Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Intressant dansk utdelare

Var ett tag sedan jag skrev om något nytt potentiellt intressant bolag. Dels skrivs det redan en hel del om bolag överallt, dels så har jag försökt inte vara på ständig "jakt" på någonting nytt utan hålla mig  kvar till mer kända bolag - följa dem och lära mig mer om dem istället. Lite en förlängning av andra personliga mål jag haft.

Pratar vi Danmark så brukar Novo Nordisk komma på tal. Jag är inte döv på det örat heller. Kommentatorn Lars har ofta lyft fram Novo Nordisk förtjänster och kikar man på bolagets historia så förstår man varför. När då äntligen lägre kurs tornar upp sig - ja då finns det ju bara en sak att göra.

Nu handlar det här inlägget dock inte om Novo Nordisk. Inlägget handlar om ett annat danskt bolag - Matas.

Matas kränger främst kosmetika och skönhetsprodukter (ca 3/4 av omsättningen) och har drygt 300 butiker. Matas är en ledande aktör på den danska marknaden och har varit så under flera år.

 

 

 

 

 

 

Huvudkvarter och centrallager ligger i Alleröd och man har ett längre förflutet då det grundades 1949 Dock har man ett kortare förflutet som noterat bolag. 2006 tog CVC Capital (private equity bolag) över rodret och 2013 sattes Matas på danska midcap.

Antalet butiker var ungefär lika stort 2006 som nu så någon större butiksexpansion skedde inte under de åren. Tvärt om verkar omsättning och vinstnivåer vara relativt stabila. Vilket också betyder att tillväxten är låg. Kassaflödet går helt enkelt till utdelningar. Vilket under bolagets noterade år varit relativt goda.

Nuvarande största ägare är KIRKBI Invest (14%) och Schroder plc (6%) så CVC Capital har lämnat bolaget. Soliditeten ligger på ca 50% vilket i en branschjämförelse verkar vara god, men de immateriella tillgångarna är väldigt stora.

Rörelsemarginalerna på ca 15% och ROE brukligen strax över 10%. Rullande 12-månaders vinst på 9,20 dkk men då bolaget annonserade lägre tillväxt framöver (från en egentligen redan låg nivå) så kanske man ska vara konservativ när man räknar på framtida vinster. 5-års medel ligger iaf på ca 7 dkk/aktie. Det fria kassaflödet bedöms till ca 80% av redovisade vinster.

Det som sticker ut lite är att man trots goda kassaflöden inte satsat på att ta sig in på nya marknader. Man verkar vara nöjd med sin marknadsposition i Danmark och har inte lagt pengar på att försöka ta sig in på andra marknader. Lite ovanligt i den era vi lever i nu, men det betyder också att utdelningarna är relativt goda. 2014 kom första utdelningen på 5,50 dkk/aktie följt av 5,80 dkk respektive 6,30 dkk.

Så tillsynes har vi här en verksamhet, som historiskt iaf ,varit stabil, levererat goda kassaflöden som omvandlats till bra utdelningar.

Bolaget kommer troligen inte passa den som letar efter aggressiv tillväxt, men kanske den som tror att bolaget kan fortsätta leverera stabila utdelningar, och är nöjd med det.

Kursen sjönk nu vid senaste rapporten då lägre tillväxt framöver förväntades. Samtidigt så är julhandeln viktig för bolaget och kan står för ca 1/3 av omsättningen - och julhandeln i år vet vi ju inte mycket om, än.

Idag handlas bolaget på ca P/E 11 och med en direktavkastning på ca 6,5%.

Vad är din syn på bolaget?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Olle (ej registrerad)

Intressant. Hur ser du på skulderna? Stor post långa skulder. 

Anonymous's picture
Krösus Sork (ej registrerad)

Jag har dom här på min danska bevakningslista sedan en tid tillbaka. Jag är tveksam till det här med fysiska butiker och om det verkligen är en framtidsstrategi?

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Olle - Jag gillar inte balansräkningen. Även om räntetäckningsgraden är godkänd och bolaget formelt klarar mina soliditetskrav så har jag en brasklapp kring den. Mycket goodwill bland tillgångarna också.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Krösus Sork - Nej, det är ju det här med näthandeln. Jag har också funderat på det, men å andra sidan har ju de möjligheter till att nyttja nätet för försäljning också.

Anonymous's picture
Olle (ej registrerad)

Skönhetsprodukter och framförallt kvinnliga sådana är något som jag är nyfiken på att investera i. Man ska inte underskatta kvinnors buying power. Den är enorm. Tittat lite grann på utländska stora företag men de har haft ganska höga värderingar (PE30 osv). 

Ska titta närmare på företaget i dagarna som kommer. Bra tips. Tack. 

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Olle - Verkar ju vara hyfsat ocykliskt med låg men liten tillväxt årligen. Visserligen är nog tillväxten bättre på s.k. tillväxtmarknader där vissa stora aktörer kan verka och Danmark kan nog sägas vara nog mogen, men kan ju ändock vara någonting för den som letar danska utdelningskronor. Sedan vet man ju aldrig hur utdelningen blir nästkommande år. Får se hur julhandeln blir antar jag.

Anonymous's picture
Aktieingenjoren (ej registrerad)

Skulle vara trevligt om du explicit använde din checklista, blir lättare att följa då. Däremot definitivt inget bolag för mig. Ser ut att kombinera risken med retail och uppsida hon en preferensaktie.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Aktieingenjören - Tack för responsen! Ja det brukar se bättre ut när jag skriver ut det mer, så detta får väl mer ses som aptitretare för den som eventuellt vill gräva mer. Högutdelare kan ofta ses lite som en preff ja även om jag kan tycka uppsidan kan vara bättre här.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar