coca Cola
Ratos (kanske såld)

Maj
H&M
P&G

Juni
Walmart
Mc Donalds

Juli
Coca Cola

Augusti
P&G

September
Walmart
Mc Donalds

Oktober
Coca Cola

November
P&G

December
Coca Cola
Mc Donalds

Jag läste på en ekonomiblogg för några dagar sedan att personen i fråga försökte skapa ett så starkt kassaflöde som möjligt i sin portfölj, istället för att titta så mycket på aktiekurserna. Detta är även något jag försöker fokusera på och därför jag med 99% säkerhet köpa mer aktier under 2015.

Nu börjar det dock bli ganska många aktier i portföljen och jag vet inte hur många jag klarar av att följa och hålla koll på.Det gäller ju som sagt att kika på bolagens rapporter och framförallt deras årliga resultat.

Hur många aktier har Ni i er portfölj?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Taggar (blogg): 
5 april 2014

Nya villkor för Länsförsäkringars Guldkunder, reaktioner?

Jag blev varse häromdan att Länsförsäkringar har ändrat i sin policy angående guldkunder.

 Det räcker alltså inte med att ha Hundförsäkring, Livförsäkring, Hemförsäkring, Bilförsäkring, Barnförsäkring, Sparkonton, lönekonto, Bankkort, Bolån och avtalspension samlad hos Länsförsäkringar. Nu måste man även föra över 500 kr/person i månaden till ett långsiktigt sparande i t ex Fonder via en ISK för att få vara guldkund.

Dessa villkor trädde i kraft i början av året. För att slippa det här påtvingade "sparandet" på 500 kr/månaden (spara i fonder låter helt fel enligt mig, föredrar ordet investera) så skall man ha ett samlat sparkapital på minst 200 000 kr. Rätta mig gärna om jag har fel men tidigare låg den gränsen på 50 000 kr vilket låter mer rimligt för snittfamiljen i Sverige.

Jag och min sambo blev lite besvikna när vi fick detta besked eftersom vi har varit extremt trogna kunder hos LF under många år. Att de tvingar en till att föra över 500 kr i månaden till deras sparprodukter känns väldigt läskigt enligt mig, jag vill ha kontroll över mina egna pengar! Är jag obefogat överkänslig?

Jag hoppas LF tar sitt förnuft till fånga och ändrar tillbaka till sina gamla villkor, det känns som att de skjuter sig själva i foten, eller är folk så pass godtrogna?

Har Ni läsare tips på banker där man kan bli förmånskund med rabatter etc... utan att behöva starta ett månatligt "sparande" i fonder?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Taggar (blogg): 
23 februari 2014

Utdelningar Procter & Gamble

I förrgår dök det upp utdelningar på kontot från Procter & Gamble.  Förra årets utdelning från P&G i Februari var något lägre, detta året ökade således summan jag fick in på kontot med +10,90% vilket känns riktigt bra.

De nästkommande utdelningarna från P&G under 2014 borde infalla under Maj, Augusti och November. Även om P&G har haft det något tufft de senaste året med försäljningen (kanske inte försäljningen men valutaförändringar) så tror jag på en liten utdelningstillväxt nästa gång. Hur stor summan blir brukar utannonseras i April.

Nästa månad vankas det pengar från Astra Zeneca och Mc Donalds!

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Taggar (blogg): 
14 februari 2014

Kapitalförsäkring eller Värdepappersdepå till barnet?

Ja det är frågan. Nu kommer snart vårt första barnbidrag trilla in på kontot och vi har bestämt oss för att spara undan 300 kr på sparkonto och 300 kr i en fond (Avanza Zero)

Hos avanza kan man läsa lite om barnspar och dom rekommenderar att man öppnar en Kapitalförsäkring. Om jag fattat det rätt så måste man betala skatt på varje insättning man gör i en Kapitalförsäkring och eftersom det blir minst 12 insättningar per år kanske en vanlig värdepappersdepå är att föredra?

Är det någon läsare där ute som har några bra tips på hur man ska lägga upp "Barnasparandet" Kapitalförsäkring, ISK, VP?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Taggar (blogg): 
20 januari 2014

Värdeökning på min Whisky

För några år sedan köpte jag några få whiskyflaskor och ställde på hyllan. Mestadels som prydnad faktiskt men även med en liten förhoppning att de skulle stiga i värde i framtiden.

En av sorterna som köptes var Mackmyras första utgåvan, läs mitt inlägg om detta inköp här.

Något jag snappade upp för några dagar sedan när jag sökte på systembolagets hemsida efter nya inköpskandidater var att priset faktiskt hade höjts med hela 2 kr på Första utgåvan!

Detta ger mig en procentuell värdeökning på +0,4% vilket inte är mycket men ändå NÅGOT =)

Nu vet jag dock inte exakt vad denna värdeökning beror på. Kanske justerar Systembolaget sina priser på samtliga produkter efter varje år pga inflation och dylikt... ?

Troligtvis blir det som så att jag fortsätter min lilla Whiskysamling med inriktning på Svensk Whisky. Mackmyras "Svensk rök" är en nyhet som är lockande att lägga vantarna på...

Äger Ni läsare några lite annorlunda fysiska investeringar som har ökat bra i värde?

Då tänker jag inte på ädelmetaller som i dagsläget inte är speciellt ovanligt längre utan mer konst, antikviteter, drycker, fordon etc...

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Taggar (blogg): 
17 oktober 2013

Låna pengar helt gratis

Lån och räntor går i regel alltid hand i hand. Har man billån, huslån eller ett annat privatlån måste man förutom att betala tillbaka pengarna även betala ränta på lånet.

Det finns dock vissa undantag. T ex försöker många stora butikskedjor nuförtiden locka kunder med räntefria avbetalningar som förvisso kräver att man köper något från butiken.

De svenska låneutgivarna som erbjuder smslån har blivit allt fler de senaste åren. Pga detta har ökad konkurrens givit oss kunder fördelaktiga erbjudanden som bland annat ger oss möjligheten att låna pengar helt räntefritt.

Det är nämligen som så att flertalet av kreditbolagen lockar kunder genom att erbjuda lån helt gratis. Detta kan löna sig i längden för bolagen om lånetagaren  är nöjd med tjänsten och tar ett nytt lån, eller kanske inte betalar tillbaka pengarna på utsatt tid (då tillkommer ränta)

Det är antagligen det sistnämnda som kreditbolagen tjänar mest pengar på MEN har man bara stenkoll på vilka villkor som  gäller och läser det finstilta noga så kan man som sagt ta lån helt gratis utan räntor och avgifter. Värt att notera är de höga räntorna som slår till om man inte betalar tillbaka pengarna på utsatt tid. Det kan även tillkomma administrativa avgifter även om själva lånet är räntefritt.

Återbetalningsperioden brukar oftast vara på några veckor (räntefritt) så har man tänkt att använda pengarna till värdepappershandel eller dylikt är det snabba ryck som gäller.

Sammanfattningsvis kan man säga att smslån  inte är "farligt" om man verkligen sätter sig in i vad det innebär att låna pengar från dessa lånegivare. Det är trots allt ett smidigt sätt att skaffa sig snabba pengar om det någon gång skulle behövas.

Läs mer om smslån och se Svenska lånegivare som erbjuder lånemodellen

Taggar (blogg): 
17 oktober 2013

Naturgas, historiskt pris

Jag hittade ett diagram över priset på Naturgas http://www.tradingeconomics.com/commodity/natural-gas

Diagrammet sträcker sig mellan 1990-2012 och som Ni ser är priset i dagsläget nästan tillbaka på 1990`s nivå. Det finns enorma mängder Naturgas t ex i USA och eftersom efterfrågan inte är extremt stor men tillgången finns har priset fallit rejält.

Framtiden ser dock ljus ut för Naturgas om nu oljan verkligen håller på att sina. Det finns metoder som gör det möjligt att driva vanliga bilar på naturgas. Det enda man behöver göra är att byta ut bränsleledningarna i "bensinbilar" och om man gör detta på nyproducerade bilar direkt kommer övergången att bli relativt smidig. Naturgasen gör man flytande genom att på något sätt kyla ner den till ett visst antal grader (Jag är verkligen ingen expert på detta ämne)

Vad tror ni, är Naturgas framtidens bränsle?

Taggar (blogg): 
12 oktober 2013

Hur många aktier i portföljen?

I dagsläget huserar det 9 st aktier i min portfölj. Generellt sett är rådet att om man vill minska riskerna i sin portfölj är det bra att äga aktier i många olika bolag/branscher för att på så sätt undvika stora förluster om t ex ett bolag går i konkurs.

Min portfölj

Astra Zeneca (SEK)
Ratos (SEK)
H&M (SEK)
Fortum (EUR)
Mc Donalds (USD)
Coca Cola (USD
Walmart (USD)
Procter & Gamble (USD)

(Northland Resources) (NOK)

Som sagt, 9 aktier i dagsläget. Anledningen till att Northland hamnade lite i skymundan är pga att bolaget ej delar ut pengar till sina ägare, dessutom är kursen i nuläget så pass nedtryckt i botten så att en konkurs/uppvärdering inte hade gjort något större avtryck i portföljen.

Bara genom att titta på listan ovan kan jag konstatera att fördelningen mellan valutorna SEK och USD ser helt ok ut. Tidigare har jag inte känt någon oro över att handla i andra valutor än SEK men det är inte att man börja känna en viss osäkerhet både över usd och euron efter den senaste "eurokrisen" och nuvarande dispyten i USA.
 Pga detta är det mycket möjligt att jag tar in ett svenskt bolag i portföljen nästa gång. Det hade vart väldigt trevligt att få in ICA-gruppen i portföljen någon gång, problemet just nu är dock att aktien känns väldigt övervärderad. Nästa år planerar ICA-gruppen att dela ut pengar till sina ägare för första gången i sin nya regi, det blir spännande att se vad direktavkastningen landar på.

Den stora frågan för mig och säkert många andra är hur många bolag ska man ha i sin portfölj?
Givetvis finns det inte ett svar för alla eftersom inte alla har samma investeringsfilosofi. Jag personligen hade gärna haft 15-20 bolag i min portfölj. Problemet för mig är att jag känner redan nu att det börjar bli många bolag att hålla koll på.

Visst går det att ha många bolag i portföljen och samtidigt hålla koll på årsredovisningar, utdelningstillväxt, insiderhandel etc.. men då gäller det att man har tid till det också. Den tiden känner jag att jag inte har just för tillfället med två hundar och ett barn på väg =)

Det hade varit kul att veta hur Ni läsare resonerar kring detta. Hur många bolag kan ni "hantera" i er portfölj och hur mycket tid lägger ni ner på ert aktieintresse per vecka?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Taggar (blogg): 
11 juli 2013

Ica gruppen, något att ha?

Sitter och läser lite om det "nya" bolaget Ica gruppen. Tidigare i år köpte Hakon Invest Ica´s resterande aktier från Royal Ahold. Därefter bytte Hakon Invest namn till ICA gruppen som redan nu har blivit en Svensk Folkaktie (troligtvis till stor del av det nya namnet)

Taget från årsredovisningen:

ICAs viktigaste koncernmål

  •     Öka omsättningen snabbare än totalmarknaden på respektive delmarknad.
  •     Nå en rörelsemarginal på 3,5–4 procent.
  •     Nå en avkastning på eget kapital på minst 14–16 procent över en konjunkturcykel.
  •     Ha en soliditet på 30–35 procent på lång sikt.
  • Utfall 2012
  •     Rörelsemarginalen exklusive engångsposter ökade till 3,6 procent (3,3) som en följd av ett högre rörelseresultat. Exklusive reavinster och nedskrivningar var rörelsemarginalen oförändrad 3,3 procent.
  •     Avkastningen på eget kapital sjönk till 7,6 procent (11,2) vilket främst beror på att årets resultat har belastats med en skattekostnad avseende en skattetvist för åren 2004 - 2008.
  •     Soliditeten minskade till 25,0 procent (27,7). Det beror på att det egna kapitalet har sjunkit främst på grund av att utdelningen till aktieägarna var högre än periodens resultat.


Nu vet jag inte hur utfallet har varit hittills 2013 men enligt första kvartalsrapporten kan man grovt sagt säga att det tuffar på bra för försäljningen i Sverige men går trögt i Norge för Ica.

Taget från Ica gruppens hemsida:

Transaktionen innebär att Hakon Invest har fattat beslut om ytterligare två finansiella mål för koncernen:
• Ha en god och stabil direktavkastning på aktien.
• Nå en långsiktig nettoskuldsättningsgrad om 1,0–1,5 gånger EBITDA.

Att aktien ska ha en god och stabil direktavkastning kräver också att bolaget har en god och stabil ökande vinst varje år. Ica jobbar dock inom en väldigt stabil bransch och mat kommer vi alltid konsumera oavsett konjunkturläge.

Ica gruppen äger också helt eller delvis några andra bolag. Dessa bolag utgör endast 5% av Ica gruppens totala tillgångar:

Kjell & Kompany
Cervera
Hemtex
inkClub
Forma Publishing Group

Pga förvärv av resterande aktier blir det ingen utdelning från bolaget i år så aktieägarna får helt enkelt vänta till 2014 då Ica har som ambition att börja dela ut pengar igen.

Jag personligen kommer bevaka Ica gruppen under året. Eftersom min portfölj är väldigt grovt viktad mot USA (kommer dessutom köpa Mc Donalds någon gång framöver) så hade varit bra att ta in ett Svenskt stabilt bolag i portföljen. Som jag skrev innan så är livsmedelsbranschen något av det säkraste man kan investera i eftersom mat är livsnödvändigt.

Ett alternativ till att köpa Ica gruppen är att istället köpa aktier i investmentbolaget Industrivärden som äger 10% av Ica gruppens aktier.

Hur ser Ni på Ica gruppen, ris eller ros?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Taggar (blogg): 
3 juli 2013

Utdelningar varje månad

Efter mitt senaste inköp Coca Cola så har jag nu slutit cirkeln och pengar kommer under 2014 rulla inpå kontot varje månad*

*Detta gäller endast om samtliga bolag fortsätter dela ut pengar under 2014 och  dessutom inte ändrar utdelningsdatum

I dagsläget spelar detta inte så stor roll rent ekonomisk men det gör mycket för motivationen att det "händer" något på ens depå varje månad. I framtiden kommer det även att frigöra några tusenlappar varje månad som då går att investera i nya aktier vilket spinner på ränta-på-ränta-effekten en aning.


betterexplained.com

Om man tänkt leva på sina utdelningar någon gång i framtiden kan det även vara bra att försöka få en jämn ström av pengar varje månad i form av utdelningar. Å andra sidan är det antagligen bättre och säkrare att då leva på föregående års utdelningar, exempel:

 - Under år 2015 får man totalt 220 000 kr i utdelningar efter skatt. Denna summa delar man på 12 (månader) och lever på under 2016. I detta exempel blir det i snitt 18 333 kr per månad.

Att ta av sina utdelningar samma år som dom kommer in kan vara osäkert vid extrema börsras eller dylikt då bolag kanske blir tvungna att kapa sina utdelningar. Väljer man dock att gå denna väg kan det vara en god idé att ha ett Wibblekonto vilket påminner om det exempel jag skrev om ovan.

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)