ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 juni

Nya investeringar kommer i Juli

Ja nu har det varit dåligt på investeringsfronten ett bra tag. Pengar ligger på kontot och eftersom McDonalds fortsätter att ticka uppåt har jag börjat fundera på att investera dessa pengar i ett annat företag istället. Många säger att det är bra att ha en stor "krigskassa" i portföljen OM en rejäl dipp kommer.

Det är säkert en bra idè men jag personligen har lite svårt för detta. Jag vill att pengarna ska vara "aktiva" och hela tiden jobba för mig. Varför ska dom ligga och lata sig i solen med paraplydrinkar hela dagarna när det är jag som har skapat dom? Nej in på börsen igen och ge mig avkastning, både i form av värdeökning på aktierna och utdelningar.

Med detta i åtanke så har jag bestämt mig för att på ett eller annat sätt stoppa in lite mer pengar på börsen igen under Juli månad, givetvis endast om bra köpkandidater hittas. Mitt lilla tradingförsök i Tesla kommer även att fortsätta under sommaren om tillfälle ges. Det finns ett certifikat på Avanza som tillåter avkastning i negativ riktining (med 2X hävstång) dvs man tjänar på nedgång, det KAN bli så att jag vågar prova mig på detta certifikat om Teslas Model 3 blir en flopp/förseningar i produktionen uppkommer.

 

Nästa fredag vankas det halvårsavstämning i portföljen. Då kommer jag redovisa den totala avkastningen sedan nyår och lite annat smått och gott!

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
10 juni

Utdelning Microsoft och redovisning av Teslatrades

Igår kom kvartalsutdelningen från Microsoft in på Kapitalförsäkringen. Jämfört med samma period föregående år så ökade summan med ca +14,50% (omräknat till samma antal aktier)

Detta är en riktigt bra ökning och jag har fortsatt förtroende för Microsoft. Det ska bli spännande att se hur detta mjukvarubolag fortsätter att utvecklas och om dom hänger med i teknikutvecklingen. Windows var i princip monopoloperativsystemet förr vilket troligtvis var väldigt bekvämt (kassako) Det gäller nu för Microsoft att hitta nya inkkomstkällor.

 

Nu har jag totalt gjort tre stycken kortarte affärer i Tesla Motors (i mina mått mätt) och tänkte därför redovisa de i kronologisk ordning:

 

Affär 1, På grönbete

Gjorde ett litet inköp mest på test/skoj 27 Juli -15 (ca 260$) till största delen eftersom jag är ett stort fan av Tesla. Tiden gick och jag uppmärksammade att aktien åkte väldigt mycket upp och ner. 29 Mars -16 hade kursen dippat till 227$ och då kände jag att det var dags att göra ett litet inköp till. Efter dessa två inköp föll aktierna lite i glömska och det var först ca ett år senare 21 Feb -17 som jag gjorde slag i saken och sålde eftersom kursen då stod i 280$ Enligt mig var det helt vansinnigt att aktien hade nått hela 280 dollar men värre blev det senare.... Denna första affär gav en avkastning på +21,42%

 

Affär 2, Snabba Cash

Nu hade jag tjänat pengar på Tesla och det var ju hur lätt som helst, eller? Denna gång var köpet mer p.g.a pengar än känsla och nu skulle det tradas utan dess like! Första inköpet gjordes redan sex dagar efter att jag avslutat första affären (27 Feb -17, på 246$) Aktien låg lite i dvala och ungefär en månad senare gjordes ett nytt litet inköp på 248$ Några veckor senare var hypen igång och Tesla släppte en bra kvartalsrapport. Aktien klättrade och klättrade och skulle den nå TREHUNDRA DOLLAR!? Ja otroligt nog gjorde den det och lyckan var total när säljknappen aktiverades på exakt 300$ Denna affär gav en avkastning på +19,20%

 

Affär 3, Vad håller jag på med?

För ungefär en månad sedan köpte jag en liten del aktier igen (295$) Vid den här tiden hade kursen varit ovanför 300-trecket ett flertal gånger och det kändes faktiskt lite olustigt att den rusat så pass mycket. Jag hade dock fortfarande adrenalin i kroppen sedan senaste affären och tänkte "jaja, jag kan väl lika gärna köpa en lite dutt nu och hellre snitta ner mig när kursen återgår till normala nivåer) 

Dagarna gick och övergick till veckor, gick kursen ner? Nej tvärtom.... Aktien fortsatte uppåt som ett ånglok. Nyheter och rykten om model 3 ökade trycket ännu mer och vid 362$ (8 Juni -17) fick jag nog och sålde av innehavet. Om det var rätt beslut eller ej vet jag inte än men jag kan säga att allt, allt hänger på om Model 3 som lanseras om ca 3 veckor blir en succè eller ej. Denna affär gav mig en avkastning på +19,5%

 

Slutklämm

Dessa affärer har varit extremt roliga och lärorika att genomföra. En stor anledning till att de har varit rofullt och inte nervöst är eftersom jag handlat med väldigt små medel. Jag kommer fortsätta att trada i Tesla med små summor även framöver, kanske blir det några aktier mer vid varje affär men det ska inte vara några summor som påverkar min portfölj i större utsträckning om det skulle gå åt fel håll. Vad händer härnäst?

Ärligt talat har jag ingen aning om när och vid vilken nivå jag kommer att gå in i Tesla igen. Om nu Model 3 gör så att kursen styr mot 400$ kommer jag avvakta. Några riktmärken kan dock vara:

 

Vid dåliga nyheter som jag inte uppfattar som speciellt negativa men som marknaden överreagerar på börjar jag köpa aktier runt 350$ Detta skall alltså inte vara nyheter som påverkar produktionen av Model 3. Det kan t ex handla om att bilen inte levereras med automatisk baklucka.

Vid lite tråkiga men inte katastrofala nyheter såsom en gnutta försening av produktionen börjar jag köpa aktier runt 300$

Vid tråkiga och ganska alvarliga nyheter som kan påverka bolagets framtid stort men inte hota dess "status" och bilarnas efterfrågan börjar jag köpa vid 250 - 200$

 

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
29 maj

Lite Tesla Model 3 nyheter

Nu har det äntligen kommit ut lite mer bilder på Teslas kommande Model 3. Det verkar som att bolaget har börjat rulla på vägarna med fler och fler bilar i olika färger. Mer detaljerade specifikationer om bilen har inte direkt kommit ut men det verkar iaf som att Tesla försöker "antisälja" Model 3 för att bromsa efterfrågan något (se bilden nedan)

 

Som Ni ser så har Tesla valt att jämföra vad som verkas vara toppmodellen av Model S med en förmodan instegsmodell utan tillval av Model 3. Det spekuleras hej vilt i varför man väljer att göra på detta sätt och det kan bero på många olika anledningar t ex att trycket på model 3 är alldeles för högt, bolaget tjänar mer pengar på Model S, bilens lansering (model 3) kommer att bli försenad, man vill få ner förväntningarna på Model 3 m.m...

Som sagt så har det kommit ut lite mer bilder på bilen och här nedan kommer en del nytagna foton/filmer på bilen:

Personligen så tycker jag bilen är snygg men har lite svårt för att bli vän med huven/fronten. Den känns på något sätt lite för låg och kort för bilens övriga propotioner, dock krävs det antagligen att man får se bilen i verkligheten för att få sig en ordentlig uppfattning om bilens former. Nu på Fredag kommer en del av allmänheten få klämma och känna på bilen. Även om det inte är den officiella avtäckningen räknar jag med att vi får lite mer information. Aktien har stuckit iväg till närmare 325 dollar och jag som hade hoppats på att tanka mer vid ca 300$ kanske måste vänta ett tag till....

Det sägs att Model 3 kommer att bli en "folkebil" som de flesta medelinkomsttagare ska ha råd att äga. Räkna med att punga ut 500 000 kr med lite extratillbehör. Det är mycket pengar för en bil.

Vad är då alternativet? Jag personligen har börjat tänka i lite andra banor och är mer och mer sugen på att titta på en begagnad Model S om några år. Så länge den har den nya fronten, AP 2 och inte allför många mil på mätaren så kan det mycket väl vara en lika bra eller för den delen bättre bil än Model 3. En Model S är även mycket rymligare och har troligtivs bättre prestanda.

Vi hörs snart igen!

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
23 maj

Inne i en viloperiod

Ja just nu känns det bara som att jag sitter och väntar på att något ska hända på börsen. Efter att jag sålt av mina McDonaldsaktier (hade planerat att flytta dom till en annan depå) så har aktien fortsatt att klättra uppåt, p.g.a detta har jag inte köpt tillbaka dom än vilket innebär att jag sitter på en ganska stor summa likvida medel nu. Tanken är så klart att vänta tills MCD har dragit sig tillbaka igen men när händer det, om en vecka eller ett år?

Som sagt, en del pengar ligger och skvalpar i portföljen och det kanske är dags att vidga sina vyer, släppa taget om McDonalds och hitta ett lika bra bolag som är något lägre värderat i dagsläget. Faktum kvarstår dock att ju längre jag är utanför marknaden med dessa pengar desto mindre utdelningar trillar in i depån.

Sen över till Tesla, inga större nyheter har kommit ut kring detta hypade bolag och om jag har fattat det rätt så kommer vissa utvalda personer att få en visning av Model 3 den 2 Juni, det är alltså nästa Fredag! Drömscenariot är att marknaden hakar upp sig på en detalj av Model 3 som kanske inte uppfyllde förväntningarna. Det kan t ex handla om att 0-100 km/h inte var tillräckligt snabbt, bilen hade för få färgval, inga leveranser till Europa under 2017 etc... Sådana här enligt mig ganska oväsentliga "problem" KAN skapa riktigt fina köptillfällen i aktien Tesla.

Vad som däremot vore tråkigt är om Model 3 blir en verklig besvikelse eller om Elon Musk inte har kunnat uppfylla vad han lovat. Det kan t ex handla om att Model 3 inte levereras med dragkrok, att bilen ej kommer att ha hårdvara för full autonomation eller att den kommer kosta långt över de utlovade 35 000 dollar.

Nej nu ska jag sluta skriva och istället sätta mig framför tv`n. Om ca 4 timmar kommer något magiskt hända på mitt privatkonto, då kommer nämnligen lönen.

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
7 maj

Tesla Q1

För några dagar sedan kom Tesla ut med sin första kvartalsrapport 2017. Här kommer ett kort sammandrag från rapporten:

 

Ca 25 000 bilar levererades under kvartal 1 (13 450 Model S och 11 550 Model X) Detta är en ökning mot föregående år med ca 69%

 

Förlusten per aktie landade på 1.33$ "Experter" hade förväntat sig en förlust på 0.88$ så detta var nog den bidragande faktorn att aktien rasade till 295 dollar dagen efter att rapporten släpptes. Nej Tesla förlorar inte pengar på varje såld bil, anledningen till dessa förluster är helt enkelt att bolaget gör stora investeringar.

 

 

 

Inkomsterna låg på hela 2,7 miljarder dollar, här hade analytikerna gissat på 2.62 miljarder.

 

 

 

Model 3 ligger i fas och produktionen kommer att börja någon gång under sommaren. Bilen kommer att visas upp på ett event i början av Juli. Elon Musk poängterade även att Model 3 inte kommer att vara en nyare eller bättre version än Model S. Folk har antagligen lite för höga förväntningar på Model 3 och jag personligen tror att många kommer bli besvikna på bilen när det slutgiltiga versionen visas upp. Vad man måste ta i beaktning är att Model 3 kommer att kosta ungefär hälften av Model S.

 

 

 

En lastbil från Tesla kommer att visas upp någon gång i September. Detta kommer dock bara vara en protoyp och antagligen ligger lanseringen några år framåt i tiden.

 

 

 

Som sagt så gick aktien ner till ca 295 dollar dagen efter att rapporten släpptes och jag passade då på att köpa en väldigt liten post. Jag trodde att aktien skulle fortsätta neråt dagarna efter men det blev tvärtom. Det känns nästan lite oroväckande att marknaden är så pass positiv till Tesla som den är och även om kvartalsrapporten var relativt positiv känns det som att luften kan pysa ur närsomhelst. Förseningar eller besvikelse på Model 3 kommer att trycka ner aktien under 250 dollar, lätt....

 

Nu försöker jag dock tjäna pengar lite mer kortsiktigt i detta bolag och då kan man inte tänka så mycket på de fundamentala aspekterna. Tesla är värderas i dagsläget inte på sina tillgångar eller årsvinster, bolaget värderas på framtida förhoppningar och försäljningar som ännu inte har kommit igång. En sak som är säker är dock att om Model 3 visar sig bli en succé försäljningsmässigt och kvalitetsmässigt vill jag inte vara den som INTE äger aktier i Tesla.

 

 

Avslutar inlägget med några nytagna spionbilder på Model 3:

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
2 maj

Ligger lågt med inköpen ett tag till

Ja nu var det ett tag sedan jag gjorde några inköp. Likvida medel ligger startklara på kontot och jag bara väntar på rätt tillfälle. En del av pengarna skall användas till att köpa tillbaka McDonalds, dom är alltså öronmärka. En annan hög är tänkt till att köpa lite mer utdelningsaktier av. Den sista slanten som blir över är tänkt till Tesla-aktier.

 

Just nu är värderingen i Tesla helt galen enligt mig. I skrivande stund står kursen i 320 dollar och det har nog t om varit uppe och nosat på 325$ Jag vågar inte köpa på dessa toppnoteringar och kommer därför vänta och se vad som händer på Onsdag (tror det är på Onsd!?) då rapporten kommer. Givetvis hoppas jag på en bra rapport men missnöjd marknad = lägre inköpsnivåer =) Vad jag nästan kan sätta ett lillfinger på är att det kommer att komma ett ras någon gång under året i Tesla-aktien, med ras menar jag då att aktien återgår till lite mer normala nivår alà ~250$ Vad tror ni?

 

 

Taggar (blogg): 
4 april

Sålt Tesla

Idag nådde Tesla 300$ utan att några väsentliga nyheter kommit ut. Jag valde därför att sälja inehavet på prick 300 dollar. I morgon kommer troligtvis notan in på kontot och jag skulle gissa på att denna affär slutade på ca +20%. Min förra Tesla-affär varade i ca 6 månader och slutade på +22% Denna trade var betydligt kortare (lite över en månad) och det kändes väldigt skönt att lyckas även denna gång. Den största funderingen just nu är så klart om jag gick ur för tidigt eller om man skulle fortsatt att "rida på vågen"

 

 

Nu är som sagt allt sålt men vid nästa trade kommer jag att vara öppen för partiella köp och sälj (kallar man det så!?) Tanken är alltså att inte köpa/sälja allt på en gång utan istället t ex köpa på 290$ och yttlerligare ett köp på 250$ om kursen fortsätter ner.

Vad tror ni, vänder det neråt nu eller kommer 300 vara den nya botten? Personligen tror jag att det vänder ner efter några veckor nu, men eftersom aktien är så pass "het" och trycket på Model 3 är otroligt stort tror jag att aktien kommer att passera 300 med råge någon gång i Maj månad.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
3 april

Var nära säljknappen idag....

Mitt lilla tradingprojekt i Tesla börjar få det hett om öronen. Som jag skrivit tidigare var tanken att sälja på ca 300 någon gång i Juni/Juli när ett sista event för Model 3 dyker upp. Igår släppte Tesla sin leveransrapport för Q1 och ca 25 000 bilar var mer än marknaden förväntade sig. Som vanligt blev det en överreaktion vilket återspeglades i aktiekursen.

I skrivande stund ligger kursen på 293.70$ Detta är således väldigt nära mitt mål på 300 dollar. Jo, fingret ligger nära säljknappen men jag ska försöka ha lite is i magen och vänta ett tag till. Någoting säger mig att det finns någon liten "feature" som inte Tesla har släppt ännu om Model 3, Elon brukar alltid ha ett extra ess i rockärmen och när detta visas upp kommer även kursen att gå upp.

Dock kommer jag sälja av rubbet om aktien letar sig upp till 300 dollar inom de närmsta dagarna utan att några väsentliga nyheter om Teslas produkter kommer ut. Med detta sagt så känns det som att aktien är inne i en fin trend ny och jag kan därför tänka mig att köpa igen på lite högre nivåer (ca 260-270 $) 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
27 mars

Tesla visar styrka

Efter mitt köp för några veckor sedan tippade jag på att aktien skulle tryckas ner en hel del inom den närmsta tiden. Direkt efter köpet "föll" aktien något men återhämtade sig väldigt fort. Detta har återigen bekräftat mina misstankar om att aktiens kortsiktiga rörelser i mycket stor utsträckning har ett samband med rykten och framförallt twittrande från Elon Musk (jag finner detta mycket komiskt)

Exempelvis så drog Elon Musk igång ett litet Twitterrace i Fredags. Bland annat postades denna video på en nyligen producerad Model 3. Det kom även en del information om själva bilen. Efter det första meddelandet där Musk förtydligade att Model 3 verkligen inte är en ny bättre produkt än Model S (snarare tvärtom så kommer den vara enklare och mindre "high tech") trodde jag att marknaden skulle sänka aktien. Där hade jag dock fel och några minuter efteråt började aktien som sagt klättra uppåt.

Magkänslan säger å andra sidan att folk kommer initialt att bli besvikna på Model 3 när den visas upp. Förväntningarna är skyhöga och folk verkar inte riktigt förstå att en bil som kostar 500 000 kr istället för 1 miljon inte kommer att ha riktigt samma standard. Vad som verkligen kan sänka Tesla är avsaknad av HUD eller liknande. Detta är något som hela världen redan verkar ha bestämt att Model 3 ska ha (men det finns egentligen inga bevis på att Model 3 kommer levereras med en Heads Up Display)

Tesla kommer ut med Q1 inom 1-2 veckor. Blir det en dipp i aktien är jag sugen på att tanka några enstaka aktier till. Jag personligen hoppas verkligen på att det blir en riktig succè när Model 3 visas upp officiellt. Utsidan har de flesta sett men interiören är än så länge en dimmridå för de flesta. Den stora frågan kvarstår. BLIR DET EN H U D?

Det hade varit intressant att få veta hur många här på Trade Venue som äger aktier i Tesla. Skriv gärna i kommentatorsfältet och ventlilera era tankar kring detta bolag. Tesla har 5 904 ägare på Avanza. Skulle tippa på att det ligger på ungefär samma niva hos Nordet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
16 mars

Tesla tar in mer cash

Igår gick Tesla ut med att dom kommer att ta in ytterliggare kapital innan den kommande lanseringen av Model 3. Hela 1.15 miljarder dollar kommer att håvas in, av denna miljard så kommer 250 miljoner $ bestå av aktier (nyemmision) och 750 miljoner $ av ett så kallat konverteringslån vilket innebär att lånet antagligen i framtiden kommer att omvandlas till aktier (skapas då en utspädning)

Elon Musk kommer att visa vägen i denna kapitalinförskaffning genom att själv köpa aktier för 25 miljoner dollar. Vi snackar alltså om ca 220 miljoner svenska kronor.

 

Tanken är som sagt att dessa nya sprudlande pengar kommer att gå till lanseringen av Model 3 och allt vad det innebär, även "general business operations" har nämnts som anledning till kapitaltillskottet vad detta nu innebär, utbyggnad av superchargers kanske?

 

Nyemmissioner och liknande tilltag kan få aktiekursen att dala rejält beroende på varför nya pengar behöver sättas till. I detta fall verkar marknaden mer ta det som en säkerhet för att Model 3`s lansering ska bli lyckad. I efterhandeln var aktien upp ca +2% och det är antagligen där någonstans vi landar i eftermiddag när Amerikanska börsen öppnar. 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)