PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 september 2015

Inteckning

 

Knattefotbollsmatch i vårt lilla samhälle. En efter en rullar de in på parkeringen - föräldrarna till barnen i sonens lag. Jag och fru Penning hör till de äldre av pappor och mammor eftersom gossen vår är minsta barnet. För flertalet av de andra är lagkamraterna den äldsta avkomman vilket därför avspeglar sig i tio eller femton färre vintrar i livserfarenhet. Det avspeglar sig också på bilparken.

 

Vår tjugofyratusenmilar-Opel är både bucklig i plåt och matt i lack. Vi ter oss så som idrottsföreningens underkast. Undrar om de tror att vi är svagt bemedlade, de som här på parkeringen denna söndag visar upp flertalet nya, mycket dyra personbilar - en Volvo V70, en VW Passat och en Kia Sportage. De blänker ikapp i solen helt utan repor och med pärlande vattendroppar efter morgonregnet. Ägarna, de yngre föräldrarna, ter sig nöjda och kanske stolta över sina uppfartsmarkörer. Jag ser bara intecknade inkomster från framtiden.

 

För visst är de belånade dessa bilar. Inkomster motsvarande kvartsmiljoner är intecknade och till garneringen är räntebetalningarna - månad efter månad. Personbilen är den största och värsta förstöraren av ekonomisk frihet. Och fortare än vad man inser kommer repor, bucklor och värdeminskning värre än någon annan.

 

Skulle nu någon av dessa unga föräldrar haft slantar på banken nog att betala för sin nya bil är det också ett uselt val. En kvartsmiljon kan knappast avkasta sämre.

 

Någon stackars sate tycks ha dragit sin framskärm i min egen på min lilla personvagn. Det blev en liten buckla och lackskada på min bil - inget jag bryr mig om eller tänker åtgärda. Jag undrar hur den andra bilägaren resonerar för de allra flesta bilar jag parkerar bredvid är av betydligt bättre klass. Självrisken är väl tretusen kronor - minst? Tretusen kronor investerar jag hellre i värdepapper

20 juli 2015

En sparad glasstrut

När det är måndag, då sätter herr och fru Penning på sig sina finaste kläder och spatserar till bankpalatset för att konversera kring bolån och boränta. Paret är uppspelta och förväntansfulla inför mötet och kan knappt hejda sig i sin iver att påbörja mötet - det mötet som banktjänstemannen försökt undvika i det längsta. För storbanken, den har så många, så många kunder att den knappast hinner med att språka med dem alla. Men det behöver då inte banken heller göra - bara de pratar med oss.

 

Brydda pannor, pinsamma tystnader, nekande huvudvridningar och trådsmala mungipor - så fortskred samtalet men i en positiv anda, vilket i sig betyder att herr och fru Penning spelade dumma och långsamma. Så pass långsamma att det kan bli lite jobbigt att föra en konversation med oss. Till sist vill banktjänstemannen helst bli av med oss och gå på lunch.

 

Det ursprungliga, i sten hugget, erbjudandet på 35 punkters rabatt blev till sist 52 punkter. Vi var nöjda och svettpärlorna i banktjänstemannens panna byttes ut med ett slätare ansiktsuttryck och ett lättat leende. 

 

Man ska förhandla sin ränta. Alltid. Det finns utrymme och det finns möjligheter. En punkt är en hundring på en miljon kronor. Lånet vi förhandlade gick från 3 850 kronor i årlig rabatt till 5 720 kronor - det är 93 glasstrutar i skillnad en varm sommar! Pengar är alltid pengar och de ska tjänas in genom att byta bort dyrbar tid. 

 

Omläggningen av lånet i sig innebar en omedelbart minskad månadskostnad på 1 583 kronor - det blir en rejäl slant till att kunna spara till framtid eller ännu fler glassar. Dagens låga ränteläge är en fröjd för alla med bolån och ett ypperligt tillfälle att amortera ned dem. Med det förbättrade priset för våra lån går vår månatliga besparing från 13 kronor till 6 kronor. Man ska dock aldrig förglömma att detta blir en ackumulerad besparing som aldrig återkommer. Den dagen då räntorna stiger så är vi en aning bättre rustade.

 

Våra totala skulder är idag 2 823 770 kronor. Det är en grotesk summa som får mig att tänka på lyxfällan. Med dagens amorteringstakt skulle det ta oss 29 år att bli skuldfria vilket inte är direkt muntert. Många människor blundar nog för sina skulder - så dock inte den Penningska familjen. Det finns en plan som år 2025 ska ta oss till total skuldfrihet - och då spelar ränta roll.

Taggar (blogg): 
16 juni 2015

Usla dagar

Många är det som drömmer om pengar. En förmögenhet byggd att rymma alla våra önskningar och förhoppningar kring ett annorlunda liv. Det är extra påtagligt nu när jag skriver detta då forum och sociala medier fullständigt översvämmas av otaliga nya småsparare som vill skaffa sig en prima avkastning på sina slantar, sådana slantar som oftast dras in i lönearbetets långa timmar. 

Man kan förledas av att snabba pengar är enkelt och riskfritt. Tyvärr är världen full av tappade sugar och förlorade besparingar. Men nu spelar optimistorkestern högt och ljudligt och överröstar alla röster som har sans och reson - för den här gången kan inte aktien gå ned. Den här gången är det annorlunda för nu är den nya ekonomin här. Vi med lite historia i ryggen på grund av bistra erfarenheter vet att så inte är fallet. Inget är annorlunda den här gången heller. Allt tycks upprepa sig och alla lär sig något nytt på kuppen, ibland dyrköpt. 

Samtidigt - vad är egentligen pengar mer än ett verktyg för att göra tillvaron enklare och bekvämare? Konsumtion skapar ingen beständig lycka, den lärdomen har jag dragit. Lycka, den bor inte i skattkammaren. Jag har själv haft några riktigt usla dagar med tragedier på jobbet och förpassande av en lurvig familjemedlem till himlen - och allt skedde på min födelsedag som också blev den sämsta av födelsedagar jag kan minnas. Inga besparingar eller frihetsfonder hade kunnat rädda den dagen utan blev blott en lång dags färd mot natt, en natt jag längtade till för att få lov att sova bort upplevelserna.

Pengar är alltid en buffert i något hänseende. Mot skuldsättning, mot oro, mot oförutsett, mot en fattig ålders höst. Det finns ingen tröst i pengar men däremot en potential att förverkliga drömmar, idéer och frihetslängtan. Så att göra något bra av sin privatekonomi är absolut rätt väg att gå - inledningsvis. På sikt behöver man däremot fundera ut vart den här vägen ska leda. För pengar i sig räddar dig inte från usla dagar.

Efter ett par riktigt usla dagar fann jag tröst i att boka en semesterresa efter ett tips från en god vän som bestod i att den svenska resebyrån Ving och den danska Spies har samma ägare. Att resa bort på höstlovet är hutlöst dyrt med Ving - men prisvärt med Spies. Exakt samma resa - flyg, hotell och tillval - bokades idag på Spies hemsida, som så klart är en kopia av Vings. Istället för 37 025 kronor blev prislappen 27 155 kronor, en skillnad på nästan tiotusen kronor. Lite billigare köpte vi oss några bättre dagar, är min förhoppning.

6 juni 2015

Friska slag

Det är studenttider. Mången vit mössa på lastbilsflak med visselpipor i munnen och drömmar om framtiden i sina sinnen. Dag efter dag under veckan som passerat har skola efter skola släppt ut ungdomar på sin trappa som efter ett antal års studier nu är redo för livet. 

Exakt vad det livet kommer att bestå i skiljer sig ju så klart åt - en del väljer att direkt studera vidare då en gymnasieexamen sällan leder till ett lönearbete. Andra tar så kallade sabbatsår och reser världen kring eller liknande - jag hade gärna tagit mig ett eller annat sådant år jag med. Vissa saknar idéer om sin framtid och så kan det också vara - det kan behövas en hel del begrundande och kanske även en spark i baken för att komma till skott.

Hittills har jag varit på två studentsammankomster så här långt. Det kommer att bli ytterligare en under den kommande veckan. Jag erkänner - jag har varit traditionellt feg i valen av studentgåvor. Det har blivit smycke och det har blivit samlingsglas. Egentligen så hade jag velat ge bort en liten men naggande börsportfölj samt en liten lektion i ränta-på-räntaeffekten och vad den kan innebära för den ljusnande framtid. Några aktier i ett antal kvalitetsbolag som studenten kan lära om och följa och förhoppningsvis skaffa sig ett intresse kring.

Att byta ut glas mot ett ekonomiskt oberoende. Att byta ut ett silverhalsband mot en insikt och en ny kunskap. Att byta ut en ring mot den plats där de härliga lagrarna gro. Det är vad jag borde gjort.

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar